|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Blade RAW-y z Adobe Lightroom 3
mekbatub - Pon 25 Lip, 2011 Temat postu: Blade RAW-y z Adobe Lightroom 3 Witam wszystkich forumowiczów, piszę do was z takim problemem...
Mam Canona G11 i staram się zdecydować na któryś z programów do wywoływania i najlepiej jednocześnie prowadzenia biblioteki zdjęć. Mam dwie pozycje:
Canonowski - Digital Photo Professional
oraz
Adobe Lightroom 3.
Gdyby nie pewien problem z AL 3 w ogóle bym się nie zastanawiał, mianowicie gdy próbuję edytować/wywoływać/przeglądać RAWy w AL3, nie mają one właściwej barwy, są jakby dużo bledsze... Sprawdzałem czy przypadkiem nie ustawia jakoś dziwnie balansu bieli, ale jest nastawiony na "As shot".
W Canonowskim DPP nie mam tego problemu, zastanawiam się czy nie umiem czegoś ustawić w AL 3, czy poprostu tylko DPP moge poprawnie odczytywać canonowskie rawy...
Co o tym myślicie ?
Pozdrawiam.
mozer - Pon 25 Lip, 2011
mekbatub, develop -> camera calibration i tam wybierz profil kalibracyjny najbardziej Ci odpowiadający.
AL ma nieporównywalnie większe możliwości niż DPP.
PS. Właściwszy byłby dział Warsztat foto, literatura, teoria, art/Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie.
mekbatub - Pon 25 Lip, 2011
Wydaje mi się że Camera standard odpowiada tym co widze na jpg i w DPP, a jak ustawić profil jako standardowy dla wszystkich rawów ?
mozer - Pon 25 Lip, 2011
Ustaw profil na jednym zdjęciu i wybierz w menu Develop->Set default setting i Update to current setting. Wszystkie aktualnie ustawione opcje zostaną ustawione jako domyślne przy importowaniu.
B o g d a n - Pon 25 Lip, 2011
mekbatub napisał/a: |
W Canonowskim DPP nie mam tego problemu, zastanawiam się czy nie umiem czegoś ustawić w AL 3, czy poprostu tylko DPP moge poprawnie odczytywać canonowskie rawy... | RAW'y możesz czytać i obrabiać w dowolnym programie do tego przeznaczonym oczywiście. Twoje doświadczenie z DPP wzięło się pewnie z tego, że oprogramowanie Canona jako jedyne zaciąga ustawienia, które wykonywałeś w samym aparacie.
Mam tu na myśli wszystkie elementy, typu:
balans bieli, nasycenie, kontrast, jasność, ostrość, ...
a nawet:
poziom redukcji szumów, redukcję dystorsji i winiety - jeśli włączysz takie opcje w swoim aparacie.
Po prostu, po wyświetleniu zdjęcia w DPP, suwaki w tym programie ustawią się wyjściowo tak, jak miałeś te opcje w samym aparacie. Im więcej prawidłowo masz poustawiane w boody, tym mniej potem korekt. Niektórym to pasuje, innym nie, kwestia wyboru co i jak się chce ze zdjęciem robić.
AL jest z kolei chyba najbardziej popularnym i godnym polecenia softem, służącym jednocześnie do wywoływania i przeglądania zdjęć. Taki mały, tani kombajn do roboty.
mekbatub - Pon 25 Lip, 2011
Dzięki Panowie, chyba zaczynam rozumieć. Mam 2 pytania:
1) Ustawiłem zgodnie z radą mozera na profil który mi odpowiada, tylko zmiany tyczą się przy importowaniu. Czy moge te ustawienia również zbiorczo zaczytać dla zaimportowanych już katalogów?
2) Czy moge w AL ustawić takie parametry importu, by zaczytywało mi RAWy z dokładnie takimi parametrami jakie miałem w aparacie? Jeżeli tak, to jak?:)
Pozdrawiam.
hijax_pl - Pon 25 Lip, 2011
Ad 1) Tak - użyj opcji synchronizacji ustawień modułu develop uprzednio zaznaczając kilka, kilkaset a nawet wszystkie foty.
Ad 2) Nie.
B o g d a n - Pon 25 Lip, 2011
mekbatub napisał/a: | 2) Czy moge w AL ustawić takie parametry importu, by zaczytywało mi RAWy z dokładnie takimi parametrami jakie miałem w aparacie? Jeżeli tak, to jak?:) | Tak, jak pisałem Ci wcześniej, taka funkcjonalność jest tylko i wyłącznie w DPP Canona.
jaad75 - Wto 26 Lip, 2011
B o g d a n napisał/a: | softem, służącym jednocześnie do wywoływania i przeglądania zdjęć. | Nie tyle nawet do przeglądania, co przede wszystkim do zarządzania biblioteką od importu, poprzez obróbkę, do eksportu zdjęć do sieci, druku, czy slideshow.
mekbatub - Wto 26 Lip, 2011
Dzieki panowie. Chyba juz wszystko jasne, w razie problemow bede pisac:)
|
|