|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt do 1000 zł
michalb189 - Nie 31 Lip, 2011 Temat postu: Kompakt do 1000 zł WITAM
Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego aparatu cyfrowego i chciałbym was prosić o pomoc przy dokonywaniu ostatecznego wyboru. Aparat będę używał amatorsko głównie na wakacjach oraz czasem do zdjęć allegro. Aparat musi być przede wszystkim mały i lekki oraz posiadać takie funkcje jak:
- kręcenie filmów HD
- zoom optyczny 10x i większy
- wielkość matrycy 10 mln pikseli i więcej
- mechaniczna stabilizacja obrazu
Wybrałem już kilka aparatów które mi się spodobały ale ostatecznie nie mogę się zdecydować który lepszy i tutaj proszę was o pomoc. Jeżeli znacie jeszcze jakieś dobre typy to piszcie .
1. Sony DSC-HX7V 3D
2. Sony DSC-HX5V
3. Olympus SZ-20 3D
4. Nikon Coolpix S9100
5. Canon PowerShot SX230 HS
hijax_pl - Nie 31 Lip, 2011
michalb189 napisał/a: | - zoom optyczny 10x i większy
- wielkość matrycy 10 mln pikseli i więcej | A to aparat w telefonie nie wystarczy?
Sunders - Nie 31 Lip, 2011
Z podanych wybrałbym canona.
michalb189 napisał/a: | Jeżeli znacie jeszcze jakieś dobre typy |
Panasonic Lumix TZ20.
Przeczytaj: http://optyczne.pl/index....set&test_set=10
michalb189 - Nie 31 Lip, 2011
Wolał bym coś lepszego niż aparat w telefonie. Oglądałem tego Lumixa w sklepie i jakoś nie przypadł mi do gustu. Czytałem że ważnym parametrem w wyborze aparatu jest jasność obiektywu czy to prawda?
michalb189 napisał/a: | Czytałem że ważnym parametrem w wyborze aparatu jest jasność obiektywu czy to prawda? | Ogólnie tak, choć w zasadzie to zależy dla kogo ten aparat miałby być. michalb189 napisał/a: | Wolał bym coś lepszego niż aparat w telefonie. | A co w telefonie Ci przeszkadza? Oprócz zuuma?
Jakość zdjęć. A co sądzicie o Sony DSC-HX7V bo generalnie to on najbardziej przypadł mi do gustu?
A kiedy te zdjęcia najczęściej robisz? Za dnia, wieczorem? Przy dobrym oświetleniu? A może słabym?
Aszex - Nie 31 Lip, 2011
Canon zebrał bardzo dobre opinie na dpreview.
http://www.dpreview.com/r...lzoomgrouptest/
michalb189 napisał/a: | co sądzicie o Sony DSC-HX7V bo generalnie to on najbardziej przypadł mi do gustu? |
michalb189 czemu akurat ten model przypadł Ci do gustu?
Zdjęcia robię przy różnym oświetleniu z głównym naciskiem na dzień. Sony przypadł mi do gusty dlatego że dobrze się go trzyma w dłoni. Sprzedawca który mi go polecał twierdził że Sony produkuje najszybsze kompakty na rynku oraz specjalizuje się w tego typu aparatach w których większość zdjęć robi się w trybie auto a Canon, Olympus i Nikon raczej specjalizują się w lustrzankach i kompaktach w których większość parametrów ustawia się ręcznie.
Canon i Nikon nie przypadły mi do gustu ponieważ wydaje mi się że lampa błyskowa będzie mocno przeszkadzać podczas robienia zdjęć gdyż jest ona umiejscowiona w miejscu w którym trzyma się aparat.
michalb189 napisał/a: | Canon, Olympus i Nikon raczej specjalizują się w lustrzankach i kompaktach w których większość parametrów ustawia się ręcznie. |
michalb189, to bzdura. Możliwość ustawiania ręcznego parametrów ekspozycji to dodatkowa zaleta niektórych kompaktów, tryby automatyczne są we wszystkich.
michalb189 napisał/a: | Canon i Nikon nie przypadły mi do gustu ponieważ wydaje mi się że lampa błyskowa będzie mocno przeszkadzać podczas robienia zdjęć gdyż jest ona umiejscowiona w miejscu w którym trzyma się aparat. |
Trzymanie aparatu to kwestia wprawy. Ja mając kompakt z takim umiejscowieniem lampy jak w HX7V dość często przysłaniałem palcem lampę, przy takim umiejscowieniu jak w SX230 praktycznie mi się to nie zdarzało
Moze prezentacja przekona Cię, że z trzymaniem SX-a nie powinno być problemów:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Byłem dzisiaj jeszcze raz obejrzeć na spokojnie sobie Panasonic DMC-TZ20 i nie jest jednak tak źle więc skoro tak bardzo odradzacie mi produkty firmy Sony to ostatecznie zastanawiał bym się już tylko między Canon SX230 i Panasonic DMC-TZ20.
