|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki kompakt kupić żonie lubniacej przeciętnie pstrykanie.
Avallone - Czw 28 Lip, 2011 Temat postu: Jaki kompakt kupić żonie lubniacej przeciętnie pstrykanie. Witam
Proszę o kilka porad gdyż moją pasją jest łowienie sumów a nie robienie zdjęć ( pomijam fakt że przez rok w ciemni na kółko chodziłem jak byłem piękny i młody więc poznałem smak od pstryknięcia Zenitem ET 12 do wywieszenia zdjęcia w gablocie) i dlatego wolę nawet się nie wysilać na zgadywanie który aparat lepszy.
Do dzieła.
Rok temu żona dostała na święta Sony Cybershot DSC W180 i była bardzo zadowolona. Tym aparatem zrobiła masę zdjęć i nawet jakieś przyszywane makro.
Oto kilka z nich:
2 miesiące temu pomyśleliśmy nad zmiana i okazyjnie kupiłem aparat Panasonics Lumix DMC-TZ3 który żona na necie wypatrzyła za 100euro i który się jej podobał. Niestety była to porażka i nawet go teraz nie używamy bo przesył zdjęć do komputera to koszmar maratonu i zdjęcia robi tak wolno że motylek zdąży zrobić kupkę, bzyknąć Panią motylową a do tego pomachać i zwiać przed pstryknięciem.
Niemiła przygoda sprawiła że za kilka dni wróci do mnie Nawigacja którą oddać będę musiał do sklepu i niestety nie zwrócą pieniędzy a jedynie bon.
Pomyślałem żeby uszczęśliwić żonę i kupić jej dobry aparat dopłacając do tego bonu.
Lustrzanki odpadają ze względu i na to że żona nie chce o nich słyszeć i ceny bo aż tak profesjonalnie zdjęć nie robimy.
Co weekend po prostu na rybach chcemy zrobić ładne zdjęcia z rybami i pejzaże na wakacjach. Bardzo ważne są te makro dla żony.
Tyle jeśli chodzi o potrzeby.
Słyszałem o tym że wśród kompaktów Canon przoduje bo robi rewelacyjne zdjęcia nawet przy słabym oświetleniu i dlatego wybórł padł na ta markę.
Nie wiem do końca który bo ktoś poleca G10 lub następcę a ja widziałem w sklepie CANON SX 30 IS i dosyć mi się podoba ale nie wiem czy na potrzeby o których wyżej pisałem będzie się nadawał.
Żona najbardziej ceni tego Sony, bardziej od Lumixa mułowatego ale naprawdę czas coś zmienić i tu liczę na pomoc.
Tu link do tematu na moim portalu bo choć nie fotograficzny to również na nim szukam pomocy:
Jaki aparat wybrać dla żony
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie Artur Betcher
Darkstom - Czw 28 Lip, 2011
a może jej się spodoba sony cyber-shot dsc hx100v
tutaj sa dene techniczne:
http://www.ceneo.pl/11935779s
moim zdaniem ciekawa propozycja
Avallone - Czw 28 Lip, 2011
Jej się nie podobają wielkie lustrzanki, nawet Canon uznaje za wielki ale ja chcę kupić coś lepszej klasy z kompaktów żeby było i na wycieczki i na ryby i do makro dobre. Nie chcę wydać więcej jak 400euro. Żonie podoba się ta zabawka Sony ale sama przyznawała że chce lepszy byle nie lustrzankę.
hijax_pl - Pią 29 Lip, 2011
Avallone, hx100 to nie jest lustrzanka tylko kompakt A duży, no bo obiektyw duży
Z małych (gabarytowo) i fajnych polecam:
Canon S95
Olympus ZX-1
Panas LX-5
Samsung EX-1
i ewentualnie
Nikon P300
Avallone - Pią 29 Lip, 2011
A Canon G12? Czy nada się do makro takiego jak robi teraz żona??
[ Dodano: Pią 29 Lip, 2011 14:08 ]
I dobrze ale takie pytanie.
Który wybrać jeśli wybierał bym pomiędzy dwoma Canonami czyli G12 i SX30 IS?
Bardzo proszę o uzasadnienie.
Pozdrawiam serdecznie Artur Betcher
wielbicielxx - Pią 29 Lip, 2011
canon G12 jeśli z wymienionych dwóch wybierać, lub któryś z wymienionych powyżej
LX5, S95, EX1
Temat stanął zatem na Canon.
Proszę mi powiedzieć dlaczego właśnie G12 a nie SX 30 IS?
To bardzo ważne dla mnie żeby wiedzieć jaka jest między nimi różnica bo tylko te 2 wchodzą w grę.
hijax_pl - Pią 29 Lip, 2011
Zadając tak pytanie musisz być świadomy tego, że co osoba to inne cechy będą wymieniane jako te ważniejsze. Co lepsze? Zależy dla kogo...
Tak to już jest jak laik w jakiejś dziedzinie próbuje pytać kogoś kto wie co i czym się je. W pierwszym poście napisałem co nas interesuje a teraz potrzeba mi się zdecydować który z tych 2 Canonów.
bergercs - Pią 29 Lip, 2011
Jeśli potrzebujesz aparatu to G12, jeśli lornetki to SX30.
