forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki aparat do 500 zł?

tobizyk - Pon 25 Lip, 2011
Temat postu: Jaki aparat do 500 zł?
Witam jak powyżej w temacie mam taki dylemat jaki aparat kupić. Interesuje mnie aparat z minimum zoomem 5 i stabilizacją obrazu a najprościej mówiąc opłacalny aparat do 500zł.
mozer - Pon 25 Lip, 2011

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2332
Sunders - Pon 25 Lip, 2011

Canon PowerShot A3300 IS :smile:
tobizyk - Wto 26 Lip, 2011
Temat postu: :)
Panasonic DMC-FS30 (FH20) i FUJI FinePix S2950HD. Zastanawiam się nad tymi 2 modelami. Aparat ma mi służyć głownie do codziennego robienia zdjęć czyli jakaś wycieczka czy impreza okolicznościowa oraz jakiegoś krajobrazu czy zwierzęcia. Nie jestem pewien czy każdy kompakt ma funkcje Live View?Jeśli ktoś zna lepsze propozycje to proszę o przedstawienie max do 600zł. Za pomoc dziękuje.
Sunders - Wto 26 Lip, 2011

tobizyk napisał/a:
Panasonic DMC-FS30 (FH20) i FUJI FinePix S2950HD. Zastanawiam się nad tymi 2 modelami.

Jeżeli nie zależy Ci na "kompaktowości" to IMO lepszym wyborem jest Fuji.
tobizyk napisał/a:
Nie jestem pewien czy każdy kompakt ma funkcje Live View?

Te które bierzesz pod uwagę mają :smile:

Tak ogółem nie znam firmy FUJI i nie mam zielonego pojęcia jak stoją oni na rynku aparatów. Sunders opłaca się kupić tego FUJI czy lepiej kupić coś tańszego?
Sunders - Wto 26 Lip, 2011

tobizyk napisał/a:
opłaca się kupić tego FUJI czy lepiej kupić coś tańszego?

IMO za cenę do 600pln to jeden z lepszych kompaktów.Za podobne pieniądze i przy takich preferencjach brałbym jeszcze pod uwagę canona powershot SX130 IS.

Teraz zostało mi do wybrania między Canon Powershot SX130 IS a FUJI S2950. Czytałem różne opinie o obu aparatach ale wszystko zależy od posiadacza i wymogów. Nie mam pojęcia który drań będzie robił lepsze zdjęcia, obstawiam Canona.
Majk - Czw 28 Lip, 2011

Podczepię się bezczelnie do tematu - ale po co zakładać kolejny jak podobna kwota do wydania ! :)

Witam serdecznie !
Przymierzam się do zakupu wakacyjnego kompakta do kieszeni - HX1 jest zbyt uciążliwy przy dłuższych wyprawach/spacerach - dlatego też chcę kupić coś małego i taniego - do 400zł jakąś używkę okazyjnie na allegro i tu prośba o poradę - wiadomo najlepiej stabil optyczna i zoom x5, min te 10mpx żeby było - czego więcej chcieć? chyba tylko jak najmniejszych szumów :)
Moji rywale to:
1. CANON A3100 lub CANON A3150- podobno CANON ma bardzo ładne żywe kolory... nie wiem jak w rzeczywistości ?
2. CANON IXUS 105 - bardzo zachęcający wygląd i specyfikacja
3. SAMSUNG PL70 - i tutaj to mam dylemat bo to mój faworyt jednak czy Samsung ? mam mieszane uczucia...
4. OLYMPUS X-940 - troche zabawkowy wygląd ale po Specyfikacji to warty uwagi
5. PANASONIC Lumix DMC-FX55 i tu podobnie jak z Samsungiem...z tym że to starszy model
6. PANASONIC Lumix DMC-FS30 dość dobrze wypada w specyfikacjach ale jak w rzeczywistości ?
7. Sony DSC-W380 - bo to sony ?
8. Sony DSC-s2000 - j.w
9. Fuji AX300 - nie znam wyrobów Fuji

Z góry Wam bardzo dziękuję za pomoc w wyborze !
Mam nadzieję że na jakieś 5lat będzie spokój :)

hijax_pl - Czw 28 Lip, 2011

Majk napisał/a:
Podczepię się bezczelnie do tematu
No tak. Ale po co to samo pytanie w dwóch wątkach zadawać? :roll:
tobizyk - Czw 28 Lip, 2011
Ja się zdecydowałem na FUJIFILM S2950HD z 12 miesięczną gwarancją. Co do aparatu do 400 zł to musisz popatrzeć na specyfikacje i opinie.
Sunders - Czw 28 Lip, 2011

tobizyk napisał/a:
zdecydowałem na FUJIFILM S2950HD

Gratuluję podjęcia decyzji. Jak już "opanujesz" ten aparat, to wrzuć tutaj swoje wrażenia z użytkowania :smile:

tobizyk - Pią 29 Lip, 2011
Postaram się podzielić wrażeniami a nawet wrzucić kilka zdjęć. Zobaczę czy warto było zainwestować te pieniądze w tą firmę.