Widziałem że Panasonic TZ20 zdobył już aż 5 nagród w tym jedną od portalu optyczne.pl.
michalb189 napisał/a: | ostatecznie zastanawiał bym się już tylko między Canon SX230 i Panasonic DMC-TZ20 |
Jak zależy Ci na szybkości, to lumix jest szybszy od canona.Poza tym lampę ma w "słusznym" miejscu
A który będzie robił leprze zdjęcia i kręcił lepsze filmy oraz który z aparatów ma lepszy tryb auto?
IMO oba mają równie dobre tryby automatyczne, jakość zdjęć taka sama, filmy jednak lepiej kręci się Lumixem
jannik - Nie 31 Lip, 2011
michalb189 napisał/a: | ... Canon SX230 i Panasonic DMC-TZ20.... |
Oba te aparaty idealnie nadają się do twoich potrzeb i robią porównywalnej jakości zdjęcia i filmy, więc wybierz ten, który ci się bardziej podoba i przyjemniej leży w ręce (to jest b. ważne, jak leży w łapkach .. poważnie).
Osobiście wolę Canon, bo bardziej mi się podoba odwzorowania kolorów Canona, ale fotki z TZ20 też są ładne i miłe dla oka.
ppzodro
Najlepiej w dłoni zdecydowanie leżał mi Sony HX7 ale nie polecacie mi go więc będę musiał jeszcze raz przejść się do sklepu i obejrzeć z bliska te dwa kompakty.
Doczytałem się w internecie że jest jeszcze jeden ważny parametr którym jest jasność obiektywu. Przyjrzałem się jeszcze raz wszystkim kompaktom z zoomem 10x i więcej i wszystkie mają jasność na poziomie 3.1-3.5 a kompakty z zoomem 3-6x mają jasność obiektywu na poziomie 2.0-2.6. Czy to w moim przypadku będzie miało jakieś ogromne znaczenie?
michalb189, a wiesz na co się owa jasność przekłada?
Na jakość i konieczność używania lampy przy ciemniejszych zdjęciach?
Im mniejsza liczba przysłony - tym większa dziura w obiektywie. A im większa dziura tym więcej światłą pada na matrycę w tym samym czasie (to tak jakbyś bardziej kran odkręcił nalewając wodę do wanny: bardziej odkręcisz - więcej wody przeleci - szybciej się wanna napełni).
Zatem im większa dziura tym krótsze czasy można stosować by to samo naświetlenie sceny uzyskać. Albo też niższą czułość ISO przy tym samym czasie.
A niższe ISO to mniej szumów.
Dzięki za wyjaśnienie Czyli teoretycznie aparat z mniejszą liczbą przysłony powinien robić lepsze zdjęcia?
hijax_pl - Pon 01 Sie, 2011
Teoretycznie ma możliwości by tak było. Czy zrobi? To już zależy od operatora tego aparatu.
jannik - Pon 01 Sie, 2011
Michalb
Wielka dziura jest b. ważna, ale jest też kilka innych czynników, które wpływają na końcową jakość zdjęcia.
Zakładam, że nie interesuje cię tzw. post-obróbka zdjęć, czyli grzebanie przy każdym zdjęciu w komputerze.
Co z tego, że będzie wielka wspaniała dziura, skoro algorytmy programowe w danym aparacie z wielką dziurą są takie, że jpg z takiej dziury wygląda płasko, niemrawo i sztucznie i generalnie potem trzeba takie zdjęcie dopieszczać w jakimś programie do obróbki, by dało się na nie patrzeć bez wkurzania się
Dziura, to rzecz ważna, ale cała oprawa do tej dziury też jest rzeczą istotną.
I nie kieruj się tylko podanymi parametrami danego aparatu, bo to często nie ma aż takiego przełożenia na efekt końcowy, czyli jakość zdjęcia. Współczesny marketing polega na tym, by zamącić klientowi w głowie i wcisnąć Szajc.
Lepiej pooglądaj sobie sample (zdjęcia testowe) danego aparatu... może ci to trochę pomoże.
pozdro
jannik, Canon S95 tez takie fatalne jpg-i daje?
michalb189 - Pon 01 Sie, 2011
Powiem wam że wizualnie nawet spodobał mi się ten Canon S95 tylko cena jest za wysoka. Może możecie mi zaproponować coś tańszego z "dużą dziurą", filmami HD oraz zoomem +/- 5x?
Niestety HD + jasne szkło i porządna matryca - to okolice 1500zł
Jak przymkniesz oko na HD to mogę polecić:
Canon PowerShot S90
Samsung EX-1
hijax_pl napisał/a: | Niestety HD + jasne szkło i porządna matryca - to okolice 1500zł | - to jednak zostanę przy tym co byłem bo 1500 zł to za dużo a jednak chciałbym mieć możliwość nagrywania w HD.
Cały czas po głowie chodzi mi ten Sony HX7 gdyż miał aż 2 tryby auto i fajną funkcje inteligentnej panoramy która polegała tylko na przesuwaniu aparatu z lewej do prawej a on potem sam łączył zrobione zdjęcia w jedno panoramiczne. Dlaczego nie polecacie produktów Sony, pod jakim względem HX7 jest gorsza od TZ20 czy SX230?
cervandes - Pon 01 Sie, 2011
za 1,5k wczoraj kupiłem dla ojca drugiego HX100V. Jednego (swojego) mam od 3 dni, jakość filmików HD zwala z nóg. Soft poprawia wszelkie niedogodności związane z optyką. Oglądałem filiki zrobione TZ20 czy G12. W porównaniu do prawdziwego 1080/50p!! z HX100V wszystkie inne wyglądają jak przepuszczone przez youtuba. A trybów w nim masz jak mrówków.
