|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka do 4500 z obiektywem
bb_pl - Wto 19 Lip, 2011 Temat postu: Pierwsza lustrzanka do 4500 z obiektywem Witam,
Zastawiam się nad zakupem w miarę dobrej klasy puszki i mam mega dylemat co wybrać.
Biorąc pod uwagę funkcjonalności celowałem w canona 60d lub nikona d7000.
Interesuje mnie również możliwość nagrywania filmów.
Nie chciałbym aparatu który z większym obiektywnie będzie niezbyt wygodny do używania.
2 powyższe, które wymieniłem niestety mają różne opinie i mam dylemat czy coś z nich czy może jakieś inne modele są godne polecenia.
Aparat będę używał tak na prawdę do wszystkiego, sport, plener, porter być może jakieś zabawy macro itp
Poproszę Was o doradztwo co według Was pasowałoby do powyższego opisu
hijax_pl - Wto 19 Lip, 2011
A jakie te większe obiektyw masz na myśli?
bb_pl - Wto 19 Lip, 2011
nie chodzi o tele oczywiście
ale jak kiedyś miałem w rękach canona 550 z troszkę większym obiektywem to jakoś nie czułem tego aparatu w rękach
No ok - to jakie w ogóle obiektywy masz na myśli? Teraz i w przyszłości?
lotofag - Wto 19 Lip, 2011 Temat postu: Re: Pierwsza lustrzanka do 4500 z obiektywem
bb_pl napisał/a: |
Nie chciałbym aparatu który z większym obiektywnie będzie niezbyt wygodny do używania.
|
To może K-5 + DA40/2.8 Limited - wygodny korpus i malutki obiektyw:
A tak bardziej serio, bo pewnie konfiguracja jak wyżej będzie dla Ciebie na początek dość egzotyczna, czy dobrze rozumiem, że chodzi Ci o korpus który wygodnie trzyma się po podpięciu większych gabarytowo szkieł?
bb_pl - Wto 19 Lip, 2011
dokładnie chodzi mi po prostu o trochę cięższe obiektywy,
ale do wracając do meritum co polecicie:)? aparat będę wykorzystywał do amatorskiej fotografii nie jestem zawodowcem, ale swojego czasu dużo fociłem tak hobbistycznie
Nikon D90 może?
bb_pl - Wto 19 Lip, 2011
a filmy o których wspominałem?
A to musisz sprecyzować co rozumiesz pod pojęciem "nagrywa filmy"
bb_pl - Wto 19 Lip, 2011
nie mam dużych wymagań full hd no może być hd
a tak na poważnie to wracając do modeli, które wymieniłem co sądzicie są godne polecenia czy raczej sobie darować?
lotofag - Wto 19 Lip, 2011
bb_pl napisał/a: | nie mam dużych wymagań full hd no może być hd
|
Hijaksowi raczej nie chodziło o określenie "hade czy fól hade"
Masz pojęcie czym będzie się różnić filmowanie lustrzanką od filmowania popularnym kompaktem/kamerką?
bb_pl - Wto 19 Lip, 2011
domyślam się że wszystko będzie zależne od szkła
oczywiście zastanawiam się cały czas, czy może nie lepiej brać puszkę do samym fotek.
ale tak jak pisałem wcześniej mam na oku te 2 aparaty sądzicie, że to dobry wybór a jeżeli tak to w stronę jakiego byście bardziej się skłaniali
chyba że może coś innego polecicie o podobnych możliwościach
Pentax K5 wspomniany.
maput - Wto 19 Lip, 2011
Co nie wybierzesz to będziesz zadowolony. Choć lepszy z tej dwójki jest Nikon.
bb_pl - Wto 19 Lip, 2011
maput napisał/a: | Co nie wybierzesz to będziesz zadowolony. Choć lepszy z tej dwójki jest Nikon. |
a możesz coś więcej powiedzieć?
Świetna matryca
bb_pl - Wto 19 Lip, 2011
hmmm super, rozumiem ze nie mogę liczyć na pomoc tylko raczej na robienie sobie jaj ?;)
A gdzie tu jaja? Pytasz co jest lepszego w D7000 to napisałem
K-5 ma taką samą.
bb_pl, wbrew pozorom nikt nie żartuje.
Czy to będzie 60D czy też D7k cz może K5 - z każdego będziesz zadowolony.
