forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Uporczywa plamka

Med - Pon 25 Lip, 2011
Temat postu: Uporczywa plamka
Witam. Dzisiaj po dluższej przerwie wybrałem się porobić parę zdjęć. Po powrocie na praktycznie wszystkich zdjęciach(poczynając "już" od przysłony 5.6) dostrzegłem ciemną plamkę. W załączniku zdjęcia kolejno na f5.6, f11 i f22. Po zdęciu obiektywu rzeczywiście na matrycy widać mały pyłek. Nie reauguje on jednak na czyszczenie gruszką ani przetarcie patyczkiem zupełnie jakby był trwałym śladem na matrycy :???: Z drugiej strony od czego mógłby sie on pojawić? Aparat przez dwa tygodnie stał nie ruszany. Zupełnie nie wiem co to może być. Ktoś już może miał takie doświadczenia?
hijax_pl - Pon 25 Lip, 2011

Znaczy się musisz na mokro przeczyścić matrycę...
kufel - Pon 25 Lip, 2011

Med, jeśli masz mały, czysty pędzelek do "plakatówek" , to tego użyj. jeśli włosie jest za długie to przytnij do około 0,7 cm. wyczyść a potem użyj gruszki. ten sposób jak na razie u mnie się sprawdza bardzo dobrze. używałem wcześniej spirytusu , ale nie polecam go ze względu na pozostające po wyschnięciu plamy.
Med - Wto 26 Lip, 2011

Przeczyściłem spirytsuem ale plamka jak była tak jest. Być może zrobiłem to jakoś nie dokładnie. Aparat oddam niedługo do wyczyszczenia w Warszawie. Zobacze czy coś to da. Zastanawia mnie cały czas jak ten pyłek się tam dostał. Aparat stał z matryca ku dołowi a wcześniej nie było śladu zabrudzeń. Dam znać czy profesjonalne czyszczenie coś dało.
kufel - Wto 26 Lip, 2011

nawet po spirytusie nie zeszło :?: :shock: jak masz możliwość to daj do czyszczenia, powinni załatwić sprawę.

Med napisał/a:
Zastanawia mnie cały czas jak ten pyłek się tam dostał
to akurat nic nadzwyczajnego. paprochy na matrycy to w zasadzie standard, tylko nie zawsze je widać ;) bo rzadko używa się przysłon około f13 i większych. ale tez nie powinno być większego problemu z ich usunięciem , dlatego dziwie się ze po czyszczeniu paproch pozostał.