forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - SONY DSC-HX 100 Warto??

trueorchid - Pią 29 Lip, 2011
Temat postu: SONY DSC-HX 100 Warto??
Witam!
Szukam kompaktu, który będzie robił ładne zdjęcia, o dobrej ostrości, jasności, kolorach. Nie wiem czy to osiągalne w kompaktach, ale o takiej głębi jaką można dostrzec w zdjęciach z lustrzanki. Dodatkowo zależy mi na kręceniu filmów- jako dodatkowa opcja, aczkolwiek przydatna:) Ten aparat jest teraz w promocji na weekend. Jak wypada w porównaniu z canonem g12 ? co Warto kupić?
Dodam jeszcze ze potrzebuję uniwersalnego sprzetu- wycieczki, imprezy, dzieci, a także troche zabawy - rozważałam zakup lustrzanki, ale chyba musze poćwiczyć na lepszym kompakcie i zobaczyć czy mnie to wkreci, bo nie chce wywalic 3 tys w bloto...
ps. nie mogę znaleźć zbyt wielu testów, mam pytanie czy sony dsc-hx100 różni się czymś od sony dsc-hx100v?

hijax_pl - Pią 29 Lip, 2011

Chcesz kompakta z głębia ostrości jak z lustrzanki - spójrz na Sony NEX.
A lustrzanki to da się kupić za 1,5k zł. Nie trzeba od razu 3G wywalać ;-)

audi - Sob 30 Lip, 2011

HX100V pasiada GPS i taki jest dostępny w Europie
http://forum.fotopolis.pl...hp?f=34&t=16309

trueorchid - Sob 30 Lip, 2011

audi napisał/a:
HX100V pasiada GPS i taki jest dostępny w Europie
http://forum.fotopolis.pl...hp?f=34&t=16309

Przeczytałam sporo pozytywnych opinii. Wybrałam się do sklepów, żeby obejrzeć ten aparacik. Nie powiem, wygląda fajnie i dobrze leży w dłoni. Nie to co canon g12. Mi nie leży.i jeszcze te pokrętła;/ Koszmar. Zasiano tylko we mnie ziarno niepewności..
ponoć sony ma bardzo kiepskie akumulatory , które zużywają się szybko prz zoomowaniu. Nie wiem czy aż tak bardzo zależy mi na tym, aby mieć 30 krotny zoom, przy którym jakość zdjęć i tak jest jaka jest... Mimo wszystko rozważam albo tego Sony, albo Nikona p7000, którego mi polecano, oraz canona g11/g12( ponoć cena g12 zbyt wysoka i mało się różni od poprzednika). Co radzicie???
1. ma być funkcjonalny - dobra lampa, jasny obiektyw, do zdjęć w pomieszczeniach, a takze w plenerze.
2. filmy - nie muszą być full hd bo i tak nie dostrzegę różnicy... ale chodzi o dobry autofokus..
3. długość ładowania lampy i szybkość przetwarzania zdjęć.
4. jakość zdjęć.. czepiam się może tej nieosiągalnej w kompaktach "głębi", ale żeby choć trochę to zdjęcie nie było płaskie..
5. Tryb auto- często, manual- jak tylko się wdroże we wszytsko i zakumam o co chodzi z tymi parametrami:)))

PROSZĘ O POMOC!!!

Sunders - Sob 30 Lip, 2011

trueorchid napisał/a:
Co radzicie???

Jeśli nie chcesz Nex`a, którego radził Ci hijax_pl, to rozważ olympusa XZ-1 :smile:

jannik - Nie 31 Lip, 2011

Trueorchid
Zdecydowanie polecam Canona G11. Skoro ci nie zależy na filmach HD, to nie ma sensu przepłacać i kupować G12, a "znacznie szybszy" AF jest dla przeciętnego amatora po prostu nie zauważalny.
Niestety zdjęcia z kompaktów zawsze wydawać się będą "płaskie" w porównaniu do zdjęć z lustrzanek, bo taka już jest uroda współczesnych kompaktów :( .
Canon G skupia w sobie kilka ważnych dla amatorów cech:
b. dobry tryb "auto"
ruchomy wyświetlacz (często przydatny)
dobry wizjer (często niezastąpiony)
dobra matryca
niezłe światło
zoom x5 (największy z tego typu aparatów)
bardzo dobra bateria i mała energochłonność aparatu
poręczne gabaryty (nie za małe nie za duże)
dostępność akcesoriów

Do wad należałoby (uwzględniając twoje oczekiwania) zaliczyć dość słabą lampę, ale za to Canon G b. dobrze współpracuje z innymi lampami.

