forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwszy APARAT - Budżet 8000-8500zł

LuDogbin - Sob 23 Lip, 2011
Temat postu: Pierwszy APARAT - Budżet 8000-8500zł
Witam wszystkich użytkowników forum.

W najbliższym czasie planuje zakup swojej pierwszej lustrzanki. Mój całkowity budżet wynosi maksymalnie 8500zł. Co nieco podstawowej wiedzy o fotografii już mam i interesują mnie takie dziedziny fotografii:

-Portret
-Street

I tu moje pytanie. Jaki aparat i obiektywy wybrać żeby jak najlepiej mi się pracowało?

Z góry wszystkim Dziękuje.

moronica - Sob 23 Lip, 2011

budzet masz porzadny a ze wzgledu na sfere zainteresowan najlepiej by bylo kupic ze 2 stalki, teraz pytanie jakie ale to juz zalezy od tego na jakich ogniskowych tobie by sie najlepiej pracowalo. masz juz jakies preferencje, cos eksperymentowales?

niestety pelna klatka nie wchodzi tu w gre bo zostaloby ci tylko jakies 900zl na obiektyw, choc mozna i tak - d700 lub 5d m2 z 50mm f/1.8 w budzecie sie zmiesci. wybierajac jakis korpus DX/APS-C mozna by sie bylo szarpnac na stalki z f/1.4 ktore nie tylko sa jasniejsze ale generalnie (o ile sie nie myle) solidniej wykonane

kufel - Sob 23 Lip, 2011

LuDogbin, pomyśl czy nie da sie bardziej budżetu naciągnąć ;) i rozpatrz to co napisała moronica, ja tez osobiście wybrałbym taki kierunek czyli FF.
jeśli nie z 50 1,8 to z 50 1.4

LuDogbin - Sob 23 Lip, 2011

Jakoś mnie nie ciągnie do FF (zważywszy tez na to ze planuje mieć tez analoga do zdjęć czarno-białych) i najbardziej do tej pory rozważałem kupno:

-Nikon D300s
-Sigma 50/1.4
-SB-900

i co jakiś czas dokupowanie obiektywów.A w dalszej przyszłości (2-3 lata) kupno Body FF.

Co sadzicie o takim rozwiązaniu ?

kufel - Sob 23 Lip, 2011

LuDogbin, dobry zestaw. jeśli nie czujesz jeszcze parcia na FF to zostałbym przy aps-c.
maput - Sob 23 Lip, 2011

Wolałbym od razu FF (D700/5DII). Do tego najlepiej 85 i 24. Wtedy jest i portret, i street, ale w sumie wszystko zależy od preferencji. Innym mogłyby bardziej podpasywać 35 i 50, albo 135.
komor - Sob 23 Lip, 2011

maput napisał/a:
Wolałbym od razu FF (D700/5DII). Do tego najlepiej 85 i 24.

Każdy by wolał. :) Da się za 8,5k kupić FF+85+24? Do portretu to generalnie też przydałoby się coś więcej niż puszka i szkło…

maput - Sob 23 Lip, 2011

Zawsze można zakupy podzielić a nie wszystko na raz :P
Soniak10 - Sob 23 Lip, 2011

Jak już masz te 8500, to ja bym tam radził dozbierać do, powiedzmy, 30 000 zł. Wtedy wchodzisz na ceneo, sortujesz lustrzanki wg ceny malejąco i kupujesz jedno z pierwszych trzech body, jakie się wyświetlą. Potem robisz to samo z obiektywami i masz komplet, który nie tylko powinien Cię zadowolić, ale którego w dodatku wszyscy będą zazdrościć. Ja też. :grin:
MC - Nie 24 Lip, 2011

O wlasnie. I znowu znalezlismy sie w takim momencie dyskusji, ze niektorzy doradzaja "doloz jeszcze tysiac, dw, trzy, dziesiec tysiecy"...
Ja bym poradzil d300s + 35/1.8 + 85/1.8. Ewentualnie zamiast tego pierwszego - Sigma 24/1.8

kozidron - Nie 24 Lip, 2011

Soniak10 napisał/a:
Jak już masz te 8500, to ja bym tam radził dozbierać do, powiedzmy, 30 000 zł.