I mimo że za firmą Sony nie przepadam - to jeśli chcesz mieć all in one za 1,5k nie kupisz aparatu kręcącego lepsze HD.
cervandes napisał/a: | A trybów w nim masz jak mrówków. | Zawsze mnie zastanawiało ile z tych trybów się realnie używa?
Na początku - owszem - ekscytacja. Ale później? Tak w codziennym użyciu?
jannik - Pon 01 Sie, 2011
Michalb
Hm... musisz niestety wybrać pomiędzy super filmami HD (jeśli ci na nich aż tak bardzo zależy), a dobrą jakością jpg-ów (gotowców).
Niestety nie ma jeszcze (na razie) aparatu spełniającego oba wymagania.
EX-a raczej bym ci nie doradzał, bo i nie masz HD i do tego tryb "auto" jest, ujmując rzecz kolokwialnie, niezabardzo . Poza tym, niech już tam Hijaxowie będzie, że to całkiem przyzwoity aparacik za niewielkie pieniądze.
Canon S95, drogi Hijaksie, ma b. przyzwoite jotpegi i fajny tryb "auto".
Michaleebe, skoro aż tak bardzo za tobą "chodzi" ten Sony HX7, to kup go i potem podziel się opinią. A jeśli ci nie przypasi, to najwyżej go sprzedasz na Allegro (niestety ze stratą.. bo tak to już jest ).
Ale jeśli jednak nie chcesz podejmować tego ryzyka i dokonać rozsądnego zakupu do 1500 zeta, to odważ się na Canona G11, a na pewno nie pożałujesz... mówię ci to ja, Jannik-Jarząbek, naczelny blond-amator tego forum
Sony, Szamszung, HP, Srape, i takie tam duperszwance.. to dobre dla starych wyjadaczy, którzy umieją wycisnąć z aparatów wszystko co tam fabryka nawkłada.. ale dla amatora nie ma lepiej jak dobry Canon lub Lumix
pozdro
Aparat tak jak pisałem max do 1000 zł bo uważam że ta kwota i tak jest już wysoka jak na aparat do moich zastosowań.
Orientuje się ktoś może czy Canon SX230 ma taką albo podobną opcję panoramy co Sony (przesuwanie aparatu od lewej do prawej i potem aparat sam łączy zdjęcia w jedno panoramiczne)?
michalb189 napisał/a: | Orientuje się ktoś może czy Canon SX230 ma taką albo podobną opcję panoramy co Sony | Ma podobną. Tzn umożliwia sklejanie pojedynczo zrobionych zdjęć w panoramę, ale to wszystko - przesuwać do kolejnych ujęć musisz sam. Tak samo jak pozycjonować odpowiednia aparat. To się nazywa "panorama assist"...
A jakoś filmów zapisana w pliku MOV będzie dużo gorsza od AVCHD?
EDIT:
A co powiecie o aparacie Canon IXUS 300? Maksymalny otwór przysłony f/2,0 – f/5,8 Zoom optyczny 3,8x, optyczny stabilizator obrazu, filmy HD
hardy - Pią 02 Wrz, 2011
Witam, chciałem się przyłączyć do rozmowy, a właściwie trochę popytać
Mi tez po głowie chodzi Sony DSC-HX7V, chociaż wcześniej zastanawiałem się nad DSC-HX5V.
Ten drugi wygrał porównanie na wakacyjny kompakt 2010 przy czym głównymi zaletami były wymieniane tam "z ręki o zmierzchu" oraz "wygodna panorama z ręki".
Natomiast jego młodszy brat ma "panoramę 3D" lecz nigdzie nie znalazłem informacji o "z ręki o zmierzchu".
Czy Sony zrezygnowało w nowszym modelu z tej funkcji?
W tym porównaniu bezkonkurencyjnie wygrał Canon PowerShot SX230 HS. Chociaż w porównaniu na optycznych jego wyraźnymi wadami wymieniane są: aberracja chromatyczna oraz ogniskowa od 28 mm.
