forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka cyfrowa za 3-4 tysiące.

pawelz14 - Pon 25 Lip, 2011
Temat postu: lustrzanka cyfrowa za 3-4 tysiące.
witam, jestem nowy na tym forum i w tym temacie. Mam zamiar kupić sobie lustrzanke. Do wydania będe miał 3-4 tysiące. ale najlepiej, zebym zmieścił się w 4000-4300 z 1 obiektywem. jak narazie moimi faworytami są Nikon D5100 Nikon D90 Canon EOS 60D EOS 550D EOS 600D. poradźcie, który byłby najlepszym wyborem, jeśli wszystkie są słabe, to polecajcie inne. odrazu prosiłbym o jakieś w miare dobre i w przystępnej cenie obiektywy o ogniskowej od ok 20 do 300. aparatem będe robił zdjęcia chyba najczęściej sportowe ( jazda wyczynowa na BMX ) jakieś w plenerze itp. fajnie by było jak aparat by robił szybkie zdjęcia seryjne. pozdro !
blaine - Pon 25 Lip, 2011

D90+18-105VR ;)

jako że jestem zupełnie nie ogarnięty w tych skrótach itp to powiedz mi co to znaczy VR po ogniskowej :)

VR = Vibration Reduction. Redukcja drgań - innymi słowy stabilizacja ;)
W obiektywach Canona oznaczana jest jako IS, Sigmy OS, Tamrona VC. ;)

spoko, a czy jest duża różnica w tych aparatach, jedne mają 12mpix inne 16mpix. jak to jest w praktyce ? ten nikon wystarczy żeby zrobić zdjęcie na tapete w kompie lub jakiś większy wydruk ?
mozer - Pon 25 Lip, 2011

pawelz14, z 10 Mpix robiłem metrowe wydruki więc chyba się da ;)

Megapikselami się nie przejmuj. I tak prawdopodobnie nie będziesz ich wykorzystywał, chyba że planujesz drukować billboardy. ;)
mozer - Pon 25 Lip, 2011

blaine, myślę, że nawet na billboardy styknie :)

http://www.euro.com.pl/lu...m-vr.bhtml#opis

ten zestaw sie nadaje ? coś jeszcze by trzeba do neigo dokupować ? lampy itp

Tak, nada się. Lampa się przydaje, ale niezbędna na początek nie jest. Szczególnie do zastosowań sportowych, o jakich piszesz.

możecie podać jeszcze jakiś w miare tani obiektyw ogniskowa 100-300 albo podobny :)
hijax_pl - Pon 25 Lip, 2011

Nikkor 70-300VR, Sigma 70-300APO

ej ta tego nikkora to raczej mnie nie stać :P czemu na allegro ceny sigmy rozbiegają się aż pomiędzy 650 a 900 plnów ?

Obiektyw Tamron AF 70-300 mm f/4-5,6 Di LD Macro 1:2 co powiecie na ten obiektyw ?

link: http://www.euro.com.pl/ob...1-2-nikon.bhtml

Wujek_Pstrykacz - Pon 25 Lip, 2011

Klasyfikować go należy pomiędzy Sigmą 70-300 i 70-300APO :grin:

jaki lepiej wybrać obiektyw ? makro czy tele ? bo nie bardzo to rozumiem :D

Tele - to potocznie określana długość ogniskowej - czyli duuuużo milimetrów ;)
Macro - to przez producentów niezależnym nadużywane określenie zdolności do ostrzenia na małe dystanse (czyli uzyskiwania dużych powiększeń)

kufel - Pon 25 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
to przez producentów niezależnym nadużywane określenie zdolności do ostrzenia na małe dystanse (czyli uzyskiwania dużych powiększeń)
a czasem po prostu określenie "punktu" minimalnej odległości ostrzenia , która często wcale taka mała nie jest. a co za tym idzie: żadne to makro.
lotofag - Pon 25 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:

Macro - to przez producentów niezależnym nadużywane określenie zdolności do ostrzenia na małe dystanse (czyli uzyskiwania dużych powiększeń)

Ja rozumiem, że miało być prosto jak krowie na miedzy, ale to chyba zbyt duże uproszczenie - makro to nie jest wjeżdżanie przednią soczewką w fotografowany obiekt, a i nie bez kozery najpopularniejsze szkła makro to teleobiektywy z zakresu 90÷150mm ;) Nawet Sigma 70-300 ze swoim "prawie-makro" oferuje dość dużą minimalną odległość przedmiotową z racji długiej ogniskowej dla której uzyskuje się jej maksymalne odwzorowanie...

Ale może niepotrzebnie motam, rozumiem że miało to być przede wszystkim zwrócenie uwagi na tzw. "marketingowe makro" obecne w tanich tele-zoomach ;)

lotofag napisał/a:
makro to nie jest wjeżdżanie przednią soczewką w fotografowany obiekt
A ja tego nie napisałem :)

Fotografia maro dla mnie jest wtedy kiedy obiektyw daje skalę nie mniejszą niż 1:1 sam z siebie. Jak jest mniejsza to nie jest to fotografia makro, ale zbliżeniowa.

A producenci (niektórzy) uwielbiają pisać na obudowie macro gdy de facto obiektyw daje 1:2 albo nawet 1:3... No ale to taki wabik na klientów ;)

forrest - Pon 25 Lip, 2011

Ja może zaproponuję aktualny zestaw marzeń.
Jeszcze w tamtym tygodniu ten zestaw był z kartą i statywem, ale nie wiem czy to jest aktualne.

jestem bardziej za d90 + 18-105 VR :) za różnicę ceny wole kupić sobie dodatkowy obiektyw i inne akcesoria :P

[ Dodano: Sro 27 Lip, 2011 13:11 ]
co jest lepsze, D90 czy D5100 ?

http://www.euro.com.pl/lu...bhtml#akcesoria

http://www.euro.com.pl/lu...bhtml#akcesoria

czym się różnią te 2 zestawy ?