powinieneś zająć się tym zawodowo :razz:

Soniak10, mógłbyś mi doradzić: nie jak ale żebym w ogóle wygrał w totka tak powiedzmy 6 banieczek :razz:

LuDogbin, FF to by było najlepsze rozwiazanie, niestety nawet uzywane d700 nie zmiesci się w budzecie ze szkłami.
W takim przypadku brałbym: d7000 + N50/1.4, 35G, N85/1.8 + sb900

zentaurus - Nie 24 Lip, 2011

Zamiast Sigmy 50/1,4 polecał bym bardziej 50/1,4 Nikona, jest to szkiełko mniejsze i bardziej dyskretne podczas zdjęć ulicznych a jakość porównywalna.
kozidron - Nie 24 Lip, 2011

zentaurus napisał/a:
Zamiast Sigmy 50/1,4 polecał bym bardziej 50/1,4 Nikona, jest to szkiełko mniejsze i bardziej dyskretne podczas zdjęć ulicznych a jakość porównywalna.

w przypadku wyciagania lustrzanki czy to z nikkorem czy z sigmą o dyskrecji nie można już mówić a jeżeli już da się to "jakoś ukryć" to w przypadku większej lustrzanki kwestia gabarytów sigma vs nikkor jest całkowicie pomijalna.
zentaurus, skąd masz takie doświadczenia :shock:
Nikkor jest równie dobry, do tego tańszy i mniejsze ryzyko serwisowe, z tego powodu ja np. polecam n50/1.4 a do street'u to chyba wolałbym 35/1.8 przynajmniej pod aps-c

jaad75 - Nie 24 Lip, 2011

komor napisał/a:
maput napisał/a:

Wolałbym od razu FF (D700/5DII). Do tego najlepiej 85 i 24.

Każdy by wolał. :)
Ja nie...
Soniak10 - Nie 24 Lip, 2011

kozidron napisał/a:

Soniak10, mógłbyś mi doradzić: nie jak ale żebym w ogóle wygrał w totka tak powiedzmy 6 banieczek

Mógłbym ci doradzić, ale ci od lotto to cwaniaki i mnie już oszukali, więc istnieje ryzyko, że i tobie zrobią to samo. Otóż gram od jakiś 14-tu lat i już dwa razy wygrałem - po trójce - ale nie chcieli mi wypłacić! To znaczy - zamiast zapłacić mi uczciwie za trójkę, czyli połowę tego co za szóstkę (bo przecież trójka to połowa szóstki, prawda?) to rzucili mi jakiś ochłap w postaci, jak dobrze pamiętam, dziesięciu złotych (bo to było dość dawno). Od tego czasu gram tylko jak jest kumulacja powyżej 10 baniek, drobniejsze mnie nie interesują. :mrgreen:
Pozdro

sigmiarz - Nie 24 Lip, 2011

d700 z 24-70 można kupić za 8k, na nic innego nie warto się rozdrabniać.
Zostanie Ci na dobrą torbę.

jaad75 - Nie 24 Lip, 2011

sigmiarz napisał/a:
d700 z 24-70
Tylko po cholerę nosić takiego klonkra do streetphoto? Do portretu to zresztą też żadna rewelacja...
Sunders - Nie 24 Lip, 2011

jaad75, a d7000 z nikkorem 17-55/2,8 lub sigmą 17-50/2,8EX DC OS HSM mógłby być? :smile:
zentaurus - Nie 24 Lip, 2011

kozidron napisał/a:
zentaurus napisał/a:

w przypadku wyciagania lustrzanki czy to z nikkorem czy z sigmą o dyskrecji nie można już mówić a jeżeli już da się to "jakoś ukryć" to w przypadku większej lustrzanki kwestia gabarytów sigma vs nikkor jest całkowicie pomijalna.
zentaurus, skąd masz takie doświadczenia :shock:
Nikkor jest równie dobry, do tego tańszy i mniejsze ryzyko serwisowe, z tego powodu ja np. polecam n50/1.4 a do street'u to chyba wolałbym 35/1.8 przynajmniej pod aps-c