Ale jeśli ci źle leży w łapach i drażni cię ergonomia (która moim zdaniem jest na prawdę b. dobra... ale to moje zdanie), to faktycznie zastanów się nad innym modelem.
Np. Lumix lx5 lub w/w Olympus xz1, chociaż nie mają ruchomego wyświetlacza i wizjera... ale ponoć można uzyskać lepszą jakość zdjęć, choć dla amatora ta "lepszość" jest praktycznie niezauważalna, bo np. tryb auto już będziesz gorszy niż w G11/12.
Nikon p7000 też ponoć nie najgorszy, choć czytałem też wiele niepochlebnych opinii. Nikon od lat już nie robi dobrych kompaktów, więc szkoda wydawać kasy i ryzykować.

Z super-zoomowych "hybryd" polecam ewentualnie Fuji HS10, ale niestety jakość zdjęć wychodzi gorsza.

Sony HX, Lumixa fz 45/100 i Canona sx20/30 odpuść sobie od razu i tym bardziej wszelkiej maści Szajsungi :)

pzodro

MC - Nie 31 Lip, 2011

Ooo, fajnie. Odezwał się najlepszy "doradzacz" na forum :lol:
hijax_pl - Nie 31 Lip, 2011

jannik napisał/a:
odpuść sobie od razu i tym bardziej wszelkiej maści Szajsungi

A kto napisał:
Cytat:
polecam EX1 z czystym sumieniem (poza tym zbiera mnóstwo pozytywnych opinii użytkowników).
:?: ;)
Podpowiedź: Sob 09 Kwi, 2011 07:40

oraz dwa kolejne cytaty tego samego autora:
Cytat:
Drążę temat, żeby dowiedzieć się co tak naprawdę mi przeszkadza w tym G11, bo pomimo, że zdjęcia mi się podobały (na pierwszy rzut oka) najbardziej, to coś mi w nich nie pasuje.
oraz
Cytat:
Miałem G11 przez jakiś czas. Bardzo fajny aparacik, ale przy EX-1, które nabyłem potem, niestety G11/12 odpada. Głównie jakością zdjęć przy gorszym świetle, co jest b. często przydatne.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

bergercs - Nie 31 Lip, 2011

"Zjawisko" Jannika najłatwiej wytłumaczyć cytatem:
" Jak gów.. nie umie pływać to mówi, że woda za rzadka", ewentualnie kulturalniej:
"zdjęcia robi fotograf a aparat to tylko narzędzie". Jak się nie chce poświęcić czasu aby to narzędzie opanować a jedynie liczy się, że nacisnę "pstryczek" i otrzymam arcydzieło. to niestety nie będzie ani zdjęć, ani zadowolenia z żadnego "narzędzia".

bergercs, polecam link z tego wątku: http://forum.optyczne.pl/...p=303342#303342
trueorchid - Nie 31 Lip, 2011

bergercs napisał/a:
"Zjawisko" Jannika najłatwiej wytłumaczyć cytatem:
" Jak gów.. nie umie pływać to mówi, że woda za rzadka", ewentualnie kulturalniej:
"zdjęcia robi fotograf a aparat to tylko narzędzie". Jak się nie chce poświęcić czasu aby to narzędzie opanować a jedynie liczy się, że nacisnę "pstryczek" i otrzymam arcydzieło. to niestety nie będzie ani zdjęć, ani zadowolenia z żadnego "narzędzia".

Ok. Macie tutaj ze sobą jakieś porachunki...nie wnikam. To co Ty polecasz?

