|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do filmow do 2500
eksu - Nie 31 Lip, 2011 Temat postu: Lustrzanka do filmow do 2500 Cześć,
Od kilku lat nagrywam swoją muzykę. Chciałbym zacząć robić wizualizacje do mojej muzyki i potrzebuję do tego fajnej lustrzanki.
Nie będę ukrywał, że duży nacisk kładę na nagrywanie filmów ponieważ mam w planach kręcenie krótkich teledysków.
Tutaj moje pytanie. Jaką lustrzanke wybrac ? Najbardziej interesuje mnie Canon 550d ze względu na tryb video i możliwość zmiany ustawień w samym aparacie.
Myślałem też o Nikonie d3100, podobna półka cenowa, mniej megapikseli i brak korekcji video w aparacie.
Kolejne pytanie: jaki obiektyw wybrać? Na początku będę zmagał się z KIT'owym jednak jego wymiana to pewnie obowiazek.
Proszę o wyrozumiałość i darowanie sobie komentarzu w stylu 'chcesz filmy - kup kamerę'.
hijax_pl - Nie 31 Lip, 2011
Nie za bardzo rozumiem porównania C550D z D3100... Nie rozumiem - bo z tego co piszesz nie bardzo łapię co jest dla Ciebie najważniejsze...
eksu - Nie 31 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nie za bardzo rozumiem porównania C550D z D3100... Nie rozumiem - bo z tego co piszesz nie bardzo łapię co jest dla Ciebie najważniejsze... |
Porównałem je bo z tego co czytałem to jest to ta sama półka cenowa.
To tak samo jak Audi A6 i BMW 5..
OK. Zatem co jest dla Ciebie najważniejsze przy filmowaniu?
jaad75 - Nie 31 Lip, 2011
eksu napisał/a: | To tak samo jak Audi A6 i BMW 5.. | Hehe, bardzo optymistyczne porównanie...
eksu - Nie 31 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | OK. Zatem co jest dla Ciebie najważniejsze przy filmowaniu? |
Chciałbym mieć kontrolę nad video podczas pracy a nie tylko podczas obróbki. Moje filmy oparte są głównie na zbliżeniach z rozmytym tłem. Chciałbym też móc kontrolować ISO, często kręce w nocy przy kiepskim świetle, np. przystanek i latarnia.
jaad75 - Nie 31 Lip, 2011
eksu, więc 550D da Ci tu większą kontrolę od D3100.
Tak. Z tej półki cenowej to w zasadzie C550D
krzysztoff77 - Pon 01 Sie, 2011
A może jakieś Sony A33/A55. Łatwiej się nimi kręci....
jaad75 - Pon 01 Sie, 2011
krzysztoff77 napisał/a: | A może jakieś Sony A33/A55. Łatwiej się nimi kręci.... | Ale nie dają pełnej kontroli nad video.
komor - Pon 01 Sie, 2011
Wideo.
jaad75 - Wto 02 Sie, 2011
komor napisał/a: | Wideo. | Użyłem oryginalnej pisowni...
ophiuchus - Wto 02 Sie, 2011
eksu, pomyśl może jeszcze o dołożeniu kilku stówek do 600D. Wiem, że to spory procent ceny aparatu, ale uważam, że warty rozważenia. Odchylany telewizor przy kręceniu filmów to bardzo duże ułatwienie.
eksu - Wto 02 Sie, 2011
ophiuchus napisał/a: | eksu, pomyśl może jeszcze o dołożeniu kilku stówek do 600D. Wiem, że to spory procent ceny aparatu, ale uważam, że warty rozważenia. Odchylany telewizor przy kręceniu filmów to bardzo duże ułatwienie. |
Aj, juz przeboleje. Po prostu bardziej sie powyginam przy kręceniu.
Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie najlepiej kupić aparat? Mam znajomego który odradzał mi kupna sprzętu na allegro w postaci wszystkomajacego zestawu tj. karta, pokrowiec, obiektyw itd.
moronica - Wto 02 Sie, 2011
na allegro to faktycznie nalezy omijac te takie mega-hiper zestawy typu "korpus, 5 obiektywow, karta, statyw, torba, itd" bo jak sie wczytac to sie okazuje, ze obiektywy to np starsze wersje aktualnych modeli, nie 5 obiektywow a dwa a reszta to slabej jakosci konwertery, karta zazwyczaj wolna, statyw plastikowy, torba pewnie rowniez sredniej jakosci. lepiej kupic zestaw korpus+obiektyw w sklepie internetowym a reszte akcesoriow sobie dokupic nawet lokalnie bo roznice w cenie nie beda jakies drastyczne
Baku - Sro 03 Sie, 2011
Zdecydowanie. Te zestawy all-in-one tylko fajnie wyglądają w reklamie, generalnie nędza.
Myślę, że 550D wystarczy. Dla niektórych zmiany wprowadzone w 600D to rewolucja, ja uważam, że użyteczne bajery. Czy warto do nich tyle dopłacać? Kwestia zasobności portfela i podejścia...
eksu - Sob 06 Sie, 2011
A pytanie o obiektyw? Jaki najlepszy.. na poczatek powalcze z Kitowym a pozniej trzeba bedzie coś kupic.
ophiuchus - Sob 06 Sie, 2011
eksu, jak chcesz "poważniej" kręcić filmy to kup jasną manualną stałkę np m42 i przejściówkę na bagnet EOS, świetna zabawa. Ale jak chcesz mieć aparat do wszystkiego a nie masz przesadnie dużo kasy to kitowy obiektyw spokojnie styknie, zwłaszcza, że te ostatnie nie są takie złe optycznie.
eksu - Nie 07 Sie, 2011
ophiuchus napisał/a: | eksu, jak chcesz "poważniej" kręcić filmy to kup jasną manualną stałkę np m42 i przejściówkę na bagnet EOS, świetna zabawa. Ale jak chcesz mieć aparat do wszystkiego a nie masz przesadnie dużo kasy to kitowy obiektyw spokojnie styknie, zwłaszcza, że te ostatnie nie są takie złe optycznie. |
Mozesz to przełozyc na język zielonych? Domyślam się, ze stałka to obiektyw stałoogniskowy ale nie wiem juz co to jest m42 : <
komor - Nie 07 Sie, 2011
eksu, ----> http://pl.wikipedia.org/wiki/M42_(fotografia)
eksu - Nie 07 Sie, 2011
Dzieki wielkie. Moj błąd, że nie sprawdziłem wujka google po tym jak allegro mi nic nie pokazało.
Szczerze mowiac zaintersowaliście mnie tym tematem, dzięki wielkie. To jest chyba to czego szukałem. Idealne do moich prac.
lotofag - Nie 07 Sie, 2011
eksu napisał/a: | Moj błąd, że nie sprawdziłem wujka google po tym jak allegro mi nic nie pokazało.
|
http://allegro.pl/listing...8&category=8845
eksu - Czw 25 Sie, 2011
mój błąd.
|
|