Matryca D7K (i K5 też bo ma taką samą) - jest świetna. Ale trzeba tą świetność umieć wykorzystać
Widymo - Wto 19 Lip, 2011
Ale przecież D7000 MA świetną matrycę (Sony), dodatkowo olej w bonusie
bb_pl - Wto 19 Lip, 2011
oczywiście zgadzam się w 100% chce kupić dobry aparat na trochę czasu, będzie to moja pierwsza lustrzanka wcześniej fociłem takim trochę większym kompaktem (robilem fotki na manualu żeby nie było)
jeżeli chodzi o kwestie d60 słyszałem że wadą jest to ze ma plastikową obudowę i nie jest uszczelniony i podobno nie ma regulacji żeby można było pozbyć się bf czy ff, trzeba dobierać po prostu obiektywy
znowu nikon podobno ma również jakieś zonki nie raz trafiają do serwisu, mają problemu z tzw "pluciem olejem"
głównie skłaniałem się do 60 ale zastanawiam się jeszcze czy ten wizjer obrotowy to jest dobre rozwiązanie
sorki że tak marudzę, ale szukam dobrej zabawki na parę latek bo w końcu taka kasa piechotą nie chodzi
bb_pl napisał/a: | (robilem fotki na manualu żeby nie było) |
A efekty jakie żeby nie było?
jeżeli chodzi o kwestie d60 słyszałem że wadą jest to ze ma plastikową obudowę i nie jest uszczelniony |
A na pewno to dla Ciebie wada? Praktycznie żadna puszka EL nie jest uszczelniona i jest "plastikowa", w segmencie nieco wyżej też nie jest to oczywistością. Poprzednik D7000 też był "plastikowy", a kolei "uszczelnienia" poprzednika 60D były nader symboliczne, tyle że obudowa byłą metalowa - teraz się to odwróciło i mamy magnezowego D7000 z ficzerami i jak to niektórzy stwierdzili "okrojonego plastikowego" 60D.
głównie skłaniałem się do 60 ale zastanawiam się jeszcze czy ten wizjer obrotowy to jest dobre rozwiązanie |
Wizjer nie jest obrotowy, obrotowy jest tylny wyświetlacz.
sorki że tak marudzę, ale szukam dobrej zabawki na parę latek bo w końcu taka kasa piechotą nie chodzi |
Jak każda współczesna elektroniczna zabawka taki korpus już za kilka miesięcy będzie przestarzały Co oczywiście nie znaczy, że nagle nie będzie nim można zrobić świetnych zdjęć, niemniej nie traktuj tego jak jakąś inwestycję - wartość spada zwłaszcza jeśli chodzi o sprzęt amatorski.
maput - Sro 20 Lip, 2011
bb_pl, nikt sobie jaj nie robi. D7000 jest lepszy ze względu na lepszą matrycę i więcej udogodnień ergonomicznych. Co nie zmienia faktu, że obudowa plasticzana dla amatora żadną wadą być nie powinna. Jeśli nie chcesz Nikona weź K-5, to też świetny sprzęt.
I tak jak pisałem wcześniej - po przeskoku z kompaktu, każdy z tych aparatów będzie dla Ciebie szokiem technologicznym i w pełni Cię zadowoli. Każdy z nich jest również stworzony aby dobrze służyć przez parę lat. Dlatego wybieraj puszkę pod obiektywy, które chciałbyś kupić w przyszłości.
Baku - Czw 21 Lip, 2011
W chwili obecnej kupiłbym K5, D7000 na drugim miejscu. 60D jakoś mnie nie przekonuje, wolałbym zainwestować w używane 5D.
jacenty - Czw 21 Lip, 2011
bb_pl ostatnio miałem okazję fotografować pewien koncert,a lało jak z cebra i nic z 60d się nie stało.Bardziej bałem się o Tamrona,ale na szczęście też wszystko jest OK.Jeżeli chodzi o obrotowy ekranik,to faktycznie przy grubszej imprezie trzeba uważać,żeby nie został na framudze drzwi.
bb_pl - Pią 22 Lip, 2011
powiem Wam, że mam cholerka trudny wybór z tym przy wyborze cały czas zostają d7000 i 60d
poczytałem dużo opinii, testów itp
dużo elementów składnia mnie do d7000, ale trochę boje się ryzykować w związku z tym "pluciem olejem" czy to jest taka mega tragedia? nie wiecie czy każdy model ma takie problemy czy może pierwsze, które wyszły?
