forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Dziwne plamki na zdjęciach

Czeski film - Pią 05 Paź, 2007
Temat postu: Dziwne plamki na zdjęciach
Gdy robię zdjęcia z małą przesłoną ( np. 2.8 ) wszystko jest ok, ale gdy zwiększę, na zdjęciach pojawiają się jakieś plamki...
Czego to może być wina?

Arek - Pią 05 Paź, 2007

Masz brudną matrycę. Wyczyść ją powietrzem z gruszki lub/i patyczkami do uszu.

Ale czytałem, że to podobno bardzo niebezpieczne i łatwo uszkodzić matrycę (EOS 350D), gdy się ją czymkolwiek dotyka...
Monastor - Pią 05 Paź, 2007

Czeski film napisał/a:
Ale czytałem, że to podobno bardzo niebezpieczne i łatwo uszkodzić matrycę (EOS 350D), gdy się ją czymkolwiek dotyka...

Jak przedmuchasz gruszką to nie powinno się nic stać. Tylko żeby Ci nie przyszło do głowy dmuchanie ustami ani używanie sprężonego powietrza bo łatwo zapaskudzić czyszczoną powierzchnię.

Jak to nie pomoże, a boisz się dotykać to możesz się rozejrzeć za miejscem, w którym da się zostawić aparat do czyszczenia.

Ok dzięki, czyli to wina matrycy...
Będę musiał dmuchnąć tą malutką gruszeczką, którą mam:)

Smola - Pon 08 Paź, 2007

Mialem to samo. Tylko pamietaj zebys mial naladowaną baterie. Zeby ci sie czasem lustro nie zamknelo jak gruche wsadzisz. i aparat do gory nogami ( lustrem do dolu ) bo inaczej wdmuchasz cale to badziewie do srodka.
Czeski film - Wto 09 Paź, 2007

Ok dzięki wielki, przeczyściłem i różnicę widać od razu:)
1507 - Wto 09 Paź, 2007

i najpierw dmuchnij kilka razy w powietrze zanim zaczniesz dmuchac w matrycę, coby czegos tam nie dodać, ale swoja drogą u mnie brud widać dopiero przy f/11 trochę dziwne jest to co piszesz
Czeski film - Wto 09 Paź, 2007

No przy f/11 to u mnie nie widać teraz... ale przy f/32 już jakieś "mazy" się pojawiają...