forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Af w Kicie od Canona

Piterinho - Wto 26 Lip, 2011
Temat postu: Af w Kicie od Canona
Mam problem z moim kitem ( a może to wina aparatu ? ). Af działa bowiem tak jakby tylko w jedna strone, gdy sam przekrece go na jak najbliższe ostrzenie to złapie ostrosc jednak nie wróci z punktu znajdujacego sie dalej do blizszego, tylko słychac lekkie cykniecia, takie jak kiedys przy nieznacznej zmianie ostrosci i to by było na tyle...
Sunders - Wto 26 Lip, 2011

Ma prawdopodobnie uszkodzony AF.Jeśli to kitowy 18-55, to go wyrzuć i kup planowanego tamrona 17-50/2,8 :smile:

Hehe widze ze znasz forum :) Wiem wiem, ale myślałem że może da sie cos zrobic bo kto wie kiedy się aparat przyda, chyba zostaje MF do tamrona :/

[ Dodano: Wto 26 Lip, 2011 20:07 ]
Ale to na 100% jest wina obiektywu ?

kozidron - Wto 26 Lip, 2011

Piterinho napisał/a:
Ale to na 100% jest wina obiektywu ?

podepnij coś innego, chociażby w sklepie. Chyba mamy za mało danych, żeby powiedzieć ci cos na 100%.
Jeżeli planujesz zakup tamrona i jest po gwarancji (chociaz nie wiem czy serwis by się tym zajął) pozostają ci radzieckie śrubokręty precyzyjne i do roboty :wink: bo chyba nie ma nic do stracenia :smile:

Jak kupie tamrona to pewnie pogrzebie :) A co jeszcze mogłbym dopowiedzieć zeby mozna było cos wiecej powiedziec ? Jak bede tylko mógł to sprawdzę bo aktualnie druty w śródstopiu i nie wychodze za często :/
kozidron - Wto 26 Lip, 2011

Piterinho napisał/a:
bo aktualnie druty w śródstopiu i nie wychodze za często

no to współczuje, niemiła sprawa.

Właściwie najprościej sprawdzić z innym szkłem a jak się nie da to przynajmniej obejrzeć piny w bagnecie. Tak na 100% nie da się zdiagnozować usterki nie trzymając sprzętu w rękach ale nie ma co krakać to pewnie obiektyw.

Ps. Piterinho, szybkiego powrotu do zdrowia.

Jutro przyjdzie kolega z innym kitem i sprawdze, dzieki wielkie za odzew i za zyczenia powrotu do zdrowia :)
Sunders - Wto 26 Lip, 2011

Piterinho napisał/a:
Jutro przyjdzie kolega z innym kitem i sprawdze

Napisz jaki bedzie wynik tego sprawdzania.
kozidron napisał/a:
Piterinho, szybkiego powrotu do zdrowia.

Przyłączam się do życzeń kozidrona :smile:

Jak tylko będę wiedział to napisze, jeszcze raz dziękuję :)

[ Dodano: Sro 27 Lip, 2011 21:18 ]
Ok jego obiektyw działał a mój u niego nie, czyli wszystko jasne, na szczescie :D