Szkiełko Sigmy jest ze 2-3 razy wieksze i żeby to stwierdzić to nie trzeba być wielkim znawcą :grin: . Np. srednica filtra Sigmy wynosi 77mm wobec bodajże 52 mm Nikona, nie piszę już o wadze i wymiarach tejże Sigmy porównywalnej do obiektywów zmiennoogniskowych. Pytasz skąd mam takie doswiadczenia? Ano wszystko wychodzi w praktyce, czyli podczas robienia zdjęć :grin: . Ja mam takie a ty być może inne i może szanujmy swoje różne podejścia do robienia zdjęć.

jaad75 - Pon 25 Lip, 2011

Sunders napisał/a:
jaad75, a d7000 z nikkorem 17-55/2,8 lub sigmą 17-50/2,8EX DC OS HSM mógłby być? :smile:
Wolałbym D7000 z paroma małymi stałkami... Albo K-5 z zestawem naleśników... :smile:
sigmiarz - Pon 25 Lip, 2011

jaad75 napisał/a:
sigmiarz napisał/a:
d700 z 24-70
Tylko po cholerę nosić takiego klonkra do streetphoto? Do portretu to zresztą też żadna rewelacja...

jeśli on chce mieć dobre street photo w tej cenie, to niech raczej kupi coś jak Fuji x100,
a do portretów niech sobie skleci analogowy zestaw średni format, ... szczególnie że
chce mieć jakiegoś analoga.

sigmiarz napisał/a:
jeśli on chce mieć dobre street photo w tej cenie, to niech raczej kupi coś jak Fuji x100,
O właśnie... :smile:

jednak, będzie miał więcej pożytku z kita d700 + 24-70

sigmiarz napisał/a:
Do street photo, czy do portretów?... :razz:

ten wątek to jakaś podpucha :roll:
kozidron - Pon 25 Lip, 2011

zentaurus napisał/a:
Szkiełko Sigmy jest ze 2-3 razy wieksze i żeby to stwierdzić to nie trzeba być wielkim znawcą :grin: .

ale bzdura 2-3 razy większe :razz: ale bredzisz, sigma jest zaledwie cięższa o trochę ponad 80% a nie jak ty twierdzisz 200 do 300% i tu jest mowa tylko o masie a nie o gabarytach a gabarytowo 2-3 razy większe to jest 70-200. zentaurus, masz kłopoty z ułamkami, które dodatkowo pokrywają się z brakiem doswiadczenia w tej materii.
Pomijam, że jak przy streecie wyciągasz lustrzankę pokroju d7000 albo coś wiekszego nawet tylko z nikkorem to juz nie robi to różnicy czy masz przypiętą sigme czy nawet nikkora 70-200, bo do streetu to chyba wolałbym 35G, chociaż zdarzało mi sie tez uzywać 70-200.

sigmiarz napisał/a:

jaad75 napisał/a:
Do street photo, czy do portretów?... :razz:

optymalny zestaw do cioci na imieniny :razz:

zentaurus - Pon 25 Lip, 2011

Kozidron@
Trudno mi się spierać z Toba na tym poziomie, ale niech ci będzie jak myślisz jak ci to polepszy Twój nastrój.

hijax_pl - Pon 25 Lip, 2011

A ja mówię: Fuji X100 :)

A za resztę coś do portreta ;)

komor - Pon 25 Lip, 2011

jaad75 napisał/a:
Ja nie...

