|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - obiektyw o stalej ogniskowej do d70
Gapa34 - Pon 18 Lip, 2011 Temat postu: obiektyw o stalej ogniskowej do d70 witam wszystkich:)
potrzebuje drobnej pomocy jak widze bo tu wielu znawcow szkla:)
nosze sie z zamiarem kupienia obiektywu o stalej ogniskowej do Nikon d70
Obiektyw bedzie mi potrzebny do robienia portretow,slubow itp
Mam juz 50mm ale jest za ciasny jak dla mnie mam tez 18-70 ale tu z kolei swiatlo jest nie bardzo i nie ostrzy -obiektyw kitowy choc calkiem dobry.
Myslalam nad 35mm i 25mm ale nie wiem w sumie ktory wybrac
Czy ktos moze mi doradzic?
Z gory bardzo dziekuje
hijax_pl - Pon 18 Lip, 2011
35/1.8G DX
I można zamknąć wątek
Gapa34 - Pon 18 Lip, 2011
ok .wiec czym rozni sie 35/1.8G DX od Nikon 35mm f/2D AF Nikkor czy jeden jest lepszy od drugiego i oba beda zgodne z d70?
[ Dodano: Pon 18 Lip, 2011 23:32 ]
tzn wiem ze 1.8G DX tak ale chodzi mi ten drugi ?
B o g d a n - Pon 18 Lip, 2011
Gapa34 napisał/a: | Mam juz 50mm ale jest za ciasny jak dla mnie |
Gapa34 napisał/a: | Myslalam nad 35mm i 25mm ale nie wiem w sumie ktory wybrac
Czy ktos moze mi doradzic? |
Według mnie jeśli czujesz, ze 50-ka jest za wąska, to i 35 będzie za wąska. Dużej różnicy nie ma pomiędzy nimi.
Znaczną różnicę zauważysz dopiero przy czymś w okolicy 24mm.
jaad75 - Wto 19 Lip, 2011
B o g d a n napisał/a: | Dużej różnicy nie ma pomiędzy nimi. | No skądże...
Gapa34 - Wto 19 Lip, 2011
Panowie...potrzebuje tak na serio rady
wiec prosze o powage
patrze na sample zdjec z 35mm i 24mm
wiec jesli 50 zaciasne to chyba lepiej 24?
[ Dodano: Wto 19 Lip, 2011 00:29 ]
yhm...tylko 24mm kosztuje ledwie 2150 EUR
moge prosic o jakas tansza wersje?
kufel - Wto 19 Lip, 2011
Gapa34 napisał/a: | mam tez 18-70 | to ustaw sobie raz na 24mm ,popatrz przez wizjer, potem daj na 35 mm i zobaczysz różnicę porwnaj tez obie ogniskowe do 50mm.
miedzy 50mm a 24 to juz jest duza różnica w polu widzenia.
jaad75 napisał/a: | No skądże... | cześć jaad
Gapa34 napisał/a: | wiec jesli 50 zaciasne to chyba lepiej 24? | Do portretów i ślubów? To zależy jaki efekt chcesz osiągnąć... Wybranie takiego kąta widzenia pociąga za sobą dość oczywiste konsekwencje... Na APS-C, 24mm to nie jest może jakoś bardzo szeroko, ale w niektórych przypadkach może być zdecydowanie zbyt szeroko, zwłaszcza, jeśli nie wiesz co robisz...
[ Dodano: Wto 19 Lip, 2011 00:32 ]
kufel napisał/a: | cześć jaad | cześć kufel
jaad75 napisał/a: | Gapa34 napisał/a: | wiec jesli 50 zaciasne to chyba lepiej 24? | Do portretów i ślubów? To zależy jaki efekt chcesz osiągnąć... Wybranie takiego kąta widzenia pociąga za sobą dość oczywiste konsekwencje... Na APS-C, 24mm to nie jest może jakoś bardzo szeroko, ale w niektórych przypadkach może być zdecydowanie zbyt szeroko, zwłaszcza, jeśli nie wiesz co robisz...
[ Dodano: Wto 19 Lip, 2011 00:32 ]
kufel napisał/a: | cześć jaad | cześć kufel |
co do slubow to chce sie nauczyc z portretami sobie radze i mysle ze calkiem niezle
mam problem z wiekszymi grupami i budowlami
technika sie posuwa do przodu a ja pozostalam na sprzecie sprzed dobrych paru lat wiec musze jakby od poczatku uczyc sie tego co na rynku :)stad moje pytanie
[ Dodano: Wto 19 Lip, 2011 00:42 ]
podoba mi sie 12-24mm ale znow cena wysoka moge wydac ok 1500zl na ten obiektyw wiec jakby pole manewru sie zmniejsza
kufel - Wto 19 Lip, 2011
Gapa34 napisał/a: | yhm...tylko 24mm kosztuje ledwie 2150 EUR
moge prosic o jakas tansza wersje? | do wyboru jest jezszce sigma 30 1.4 za ok 1700 zł
Gapa34 napisał/a: | mam problem z wiekszymi grupami i budowlami | No, to 24mm to może być dobry pomysł...