Ciężka sprawa z tymi kompaktami
Blastar - Nie 18 Wrz, 2011
Witam
Od dłuższego czasu już śledzę to forum i czytam różne testy ale mimo wszystko nadal mam problem z wyborem aparatu dodam że biorę pod uwagę dwa typy czyli sx230(220) to później wyjaśnię i TZ20
zawsze byłem nastawiony na Canona z początku sx 200 następnie 210 a teraz przyszedł czas na 2x0 i jestem ciekawy czy w niedługim czasie nie pojawi się nowy model może już ktoś wie o premierze? puki co wyjaśnię moje za i przeciw pomiędzy TZ a SX
miałem już oba i sprawdzałem różne rzeczy w Canonie nie podoba mi się to że na wyświetlaczu przy robieniu zdjęć jest widoczny czarny pasek dopiero w 16:9 jest pełny ekran ale chyba mało robi sie zdjęć w tym formacie albo? kolejną rzeczą jest lampa błyskowa jest w trochę nietypowym miejscu ale już tu wyczytałem że można się do tego przyzwyczaić poza tym to ma ciekawy wygląd i robi ciut lepsze zdjęcia od TZ
Co do Panasonic ma lepszy zakres ogniskowej bo zaczyna sie od 4,3 gdzie w Canonie jest dopiero od 5,0 aż takim profesjonalistom nie jestem żeby wiedzieć czy ma to duże znaczenie ale wyczytałem że jest to zaletą ma ekran dotykowy zdjęcia 3D i potrafi zrobić więcej zdjęć seryjnych /s więc też ma swoje zalety ale czy są one istotne przy fotografowaniu?
Kolejną rzeczą jest kręcenie filmów jak zauważyłem SX ma ciut lepsze filmy bardziej żywe są i zdjęcia i filmy w TZ wyglądają trochę blado jak by prześwietlone i pytanie teraz do użytkowników albo znających się na rzeczy czy przy robieniu zuma w czasie kręcenia filmów jest też słyszalny dźwięk z przybliżeń czy tylko SX ma taką wadę?? bo na filmach Canona dało się to usłyszeć a jak jest z TZ20?
Wracając do SX220/230 o którym wspominałem na początku to też się nad nim zastanawiam bo jak tu wyczytałem na forum to ktoś podał linka z testów Chip.pl i tam okazało się że SX 220 mimo identycznego wyglądu robi ciut lepsze zdjęcia i szybciej reaguje na wykonanie zdjęcia więc teraz kolejne pytanie do czego jest mi potrzebny GPS? jest to jakąś dużą zaleta jeśli aparat to posiada czy nie? i jak jest wykorzystywana ta funkcja GPS? zakładam że jak jestem w pomieszczeniu to GPS i tak nie działa a jak by nie było to pobiera trochę więcej energii koszt między modelami jest niewielki ok 50zł i w porównaniu to TZ20 wszystkie są w okolicy 950zł
Mętlik w głowie mi zrobił Pan z Fotojokera w którym raz powiedział że Canon jest o niebo leszy a w inny dzień był inny Pan i powiedział że Panasonic jest znacznie lepszy pytanie teraz który miał rację i komu teraz wierzyć?
Więc korzystając z tego forum zwracam się do Was o poradę jakie są Wasze za i przeciw kto miał rację na co zwrócić uwagę i czy różnice które podałem są bardzo istotne czy raczej kierować się tylko wyglądem?
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
hardy - Pon 19 Wrz, 2011
podpowiedzieć który jest lepszy to Ci nie podpowiem, bo sam sie nad tym zastanawiam. Znalazłem test w którym wygrał Canon, a w teście na optycznych wygrał minimalnie Panasonic.
Sam się zastanawiałem nad Sonym DSC-HX5V ale wyczytałem dużo pozytywnych opinii na jego temat jak również dużo negatywnych.
Zatem mentliku w głowie ciąg dalszy :/
P.S. jak dla mnie Canon najgorzej leży w dłoni.
Blastar - Wto 20 Wrz, 2011
hmm... albo temat juz sie wyczerpał albo mało osób ten temat dogląda nowego nie chce zakładać żeby nie zaśmiecać forum
Co do Canona nie zwróciłem na to uwagi jak leży w dłoni raczej skupiałem się na innych opcjach i parametrach.
s1nn3r - Czw 20 Paź, 2011
Podbijam wątek.
Szukam kompaktu do ok. 1000 zł, który będzie miał niezły zoom, nagrywanie filmów ( min. 720p ), dobrą jakość zdjęć, do zastosowań do wszystkiego dla kobiety, która będzie pstrykać głównie na małpce.
Wybrałem wstępnie:
Panasonic fz38
Fuji hs10
ale niestety nowych w sklepach już nie produkują a używka odpada.
Czy jest jakiś następca fz38 ? Fuji wypuściło hs20 ale niestety wraz z canonem sx20 is przekraczają znacznie mój budżet.
Widzę, że Canon SX230 HS powygrywał wszystkie zestawienia ale jako kompakt podróżny ..
Aczkolwiek muszę mu się przyjrzeć bliżej. Czy są jakieś inne modele warte uwagi dla zastosowań / osoby powyżej ?
TomPL2 - Czw 20 Paź, 2011
s1nn3r napisał/a: |
Czy jest jakiś następca fz38 ? |
Aktualnym następcą jest FZ150, ale czy spełnia twoje warunki to inna sprawa
Aszex - Czw 20 Paź, 2011
s1nn3r, kobiety wolą raczej małe aparaty...
s1nn3r - Czw 20 Paź, 2011
FZ150 jest cholernie drogi.
Udało mi się dorwać FZ38, towar na zamówienie, czas oczekiwania ok 20 dni.
Myślę, że to będzie lepszy wybór niż Canon SX230 HS. Utwierdzcie mnie w tym przekonaniu lub zaproponujcie cos lepszego .
