|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Sprzęt z USA - USPS Please help
ambro - Sro 03 Sie, 2011 Temat postu: Sprzęt z USA - USPS Please help Witam,
Na pewno już ktoś sprowadzał lornetkę itp za pośrednictwem USPS. Na stronie śledzenia przesyłek mam następujący komunikaty:
Bullet Customs clearance processing complete, August 02, 2011, 12:12 am, POLAND
Bullet Customs Clearance, August 02, 2011, 8:20 am, POLAND
Bullet Processed Through Sort Facility, August 02, 2011, 8:20 am, POLAND
Czy status "Customs clearance processing complete" oznacza, że przesyłka jest już po odprawie celnej czy w trakcie? czy jeszcze będę musiał wypełniać jakieś papiery etc.
Po ilu dniach zostanie przekazana do pocztexu?. Jaka jest dalsza procedura ?. Czy naliczą mi cło etc?. Będę wdzięczny za komentarze od osób które przeszyły tą procedurę. Przetłumaczyć na polski słowo complete potrafię .
Pozdrawiam
Dawid1984 - Sro 03 Sie, 2011
Moze nie na temat ,ale jaka lornetkę zamówiłeś?
ambro - Sro 03 Sie, 2011
Zamówiłem ZEN RAY ED2 7x36
Głównie pod turystykę, ptaki na działce i do przeglądu nieba w nocy. Do tej pory na wyjazdach używałem Bresser Topas 10x25, więc skok jakościowy powinien być znaczny. Mam jeszcze Tento 20x60 ale to sprzęt mało mobilny i myślę o żurawiu do niego. Mam nadzieję, że niedługo będzie test na optycznych tego ZENa. Jest już dystrybutor ZR w Polsce, ale zanim zamówiłem cena była 200 pln wyższa niż obecnie.
Odnośnie samej realizacji przesyłki to pytanie nieaktualne bo zmienił się status na:
Arrival at Post Office, August 03, 2011, 14:12 pm, POLAND
Jeżeli kogoś interesuje to napiszę czy doliczyli cło i vat. Jutro lub najpóźniej w piątek lornetka powinna być u mnie.
Dawid1984 - Sro 03 Sie, 2011
Cytat: | Zamówiłem ZEN RAY ED2 7x36 | Ile Cie wszystko wyniosło razem ?
kivirovi - Czw 04 Sie, 2011
Na to pytanie ambro odpowie dopiero po odbiorze. Obawiam sie, ze clo wyniesie 200zl...
ambro - Pią 05 Sie, 2011
Lornetka dotarła wczoraj wieczorem. Zamiast siedzieć na komputerze prowadziłem obserwacje . Nie mam porównania do lepszych modeli ale jestem z niej bardzo zadowolony. Ogromne pole widzenia i duża głębia ostrości, jasny kontrastowy obraz. Nie zażółca tak jak Tento. Nie jest to sprzęt do astro ale Andromedę widać nawet wyraźniej niż w Tento (obie na statywie). Oczywiście galaktyka jest dużo mniejsza przy tym powiększeniu. Miejskie ptaki ogląda się idealnie nawet o zmierzchu. Na minus rozmiary i waga. Jestem ciekawy jak się ma w porównaniu do Olympus 8x42 EXWP którą też brałem pod uwagę. Koszt wyszedł poniżej 2/3 ceny krajowej. Jeżeli ktoś ma więcej gotówki to chyba warto kupić w Polsce.
cszyszka - Sob 06 Sie, 2011
Ja także kupiłem lornetkę w stanach (amazon.com) ale poprosiłem znajomego by mi przywiózł do Polski. Zdecydowałem się na Olympusa 10x42 EXWP, po wymianie wyszło 690zł. Będzie to moja pierwsza lornetka. Nie mogę się doczekać bo za tydzień będę maił ją w rękach.
|
|