[ Dodano: Pon 01 Sie, 2011 10:22 ]
Witam. Powiem krótko ten aparat to szmelc moim zdanie jak porównuje go z telefonem komórkowym. Nie znacznie lepsze zdjęcia niż robi mój htc z 5 mpx co według mnie jest porażką. straszne szumy. Niestety muszę go zwrócić i pewnie zamienie na canona.

isajew - Sro 04 Lip, 2012
Temat postu: Olympus VR-330 / VR-340 ( do 500zł )
Witam forumowiczów,

po przestudiowaniu setek wpisów na forach, specyfikacji technicznych i etc. laik mojego pokroju postanowił wykonac ostatni krok przed zakupem aparatu i spytać Was o radę.

Tematów podobnych było dużo nie mniej jednak czy na lipiec 2012r. rynek oferuje coś ciekawszego niż jeden z wymienionych przeze mnie aparatów w kwocie do 500 zł ?

Zastosowanie domówki i tegoroczne wakacje w Chorwacji i w dłuższej perspektywie po prostu bezawaryjne i dobre jakościowo funkcjonowanie.

Przy okazji spytam jeszcze o modele z TEMATU, jedyne róznice jakich się dopatrzyłem to PORÓWNANIE

- 16Mpix LIVE CCD (cokolwiek to oznacza ) vs 14Mpix
- Pojemniejsza bateria w modelu vr-340
- zdjęcia w 3D ( vr-330 ) choć nie wiem czy bedę korzystał
- Nieco inne wymiary i obudowa

jak dla mnie na tym koiec, warto wziąć vr-340 tylko dlatego że jest o rok młodszym modelem ? Czy nie ma różnicy, bo w środku i tak zamontowano to samo ?

ceny w zasadzie jednakowe, taniej idzie znaleźć o dziwo vr-340

VR-340 VR-330

A może coś innego ? - z góry dzięki

Sunders - Sro 04 Lip, 2012

isajew napisał/a:
róznice jakich się dopatrzyłem

Oba mają programy do wykonywania zdjęć 3D.Co do różnic, to oprócz tego co napisałeś, różnią się nieco jeszcze tym, że VR-340 ma nieco lepszy obiektyw i bogatsze oprogramowanie.

isajew napisał/a:
A może coś innego ?

Do 500pln z 10-krotnym zoomem optycznym raczej nie.

komor - Sob 07 Lip, 2012

isajew napisał/a:
jednak czy na lipiec 2012r. rynek oferuje coś ciekawszego

Biorąc pod uwagę, że jeśli chodzi o kompakty to nieraz im nowsze tym gorsze, to warto zajrzeć jednak do nieco starszych wątków niż z lipca, a pełno ich w odpowiednim dziale.

A coś z tego? Test budżetowych kompaktów 2012, Test wakacyjnych kompaktów 2012. Akurat w kwocie ok. 500 zł nie ma tam sprzętu, tylko nieco poniżej i nieco powyżej, ale może warto zdecydować się na pułap niższy lub wyższy od zakładanego?

cruze - Nie 08 Lip, 2012

Witam I Ja się podepnę pod temat.
Szukam dla rodziców na wyjazd nad morze tak zwanej małpki max do 400 zł.
Warunkiem jest zasilanie akumlatorkami AA i przyzwoita jakość zdjęć.

Nie mam żadnych typów co do modeli ... no moze taka mala sugestia - najmilej widziany bylby Canon

pozdrawiam

isajew - Pon 09 Lip, 2012

Tak jeszcze w ramach tematu czy jakość zdjęć i możliwości związane z zakupem droższego aparatu będą jakoś znacznie zauważalne, mam na myśli modele EX1 , XZ1 czy LX5

Kod:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=4&add0=1152&add1=1195&add2=1288&add3=1482

Czy warto dopłacić dwukrotnie więcej dla takiego EX1 w którym poza jeśniejszym obiektywem chyba różnic jakoś wiele nie dostrzegę ?? Pomóżcie, podpowiedzcie. W sumie myślałem nawet o hybrydzie jednak raczej tak jak i lustrzanka nie będa mi jakoś specjalnie potrzebne bo wątpię że poświęce się fotografii i w związku z tym kolejnym obiektywom (hybryda i lustrzanka) etc. a więc jakiś dobry kompakt (matryca i optyka) w zupełności mi wystarczy - nie wygląda tak szpanersko ja lustrzanka :D ale jakoś się obejdzie co wybrać ?? Chciałem vr-340 bo w sumie 420zł to nieduże pieniądze i nie wiem czy jak dołoże 1000 to wyczuję różnicę ?? O głębi ostrości, przysłonie, ogniskowej troche pojęcia mam ze względu na przedmiot FOTOGRAMETRIA na uczelni, ale to tyle jeśli chodzi o "półprofesjonale" fotografowanie

dcs - Pon 09 Lip, 2012

isajew,

EX-1 dziewięć stów kosztuje.

Z jasnym obiektywem będziesz miał m.in. większy zasięg lampy błyskowej...

isajew - Pon 09 Lip, 2012

Wiem że poniżej 1000zł, to nadal 2x tyle co vr-340 . Czy poza tym jakieś korzyści ? Większa jasność = mniejszy zoom ale to nie jest dla mnie wadą, choć filmy kręci sie kamerą jednak EX1 też nie powala raczej.

[ Dodano: Pon 09 Lip, 2012 22:37 ]
Zeby byc dobrze zrozumianym i tak w najbliższym czasie kupię aparat, będzie to tak jak opisałem na 99% kompakt mam mozliwości finansowe powiedzmy do 2000zł. zastanawiam się wiec czy warto kupić coś z górnej granicy czy tak naprawdę wydać 500zł bo większej różnicy sie nie dopatrzę w codziennym użytkowaniu, ponieważ nie bedę pracował z RAWami w FotoSzopie ... prosze o wyrozumiałość.

Do wymienionych powyżej dorzuciłbym Canona S100 bo widziałem twoje opinie o nim - ale pytanie pozostaje - czy warto ?? Jadę do chorwacji wiec musze mieć ładne zdjęcia - zarówno adriatyku jak i pijanych towarzyszy podróży w jakimś apartamencie przy żarówce :D pozdrawiam!

[ Dodano: Wto 10 Lip, 2012 11:57 ]
A czy takim EX1 można już się bawić głębią ostrości (w sumie ma b.jasny obiektyw), czy podobnie jak wszystkie "małpki" raczej ostrzy wszystko.

i jeszcze jedno, czy zasadniczo w hybrydach, kompaktach ze zmienną optyką, matryce są choć troche zbliżone wielkościowo do lustrzanek, czy to nadal po prostu 16Mpix na paznokci małego palca ??

amatorzdjec - Sro 11 Lip, 2012
Temat postu: potrzebny aparat ~500 zl, zasilanie 2x AA, wewnętrzna lampa
witam, krótko:

• czego szukamy i cele - aparat rodzinny, na wycieczki, imprezy itp itd zasilany 2 x AA , dodatkowo wewnętrzna lampa błyskowa (tj. standardowa, nie wysuwana;))
• rozważane modele kompaktów - np. canon a1200,a1300 ; FujiFilm FinePix T210, Nikon Coolpix L26, Nikon Coolpix S30, Panasonic Lumix DMC-LS6 ( one są brane z stąd - http://www.cyfrowe.pl/apa.../scm/page2.html ) inne propozycje?????
• • cena ~500 zł
• doświadczenie - jak to często bywa, aparat rodzinny, na auto powinien w miarę dobrze robić zdjęcia szczególnie gdy będą się obsługiwać nim rodzince, aparat typu "tu byłem, zrób mi zdjęcie grupowe" czasem jakaś prezentacja, występ ludzi np. arystyczny do udokumentowania
•gdy pozostałe kryteria będą spełnione to dodatkowym ale NIEOBOWIĄZKOWYM jest to że pzydałby się tryb manualny(najlepiej jakby miał manualnie ustawianą ostrość np. od 5cm do nieskończoności i inne parametry ) bo ja osobiście lubię czasem się pobawić tak jak w starym canonie a80, który był fajny i był naprawdę ok jak na tamte lata ;)
poprzednim aparatem był samsung s860, ale popsuł się

sprawa dość pilna, najlepiej jakby był dostępny w trójmieście

h.s. - Pią 13 Lip, 2012

Canon SX130?
Andrij - Sob 14 Lip, 2012
Temat postu: Apart cyfrowy 500-600zł
Witam poszukuję nowego aparatu w przedziale cenowym 500-600zł. Aparat z przeznaczeniem bardziej do fotografii krajobrazu i nocnego nieba.