Powtórzę. Jak głębia to NEX, ale konsekwencja to duże obiektywy. Jak mały obiektyw to zapomnij i o małej głębi ostrości, i jakości obrazka i rozważ xz-1 czy lx5

[quote="trueorchid"]
audi napisał/a:

1. ma być funkcjonalny - dobra lampa, jasny obiektyw, do zdjęć w pomieszczeniach, a takze w plenerze.
2. filmy - nie muszą być full hd bo i tak nie dostrzegę różnicy... ale chodzi o dobry autofokus..
3. długość ładowania lampy i szybkość przetwarzania zdjęć.
4. jakość zdjęć.. czepiam się może tej nieosiągalnej w kompaktach "głębi", ale żeby choć trochę to zdjęcie nie było płaskie..
5. Tryb auto- często, manual- jak tylko się wdroże we wszytsko i zakumam o co chodzi z tymi parametrami:)))

HX100 kosztuje od 1600 zł w górę, więc w tym budżecie postaramy się wybierać.
1. Jasny obiektyw: EX-1, LX5, XZ-1. Lampa: po obejrzeniu pierwszych fotografii dojdziesz do wniosku, że lampa to ostateczność (chyba, że zamierzasz podpiąć zewnętrzną) - chyba, że satysfakcjonują Cię foty z prześwietlonym pierwszym planem i niedoświetlonym drugim.
2. LX5, GF2 ( http://www.e-fotojoker.pl...-14-42mm-czarny , http://www.fotobasia.pl/p...-14-42mm-czarny ).
3. Jeśli chodzi o szybkość, od czasu ładowania lampy ważniejszy jest czas łapania ostrości - tutaj słabo wypada G11 oraz wspomniany przez Ciebie P7000
4. NEXy a także GF, EPL.
5. Auto - Panasy. Z manualem słabo w NEXach (bieda z przyciskami).
Ogólnie wybrałbym GFa (ciemniejszą optykę rekompensuje większa matryca) lub LX5.

No cóż.
Faktem jest, że często zachwycam się czymś i od razu dzielę się pierwszym (i często złudnym) wrażeniem... a dopiero potem zauważam braki.
Właśnie tak działa współczesny marketing - żeby zamydlić oczy klientowi pozornymi plusami i różnymi "niesamowitymi" wynalazkami. A potem gdy napstrykam jakąś ilość zdjęć dopiero wyłazi co to za szajcungowaty szajc.

Ja tam z nikim porachunków nie mam, ale fachowcy jakoś nie mogą przeżyć mojego amatorstwa i laickiego podejścia do fotografii.
Ja przynajmniej swoje doświadczenie opisuję z autopsji... przez kilka ostatnich lat "przerobiłem" trochę aparatów...

W każdym razie pochlebia mi fakt, że fachowcy tak pieczołowicie analizują moje posty w pogoni za moimi sprzecznymi opiniami.
dzięki panowie

Trueorchid, nic się nie przejmuj i spokojnie dokonuj wyboru, zbieraj opinie, oglądaj sample, macaj sprzęt w sklepie i może uda ci się coś sensownego zakupić.

Z perspektywy czasu ze wszystkich "przerobionych" w ostatnim czasie sprzętów jednak G11 i HS10 wypadają najkorzystniej.
oczywiście uwzględniając nowe aparaty, bo używki to inny rozdział.. godny zainteresowania.

pzodro

cube007 - Nie 31 Lip, 2011

Spokojnje... co do usera jannik, pamietajmy ze forum daje mozliwosc ignorowania wypowiedzi konkretnego usera. Z drugiej jednak strony, rozumiem ze smiech to zdrowie, wiec moze czasem warto poczytac co Naczelny Tester Kompaktow na tym forum wypisuje :wink: Rowniez o aparatach ktorych nie mial w rekach :lol:

Przechodzac do tematu watku... trueorchid - jesli bardzo zalezy Ci na jak najmniejszej glebi ostrosci w kompakcie to tutaj prym wiedzie Olympus XZ-1. Bardzo jasne szklo, bardzo uniwersalny zakres ogniskowych powoduja ze w zakresie GO mozemy otrzymac to samo co w przypadku aparatow M4/3 ze szklem kitowym...
http://a.img-dpreview.com...dof/XZ1port.JPG - fota z XZ-1
http://a.img-dpreview.com...of/APSCport.JPG - tyle mozemy wycisnac z lustrzanki APS-C i kitowego szkla

jannik, a zastanawiałeś się kiedyś nad tym, że posty to nie słowa wypowiedziane w autobusie.. Nie giną nieusłyszane, ale są przez wyszukiwarki różne indeksowane i duplikowane. I są osoby, które szukają opinii a nie pytają, i znajdują Twoje wychwalanie sprzętu, którego de facto (już) nie chwalisz.... Że Twoje opinie - jakiekolwiek by nie były - będą w internecie żyć przez wiele, wiele lat?

Zastanawiałeś się nad tym, dlaczego po jakimś czasie dochodzisz do swoich wniosków? Ile zdjęć musisz zrobić by wyrobić swoją opinię? Ci wyśmiewani przez Ciebie fachowcy potrzebują paru zdjęć, czasami kilku chwil z aparatem by już wiedzieć co on sobą reprezentuje. I - co zapewne Cie zdziwi - dzięki praktyce wiedzą na co zwracać uwagę, co jest ważne, a co nic nie przydatnym wodotryskiem.
Zastanawiałeś się może nad tym, że ferując wyrokami przy ogólnym braku wiedzy kaleczysz opinie o sprzęcie? Wychwalasz aparaty de facto kiepskie, a wyśmiewasz wartościowe?
Zastanawiałeś się może nad tym, że nie każdy chce i pragnie podążać Twoją ścieżką ignorancji? Że są osoby, które zaczną się bawić ustawieniami przysłony i czasu migawki?
Że są wreszcie osoby, dla których tryb auto w G11 będzie kiepski, gdyż mają zupełnie inny system wartości przy oglądaniu JPGów prosto z puszki?

audi - Nie 31 Lip, 2011

W Media Sony HX100v w cenie 1499 zł
http://www.mediamarkt.pl/

audi, pracujesz w MM? :shock:
audi - Nie 31 Lip, 2011

Nie
Podałem tylko cenę gdzie jest najtaniej dostępny ten aparat. Ja sam go kupiłem tam parę dni temu 1570 zł w ratach 0%
Ceneo podaję najniższą cenę tego aparatu 1567,00 zł
http://www.ceneo.pl/11935779

Tak pytam bo ostatnich kilka Twoich postów to takie właśnie wrzuty marketingowe :roll:

Hijax, nic się nie martw.
Moje posty na pewno zostaną pominięte i zignorowane przez poszukiwaczy "prawdziwej" sztuki fotograficznej, natomiast mogą przydać się pokoleniom podobnych do mnie amatorów trybu "auto" (ewentualnie "P" z niewielką korekcją EV lub WB itp), bo akurat takich ten "wspaniały" nowoczesny napićkany technologią świat produkuje coraz więcej.. :) .. czyli - pstryk i fotka gotowa. A takim mogę cokolwiek sensownego doradzić.
Czy gdzieś w regulaminie jest zapisane, że zwykli amatorzy i wielbiciele gotowych jpg i trybu "auto" mają zakaz dzielenia się swoimi spostrzeżeniami? Jeśli mi taki paragraf wyszukasz, to zamknę się i zmienię forum.. :)
Hijax, wyluzuj trochęl...
możesz skrytykować mój sprzęt, moje gusta, moje podejście do fotografii, ale staraj się nie robić osobistych wycieczek, bo to psuje klimat :wink:

pzodro

jannik napisał/a:

Każdy ma prawo do swojego zdania..
pzodro

Problem w tym, że ty to zdanie zmieniasz co kilka tygodni - i to co dzisiaj polecasz za kilkanaście dni określisz jako szajs, by po kolejnych kilku tygodniach powrócić do poprzedniej wersji. Proponuję abyś zamiast marnować czas na forach poświęcił go na poczytaniu instrukcji/poradników a następnie trenowaniu focenia - może wtedy uzmysłowisz sobie, że każdym aparatem da się robić dobre zdjęcia jeśli zna się możliwości i ograniczenia danego sprzętu.

