forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr polaryzacyjny

Barteczek22 - Pon 25 Lip, 2011
Temat postu: Filtr polaryzacyjny
Witam chciałbym się poradzić na temat filtru polaryzacyjnego. Chce kupić do swojego obiektywu 18-55 Nikkor, słyszałem jak i widziałem filtry firmy hoya czy ktoś może się wypowiedzieć jaki kupić do 200zł
MC - Pon 25 Lip, 2011

Przede wszystkim to poczytać test na stronie głównej.

czytałem i myślę że ten będzie ok co wy na to
Hoya HMC Super PL-CIR 52 mm

lub

Filtr marumi CPL DHG Super 52mm PL.D

MC - Pon 25 Lip, 2011

Jak już wielokrotnie pisałem - mam wersję bez Super i spisuje się bardzo dobrze. A kosztuje jednak mniej.
mozer - Pon 25 Lip, 2011

MC, ale piszesz o hoya czy marumi? Z mojego doświadczenia wynika, że w obu przypadkach nie warto dopłacać do wersji super.
MC - Pon 25 Lip, 2011

Marumi :smile:

z testów wynika ze marumi jest toszke lepsza
hijax_pl - Pon 25 Lip, 2011

Barteczek22 napisał/a:
z testów wynika ze marumi jest toszke lepsza
A wiesz jak ta różnica się przełoży na Twoją percepcję?

BTW - z tym problematycznym czyszczeniem Hoyi to też taki "urban legend" ;)

mozer - Pon 25 Lip, 2011

hijax_pl, ja mam subiektywne odczucie, że Marumi czyści się jednak lepiej. :)
hijax_pl - Pon 25 Lip, 2011

Moje subiektywne odczucie jest takie, że filtry czy to marumi, czy też hoyi a nawet nikona czyści mi się tak samo...
pandorra - Wto 26 Lip, 2011

Jeśli chodzi o Hoya to są to najpopularniejsze filtry z powłokami wielowarstwowymi, cechują się wysoką transmisją światła (97%) i małą podatność na odblaski. Dzięki temu zdjęcia mają wysoki kontrast i wiernie oddają kolory.

MARUMI to japońska firma specjalizująca się w tego typu rzeczach; mają wersje ultra cienkie filtra. Jest seria DHG (Digital High Grade) mające specjalne powłoki antyrefleksyjne wykonane w technologii jonowej. Mają zaczerniony brzeg szkła i matowe wykończenie pierścieni co zapobiega powstawaniu refleksów świetlnych.
Fajnie nadają się do obiektywów szerokokątnych.

Mam nadzieję, że pomoże troche w wyborze ;)

mozer - Wto 26 Lip, 2011

pandorra, porady oparte na tekstach reklamowych są bardzo pomocne w wyborze... ;)
Barteczek22 - Wto 26 Lip, 2011

Myślę że Hoya to dobry wybór tylko który typ bo jest ich trochę są wersje super itd itp

Filtr HOYA PRO1 Digital Slim CPL 52mm jest w cenie 139 mnie mieście ten kupie co wy na to ?
lub ten HOYA HD Slim CIR-PL - 52mm za 149zł

hijax_pl - Wto 26 Lip, 2011

Szara zwykła mieć najlepszy stosunek jakość/cena. Ale dziś szara seria jest chyba trudno dostępna.

Ja bym wziął PRO1. Może dlatego że te powłoki HD jakoś mnie nie przekonują.... Nie wiem.. Takie jest moje zdanie...