Co powinien spełniać:

Zasilanie - akumulator litowo-jonowy
Zoom optyczny - 18x

Mam kilka typów ale nie wiem czy są dobre.

http://www.optyczne.pl/po...=1440&add2=1562

marhyl - Nie 15 Lip, 2012

Tu masz coś:

http://allegro.pl/aparat-...2434708509.html

http://allegro.pl/samsung...2478808376.html

http://allegro.pl/samsung...2485290070.html

Andrij - Nie 15 Lip, 2012

No tak ale nie wiem którego wybrać. Czy może też coś innego : )

http://www.optyczne.pl/po...=1231&add2=1492

A co sądzicie o tych 3 modelach?

marhyl - Nie 22 Lip, 2012

Sam się zastanawiam nad SAMSUNGIEM WB 750
-jeżeli chodzi o cena/wyposażenie nie znajdziesz nic lepszego.mnie odstrasza głośny
mechanizm zoom-u słyszalny na nagranych filmach.
nie wiem jak jest a tym w modelach poprzedzających.

pablo666 - Czw 09 Sie, 2012
Temat postu: Fujifilm Finepix S2950HD czy Canon PowerShot SX130 IS?
Witam! Chciałbym uzyskać poradę na temat tego który aparat jest waszym zdaniem lepszy i który bardziej opłaca się kupić. Miałem kupić jakiś tani kompakt ale postanowiłem zainwestować trochę więcej pieniędzy i kupić coś lepszego. Przepatrzyłem dostępne modele do 500 zł i te dwa wydają się najlepsze ale nie potrafię się zdecydować. Z góry dziękuję za każdą pomoc w wyborze.
foto755 - Wto 04 Wrz, 2012
Temat postu: Aparat do 500zł - podane kryteria i konkretne propozycje :)
Witam!

Przez 5 lat służył mi legendarny wręcz w swej klasie i przedziale cenowym Canon PowerShoot A560.
Niestety, aparat coraz częściej mnie zawodzi i nie spełnia już mych wymagań...

W związku z tym, poszukuję nowej cyfrówki do kwoty 500zł (bez akcesorii).
Aparat ma być uniwersalny - najczęściej różnego rodzaju wydarzenia - imprezy, wycieczki (przyroda, ludzie, krajobrazy). Ogólnie bez konkretnego ukierunkowania czy mocno sprecyzowanego wymagania na poziomie profesjonalisty.

Dużą wagę przywiązuję do filmów. W związku z tym, niezbędna jest jakość nagrywania HD. Mile widziany zoom przy kręceniu. Ponieważ bardzo doskwiera mi obecnie brak stabilizatora obrazu, dorzucam też takie kryterium.

Trochę już zdjęć narobiłem i niekiedy bawiłem się półmanualnym trybem w Canon'ie A560, dlatego fajnie byłoby mieć pełny manual w nowym aparacie. Proszę nie wytykać że określenia "uniwersalny" i "manualny" do siebie nie pasują. Nie chodzi mi o jakieś profesjonalne fotografowanie i czy super zaawansowane nastawy. Po prostu pełny automat po 5 latach zabawy z A560 szybko by mnie znudził, a mam ambicje na trochę więcej niż tryby tematyczne.

Żeby nie było, że chcę na gotowe - sam też sporo szukałem i wyszczególniłem:

* Canon PowerShot SX130 IS
* Panasonic Lumix DMC-FS16
* Olympus SP-620UZ

Wiem, że jest sporo wątków, gdzie ludzie dysponują podobnym budżetem i mają dylematy zbliżone do moich, jednak w swoim temacie zawsze można pociągnąć jakiś wątek, dopytać, rozwinąć niezrozumiałą kwestię etc., stąd właśnie ten post :)

Bardzo proszę o pomoc w wyborze aparatu z uwzględnieniem powyższych założeń.
Myślę nad tymi ww pozycjami i jakby ktoś miał jakieś za/przeciw któremuś lub cenne informacje - proszę pisać. Jeśli ktoś z kolei ma ciekawsze propozycje - również wdzięczny byłbym za posty :)

Będę wdzięczny za wszelką pomoc!
Pozdrawiam
755

irek83 - Sro 03 Paź, 2012
Temat postu: Króry aparat kompaktowy lepszy ?
Cześć. Poszukuję dobrego i taniego aparatu kompaktowego. Zastanawiam się nad trzema modelami :
Canon Power Shot SX150 is
Olympus VR-340
Olympus VG-170
Który waszym zdaniem jest lepszy i którego wybrać ?
Zależy mi na dobrej jakości zdjęć i w miarę naturalne odwzorowanie obrazu.
Proszę o pomoc w wyborze, a może ktoś posiada jakiegoś dobrego kompakta i coś innego może mi polecić ? Mogę wydać ok 500 pln.
Dzieki.