|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do Nikona D5000 z ładnym bokeh
plan3s - Sro 27 Lip, 2011 Temat postu: Obiektyw do Nikona D5000 z ładnym bokeh Witam
Nie znam się zbytnio na optyce obiektywów, więc kieruje pytanie do was.
Poszukuje ostatnio obiektywu, który robiłby zdjęcia z ładnie zaznaczonym bokeh. Chciałbym skoncentrować się na portretach, chociaż fajnie byłoby żeby miał jakieś zastosowanie miejskie (fot. budynków).
Myślałem nad stałką AF-S 50mm f1.8, ale nie wiem, czy to nie za krótko na portrety. Inna opcja to kitowe przedłużenie 55-200 od Nikkora, ale wydaje mi się ciemny jak studnia.
Idealny byłby Tamron 70-200 f/2.8, jednak cóż, 3 tysięcy nie mam.
hijax_pl - Sro 27 Lip, 2011
A jaki bokeh jest dla Ciebie ładny?
No i rozstrzał miedzy proponowanymi szkłami dość spory... Zdecyduj się na coś. Portrety czy architektura.
komor - Sro 27 Lip, 2011
plan3s napisał/a: | Myślałem nad stałką AF-S 50mm f1.8, ale nie wiem, czy to nie za krótko na portrety. |
Problem klasyczny, dyskusja była wielokrotnie. Np.: Jakie ogniskowe nadają się do portretu na APS-C?
Moim zdaniem 50/1,8 jest na tyle tanie, że zawsze warto mieć. Wszystko zależy oczywiście od kasy, jak jest dylemat czy to czy tamto.
plan3s - Sro 27 Lip, 2011
Niestety 85 1.8 nie ma silnika autofocusa więc nie mogłbym go używać z moim Nikonem.
A czy Tamron 28-75 przy 60-75 mógłby w pewnym sensie służyć za szkło portretowe? Bo jeżeli tak, to mógłby w sumie pogodzić tą architekturę z portretami.
A ładny bokeh dla mnie to wyraźny bokeh W tej chwili na kicie jedyny który mogę osiągnąć to taki przy ok. 50mm, ale wtedy jest diabelnie ciemno i nieostro.
moronica - Sro 27 Lip, 2011
plan3s, uzywac mozesz, jedyne co nie bedzie dzialac to AF
B o g d a n - Sro 27 Lip, 2011
Cytat: | A czy Tamron 28-75 przy 60-75 mógłby w pewnym sensie służyć za szkło portretowe? Bo jeżeli tak, to mógłby w sumie pogodzić tą architekturę z portretami. | Jeśli można - ogniskowe 28 mm na twoim aparacie tak średnio się nadają do architektury. Tu potrzeba coś od 10-18 mm najmniej. Chyba, że chodzi ci o fragmenty budynków itp.
plan3s napisał/a: | A ładny bokeh dla mnie to wyraźny bokeh | Czyli rozmycie ale takie grzeczne i gładkie a nie wściekłe i poszarpane?
Wiem, chodziło mi o to, że nie będzie AF
Cóż, myślę, że nie zawiódłbym się na tym 50 f/1.8, nie mam zbytnio innego wyboru w normalnej cenie.
Mam przeczucie, że Nikon wypuści niedługo 85 z AF-S, 50 wyszło całkiem niedawno.
Zawsze mógłbym mieć 35 50 85 i jakiś szeroki kąt do architektury Przy kicie zawsze używałem skrajnych ustawień zooma
A co polecilibyscie z szerokiego kąta? Może nie od razu Fisheye, ale w ten deseń
moronica - Sro 27 Lip, 2011
cos w desen fisheye to tylko fisheye. najtansza opcja to samyang 8mm
chyba, ze wolisz by proste linie pozostaly proste, wtedy dosc ekonomiczna opcja jest np tokina 12-24mm, ewentualnie samyang 14mm
plan3s napisał/a: | A ładny bokeh dla mnie to wyraźny bokeh | Czy przypadkiem nie mylisz bokehu z głębią ostrości? plan3s napisał/a: | A czy Tamron 28-75 przy 60-75 mógłby w pewnym sensie służyć za szkło portretowe? Bo jeżeli tak, to mógłby w sumie pogodzić tą architekturę z portretami. | Do portretu bardzo fajnie się to szkło sprawdza. A do architektury coś szerszego by się przydało. Ja bym celował w Sigmę 10-20.
