|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Sony alpha - co wybrać: SONY HVL-F43AM vs Nissin DI866 MK2
i-f - Pon 25 Lip, 2011 Temat postu: Sony alpha - co wybrać: SONY HVL-F43AM vs Nissin DI866 MK2 Cześć!
Planuję nabyć lampę do mojej Alphy230. Produkt ma być raczej rozwojowy i nie chciałbym kupić czegoś strasznie prostego i za kilka miesięcy żałować...
Nie wiem jednak co wybrać. Do wydania mam kwotę w okolicach 900zł i tak na prawdę dwie lampy które chyba spełniają kryteria:
Sony HVL-F43AM - nowy model, ceny dosyć wysokie choć pojawiają się powoli sklepy gdzie cena jest na poziomie <900zł
Nissin DI866 MarkII - lampa wydaje mi się z dużymi możliwościami, większą mocą ale licznymi doniesieniami (w przypadku poprzedniej wersji) o padających egzemplarzach czy też różnymi problemami po pewnym czasie używania.
Doradźcie proszę co wybrać? Może macie jakieś doświadczenia z tymi konkretnymi modelami? Niestety obie lampy są dosyć świeże i chyba niewiele osób ma je na stanie.
Może macie jakieś alternatywy?
Pozdrawiam
i-f
jaad75 - Pon 25 Lip, 2011
Zawsze mocniejszą.
i-f - Pon 25 Lip, 2011
Tak, to jest mocny argument, poza tym Nissin tak jak pisałem daje większe pole do popisu jeśli chodzi o ustawienia...
Co jednak z jego trwałością? Ma gwarancje 2 lata ale jak sami może wiecie, pad sprzętu przyjemny nie jest. Nawet jeśli ma się gwarancję i wymianę...
jaad75 miałeś może do czynienia z Nissinem?
Barilla13 - Pon 25 Lip, 2011
@i-f
Jeżeli kluczem dla Ciebie jest niezawodność, może warto zastanowić się nad Nissinem Di622 mkII? Za trochę ponad 900 PLN dasz rade kupić DWIE sztuki, jak jedna padnie to wyciągasz drugą i pstrykasz dalej. Do tego masz większe możliwości zabawy z oświetleniem zdjętym z aparatu, bo w końcu co dwie lampy to nie jedna
Pozdrawiam,
Maciek.
jaad75 - Pon 25 Lip, 2011
i-f napisał/a: | jaad75 miałeś może do czynienia z Nissinem? | Miałem w ręce, ale nigdy nie używałem.
i-f - Pon 25 Lip, 2011
@Barilla13
Takie rozwiązanie mogło by być ciekawe, choć przyznam, że dla lepszego ogarnięcia tematu robienia zdjęć z lampą wybrał bym na razie jedną sztukę.
Z alternatyw jest jeszcze Metz 50 AF-1 Digital. Może to jest jakaś opcja? Moc niższa niż w przypadku Nissina jednak mam wrażenie, że nie ma tylu złych opinii w porównaniu z Nissinem.
|
|