forum.optyczne.pl

Wolne tematy - muzyka na swojej stronie www

radaris - Czw 28 Lip, 2011
Temat postu: muzyka na swojej stronie www
może trochę nie na temat ale spytam: jak to jest z muzyka na własnej str www?
Robie strone/portfolio i chcę podłożyć muzyczkę, trzeba mieć na to licencję czy coś w tym stylu?

Przerabiał już ktoś ten temat?

hijax_pl - Czw 28 Lip, 2011

Tak. Odpowiedz jest krótka: tak :)

trzeba mieć licencję - ok, a skąd taką mp3 mogę sobie sciągnąć, oczywiście razem z licencją :wink:
MC - Czw 28 Lip, 2011

Zgłoś się do Organizacji Zbiorowego Zarządzania.
moronica - Czw 28 Lip, 2011

malo to muzyki dostepnej na GPLu, public domain, creative commons?
hijax_pl - Czw 28 Lip, 2011

I nawet lepsza - bo bardziej pod stronę można dobrać jakieś smęty się ciągnące ;)

rzucacie hasłami, a ja się nie znam :???:
muzę się z wrzuty pobierało :neutral:

MC - Czw 28 Lip, 2011

radaris napisał/a:
muzę się z wrzuty pobierało

Czyli - kradło.

moronica - Czw 28 Lip, 2011

radaris, masz google, masz wikipedie, to naprawde bardzo trzeba nie chciec sie dowiedziec by z nich nie korzystac. poza tym wrzuta to jest zapchana akurat materialami, ktore legalnie rozpowszechniane nie sa. sama wrzuta niewiele robi bo...
Cytat:
Za skutki działań użytkownika polegających na umieszczaniu plików, komentarzy lub innych treści w serwisie Wrzuta, a także za skutki udzielenia, zgodnie z Regulaminem, przez użytkownika licencji, zgód i zezwoleń w tym za korzystanie z udzielonych przez użytkownika praw w granicach tych praw, odpowiedzialność ponosi wyłącznie ten użytkownik.

osobiscie jak tylko slysze muzyke dobiegajaca ze strony www to natychmiast szukam wylacznika. jesli go nie ma to wychodze ze strony

Tomasz_FK - Czw 28 Lip, 2011
Temat postu: Re: muzyka na swojej stronie www
radaris napisał/a:
Robie strone/portfolio i chcę podłożyć muzyczkę, trzeba mieć na to licencję czy coś w tym stylu?

Pamiętaj, że nie każdy to lubi.
Zdarzyło ci się słuchać wieczorem lub w/przy pracy muzyki, ebooka, audycji radiowej, rozmówek lub jakiegoś instruktażu on-line? I nagle na jednej z trzydziestu ładujących się w tle zakładek zaczyna coś grać na full? Nie wiadomo na której, trzeba sprawdzać po kolei, a potem szukać kontrolki na stronie, żeby ją wyłączyć lub wyciszyć.
Pamiętaj też, że sporo osób płaci za transfer. Puszczasz im muzykę na ich koszt.

Nie wiem czy jest dużo takich jak ja, ale mnie osobiście muzyka na stronie nie zachęca do ponownych odwiedzin.

to może od innej strony uderzę, co sądzicie o muzyce na stronie ?
moronica i Tomasz_FK już się wypowiedzieli :wink:

mozer - Czw 28 Lip, 2011

radaris, ja też jestem przeciw. Wkurzające jak cholera ;P
kufel - Czw 28 Lip, 2011

muzyka na stronie www? zdecydowanie przeciw.
kasiakaaz - Czw 28 Lip, 2011

radaris, ja też zawsze wyciszam. :razz:

:shock: jedność w głosowaniu, żeby tak było w polskim rządzie :lol:
sigmiarz - Pią 29 Lip, 2011

http://www.google.com/sea...iw=1286&bih=957

:)

jak umieszczasz muzykę pamietaj o tym żeby można było ją wyciszyć albo zatrzymać.