hijax_pl napisał/a: | plan3s napisał/a: | A ładny bokeh dla mnie to wyraźny bokeh | Czy przypadkiem nie mylisz bokehu z głębią ostrości? plan3s napisał/a: | A czy Tamron 28-75 przy 60-75 mógłby w pewnym sensie służyć za szkło portretowe? Bo jeżeli tak, to mógłby w sumie pogodzić tą architekturę z portretami. | Do portretu bardzo fajnie się to szkło sprawdza. A do architektury coś szerszego by się przydało. Ja bym celował w Sigmę 10-20. |
Chodzi mi o to, by rozmywał możliwie największą ilość tła za obiektem, i żeby np światła przybierały formy jakiś ostrych, ładnie zarysowanych figur (np. pięciokątu), a nie jak w przypadku kita brei
Myślę, że wezmę jednak tą 50tkę i poczekam aż wypuszczą coś dłuższego. Albo pozbieram na Tamrona 70-200.
Czy w przypadku szkieł systemowych również nalezałoby uważać mocno na FF i BF? Rozstrzał cen jest w sumie spory, więc nie wiem czego się spodziewać. Aparat kupiłem też taniej i teraz mam kłopot bo był z wadliwej serii :/
plan3s napisał/a: | Chodzi mi o to, by rozmywał możliwie największą ilość tła za obiektem, i żeby np światła przybierały formy jakiś ostrych, ładnie zarysowanych figur (np. pięciokątu), a nie jak w przypadku kita brei
| Chyba jednak coś tam mylisz... Kształt bokehu to jedno, a drugie to rozmazanie tła. Oprócz tego, że bokeh może mieć jakiś kształt (który możesz sobie nota bene modyfikować) to dodatkowo może być ostry, nijaki lub kremowy. Jedni wolą kremowy, inni ostry, a jeszcze inni donaty z lustrzanych szkieł... Bokeh jest baaardzo subiektywnym odczuciem.
Baku - Czw 28 Lip, 2011
hijax_pl, serio, znasz kogoś kto lubi te "donaty" z luster?
---
Opcja 35 - 50 - 85 jest całkiem interesująca. A do tego właśnie Samyang 8 i jeśli bardzo zależy Ci na szerokim kącie to Samyang 14.
hijax_pl - Czw 28 Lip, 2011
Baku, no właśnie znam... osobiście
I myślę tak sobie, że kolega potrzebuje bardzo jasnego szkła (dla małego GO) i jakiś kreatywny zestawik do bokehu
By mnie więcej takie efekty uzyskać...
Pawel1003 - Czw 28 Lip, 2011
Witam. Moim zdaniem jakaś 50-tka z wbudowanym silnikiem. Ja używam (też na d5000) nikkorowskiej 50mm 1.4G i sprawuje się super: szybko ostrzy, obraz od f2.0 jak żyleta i obiektyw jest lekki, ale teraz chyba wyszła 50 1.8 za mniejsze pieniądze i jest również żyleta. Do tej mojej 50 to tylko mam jedno zastrzeżenie bo przy f1.4 obraz jest zdecydowanie za miękki (takiej przesłony używam tylko jak naprawdę muszę). Co do samego efektu rozmycia to jest bardzo fajny, miękki i ogólnie przyjemny dla oka (choć to kwestia gustu). Tak czy inaczej z czystym sercem polecam 50 1,4G. Pozdrawiam
komor - Pon 01 Sie, 2011
Wątek o wymowie, pisowni, odmianie i etymologii słowa bokeh został wydzielony tutaj: Pisownia i odmiana słowa "bokeh".
maput - Pon 01 Sie, 2011
Baku napisał/a: | hijax_pl, serio, znasz kogoś kto lubi te "donaty" z luster? |
Ja lubię Przynajmniej w zalewie zdjęć ze ślicznymi kółeczkami w tle czymś się wyróżniają. Teraz wszyscy robią zdjęcia z minimalną GO, żeby ślicznie rozmyte światełka otrzymać. Ba, tym często mierzą profesjonalność sprzętu i fotografa.
Wszystko więc co nietypowe jest fajne
Bobby - Wto 02 Sie, 2011
Zapomnialem ze watek wydzilono... przenosze post tam.
|
|