Bo Ty nie możesz…  :razz:

komor napisał/a:
Bo Ty nie możesz… :razz:
Ależ mogę, tylko absolutnie nie czuję potrzeby... :smile: X100 mnie za to korci, mimo, że to w moim przypadku całkowicie zbędny zakup...
Wujek_Pstrykacz - Pon 25 Lip, 2011

Dobrze rozwiązany wizjer X100 to jeszcze nie wszystko, reszta aparatu już nie jest taka super, a ergonomia dla mnie cieniutka, no i najważniejsza wada - cena. :neutral:

A mnie się ta ergonomia nawet podoba (o ile nie trzeba się zbyt często przez menu przebijać ;) ).
Jedynie MF w tym aparaciku to dla mnie poraaaaażka :roll:

Baku - Pon 25 Lip, 2011

LuDogbin, jeśli Cię nie ciągnie Cię do FF to pełnię komfortu i możliwości (począwszy od robienie zdjęcia aż po możliwości obróbkowe RAWów) dadzą Ci najnowsze zaawansowane konstrukcje typu Pentax K5 lub Nikon D7000, w zależności od tego który spodoba Ci się bardziej. Canona 60D polecałbym raczej miłośnikom tej marki z gotową kolekcją obiektywów. Nie będzie to sprzęt tak dizajnerski i poręczny jak wspomniane wcześniej fuji, ale coś za coś. Zawsze tak było, jest i będzie.
dr11 - Pon 25 Lip, 2011

Mnie X100 nie przekonał. Posiadając go naście godzin zmusiłem się do zrobienia nim aż pięciu zdjęć :)

dr11 napisał/a:
do zrobienia nim aż pięciu zdjęć :)
Ale za to JAKICH zdjęć! ;)
Wujek_Pstrykacz - Pon 25 Lip, 2011

Tak, mi z karty zgrała się piękna panoramka w postaci paru osobnych jpg do ponownego sklenia, tylko z inna nazwą niż te robione osobno, a aparat raczej dla mocno zafascynowanych marką. :razz:
kozidron - Pon 25 Lip, 2011

zentaurus napisał/a:
Kozidron@
Trudno mi się spierać z Toba na tym poziomie, ale niech ci będzie jak myślisz jak ci to polepszy Twój nastrój.

przecież mi to zwisa, tylko jak się mówi o czymś 2-3 razy wieksze to znaczy 200%-300% wieksze i mozna miec na myśli wagę bądź tez gabaryty, waga sigmy jest o 80% większa, gabaryty to procentowo S vs N różnica około 30% (i ja tu nie mówie tylko o średnicy). Mi to zwisa czy ty masz kłopoty z ułamkami czy nie, najzwyczajniej opowiadasz bzdury.

zentaurus, przy street foto jak ktoś się decyduje na powiedzmy "wiekszą" lustrzankę taka sigma naprawdę już nie robi i tak się łazi z klocem po mieście, ja dość często lubie sobie strzelić nawet uzywajac 70-200 ale czy to jest wygodne, pewnie znajdzie się mnóstwo opinii, że nie i ja się temu wcale nie dziwie.

Ja swojego zdania nie zmienię uważam, ze optymalniej będzie pakować się w aps-c mimo niezaprzeczalnych zalet FF wolałbym d7000 + N50/1.4, 35G, N85/1.8 + sb900 zamiast d700+24-70, bo to ani do portretu ani do street'a (chociaż street jeszcze ujdzie na upartego).
Co do Fuji X100, to mnie też jakoś nie oczarował, w tej cenie doskonale wiem czym bym zastąpił ten szplajs :razz:

jaad75 napisał/a:
Ależ mogę, tylko absolutnie nie czuję potrzeby... X100 mnie za to korci, mimo, że to w moim przypadku całkowicie zbędny zakup...

jak to zbędny.. za kazdym razem jak cos kupujesz dajesz komus zarobić, nigdy żadne zakupy nie są zbędne :smile:

[ Dodano: Pon 25 Lip, 2011 21:04 ]
kozidron napisał/a:
d7000 + N50/1.4, 35G, N85/1.8 + sb900

i dostaje prawie tą samą optykę tylko ma więcej do noszenia... kozidron może masz stałki do sprzedania.. spokojnie, na nie i tak jest zbyt, kupują hurtem je Ci ktorzy kupili zoomy, zdjęcia im nie wychodzą i myślą że to przez to że nie mają stałek.

jeśli chodzi o głębie ostrości i iso to FF d700 nadrabia spokojnie nawet 3 EV względem tego zestawu.

sigmiarz napisał/a:
jeśli chodzi o głębie ostrości i iso to FF d700 nadrabia spokojnie nawet 3 EV względem tego zestawu.
Hę? Jeśli chodzi o GO, to przy zoomie f/2.8 traci działkę w stosunku do szkła f/1.4 na APS-C, a jeśli chodzi o szumy, to nawet ciut więcej zakładając, że D700 jest co najwyżej 0.5EV lepszy od D7000...

czyli głębia ostrości sie zgadza, a co do szumów, z tego co widziałem różnica jest nieco większa na korzyść d700, ale może Twoja opinia jest na podstawie jakichś prec. pomiarów, oby tak było.. tym lepiej dla d7000 i k-5....

właśnie, może k-5 + jakiś odp. naleśnik, do street photo bardzo dobry zestaw, kompaktowy i dość niedrogi.

kozidron - Wto 26 Lip, 2011

sigmiarz napisał/a:
i dostaje prawie tą samą optykę tylko ma więcej do noszenia...

sigmiarz napisał/a:
spokojnie, na nie i tak jest zbyt, kupują hurtem je Ci ktorzy kupili zoomy, zdjęcia im nie wychodzą i myślą że to przez to że nie mają stałek.

Z takim podejsciem to może lepiej zostać przy kompakcie albo schować się w ciemnej piwnicy i robić fotki dekielkom.

sigmiarz - Wto 26 Lip, 2011

właśnie do robienia zdjęć dekielków w piwnicy potrzebne będzie wysokie iso,
czyli nic nie zastąpi jasnej stałki...

kozidron - Wto 26 Lip, 2011

sigmiarz napisał/a:
właśnie do robienia zdjęć dekielków w piwnicy potrzebne będzie wysokie iso,
czyli nic nie zastąpi jasnej stałki...

rozumiem, że używasz tylko zumów i dobrze Ci z tym :razz:

hijax_pl - Wto 26 Lip, 2011

jaad75 napisał/a:
Jeśli chodzi o GO, to przy zoomie f/2.8 traci działkę w stosunku do szkła f/1.4 na APS-C, a jeśli chodzi o szumy, to nawet ciut więcej zakładając, że D700 jest co najwyżej 0.5EV lepszy od D7000...
A według mnie ta różnica wynosi dokładnie 2,214EV...

Ale.. nie ma się o co szczypać ;)

strzelałem, ale nie byłem daleko :)

kozidron napisał/a:
rozumiem, że używasz tylko zumów i dobrze Ci z tym

stałki są ok, ale dobry jasny zoom to podstawa, dobre na początek,
potem można dokupić ulubione ogniskowe w postaci stałek :)
poza tym nie wiem co wątkotwórca rozumie pod street photo,
ale każdy kto szwęda się po mieście z aparatem wie że często
nie da się podejść, a żeby było ciekawiej często nie ma jak odejść,
24-70 załatwia 90% sytuacji, wyżej to wycinanie portretów etc..
a to już jest portret uliczny albo detal architektury, niżej / szerzej
to extremium raczej nie na pierwsze obiektywy.