Aszex,
małe aparaty woli każdy kto ceni małe gabaryty, bez względu na płeć.
Kuzynka jest po przeprowadzonym przeze mnie wykładzie, że pierw liczy się jakość zdjęć a później inne ...... typu wygląd .
http://www.dpreview.com/r...roup/page19.asp
aniatatara - Pon 09 Sty, 2012 Temat postu: pomoc w podobnym wyborze Witam,
Postanowiłam nie zakładać nowego wątku ponieważ chciałam prosić o pomoc w podobnej sprawie. Co prawda moje wymagania co do aparatu są nieco inne dlatego też proszę o pomoc.
Mój budżet to max 1000-1200 zł, na pewno nie więcej. Przede wszystkim ma to być mały aparat, który zawsze będzie można mieć przy sobie. Zależy mi także aby kompakt nieźle radził sobie w słabym oświetleniu i był szybki ponieważ często będzie fotografowane dziecko. Dobrze by było gdyby nadążał ze złapaniem dziecka w ruchu w tych momentach, które chcemy. Zależy mi na możliwości manualnego ustawiania balansu bieli.
Nie zależy mi natomiast na zoomie bo i tak zdjęcia robię zazwyczaj z niewielkiej odległości.
Zdjęcia zazwyczaj wywołuję w formacie 10x15 i robię je amatorsko choć zamierzam nieco doedukować się w tym zakresie.
Proszę o pomoc bo już się mocno pogubiłam.
Oczywiście wiem, że nie mogę oczekiwać cudów bo to nie lustrzanka ale też umiejętności i wiedza nie pozwoliły by mi takowej wykorzystać w 100% -no i wielkość. Chciałabym mieć go często przy sobie.
Aparaty które biorę pod uwagę (oczywiście nie wykluczam poleconych innych faworytów):
canon sx230hs
sony dsc-hx7 lub hx9v
nikon coolpix p300
samsung ex1
panasonic lumix dmc tz20
Będę wdzięczna za wszystkie opinie.
[ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 22:29 ]
Po kilku wizytach w sklepach mediamarkt i innych zawęziłam swoją listę do 2 ww modeli canona i nikona. Proszę o radę lub sugestie jaki wybór byłby lepszy.
jannik - Pią 13 Sty, 2012 Temat postu: Re: pomoc w podobnym wyborze
aniatatara napisał/a: | ...
Aparaty które biorę pod uwagę (oczywiście nie wykluczam poleconych innych faworytów):
canon sx230hs
sony dsc-hx7 lub hx9v
nikon coolpix p300
samsung ex1
panasonic lumix dmc tz20
...
[ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 22:29 ]
Po kilku wizytach w sklepach mediamarkt i innych zawęziłam swoją listę do 2 ww modeli canona i nikona. Proszę o radę lub sugestie jaki wybór byłby lepszy. |
Najlepiej z w/w ze słabym oświetleniem poradzi sobie EX1, ale nie polecam go, bo to aparat nie dla amatorów, ma wkurzający dekielek, który utrudnia szybkie zastosowanie aparatu, kiepski balans bieli, brzydkie zdjęcia przy lampie, często zdjęcia wymagają obróbki, ale za to w słabym oświetleniu radzi sobie rewelacyjnie i zdjęcia generalnie wychodzą b. ostre!
Z tych dwóch, które zostały ci na liście polecam zdecydowanie Canona.
Jednak w ogólnym rozrachunku polecałbym ci poważnie rozważyć Lumix Tz20.
To świetna seria aparatów.
Bardzo dobry i w miarę jasny obiektyw.
Aparat jest szybki (szybko się uruchamia, szybko ostrzy i nie ma durnego dekielka)
Bardzo ładne odwzorowanie kolorów i świetny balans bieli i zdjęcia są wystarczająco ładne bez obróbki (czego nie da się powiedzieć o EX-ie!)
Ale ty decydujesz
pzodro
wielbicielxx - Pią 13 Sty, 2012
Jannik- jak EX1 ma słaby balans bieli to chyba jesteś daltonistą. Wiele bzdur, które pleciesz tu na forum już ci ludzie wybaczają i nikt poważnie Cię nie traktuje jako doradcy a Ty nic się nie uczysz
boofi - Pon 07 Maj, 2012 Temat postu: kompakt robiący dobre zdjęcia w okolicy 1000zł witam
od kilku dni wertuje rożne fora + stronę steva itp
z okazji takiej , ze szukam aparatu dla 8 letniej siostrzenicy
zależało by mi na dobrej jakości zdjęć + filmach raczej w hd
poczatkowo myslałem nad FinePix F600EXR - steve dobrze pisał - ale na forum objechano ten model
nad sony hx5v
DSC-HX9VB
panasonicu DMC-TZ20
i w sumie samsungu EX1 (szkoda ze nima filmow HD) i canon S95 --> ich jakosc by pewnie bardziej odpowiadala
Olympus EPL1 (szkoda ze obiektywy trochę miejsca zajmuja)
prosze o jakies inne propozycje i wskazowki bo juz nie mam sily
hijax_pl - Pon 07 Maj, 2012
Skoro dla 8-latki to bym brał bez zastanowienia Canona S90 (ew S95 jak się poprzednik nie znajdzie).
