forum.optyczne.pl

Lornetki - statyw do fujinona 16x70

vide - Sro 10 Paź, 2007
Temat postu: statyw do fujinona 16x70
Witam,
Na dnaich ma przyjśc do mnie zamówiona lornetka fujinon 16x70 fmt,
pytanie mam takie gdzie kupie taką przejściówke do statywu,statyw jakotaki mam,tylko trzeba tam by dokupic wspomnianą przejściówke.

vide - Sob 13 Paź, 2007

Pomoże ktoś? wiecie gdzie mozna kupic te przejsciówki?moga byc razem ze statywem cena tak do 400zł
vide - Sro 17 Paź, 2007

To nikt nie wie?? moze jakiś namiar do kogoś kto by wiedział.Statyw mam,brakuje przejściówki a lorneta przyjdzie jutro.
Pepin Krootki - Sro 17 Paź, 2007

Metalowy adapter dostępny na tej stronie powinien pasować:

http://www.telescope-serv...ium.html#1050mx

O ile wiem, firma ta bez problemu wysyła do Polski.

Jedynąj jego wadą jest cena: 19 euro (w USA chodzą po 19 $).

Inaczej nie widzę innego wyjścia jak astrokrakowa złączka do Kronosa z dorobioną przez ślusarza specjalną przejściówką-tuleją. Patrz:

http://astro-forum.org/Fo...a%2015x70&st=60

Pozdrawiam

vide - Sro 17 Paź, 2007

dzieki,chyba zamówie tego za 19eur,nie mam czasu sie babrac z przerobkami.
Betelgeuse - Czw 18 Paź, 2007

BJ System powinien mieć oryginalne adaptery Fujinona - cena chyba 80 zł. więc nie tak tanio jak za kawałek metalu. No ale jak chcesz sprowadzać to jeszcze dolicz sobie pewno drugie tyle za przesyłke ;)
vide - Sob 20 Paź, 2007

Mam mały problem,a w zasadzie pytanie.
Dlaczego w modelu 16x70 jak patrze to mam obraz taki przyciemniony przy brzegach i jakoś niewygodnie mi się dostraja,a jak odkrecam te muszle oczne-gumowe to odrazu inna bajka??
w modelu 10x50 i innych tego nie było.Dlaczego??
czy to jest związane z moim wzrokiem czy poprostu inna odległosc patrzenia jest wymagana w modelu 16x70.

Pepin Krootki - Sob 20 Paź, 2007

Jest dokładnie tak jak opisujesz. W modelu o znaczniejszym powiększeniu wymagany jest mniejszy odstęp oka od soczewki aby objąć wzrokiem całe dostępne pole widzenia. To normalna sprawa.
Betelgeuse - Czw 08 Lis, 2007

Mam podobnie u siebie...muszę dobrze dostroić oczy z okularami i ich rozstaw żeby wyeliminować blackouty. 25x150 nie wybacza tak jak 10x70, poza tym sama średnica okularów (obudowane są metalem) może sprawić troche problemu osobom które mają szeroki nos przy oczach :-) Wtedy trzeba patrzyć "z byka" na szczęscie patrząc troche od góry obraz tak szybko nie znika :idea: - nie wiem od czego to zależy...