Sunders - Pią 29 Lip, 2011
Avallone napisał/a: | dlaczego właśnie G12 a nie SX 30 IS? |
Dlatego, że:
-ma lepszą matrycę
-ma lepszy AF
-ma obiektyw o mniejszym zakresie ogniskowych, ale o lepszej jakości optycznej
-jest wygodniejszy w obsłudze, więcej funkcji jest w nim dostępne bezpośrednio, bez konieczności wchodzenoia w menu
-ma znacznie skuteczniejszą stabilizację obrazu
-ma możliwość zapisu zdjęć w formacie RAW
-ma nieco szybszy tryb seryjny
-ma lepszy wyświetlacz LCD
-ma możliwość podłączenia wężyka spustowego
-ma funkcję poziomicy ...
I tu chyba sprawa przesądzona ( nie że się ciesze bo 100euro plus trzeba wydać) bo nie tylko tu taka opinia panuje że spośród tych dwóch to tylko G12. Ja się jedynie martwię o zdjęcia ptaszków czy zoom wystarczy do ładnego ale to chyba się zobaczy.
Avallone napisał/a: | martwię o zdjęcia ptaszków czy zoom wystarczy |
Zależy do jakich ptaszków ma wystarczyć?
No takich co po drzewach skaczą i fruwają
Do niektórych mniej płochliwych lub oswojonych czy też uwięzionych może się nadać, ale nie licz na to że posługując się nim zostaniesz uznanym ptasiarzem
Czy którykolwiek z nich potrafił by pstryknąć taka fotkę? http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=5961 lub takie http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=5714 ??
IMO nie. Po pierwsze nie jesteś Amedosem, po drugie żaden z rozpatrywanych przez Ciebie aparatów nie jest lustrzanką i żaden nie ma optyki porównywalnej do sigmy 120-400
Avallone - Sob 30 Lip, 2011
A z tych 2 Canonów który najbardziej się do tego zbliży? G12 z tego co cały czas słyszę pomimo że nie ma zoomu 35 razy?
Sunders - Sob 30 Lip, 2011
Avallone napisał/a: | A z tych 2 Canonów który najbardziej się do tego zbliży? |
Jakością uzyskiwanych zdjęć G12, możlwością uzyskiwania zbliżeń/ale słabszej jakości/ SX30 = nie można mieć wszystkiego, a jak się ma większe wymagania, to należałoby zainwestować więcej i kupić lustro
Avallone - Sob 30 Lip, 2011
Czy zatem jakość SX 30 IS będzie choć taka jak na zdjęciach z mojego pierwszego posta?? Mówię o tych ze zbliżeń.
Sunders - Sob 30 Lip, 2011
Tak.
Avallone - Nie 31 Lip, 2011
Wczoraj robiłem zdjęcia Makro aparatem Canon G10.
Jak dla mnie wystarczające na potrzeby amatora. Nie mam możliwości popstrykania SX 30 więc zostajemy przy G12
Sunders - Nie 31 Lip, 2011
Avallone, jak pasował Ci G10, to i G11 Ci wystarczy.Zastanów się czy nie chciałbyś zaoszczędzić ok.250pln?Ja uznałem, że warto dopłacić, ale Ty możesz mieć nieco inne priorytety
Avallone - Nie 31 Lip, 2011
Jak już pisałem ja zakupu dokonam w Darty dlatego ze będę tam oddawał GPS Tom Tom i na 100% dostanę bon a nie zwrot gotówki. Nie chodzi tak bardzo o pieniądze bo to prezent dla mojej żony Kasi a za te lata spędzone ze mną Nobel za cierpliwość się jej należy W Darty zatem dostanę bon i trzeba go wykorzystać, nie mają tam G11 z tego co widziałem a jedynie te 2 o których pisałem. JA jak mucha do .... leciałem na ten SX 30 i dalej mnie trochę kusi ale Kasia i tak woli mniejszy zatem trzeba będzie na 3 dni gdzieś się zahaczyć do pracy żeby dorobić te 300eur i razem z bonem na 170 za navi sprawić żonie uśmiech
Tak ogólnie to bardzo dziękuję za wszelkie rady, i tu i na moim portalu wszyscy podpowiadacie G12 więc tak też zrobię.
Pozdrawiam serdecznie Artur
[ Dodano: Sro 03 Sie, 2011 14:37 ]
Lekko nie było ale po oddaniu GPS-a i zaciągnięcia małej pożyczki Kasia wreszcie dostała aparat który będzie jej służył do czasu zakupu lustrzanki.
Canon G12
Jeszcze raz dziękuje za wszelkie rady
[ Dodano: Nie 19 Paź, 2014 18:44 ]
Wracam do tematu żeby nie tworzyć nowych i nie śmiecić.
Mój Canon zdechł w wyniku kontaktu z wodą ( szczegóły tutaj: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25491 )
Zastanawiam się czy kupić następny taki sam czy przerzucić się na lustrzankę??
Głównie robimy aparatem zdjęcia ryb.
W ten weekend ( jak i w kilka poprzednich) robiliśmy zdjęcia Iphonem
Gdybyśmy te same zrobili choć Canonem G12 to były by o wiele lepsze.
Ciekawe jakie by były gdybyśmy kupili lustrzankę o w miarę dobrym obiektywem???
|
|