Sunders - Wto 08 Maj, 2012
hijax_pl napisał/a: | bym brał bez zastanowienia Canona S90 (ew S95 |
hijax_pl kupiłbyś dziecku używany aparat
boofi - Wto 08 Maj, 2012
moze jeszcze jakies inne sugestie ??
Lumix DMC-TZ20.
hijax_pl - Wto 08 Maj, 2012
Sunders napisał/a: | kupiłbyś dziecku używany aparat | Taaa... Mój 7-leni syn używa starego Nikona E7600 i jest super zadowolony. Na pińcet zdjęć jedno ostre
Jeśli boofi bierze pod uwagę taką możliwość, to też uważam go za dobry wybór, a na alledrogo jest taki do kupienia w IMO atrakcyjnej cenie:
http://allegro.pl/canon-p...2332390620.html
Sunders napisał/a: | to też uważam go za dobry wybór, | Bo jak się chce to można nim zrobić super fotki wakacyjne.
Bo ma dobry jak na kompakt obiektyw, skuteczną stabilizację, no i możliwość zapisu w formacie RAW
dcs - Wto 08 Maj, 2012
Ten sprzedawca miewa ciekawe modele, i czasami tanio można kupić
http://allegro.pl/listing...&us_id=16676098
boofi - Wto 08 Maj, 2012
czyli twierdzicie ze raczej canon a95 ;]
a co z tym samsungiem ex1 - zbierał pozytywne opinie
no i ze ewentualnie ten panaś Lumix DMC-TZ20
boofi napisał/a: | a co z tym samsungiem ex1 - zbierał pozytywne opinie | Zgadza się. Ale nie wybrałbym go dla 8-latki
Ale jak już coś z "tej półeczki" to może też być Panas LX5 - tyle, że nie wiem czy za 1k zł da się go kupić...
boofi - Wto 08 Maj, 2012
no z panasiem LX5 ciezko -zis uzywka poszła za 13xxzł ;]
a jak się ma do lumixa TZ20 Canon SX230 HS ? czytałem porównanie , test i wychodzi ze obiektyw gorszy i to w miare tak na tyle . choć jakość zdjęć w teście została ciut lepiej oceniona ..
i pytanie czy 8miolatce bardziej przyadnie do gustu ogromny zoom czy jakosc + jasnosc obiektywu ;]
boofi napisał/a: | czy 8miolatce bardziej przyadnie do gustu ogromny zoom czy jakosc + jasnosc obiektywu |
Jasny obiektyw poszerzy nieco zakres warunków oświetleniowych w których będzie w stanie zrobić dobre zdjęcia. Gdyby jednak wolała większy zoom, to wróć do pomysłu z sony DSC-HX9V - na pewno zwróci uwagę nie tylko na zoom ale też na jego bardzo fajny wyświetlacz LCD.
boofi - Wto 08 Maj, 2012
hahaha no to teraz zupełnie nie wiem ;]
czy wysokozoomowe : canon sony albo panasonic czy tez S95 canona ;]jutro musze koniecznie zadecydować :/
stepien1 - Wto 15 Maj, 2012
Też zastanawiam się nad aparatem za ok 1000 zł
Opcje które rozważam to :
Sony WX100
Nikon P310
Samsung ex1
Który z nich robi najlepsze zdjęcia ?
na chip.pl jest niby test z którego wynika że "jakość zdjęć" (cokolwiek ukryli pod tym określeniem) jest najlepsza w Sony.
Może macie dla mnie jakieś inne propozycje ?
marhyl - Nie 15 Lip, 2012 Temat postu: Aparat kompaktowy do 1000 zł Na co zwrócić uwagę przy takim zakupie.
Wielkość matrycy,zoom optyczny,ISO,stabilizacja obrazu i inne.
Chciałbym aparat uniwersalny,z możliwością ingerencji w ustawienia(dla amatora)
Do zdjęć amatorskich,foto rodzinne,pejzaże,zdjęcia z wycieczki,czasem w ruchu-sport.
Powoli wgryzam się w temat, ale chciałbym poznać różne opinie.
Szukam wśród:
http://allegro.pl/nikon-c...2431596175.html
http://allegro.pl/olympus...2478371545.html
http://allegro.pl/okazja-...2488736998.html
http://allegro.pl/sony-cy...2488513167.html
http://allegro.pl/nowy-so...2487307620.html
http://allegro.pl/casio-e...2462877529.html
http://allegro.pl/ShowIte...&ars_rule_id=44
Doradzcie coś w temacie.Jakie firmy omijać,nawet kosztem kuszących cen.
Czy zoom optyczny np x4,x5 z matrycą np.12 MPix,będzie dużo gorszy niż x8,x10 z matrycą 10 MPix.Zdjęcia robione tylko z ręki.
2shy - Pon 13 Sie, 2012 Temat postu: Kompakt do 1000-1100 zł Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum, zarejestrowałem się, by zapytać o poradę w sprawie zakupu i, być może, zostać na dłużej
Chcę sobie kupić mój pierwszy aparat cyfrowy, dysponuję budżetem do 1100 zł, aczkolwiek nie chciałbym przekraczać 1000 zł. Czytałem trochę na temat aparatów ostatnio, więc wiem mniej więcej, czego w jakch cenach mogę się spodziewać.
