|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka cyfrowa za 3-4 tysiące.
pawelz14 - Pon 25 Lip, 2011 Temat postu: lustrzanka cyfrowa za 3-4 tysiące. witam, jestem nowy na tym forum i w tym temacie. Mam zamiar kupić sobie lustrzanke. Do wydania będe miał 3-4 tysiące. ale najlepiej, zebym zmieścił się w 4000-4300 z 1 obiektywem. jak narazie moimi faworytami są Nikon D5100 Nikon D90 Canon EOS 60D EOS 550D EOS 600D. poradźcie, który byłby najlepszym wyborem, jeśli wszystkie są słabe, to polecajcie inne. odrazu prosiłbym o jakieś w miare dobre i w przystępnej cenie obiektywy o ogniskowej od ok 20 do 300. aparatem będe robił zdjęcia chyba najczęściej sportowe ( jazda wyczynowa na BMX ) jakieś w plenerze itp. fajnie by było jak aparat by robił szybkie zdjęcia seryjne. pozdro !
blaine - Pon 25 Lip, 2011
D90+18-105VR
pawelz14 - Pon 25 Lip, 2011
jako że jestem zupełnie nie ogarnięty w tych skrótach itp to powiedz mi co to znaczy VR po ogniskowej
VR = Vibration Reduction. Redukcja drgań - innymi słowy stabilizacja
W obiektywach Canona oznaczana jest jako IS, Sigmy OS, Tamrona VC.
spoko, a czy jest duża różnica w tych aparatach, jedne mają 12mpix inne 16mpix. jak to jest w praktyce ? ten nikon wystarczy żeby zrobić zdjęcie na tapete w kompie lub jakiś większy wydruk ?
mozer - Pon 25 Lip, 2011
pawelz14, z 10 Mpix robiłem metrowe wydruki więc chyba się da
Megapikselami się nie przejmuj. I tak prawdopodobnie nie będziesz ich wykorzystywał, chyba że planujesz drukować billboardy.
mozer - Pon 25 Lip, 2011
blaine, myślę, że nawet na billboardy styknie
http://www.euro.com.pl/lu...m-vr.bhtml#opis
ten zestaw sie nadaje ? coś jeszcze by trzeba do neigo dokupować ? lampy itp
Tak, nada się. Lampa się przydaje, ale niezbędna na początek nie jest. Szczególnie do zastosowań sportowych, o jakich piszesz.
możecie podać jeszcze jakiś w miare tani obiektyw ogniskowa 100-300 albo podobny
hijax_pl - Pon 25 Lip, 2011
Nikkor 70-300VR, Sigma 70-300APO
ej ta tego nikkora to raczej mnie nie stać czemu na allegro ceny sigmy rozbiegają się aż pomiędzy 650 a 900 plnów ?
Obiektyw Tamron AF 70-300 mm f/4-5,6 Di LD Macro 1:2 co powiecie na ten obiektyw ?
link: http://www.euro.com.pl/ob...1-2-nikon.bhtml
Wujek_Pstrykacz - Pon 25 Lip, 2011
Klasyfikować go należy pomiędzy Sigmą 70-300 i 70-300APO
jaki lepiej wybrać obiektyw ? makro czy tele ? bo nie bardzo to rozumiem
Tele - to potocznie określana długość ogniskowej - czyli duuuużo milimetrów
Macro - to przez producentów niezależnym nadużywane określenie zdolności do ostrzenia na małe dystanse (czyli uzyskiwania dużych powiększeń)
kufel - Pon 25 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | to przez producentów niezależnym nadużywane określenie zdolności do ostrzenia na małe dystanse (czyli uzyskiwania dużych powiększeń) | a czasem po prostu określenie "punktu" minimalnej odległości ostrzenia , która często wcale taka mała nie jest. a co za tym idzie: żadne to makro.
lotofag - Pon 25 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: |
Macro - to przez producentów niezależnym nadużywane określenie zdolności do ostrzenia na małe dystanse (czyli uzyskiwania dużych powiększeń) |
Ja rozumiem, że miało być prosto jak krowie na miedzy, ale to chyba zbyt duże uproszczenie - makro to nie jest wjeżdżanie przednią soczewką w fotografowany obiekt, a i nie bez kozery najpopularniejsze szkła makro to teleobiektywy z zakresu 90÷150mm Nawet Sigma 70-300 ze swoim "prawie-makro" oferuje dość dużą minimalną odległość przedmiotową z racji długiej ogniskowej dla której uzyskuje się jej maksymalne odwzorowanie...
Ale może niepotrzebnie motam, rozumiem że miało to być przede wszystkim zwrócenie uwagi na tzw. "marketingowe makro" obecne w tanich tele-zoomach
lotofag napisał/a: | makro to nie jest wjeżdżanie przednią soczewką w fotografowany obiekt | A ja tego nie napisałem
Fotografia maro dla mnie jest wtedy kiedy obiektyw daje skalę nie mniejszą niż 1:1 sam z siebie. Jak jest mniejsza to nie jest to fotografia makro, ale zbliżeniowa.
A producenci (niektórzy) uwielbiają pisać na obudowie macro gdy de facto obiektyw daje 1:2 albo nawet 1:3... No ale to taki wabik na klientów
forrest - Pon 25 Lip, 2011
Ja może zaproponuję aktualny zestaw marzeń.
Jeszcze w tamtym tygodniu ten zestaw był z kartą i statywem, ale nie wiem czy to jest aktualne.
jestem bardziej za d90 + 18-105 VR za różnicę ceny wole kupić sobie dodatkowy obiektyw i inne akcesoria
[ Dodano: Sro 27 Lip, 2011 13:11 ]
co jest lepsze, D90 czy D5100 ?
http://www.euro.com.pl/lu...bhtml#akcesoria
http://www.euro.com.pl/lu...bhtml#akcesoria
czym się różnią te 2 zestawy ?
|
|