forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - SB 900 bez TTL

lukemeng - Pon 01 Sie, 2011
Temat postu: SB 900 bez TTL
Witam. Jak w temacie, czyli: podłączam lampę do body i nie pokazuje mi trybu TTL tylko A ISO 100 i resztę.

Lampa na stopce prawidłowo wsunięta. Po restarcie sprzętu czasami się pokaże TTL a czasami nie.

W czym problem?

hijax_pl - Pon 01 Sie, 2011

lukemeng napisał/a:
W czym problem?
W komunikacji z korpusem. Spróbuj "dopchnąć" lampę i zobacz czy zaskoczy. Albo przeczyść styki na gorącej stopce.
lukemeng - Pon 01 Sie, 2011

no pewnie w tym będzie problem. Jest ta zaślepka ale jakoś nie widzi mi się tego wsuwać bo w końcu się straci.

hijax_pl, a powiedz mi taką rzecz. Jak sprawa wygląda z włączaniem i wyłączaniem body? Lampa wchodzi w STANDBY a jak jest z body? Czy "zdrowo" jest włączać i wyłączać co chwilę czy po prostu lepiej zostawiać sprzęt włączony, jak się ma w planie kolejne pstryknięcia. Kwestia baterii nieistotna, chodzi mi o sam manewr ON/OFF. Co lepsze?

hijax_pl - Pon 01 Sie, 2011

Korpus też wchodzi w stan czuwania sam (możesz sobie nawet w menu ustawić po jakim czasie - ustawienie C2).
Ja tam nie wyłączam praktycznie aparatu jak z nim chodzę - wyłączam na OFF jeśli ładuje go do torby/plecaka.
A lampa jest praktycznie cały czas na czuwaniu.

Co zdrowsze? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Ale jakoś tak czuję, że nie ma to żadnego znaczenia... Na dobrą sprawę dzięki usypianiu (w przeciwieństwie do włączania) szybciej możesz wznowić pracę.

kufel - Pon 01 Sie, 2011

ja gdzieś wyczytałem ze podobno lepiej jest "uśpić" aparat niż co chwile go włączać/wyłączać i ponownie uruchamiać wszystkie procesy. ale nie wiem ile w tym prawdy.