Chciałbym, żeby to był dobry kompakt (oczywiście w stosunku do zakładanej ceny). Powinien mieć przede wszystkim jasny obiektyw i dobrą, dużą jak na tani kompakt matrycę, żeby oferować przyzwoitą jakość zdjęć. Do tego oczywiście tryby PASM. Nie zależy mi specjalnie mocno na filmowaniu FullHD czy 30x zoomie optycznym, wychodzę z założenia, że aparat powinien przede wszystkim służyć robieniu dobrych zdjęć. Nie chciałbym też jakiegoś potworka z malutką matrycą i upchanymi 16 Mpx.
Miałby to być aparat do wrzucenia w plecak lub torbę i zabrania w podróż. Bardzo chciałbym nauczyć się hobbystycznie fotografii i obróbki zdjęć (natura, architektura, ludzie), więc fajnie byłoby, gdyby zapisywał także fotki w RAWach. Przydałby się wizjer optyczny lub elektroniczny, bo wydaje mi się, że to lepszy sposób na robienie zdjęć niż kadrowanie przy pomocy ekraniku LCD.
Wiem, że sporo wymagam, jak na budżet, który prezentuję, ale może ktoś z Was mógłby polecić jakiś ciekawy model, nad którym warto się zastanowić?
Obecnie najbardziej chyba podoba mi się dwuletni już Samsung EX1. Ma stosunkowo duża matrycę i jasny obiektyw (tylko czy nie za jasny? ktoś może coś powiedzieć o zdjęciach w pełnym słońcu?). Nie wiem też, czy matryca CCD 10 Mpx to w jego wypadku zaleta, czy wada. Zapisuje zdjęcia w RAWach i sprawia wrażenie solidnie wykonanego, do tego bardzo podoba mi się jego 'surowy' design. Brak mu wizjera, ale posiada za to niezły ekran AMOLED. Stosunkowo długi jest też najkrótszy czas otwarcia migawki 1/1500 s, co też może powodować prześwietlanie zdjęć. Niektórzy narzekają też na kiepską stabilizację.
Myślałem też nad Coolpixem P310. Na czym polega jego przewaga w stosunku do Samsunga EX1? Czy można w ogóle porównywać te dwa aparaty?
Zastanawia mnie też fakt, że na Zachodzie ten EX1 zebrał całkiem niezłe recenzje, natomiast w Polsce jest tak jakby... niedoceniany. A wydaje mi się, że stosunek ceny do jakości w jego przypadku jest bardzo korzystny.
Proszę serdecznie o opinie.
komor - Wto 14 Sie, 2012
2shy, na tym forum Samsung EX1 był wielokrotnie polecany, szczególnie przez osoby, dla których był to drugi aparat, podręczny, uzupełniający lustrzankę z obiektywami i bambetlami. Przy jego aktualnej cenie jest to nadal niezły wybór.
Możesz ponadto poczytać najnowsze przeglądy z portalu Optyczne:
Test tanich megazoomów 2012 (przedział cenowy 700-1000 zł)
Test wakacyjnych kompaktów 2012 (przedział cenowy 700-1400 zł)
2shy - Wto 14 Sie, 2012
komor, dzięki za porady
Na pewno zerknę na testy.
drakula - Sob 18 Sie, 2012 Temat postu: Jaki kompakt za ~1000zl? Czesc,
Wroclilem ostatnio z wczasow, na ktore zabralem ze soba canona 400d + 18-55 (kit). Zdjecia wyszly rozmazane, bo - jak wszyscy wiemy - kitowe obiektwy do najlepszych nie naleza. W fotografie bawilem sie jakies 4 lata temu i widze ze bardzo duzo sie zmienilo w tej kwestii. Poczatkowo chcialem kupic Tamrona 17-50 VC, ale po glebszym przemysleniu wiem, ze bedzie on lezal na polce w oczekiwaniu na nastepne wakacje i przyda sie raz, moze dwa razy w roku.
Zamiast tego chyba lepiej wyrzucic kase na jakiegos kompakta tym bardziej, ze irytuje mnie topornosc i gabaryt lustrzanki. Szukam czegos prostego i wygodnego na kazda okazje. Wiem, ze jakosci lustrzankowej nie uzyskam, ale chcialbym zrobic czasem przyzwoite zdjecia w slabszym sweitle.
Zalezy mi przede wszystkim na dobrym aparacie ktory zrobi mi przyzwoite, jasne zdjecia - koniecznie ostre. Chcialbym tez zeby byl pancerny - wielu moich znajomych mimo dbalosci o 'idiotę' pozegnalo sie ze sprzetem przez drobinki piasku z plazy. Chcialbym zeby moj nabytek nie byl taki delikatny, tym bardziej ze niespecjalnie lubie przesadnie dbac o sprzet.