Barteczek22 - Sro 27 Lip, 2011

a czy ten warto kupić ? byłem w sklepie goscio go polecał
http://www.komputronik.pl...olowy_M_52.html

hijax_pl - Sro 27 Lip, 2011

Barteczek22, z tego opisu nic nie wynika. Lepiej się udaj do sklepu fotograficznego ;)

właśnie byłem w komputroniku kurde nie wiem bardzo duża przebitka ceny zaryzykuje i sobie kupię 80 zł to jest bardzo mało

Barteczek22, ale co chcesz kupić? To nie-wiadomo-co?
mozer - Sro 27 Lip, 2011

Ciekawe podejście - najpierw pytanie o radę, a potem kupowanie czegoś najtańszego ;)

to jest Hoya PL-CIR STANDARD

Barteczek22, zatem licz się z podatnością na flary

aha rozumiem.
pawkon - Pon 12 Wrz, 2011

A kto używa tego?
Hoya PL-CIR PRO1 Digital

Jest wart swojej ceny i jakości w porównaniu do Hoya PL-CIR HMC?

Marcin_B - Wto 08 Lis, 2011

ja rozmyslam nad tym http://allegro.pl/hoya-fi...1886232704.html
zalezy mi na ladnym niebie :) (tak jak w tej reklamie) warto?

cygnus - Wto 29 Lis, 2011

pandorra napisał/a:
Dzięki temu zdjęcia mają wysoki kontrast i wiernie oddają kolory(...)

Ech, zaklęcia, zaklęcia...
Dodajemy PRO - cena rośnie o 40 %.
Dodajemy DIGITAL (oczywiście, CYFROWE powłoki) i cena rośnie o dalsze 30 %.

Bardziej rzetelny byłby tekst:
Ten filtr psuje kontrast mniej niż inne, tańsze nasze filtry. Mniej też fałszuje kolory.

Czy to "mniej psuje, mniej fałszuje" warte jest różnicy w cenie - oto pytanie dla każdego nabywcy. Dla jednego - warte, dla drugiego - niewarte. Spróbujmy też sobie odpowiedzieć na pytanie, jak ocenilibyśmy te filtry gdyby były zapakowane do jednakowych, szarych pudełeczek.

Diwad - Pon 05 Gru, 2011

Witam,
zastanawiam sie nad kupnem Marumi DHG, ale znalazlem temat o tym jak filtr ten dodaje niebieskia dominante do zdjec. Czy mozecie polecic mi cos o podobnych parametrach do 200-250zl? Czy wersja SUPER daje podbny efekt jak wersja niesuperowa?

Dodam ze bedzie uzywany z 70-200 f/4 L is jesli ma to jakies znaczenie.

Z gory dziekuje za odpowiedz;)

mozer - Pon 05 Gru, 2011

Diwad, nie zauważyłem takiego zjawiska w wersji nie-super.
Diwad - Wto 06 Gru, 2011

Chodzi mi dokladnie o ten watek:
http://forum.optyczne.pl/...roblem+kolorami

Czy Waszym zdaniem warto doplacic do wersji SUPER czy moze lepiej wziac cos innego w tej cenie? Sugerowalem sie glownie testem na optycznych, wersja super zajela pierwsze miejsce, ale od tamtej pory sporo minelo. Czy przez ten czas wydano cos lepszego w podobnej cenie?

Dzieki mozer za info, poczekam jeszcze na innych;)

MC - Wto 06 Gru, 2011

Pamiętam ten wątek komora.
Ja mam nie-super i również jestem zadowolony. Ale może dlatego, że robię tylko RAWy i i tak kolory oraz WB sam dostosowuję.

mozer - Wto 06 Gru, 2011

Ja przed kupnem czytałem ten wątek, ale stwierdziłem, że to przesada. I uważam, że słusznie zrobiłem.
Diwad - Wto 06 Gru, 2011

Dzieki panowie, zamowilem wersje bez super. Mysle ze roznica jest zbyt duza zeby doplacac tyle za przeciwolejowo-kurzowo-rysujaco sie powloke.

Mysle ze bede zadowolony.

Jeszcze mam pytanie co do redukcji z 67 na 58mm, tak zeby uzywac go z kitem od czasu do czasu. Czy odbywa sie to bezproblemowo?