Monastor - Pią 29 Lip, 2011

Osobiście nie lubię muzyki na stronach. Jak już musi być to najlepiej domyślnie wyciszona, z możliwością włączenia. Nie ma to jak paniczne szukanie karty, która zaczęła grać :-)

Zastanów się też czy galeria zdjęć na pewno potrzebuje tej muzyki. Widziałem coś takiego na wielu stronkach, ale zazwyczaj jest to po prostu rozpraszające. Jeśli portfolio jest zróżnicowane to może być trudno wybrać pasującą do wszystkiego melodię i podkład tylko psuje efekt ;-)

Tutaj wyszło to ciekawie (o ile lubi się te klimaty):
http://www.behance.net/ga...ies-Beta/918715

Zazwyczaj jednak wychodzi tak jak tutaj:
http://www.portfolio.haxx/lorem/ipsum

hijax_pl - Pią 29 Lip, 2011

Monastor, sprawdź "Music for airports" Briana Eno ;)
Baku - Pią 29 Lip, 2011

Monastor napisał/a:
Osobiście nie lubię muzyki na stronach. Jak już musi być to najlepiej domyślnie wyciszona, z możliwością włączenia. Nie ma to jak paniczne szukanie karty, która zaczęła grać :-)

I tyle w temacie. Jakby mi ktoś w myślach przeczytał...

sigmiarz - Pią 29 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:
Monastor, sprawdź "Music for airports" Briana Eno ;)

brzmi ciekawie.. rozumiem że jest bardzo backgroundowa ? :)

radaris - Pią 29 Lip, 2011

Monastor napisał/a:
najlepiej domyślnie wyciszona, z możliwością włączenia. Nie ma to jak paniczne szukanie karty, która zaczęła grać
- to jest dla mnie rozwiązanie,

...tylko powstał kolejny problem - str nie jest w flash'u i przy kolejnych zakładkach mp3 będzie ładować się do nowa :cry: - co jeszcze bardziej skłania mnie do rezygancji z tego pomysłu...

moronica - Pią 29 Lip, 2011

akcje wylaczenia muzyki mozna zapisac w cookies. gorzej jak ktos postanowi, ze chce by muzyczka grala, wtedy faktycznie bedzie sie odtwarzac od poczatku po kazdym przeladowaniu. mozna sie pobawic AJAXem ale mysle, ze to za duzo zachodu jak na cos, co jak widac zdecydowana wiekszosc irytuje
Szalejad - Pią 29 Lip, 2011

radaris napisał/a:
co jeszcze bardziej skłania mnie do rezygancji z tego pomysłu...

Popieram - nie ma nic bardziej wkurzającego, niż niespodziewane uderzenie po uszach, zwłaszcza, jak się notorycznie surfuje ze słuchawkami na uszach (jak ja teraz) i słucha, no, głośno słucha. Nie odwiedzam ponownie strony, gdzie ktoś mnie uszczęśliwia na siłę jego zdaniem dobrą muzyką.

hijax_pl - Pią 29 Lip, 2011

Uderzenie... Ale czy to musi być od razu jakiś Rammstein, nie wspominając nawet Behemotha? :shock:
kufel - Pią 29 Lip, 2011

dla mnie nie ma znaczenia jaki gatunek jest użyty. muza po prostu na takiej stronie jest zbyteczna.

hijax_pl napisał/a:
Uderzenie... Ale czy to musi być od razu jakiś Rammstein, nie wspominając nawet Behemotha? :shock:
a "uderzenie" nie musi się odnosić tylko do gatunku. wystarczy ,że masz zbyt głośno podkręcone głośniki... ;)

[ Dodano: Pią 29 Lip, 2011 23:20 ]
hijax_pl napisał/a:
nie wspominając nawet Behemotha? :shock:
są jeszcze mocniejsze ekipy :P ;)
Szalejad - Pią 29 Lip, 2011

hijax_pl napisał/a:

Nie, nie - chodziło mi o to, że sam mam nastawione głośniki (prawie) na full, więc nieważne co to będzie - głośnym będzie :smile:
Choć jak wszedłem na Twoją stronę parę chwil temu, to dopiero z migającej ikony na górze się dowiedziałem, że na tej stronie jest muzyka - nie przebiła się przez moją :lol:

komor - Pon 01 Sie, 2011

Szalejad napisał/a:
Nie, nie - chodziło mi o to, że sam mam nastawione głośniki (prawie) na full, więc nieważne co to będzie - głośnym będzie

No ale to jest raczej Twoja wina, czy też wybór, nie? A, jestem w zasadzie przeciwnikiem muzyki na stronach WWW, ale akurat na autorskiej galerii foto? No ugiąłbym się, ale wszystko kwestia dobrego gustu i smaku. Oczywiście warunkiem absolutnym jest poprawna realizacja techniczna, czyli możliwość wyłączenia i nieprzerywanie muzyki przy przechodzeniu do następnej fotografii.