Bajery typu gps sa dla mnie zbedne. Jeslli sie uda chcialbym zeby to krecilo filmy w HD, ale nie jest to warunek. Ciezko mi cos wybrac, niespecjalnie sie orientuje w nowych sprzetach foto. Myslalem nad NIKON COOLPIX AW100, ale nie wiem kompletnie czy nie ma jakiegos lepszego w podobnej cenie.
Bardzo licze na Wasza pomoc Bede wdzieczny za wszelkie sugestie
*Co myslicie o Canon SX240 HS zamiast tego nikona?
moronica - Sob 18 Sie, 2012 Temat postu: Re: Jaki kompakt za ~1000zl?
drakula napisał/a: | Zdjecia wyszly rozmazane, bo - jak wszyscy wiemy - kitowe obiektwy do najlepszych nie naleza. |
ja obstawiam, ze problem tkwi za matryca, nie przed nia
drakula - Sob 18 Sie, 2012
Raczej nie - z pozyczonym tamronem 17-50 czy canonem nie bylo problemu z mydleniem
lotofag - Sob 18 Sie, 2012
Nieodparcie mam takie samo wrażenie jak moronica Tamron oferuje lepsze światło, co mogło skutkować krótszymi czasami, a co za tym idzie mniejszym prawdopodobieństwem poruszenia. Wszak chodzi o automat, prawda?
Jak po raz kolejny czytam o "rozmazaniu" a zaraz potem "aparat zrobi (sic!) przyzwoite jasne zdjęcia" to sorry, ale zapala mi się światełko ostrzegawcze
Wracając do meritum wątku, co do "pancernych kompaktów":
http://www.optyczne.pl/15..._-_część_I.html
drakula - Sob 18 Sie, 2012
lotofag - rozmazainie bylo o obiektywie, a 'aparat zrobi zdjecia' o kompakcie. Z lustrzanki chce sie przesiasc na totalna idiote - skoro kompakt to totalny automat, to chyba logicznym jest ze 'aparat robi zdjecia', tak?
A za link dziekuje.
m4niek - Sro 22 Sie, 2012 Temat postu: Jaki aparat kupic? Witam. Jestem laikiem jesli chodzi o sprzet fotograficzny, ale ukradli mi moj aparat i jestem zmuszony do zakupu. Mam na przeznaczenie 1tys zl a zaupelnie sie na tym nie znam. Głownie chodzi o wyrazne ostre zdjecia, wyrazne dniem, jak i nocą. Ostatnio robilem starszym aparatem w pomieszczeniu i beznadziejnie wygladaly zdjecia. Dziekuje z góry za odpowiedz.
Jericho - Nie 23 Wrz, 2012
Witam!
Potrzebuje kupic drugiego kompakta.
Wymagania:
- dobra jakosc zdjec - ostrosc (zawsze ustawiam ok 5-6MP)
- dzialajacy zoom i dzwiek w czasie nagrywania filmow HD
- w miare szybki
- nieskomplikowane menu
- wielkosc "malpki"
- zoom min x10
- cena do c.a. 600zl bez etui i karty.
Na chwile obecna upatrzylem sobie modele:
1. Samsung WB150 za ok 510zl
2. Samsung ST200F za ok 400zl
3. BenQ GH200 za ok 400zl
4. Sony DSC-W690 za ok 600zl
i za dobra cene powystawowego w Euro AGD 5. Panasonic TZ-20 za ok 560zl.
i.
Na chwile obecna jestem za Benqiem, bo najtanszy i najmniejszy a zoom x12,5 i ma fajny filtr Q Magic oraz za WB150 za bardzo ladny wyswietlacz i duzy zoom.
Msylalem jeszcze nad Panasem SZ1, ale jego wyswietlacz mnie odrzucil - beznadziejny w stosunku do WB150.
Aktualnie posiadam Canona SX130Is i ogolnie jestem z niego zadowolony. Minus to dlugi czas ladowania sie lampy nawet do 12sek miedzy zdjeciami, oraz dlug czas namyslania sie przy slabym swietle. Chcialbym aby nowy aparat robil nie gorssze zdjecia i zeby byl od canona mniejszy.
Bardzo rzadko korzystam z nastaw recznych, raczej wgrane sceny i dodatkowe filtry.
Zdjecie beda riobione w plenerze i w pomieszczeniach 50/50%.
Ponadto ostatnio bawilem sie Sony WX100, ktory jak dla mnie byl mega szybki w lapaniu ostrosci i mial zajefajna funkcje robienia kilku zdjec na raz, ktore nakladal na siebie i obraz robil sie ostrzejszy. Tylko ze cena zaporowa. Moze ktorys z powyzszych aparatow ma podobna funkcje poolepszania jakosci zdjec?
Czytalem opinie o TZ20 i pisza, ze to juz nie to samo co poprzednie modele, ze polecialo w dol na jakosci zdjec, a z GPS raczej nie bede korzystal.
WB150 ma za to duzo dodatkowych filtrow i mozliwosci edycji zdjec po ich zrobieniu, ale gdy w sklepie gdy sie nim bawilem, zauwazylem ze dlugo lapal ostrosc na maximum zoomie z wlaczonym cyfrowym.
Co szanowne grono policie mi z ww, albo cos podobnego?
|
|