|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat super uniwersalny - propozycje
felis - Czw 28 Lip, 2011 Temat postu: Aparat super uniwersalny - propozycje Witam
Obecnie posiadam lustrzankę i 3 obiektywy, ale z pewnych przyczyn (nie będę wymieniał jakich, by nie rozgorzała niepotrzebna dyskusja z tego powodu) poszukuje aparatu uniwersalnego, który zastąpi mojego canona 40D i jeszcze kamerę HD.
Chciałbym by aparat spełniał w 100% określone poniżej kryteria, a przy tym oferował jak najlepszą jakość zdjęć. Wiem, że nie będzie to jakość "lustra", ale co mi z niego, gdy najczęściej i tak nie mam warunków lub czasu by żonglować obiektywami i biegać ze statywem. Zresztą lustrzankę i dwa obiektywy zostawię na te chwile, gdy mam czas na rozkoszowanie się zabawą w fotografie.
A oto kryteria:
1. Jeden obiektyw o ogniskowej minimum 24-300 w przeliczeniu na film 35mm i świetle nie gorszym niż 3.5 do 5.6.
2. Stabilizacja obrazu.
3. Zoom sterowany manualnie (pierścieniem)
4. Wizjer (może być elektroniczny) oraz uchylny ekran LCD oba ze sprawnie działającym AF (nie tak jak LV w 40D)
5. Filmowanie HD z działającym zoomem i AF
6. Możliwość podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej (najlepiej dedykowanej)
7. tryb manualny oraz preselekcji czasu i przysłony.
8. Zdjęcia RAW.
Przykładem aparatu w tym stylu jest Fujifilm FinePix HS20 EXR, ale może znajdę coś lepszego.
Aha, nie wykluczam lustrzanki ze spacerzoomem, ale chyba żaden producent nie oferuje takiego zakresu ogniskowych.
Pozdrawiam
Sunders - Czw 28 Lip, 2011
felis napisał/a: | Przykładem aparatu w tym stylu jest Fujifilm FinePix HS20 EXR |
IMO nic lepszego o podobnych parametrach do Fujifilm FinePix HS20EXR nie znajdzesz.Szkoda czasu na szukanie
hijax_pl - Czw 28 Lip, 2011
felis napisał/a: | Aha, nie wykluczam lustrzanki ze spacerzoomem, ale chyba żaden producent nie oferuje takiego zakresu ogniskowych. | Tamron 18-270 to odpowiednik 29-432 na Canonie APS-C
Podsumowując: Sony A55 + Tamek 18-250 (bo 18-270 nie pasuje do Sony)
Sunders napisał/a: | IMO nic lepszego o podobnych parametrach do Fujifilm FinePix HS20EXR nie znajdzesz | A HS10?
hijax_pl napisał/a: | A HS10? |
A jest lepszy
Sunders napisał/a: | A jest lepszy | Moim zdaniem daje lepszy obrazek. HS20 bawiłem się na zlocie no i... takie sobie pstrykadałko...
hijax_pl napisał/a: | Moim zdaniem daje lepszy obrazek. |
Pod jakim wzgedem lepszy?
Takie moje subiektywne wrażenie. Na pewno są pliki lżejsze, a jeśli jakościowo to to samo to już ten fakt jest ważny
hijax_pl napisał/a: | jakościowo to to samo |
Moje subiektywne wrażenie jest dokładnie takie jak teraz napisałeś
IMO jedyną odczuwalną różnicą jest lepszy wyświetlacz LCD, co jednak istotnie wpływa na komfort użytkowania.Poza tym "to to samo" i zdjęcia takie same, tylko jak słusznie zauważyłeś "ważą więcej"
No to super, że się rozumiemy
P.S.
Dla mnie super-duper monitor LCD nie jest żadnym argumentem in plus. Wg mnie komfort użytkowania jest taki sam, jest po prostu "ładniej"
felis - Czw 28 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | Podsumowując: Sony A55 + Tamek 18-250 (bo 18-270 nie pasuje do Sony) |
Ten tamron to było pierwsze co przyszło mi do głowy, chociaż nie brałem pod uwagę body sony. Ale niestety o ile 250/70 zamiast 300mm jest do przyjęcia o tyle zbyt przywykłem do 15 (24mm dla pełnej klatki) od dołu by się tego pozbywać. Gdyby to było chociaż 16-250 to brałbym w ciemno, ale takiego obiektywu nie ma chyba w żadnym systemie.
Pozostaje w takim razie tylko fuji. Szkoda bo lubię mieć jakiś wybór.
250/270mm na APS-C Sony to jest ekwiwalent 375/400mm na 35mm
A korpusy SLT Sony to jedyna opcja by mieć sprawny AF (tak na prawdę sprawny AF fazowy) - jeśli oczywiście to dla kogoś jest takie istotne
Jeśli nie SLT - to wykreśl z listy kryteriów punkty 5 i częściowo 4.
felis - Czw 28 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | A korpusy SLT Sony to jedyna opcja by mieć sprawny AF |
Sony byłoby do przyjęcia gdyby tak jak pisałem mieli obiektyw zaczynający się od 15/16mm a kończący na 250mm
|
|