Gapa34 napisał/a: | podoba mi sie 12-24mm ale znow cena wysoka | I światła brak...
Gapa34 napisał/a: | moge wydac ok 1500zl na ten obiektyw wiec jakby pole manewru sie zmniejsza | Nie da się ukryć...
kufel napisał/a: | Gapa34 napisał/a: | yhm...tylko 24mm kosztuje ledwie 2150 EUR
moge prosic o jakas tansza wersje? | do wyboru jest jezszce sigma 30 1.4 za ok 1700 zł |
a skad wiesz jaki mam talent?przeciez nie widziales moich zdjec;)
a sprzetu mam jeszcze wiecej ale potrzebuje jeszcze jednego poki co
prosze o pomoc nie o sarkazm
kufel - Wto 19 Lip, 2011
Gapa34 napisał/a: | prosze o pomoc nie o sarkazm | a gdzie tu sarkazm ?
Gapa34 napisał/a: | a skad wiesz jaki mam talent?przecież nie widziales moich zdjec;) | a gdzie ja coś pisze o Twoich zdjęciach i talencie??
Gapa34, poprosiłaś o tańszą wersje takiej ogniskowej to zaproponowałem obiektyw o podobnej ogniskowej jednocześnie o wiele tańszy, bo nie za 2tys euro tylko za 1.7 tys zl...
[ Dodano: Wto 19 Lip, 2011 00:53 ]
Gapa34 napisał/a: | moge wydac ok 1500zl na ten obiektyw | czyli naturalnym wyborem wydaje się wspomniana przeze mnie Sigma 30 1.4
kufel napisał/a: | Gapa34 napisał/a: | prosze o pomoc nie o sarkazm | a gdzie tu sarkazm ?
Gapa34 napisał/a: | a skad wiesz jaki mam talent?przecież nie widziales moich zdjec;) | a gdzie ja coś pisze o Twoich zdjęciach i talencie??
Gapa34, poprosiłaś o tańszą wersje takiej ogniskowej to zaproponowałem obiektyw o podobnej ogniskowej jednocześnie o wiele tańszy, bo nie za 2tys euro tylko za 1.7 tys zl... |
no i od razu przeprosze bo pod kazdym Twoim wpisem (co teraz dopiero dostrzeglam-bystrzacha;))pojawia sie napis wiecej sprzetu niz talentu :)wiec wzielam to do siebie :/ baba
przepraszam za riposte i baaaaaaaardzo dziekuje za pomoc
kufel - Wto 19 Lip, 2011
Gapa34 napisał/a: | no i od razu przeprosze bo pod kazdym Twoim wpisem (co teraz dopiero dostrzeglam-bystrzacha;))pojawia sie napis wiecej sprzetu niz talentu :)wiec wzielam to do siebie :/ baba | ok
kurde to ja chyba zmienię ten podpis , bo może wszyscy myślą ze ich obrażam
[ Dodano: Wto 19 Lip, 2011 00:57 ]
Gapa34, zainteresuj sie ta sigmą . to szkło jest niezłe. majątku tez nie kosztuje. no i jest szerzej niz 50mm
komor - Wto 19 Lip, 2011
Zaraz się odezwą sigmożercy, że będzie źle ostrzyć, że będzie mydlana, ale ja mogę polecić spróbowanie kupna tego szkiełka, tylko stanowczo zamiast szukać najtańszej oferty w internecie należy pójść do sklepu fizycznego, sprawdzić sztukę i kupić.
Podobają mi się obrazki z tego szkła, szczególnie jeśli chodzi o ludzi i sytuacje. Zaproponowany wyżej Nikkor 35G też jest fajny, szczególnie patrząc na cenę, ale te 5 mm ogniskowej więcej jest pewnym problemem, przynajmniej dla mnie.
Z jasnymi stałkami szerszymi niż te 30-35 mm a nie kosztującymi majątku jest niestety problem.
B o g d a n - Wto 19 Lip, 2011
Gapa34 napisał/a: | podoba mi sie 12-24mm ale znow cena wysoka moge wydac ok 1500zl na ten obiektyw | Jest jeszcze godna polecenia dość jasna i ostra Sigma 20 mm f/1.8 EX DG, ale cena powyżej 2200 zł.
|
|