|   | 
								forum.optyczne.pl
  | 
								  | 

Serwis sprzętu i usterki - Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS-obraz skacze 

3echo - Wto 02 Sie, 2011 Temat postu: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS-obraz skacze Posiadam od jakiegoś czasu ten obiektyw i zauważyłem,że ,że przy ostrzeniu skacze obraz.Nie wiem czy to norma w tym obiektywie czy coś nie tak.Przymierzałem drugi taki sam i tak samo się zachowywał.Nie przeszkadza mi to tak bardzo ale rzuca się w oczy,lecz w użytkowaniu nie przeszkadza i ostrzy dobrze.Tak ma być czy nie?
												 mozer - Wto 02 Sie, 2011
  A to samo się dzieje po wyłączeniu stabilizacji?
												 kufel - Wto 02 Sie, 2011

| 3echo napisał/a: | 	 		  | Tak ma być czy nie? | 	  3echo, jak juz mozer zasugerował to zapewne działanie stabilizacji. u mnie w 70-300 Is działa to podobnie.
												 mozer - Wto 02 Sie, 2011
  kufel, zależy co 3echo miał na myśli, bo stabilizacja to raczej skacze jak się włącza ostrzenie a nie w jego trakcie...
												 kufel - Wto 02 Sie, 2011
  mozer, 

| 3echo napisał/a: | 	 		  | zauważyłem,że ,że przy ostrzeniu skacze obraz | 	  

[ Dodano: Sro 03 Sie, 2011 00:32 ]

| mozer napisał/a: | 	 		  | bo stabilizacja to raczej skacze jak się włącza ostrzenie a nie w jego trakcie | 	  masz na myśli dociśniecie spustu migawki do polowy , tak?
												 mozer - Wto 02 Sie, 2011
  kufel, tak. Ale ja mam tylko jeden obiektyw z IS, więc może czegoś nie wiem   
												 kufel - Wto 02 Sie, 2011

| mozer napisał/a: | 	 		  kufel, tak. Ale ja mam tylko jeden obiektyw z IS, więc może czegoś nie wiem    | 	  ja dwa ale efekt ten najlepiej widac w tele. przy naciśnięciu spustu do polowy , czyli przy ustawianiu ostrości czasem jest takie poruszenie obrazu. było już o tym parę razy na forum   
												 3echo - Sro 03 Sie, 2011
  Jest to widoczne przy ostrzeniu(spust migawki do połowy).Ale sprawdzałem na wyłączonym IS i tego efektu już nie ma.Czyli wychodzi na to,że to przez IS.Tak więc to chyba norma.Dzięki wszystkim za wyjaśnienie.
												 elvis000 - Wto 09 Sie, 2011
  też mam 55-250 chyba tak ma być

Mnie to ta przednia soczewa wnerwia ze się kręci

| 

|