Dlatego na początek często jest polecany n d90 i 18-105
tu przy większym budżecie i bardziej wyrafinowanych
potrzebach można polecić n d700 i 24-70 ew. d300
nie wiem jaki zoom warto, d700 i 24-70 miałem 2 tygodnie
do dyspozycji inaczej bym nie polecał, oprócz nikonów
mogę polecać jeszcze Sigmy ale one są za wolne do street
photo i za niskie uzyteczne iso, chyba że potem to do B&W..

jaad75 - Wto 26 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
A według mnie ta różnica wynosi dokładnie 2,214EV...
Różnica między czym, a czym?
sigmiarz napisał/a:
ale dobry jasny zoom to podstawa
Jak dla kogo...
sigmiarz napisał/a:
Polecany dla tych, którzy nie mają pojęcia co i jak chcą fotografować.
hijax_pl - Wto 26 Lip, 2011

jaad75 napisał/a:
Różnica między czym, a czym?
Rożnica między D700 a D7000. Suma różnicy w GO i różnicy poziomów szumu dla ISO200 przeliczonych do jednostek EV ;)

hijax_pl napisał/a:
Rożnica między D700 a D7000. Suma różnicy w GO i różnicy poziomów szumu dla ISO200 przeliczonych do jednostek EV ;)
No nie bardzo - przy tej samej GO i czasie, D7000 ma przewagę ~1 EV na czułości, co przy różnicy w szumach na tych samych czułościach rzędu 0.5EV dla D700, daje ostatecznie przewagę D7000 również o 0.5EV... :smile:
LuDogbin - Wto 26 Lip, 2011

Już przynajmniej jestem pewien na jaki system się zdecydować, ponieważ zakupiłem Nikona F100 (nie F6 ale zawsze (mam nadzieje ze nie usuną F6-stki ze sprzedaży w ciągu następnych 3 lat)).

jaad75 napisał/a:
Polecany dla tych, którzy nie mają pojęcia co i jak chcą fotografować.

nie zawsze, nie każdy może ciągnąć za sobą wózek z obiektywami

nie bez powodu oferuje się takie zestawy

Canon 5d + 24-105 lub 24-70
Nikon d700 + 24-120 lub 24-70

[ Dodano: Wto 26 Lip, 2011 20:30 ]
jaad75 napisał/a:
No nie bardzo - przy tej samej GO i czasie, D7000 ma przewagę ~1 EV na czułości, co przy różnicy w szumach na tych samych czułościach rzędu 0.5EV dla D700, daje ostatecznie przewagę D7000 również o 0.5EV...

możliwe, ale szum w d7000 jest brudny powyżej iso800, w d700 wygląda lepiej
bardziej jak ziarno emulsji śwcz. na wydrukach z d7000 oczywiście nie widać kropek
ale kolory są brudne, bardzo nieprzyjemny dla oka efekt.

sigmiarz napisał/a:
Nikt tu nie mówi o wózku, tylko użyciu właściwych narzędzi we właściwym celu.
sigmiarz napisał/a:
możliwe, ale szum w d7000 jest brudny powyżej iso800, w d700 wygląda lepiej
bardziej jak ziarno emulsji śwcz. na wydrukach z d7000 oczywiście nie widać kropek
ale kolory są brudne, bardzo nieprzyjemny dla oka efekt.
Mówisz o JPG-ach, czy RAW? Jak dla mnie, nie ma miedzy plikami z tych aparatów istotnej różnicy w szumach, jest za to ewidentna przewaga D7000 w możliwościach wyciągania z cieni.
sigmiarz - Sro 27 Lip, 2011

ja widzę różnicę na korzyść d700, chciałbym żeby to d7000 było pod tym względem lepsze, bo jest bardziej osiągalne cenowo.
kozidron - Sro 27 Lip, 2011

sigmiarz napisał/a:

nie bez powodu oferuje się takie zestawy

Canon 5d + 24-105 lub 24-70
Nikon d700 + 24-120 lub 24-70

a na fajkach napisane jest, że szkodzą zdrowiu :zalamany:

sigmiarz, pamietasz do jakiego zestawu sam się odwoływałeś
sigmiarz napisał/a:

i dawałeś jako przykład, bo w kategorii wagowej, bo chyba po to dałeś porównanie tak kwieciste jak "wózek" oba te zestawy są 2 do 2,5 raza cięższe od d90+18-105. sigmiarz czy ty jak zentaurus masz te same kłopoty albo ja nie kumam tej częsci z wózkiem :shock:

Pomijam już, że to się ma nijak do potrzeb, nie rozumiem po co te wywody. Chcesz nam udowodnić, że FF jest lepsze..... :shock: ale wszyscy o tym wiedzą, tylko w przypadku tego budzetu i pod te potrzeby korzystniej jest wybrać aps-c z lepszymi stałkami.

jaad75 - Sro 27 Lip, 2011

sigmiarz napisał/a:
ja widzę różnicę na korzyść d700
Twój problem... :roll: Różnica w szumach na korzyść D700 przy prawidłowej ekspozycji jest praktycznie nieistotna, natomiast elastyczność w cieniach w przypadku pliku z D7000 trudna do przecenienia...
kozidron napisał/a:
Chcesz nam udowodnić, że FF jest lepsze..... :shock: ale wszyscy o tym wiedzą
A ja twierdzę, że w przypadku porównania akurat tych dwóch matryc, ta lepszość wcale nie jest oczywista. Już nawet pomijam kwestię możliwości zeskalowania 16MP pliku do 12MP...
sigmiarz - Sro 27 Lip, 2011

jaad75, kozidron, rozumiem że chodzi Wam o to żeby nie przyznać mi racji ale napisać to co ja napisałem trochę inaczej, ok. :)

Mi nie chodzi o rację, ale każdy kto zmieniał obiektyw podczas nawet lekkiego deszczu albo choćby wiatru zatęskni za zoomem.

Myślę że LuDogbin, pod street photo rozumie fotografię spacerową jesli można to tak nazwać, brzmi niezbyt poważnie ale efektem mogą być bardzo dobre zdjęcia. Czyli wychodzę z aparatem i widzę jakąś miejską scenkę robię zdjęcie, widzę jakiś ciekawy "cityscape".. strzelam, jakaś faktura, kolor na ścianie, portret dziewczyny na przystanku itd. i co załatwiam to 40mm ? część się da, ale do większości świetnie sprawdzi się 24-70 lub odpowiednik na aps-c. Będzie ciężko i niezbyt dyskretnie, ale jaka jest alternatywa? Stałki niewiele tu zmieniają, a trzeba by było mieć przynajmniej dwie, jeśli nie trzy.

Dla mnie to ględzenie o oczywistościach i ziemia nie stanie się kwadratowa jeśli kozidron napiszę to 1000x na forum.optyczne.pl...

jaad75, a jak wygląda porównanie d7000 i k-5 jeśli chodzi o to wyciąganie z cieni ?

hijax_pl - Sro 27 Lip, 2011

K5 ma ciut większy potencjał jeśli chodzi o wyciąganie cieni ;-)

sigmiarz napisał/a:
jaad75, kozidron, rozumiem że chodzi Wam o to żeby nie przyznać mi racji ale napisać to co ja napisałem trochę inaczej, ok. :)

bo racji nie masz a co rusz wychodzą jeszcze bardziej absurdalne argumenty, czytaj wózek albo jak sugerujesz lepszośc zuma w stosunku do stałek i to akurat przyzwoitych.
Przecież nikt ci nie chce udowadniać, że zumy są złe albo w ogóle nie przydatne przy street foto.
Tylko zestaw, który zaproponowałeś nadaje się słabo do portretu i średnio do street'u ale żeby było jasne swoja ocenę odnoszę do budżetu autora wątku (chociaż to świetna puszka i całkiem przyzwoity zum) - bo za tą cenę można lepiej.

cybertoman - Sro 27 Lip, 2011

kozidron napisał/a:
a co róż
kwiecistym stylem piszesz ostatnio!
komor - Sro 27 Lip, 2011

cybertoman, bo nie ma ruszy bez ognia. :)

nie wiem co ja z tą "różą"

:oops:

komor, eh ty mój bohaterze, dzięki za poprawienie :razz:

cybertoman - Sro 27 Lip, 2011

Sie zakochal w panience uroczej moze, a?