Canon wydaje mi się, że trochę lepiej leży mi w ręku i weź tu bądź mądry
MC - Pią 22 Lip, 2011
Skoro tyle przeczytałeś to powinieneś wiedzieć, że dotyczy to wyłącznie niektórych egzemplarzy i raczej problem został już rozwiązany.
Z drugiej strony - jeśli burak lepiej w ręku Ci leży to może warto teraz się zwrócić w stronę obiektywów?
bb_pl - Pią 22 Lip, 2011
o nikonie czytałem opinie, że polecają ten zestaw z kitem 18-105 VR myślicie, że będzie on ok na pierwszy obiektyw jako uniwersalny? nie chciałbym bawić się stałką na początku
hijax_pl - Pią 22 Lip, 2011
W zasadzie to nie "będzie" ale "jest"
bb_pl - Nie 24 Lip, 2011
mam już chyba ostatnie pytanie do Was w tym temacie
jak ważnym jest dla was jak aparat leży w ręku?
Pytam bo funkcjonalnie wszystko prócz filmów skłania mnie do wyboru nikona, ale pod kątem wygody trzymania aparatu canon wygrywa, jest lepiej wyprofilowany.
Stąd moje pytanie czy przy ogromie plusów na rzecz nikona (jeżeli chodzi o funkcjonalność) wybrałby ktoś z Was canona sugerując się lepszą obudową do trzymania?
kozidron - Nie 24 Lip, 2011
bb_pl napisał/a: | jak ważnym jest dla was jak aparat leży w ręku? |
Jest to szczególnie istotne w odpowiednich sytuacjach, canona na ten przykład wygodniej obsługuje mi się jedną ręką niż nikona- majstrując przy tym wszystkimi parametrami. Pentax ma za to powyciagane wiecej guzików na zewnatrz niż canon i jego specyficzna ergonomia bardzo mi odpowiada.
Na kwestie wyboru musisz popatrzeć całościowo a szczególnie pod kątem wyboru szkieł, człowiek jest w stanie przyzwyczaić się do kilku niewygód, jeżeli ma fajną i w miarę tanią szklarnie do dyspozycji.
Tylko akurat 60D dla mnie jest mniej wygodny od innych modeli XXD canona
Do takiego pstrykania brałbym d7000, bo fajnych szkiełek pod pentaxa i tak nie bedziesz kupował
maput - Nie 24 Lip, 2011
Trzymanie jest ważne, ale też nie najważniejsze. A do wszystkiego można się przyzwyczaić.
bb_pl - Nie 24 Lip, 2011
ok to jeszcze jedna kwestia
które obiektywy według Was wychodzą lepiej cenowo canon czy nikon?
czy można powiedzieć, że są na podobnym poziomie?
kufel - Nie 24 Lip, 2011
bb_pl napisał/a: | które obiektywy według Was wychodzą lepiej cenowo canon czy nikon?
czy można powiedzieć, że są na podobnym poziomie? | zależy z jakiej półki. jeśli amatorskiej to cenowo jest raczej podobnie.
lotofag - Nie 24 Lip, 2011
jak ważnym jest dla was jak aparat leży w ręku? |
W końcu aparat ma pomagać w zrobieniu zdjęcia, a nie przeszkadzać
Wziąłeś pod uwagę sam chwyt czy także dostęp do wszelkich przycisków/manipulatorów/kółek? Nie każdemu leży np. specyficzne tylne kółko Canona...
które obiektywy według Was wychodzą lepiej cenowo canon czy nikon?
czy można powiedzieć, że są na podobnym poziomie? |
Przyjmij za pewnik, że dobre obiektywy wszędzie odpowiednio "dobrze" kosztują.
kufel - Nie 24 Lip, 2011
bb_pl napisał/a: | Pytam bo funkcjonalnie wszystko prócz filmów skłania mnie do wyboru nikona, ale pod kątem wygody trzymania aparatu canon wygrywa, jest lepiej wyprofilowany.
Stąd moje pytanie czy przy ogromie plusów na rzecz nikona (jeżeli chodzi o funkcjonalność) wybrałby ktoś z Was canona sugerując się lepszą obudową do trzymania? | trzymanie jest ważne. ale jeśli miałaby to byc jedyna zaleta tego korpusu a drugi wybierany miałby ich więcej to z pewnością bym sie tym nie kierował
jaad75 - Nie 24 Lip, 2011
bb_pl napisał/a: | ale pod kątem wygody trzymania aparatu canon wygrywa, jest lepiej wyprofilowany. | Widać już teraz masz koślawe ręce...
|
|