Bergerc
Przemyślę to co napisałeś..
problem w tym, że ja okropnie lubię dzielić się "na gorąco" swoimi wrażeniami i jeszcze bardziej lubię komuś coś doradzić.. tak bardzo, że często trudno jest mi się powstrzymać..

Ale tak na marginesie, przecież czasem coś mądrego doradzę zwykłemu amatorowi..
jeśli uważnie przeanalizowałbyś moje posty (czego nie doradzam), to na pewno znalazłbyś tam kilka cennych uwag dla amatorów trybu "auto" i innych blond-fotografów..

pzodro

Widzisz jannik, będą ignorowane gdy po Twoich postach będą następować posty owe "światłe" spostrzeżenia prostujące. ;-)
trueorchid - Nie 31 Lip, 2011

audi napisał/a:
W Media Sony HX100v w cenie 1499 zł
http://www.mediamarkt.pl/

Wiem, tylko po 1 ciężko dostać , a po 2 dalej się waham... nie wiem czy Sony będzie dobrym wyborem..chociaż wizualnie najbardziej mi się podoba i najwygodniej leży w dłoni..Mam tylko obawy co do tego akumulatora. na forach piszą, że przy zoomach szybko pada. Myślicie, że przy nieużywaniu zoomów często, równie szybko?
Tak jakoś spodobał mi sie ten aparacik... Szczerze mówiąc to każdy ma wady i zalety.. teraz trzeba tylko wybrać co jest ważniejsze. Obawiam się, że Sony, przeładowany automatyką może być awaryjny. Co myślicie?
Audi, skoro masz ten aparacik, jak się sprawuje? Wystarczy typowemu amatorowi z zamiłowaniem do fotografii? Proszę, napisz o nim coś więcej, może wrzucisz kilka fotek i jakiś filmik?

audi - Nie 31 Lip, 2011

Na allegro akumulator można dostać w cenie około 45 zł, a ładowarka 23 zł

[ Dodano: Nie 31 Lip, 2011 22:01 ]
Tak jak napisałem w moim temacie
"Narazie jeszcze się uczę nim robić fotki, jest w nim tak wiele ustawień i trybów. Czasami tryb Lepsza automatyka potrafi robić różnej jakości fotki przy podobnych warunkach i trzeba porobić testy aby wybierać samemu odpowiedni do danych warunków.
Przy małych dzieciach będących ciągle w ruchu bardzo cięrzko jest zrobić ostre i nieporuszone fotki"
Przykładem sa fotki gdy dzieci zjeżdżać ze ślizgawki, albo buja sie na huśtawce. Aparat potrafi sam cyknąć 2-3 fotki i skleic je w jedną rozmazaną

TomPL2 - Pon 01 Sie, 2011

jannik napisał/a:
... problem w tym, że ja okropnie lubię dzielić się "na gorąco" swoimi wrażeniami i jeszcze bardziej lubię komuś coś doradzić.. tak bardzo, że często trudno jest mi się powstrzymać..
Ale tak na marginesie, przecież czasem coś mądrego doradzę zwykłemu amatorowi..
jeśli uważnie przeanalizowałbyś moje posty (czego nie doradzam), to na pewno znalazłbyś tam kilka cennych uwag dla amatorów trybu "auto" i innych blond-fotografów..

Nie przejmuj się jannik, to nie twój problem - to tutejsi fachowcy mają z tobą problem bo piszesz w sposób zaangażowany i jednocześnie zrozumiały dla większości amatorów szukających tu pomocy, przez co stajesz się istotną "konkurencją" na forum (przynajmniej w dziale kompaktowym) :lol:
A że zmieniasz zdanie... przy takim stylu empirycznego poznawania sprzętu tak musi być. Poza tym - podobno tylko krowy nie zmieniają zdania :cool: