|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - NIKON D7000 vs Pentax K-5
Sunders - Sro 03 Sie, 2011
Basso napisał/a: | Z tego co patrzyłem na specyfikację to Pentax K-5 lepszy. A może się mylę ? |
Nie, nie mylisz się, pentax jest lepszy
maput - Sro 03 Sie, 2011
Tak bezwzględnie ? Czy pod jakimś względem ?
Baku - Sro 03 Sie, 2011
Obydwa świetne, ale przy tak znikomej różnicy w cenie, lepiej popatrzeć na ceny obiektywów, które zechcesz kupić w 'pierwszym rzucie'.
O analizie systemów pod kątem dostępności szkieł, którą mogą Cię zainteresować nawet nie śmiem wspominać, bo to najoczywistsza oczywistość i zakładam, że skoro masz taki dylemat (pentax vs nikon) to interesujące Cię obiektywy wypadły w podobny sposób pod kątem jakości optycznej, mechanicznej, ceny, kątów widzenia, światłosiły, etc...
MC - Sro 03 Sie, 2011
Zależy co wolisz: chlapanie olejem i problem z AF czy "koraliki" na matrycy? Wybór należy do Ciebie
Oczywiście żartuję - jeden i drugi jest bardzo ciekawy. Przy wyborze kieruj się przede wszystkim obiektywami.
jaad75 - Sro 03 Sie, 2011
MC napisał/a: | Przy wyborze kieruj się przede wszystkim obiektywami. | Chyba, że masz inne priorytetyty, typu rozmiar, współpraca z lampami, czy np. pełna kontrola w trybie filmowym...
Basso napisał/a: | a no to Nikon ma większy wahlarz też cenowo lepiej wypada | Tego nie można akurat bezpośredno porównywać - to zupełnie inaczej pomyślane systemy. Albo odpowiada Ci typowe podejście jak Canon/Nikon, albo specyficzna oryginalność Pentaksa.
[ Dodano: Sro 03 Sie, 2011 15:24 ]
Basso napisał/a: | A może coś z tej samej półki cenowej ? D300 byłoby lepsze? | Zależy do czego. Matryca jest z pewnością lepsza w D7000.
maput - Sro 03 Sie, 2011
Powiem tak - mam D300 i choć to świetny sprzęt, to do wesel chyba bym wolał D7000. Choć to nie jest łatwy wybór...
Basso napisał/a: | Zdjęcia zaawansowane | A co to takiego?...
komor - Sro 03 Sie, 2011
To jest coś, czego nie da się zrobić Canonem, dlatego kolega zastanawia się nad Nikonem lub Pentaksem.
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Sie, 2011
A ja sie przewrotnie zapytam dlaczego temat nie został założony w odpowiednim dziale, czy to takie trudne?
A wybrałbym Nikona D7000, ze względu na dostepność systemu znacznie lepszą niż oferta Pentaxa, w naszym kraju oczywiście.
Sunders - Sro 03 Sie, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | wybrałbym Nikona D7000, ze względu na dostepność systemu znacznie lepszą niż oferta Pentaxa, w naszym kraju |
W mieście Kraka wg jaad`a75 dostępność systemu pentaxa jest szeroka. Jeśli Basso nie ma tam za daleko, to niech zdecyduje co mu bardziej pasuje. Jeśli interesują go tylko stałki, to pentax nie jest bez szans
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Sie, 2011
Tak w grodzie Kraka widziałem pare szkiełek do Pentaxa, pewnie w godzie Warsa i Sawy też się pare znajdzie, ale to wcale nie świadczy o dostepności systemu, choć K5 kusi jakością. Ponoć w Tarnowskich Górach na Ślunsku mają Pentaxa w ofercie, ale nie mogę tego potwierdzić, jak tam byłem to na wystawie mieli dwa marne szkiełka firmy.
kozidron - Czw 04 Sie, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | A wybrałbym Nikona D7000, ze względu na dostepność systemu znacznie lepszą niż oferta Pentaxa, w naszym kraju oczywiście. |
e tam, podobno istnieje cos takiego jak internet i sporo szplajsu mozna sobie najzwyczajniej zamówić. Czytałem też na pudelku, że istnieje coś takiego jak ebay ale czy to jest prawda czy tylko plotka tego do końca nie wiadomo zanim nie sprawdzi tego Macierewicz.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Tak w grodzie Kraka widziałem pare szkiełek do Pentaxa, pewnie w godzie Warsa i Sawy też się pare znajdzie, ale to wcale nie świadczy o dostepności systemu, choć K5 kusi jakością. Ponoć w Tarnowskich Górach na Ślunsku mają Pentaxa w ofercie, ale nie mogę tego potwierdzić, jak tam byłem to na wystawie mieli dwa marne szkiełka firmy. |
a to ciekawe, mieszkam w zapadłej dziurze i ostatnio jak chciałem cos kupić do canona to musiałem się nałazić a akurat pod pentaxa zalegało sobie na wystawie
Basso
Ja bym raczej spróbował użyć głowy i przemyśleć sobie co zamierzam kupić (jakie szkła) i na czym mi zależy czy na af-ie czy może wyznacznikiem moich potrzeb będzie "grubość portfela" bądź może jakieś inne aspekty.
Basso, ciężkie czasy, żeby wyłowić kilka potrzebnych informacji musisz się przebijać przez biadolenie, między innymi o tym, że pod pentaxa nie da się w naszym kraju kupić szkieł.
Basso, jakie szkła planujesz kupić ?
ghost - Czw 04 Sie, 2011
Basso napisał/a: | Szkiełka to: Stałka 50mm na pewno jakaś 1.4 i drugie szkiełko coś dłuższego też stałka. Zoomy mnie nie interesują |
jaad75 - Czw 04 Sie, 2011
Basso napisał/a: | Do 4 tyś z jednym szkłem chcę się wyrobić. | To w przypadku K-5 i tak raczej nie dałbyś rady.
Wujek_Pstrykacz - Czw 04 Sie, 2011
kozidron napisał/a: | e tam, podobno istnieje cos takiego jak internet i sporo szplajsu mozna sobie najzwyczajniej zamówić. Czytałem też na pudelku, że istnieje coś takiego jak ebay ale czy to jest prawda czy tylko plotka |
Ja tam wole sobie w sklepie pomacać, a nie kupować z internetu, taka przypadłość, nie wiem, może to nie jest modne
jaad75 - Czw 04 Sie, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja tam wole sobie w sklepie pomacać, a nie kupować z internetu, taka przypadłość, nie wiem, może to nie jest modne | OP mieszka w Krakowie, więc wystarczy, żeby przeszedł się np. na Studencką 6 i może "pomacać" sobie całkiem sporo szkieł z oferty Pentaksa.
Wujek_Pstrykacz - Czw 04 Sie, 2011
To też napisałem wczoraj, że w Krakowie można pomacać, sam widziałem
kozidron - Czw 04 Sie, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja tam wole sobie w sklepie pomacać, a nie kupować z internetu, taka przypadłość, nie wiem, może to nie jest modne |
modne, niemodne jak chcesz kupić cos pod canona to w grajdole, też ciężko z tym macaniem i zeby było jasne nie mam tu na myśli szkieł typu 18-200, czy 50/1.8 -bo te plastiki to zawsze są na stanie w sklepach
Zresztą w kontekście tego wątku to i tak nie ma najmniejszego znaczenia
jaad75 - Pią 05 Sie, 2011
Basso napisał/a: | Macałem w FOTOJOKERZE -> NIKON D7000 , D90, Canon EOS 550 , SOny A55 , Sony A580. | Też sobie zestaw wybrałeś... To już trzeba był Canona 60D brać do porównań...
Basso napisał/a: | D7000 jest idealny. Tak wygodny że szok. | Akurat D90 ergonomią wiele się tu nie różni...
Basso napisał/a: | A co myślicie o Sony A580, też całkiem parametry z tego co widzę, i szkiełek Sony też troszkę jest. | Lepszym korpusem jest z pewnością D7000. A580 jak na ofertę APS-C Sony jest ok, ale właśnie... Jak na Sony... Zgaduję, że Sony w FJ polecał Ci sprzedawca?...
Aszex - Pią 05 Sie, 2011
wejdź na skąpca lub ceneo; można wybrać sklepy z Krakowa (kilkanaście)
Aszex - Pią 05 Sie, 2011
Po co sklep specjalistyczny? 4 najtańsze w ceneo to fotograficzne
Aszex - Pią 05 Sie, 2011
Gdy kupisz przez net masz 10 dni na oddanie.
dr11 - Pią 05 Sie, 2011
kozidron napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja tam wole sobie w sklepie pomacać, a nie kupować z internetu, taka przypadłość, nie wiem, może to nie jest modne |
modne, niemodne jak chcesz kupić cos pod canona to w grajdole, też ciężko z tym macaniem i zeby było jasne nie mam tu na myśli szkieł typu 18-200, czy 50/1.8 -bo te plastiki to zawsze są na stanie w sklepach
Zresztą w kontekście tego wątku to i tak nie ma najmniejszego znaczenia | To zapraszam do Łodzi Można w Fotojokerze pomacać eLki do woli. Nawet 14LII na półce leży
Basso napisał/a: | AAA już wiem dlaczego nie chcę A580 -> brak górnego wyświetlacza | Górnego wyświetlacza, drugiej rolki, porządnego wizjera, magnezowej obudowy (mimo, że akurat w D7000 jest szczątkowa), uszczelnień itd... To po prostu model półkę niżej, ewentualny rywal dla D5100, 600D i K-r.
Basso napisał/a: | No a to jest ten nowy model Nikona | Taki "nowy", że za chwilę skończy rok...
Basso napisał/a: | A i jeszczeeeeeeee jedno znacie jakieś tanie, dobre sklep w Krakowie. Bo Fotojoker ma ceny nawet nawet, ale czy nie byłoby coś gdzieś taniej? | Poszukaj w necie. A FJ wcale nie ma szczególnych cen...
pan.tadeusz - Pią 05 Sie, 2011
Basso napisał/a: | A co myślicie o Sony A580, też całkiem parametry z tego co widzę, i szkiełek Sony też troszkę jest. |
ponoć w tym miesiącu mają zostać zaprezentowane nowości tj A77 i A65 więc może warto poczekać
Wujek_Pstrykacz - Pią 05 Sie, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | ponoć w tym miesiącu mają zostać zaprezentowane nowości tj A77 i A65 więc może warto poczekać |
Nie ma na co, one nie będą konkurowac z normalnymi lustrzankami, jakie autor tematu ma na myśli
według zapowiedzi to korpusy mierzące dokładnie w ten level rynku foto
zresztą wystarczy spojrzeć na zapowiedzi - A77 górny wyświetlacz, druga rolka, nowatorski wizjer, magnezowa obudowa i wiele innych nowinek skierowanych do bardziej zaawansowanych użytkowników. do tego w zestawie ma się pojawić nowy kitek 16-50/2.8
ghost - Pią 05 Sie, 2011
jak ma pomarańczowy napis, to dla wujka nieciekawe.
pan.tadeusz napisał/a: | nowatorski wizjer | Najpierw trzeba będzie się przekonać ile jest warty. Będzie musiał być bardzo dobry, żeby konkurować z tymi z D7000/D300s/K-5, a nawet 60D...
ghost napisał/a: | jak ma pomarańczowy napis, to dla wujka nieciekawe. |
I tu się kolega mocno myli, gdyby nie to, że mam już mocno rozbudowany system Canona to taką A700 nie pogardził, nawet pomimo napisu Sony. Ale po krótkim doświadczeniu z SLT to napewno, przynajmniej na razie, nie jest konkurencja dla prawdziwych lustrzanek.
ghost - Pią 05 Sie, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | nawet pomimo napisu Sony |
czyli pomarańczowy napis jest dla Ciebie wadą.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ale po krótkim doświadczeniu z SLT to napewno, przynajmniej na razie, nie jest konkurencja dla prawdziwych lustrzanek. |
strach się bać
dr11 - Pią 05 Sie, 2011
ghost napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | nawet pomimo napisu Sony |
czyli pomarańczowy napis jest dla Ciebie wadą. | Przecież biały jest
ghost napisał/a: | czyli pomarańczowy napis jest dla Ciebie wadą |
Właśnie, on jest pomarańczowy? Jeszcze nie widziałem korpusu Sony z pomarańczowym logiem firmy
Jakoś mi napisy nie przeszkadzają, takie to dziwne
ghost - Pią 05 Sie, 2011
logo alfa jest pomarańczowe. spójrz na swój żartowny avatar.
Ale napis Sony już nie, a ten bardziej mógł by mnie razić
A czy on jest żartowny, akurat to body jest całkiem, całkiem spoko, choć to tylko A850, nie A900
MC - Pią 05 Sie, 2011
Logo Alfa nie jest pomarańczowe lecz cynobrowe. Nie dostrzegacie różnicy?
A słowa Wujka to bym radził Ci duszku brać z przymrużeniem oka. To taki wniosek z końtaktów osobistych.
ghost - Pią 05 Sie, 2011
z czym? i jaki koń
zaraz zawołam dżejmsa.
komor - Pią 05 Sie, 2011
MC, nie demaskuj Wujka!
MC - Pią 05 Sie, 2011
Ja też zawołam, bo zaczynasz zdanie z małej litery
Zostałem zdemaskowany, jak teraz mam narzekać na Sony
ghost - Pią 05 Sie, 2011
żarciki - żarcikami, ale większość czytających forum nie zna się osobiście i warto o tym pamiętać.
na dodatek ostatnimi czasy, zbyt często na mój gust, można przeczytać o "zaletach nie będących wadami", czy wadach stwierdzonych przez kogoś, kto nie miał aparatu w rękach.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Zostałem zdemaskowany, jak teraz mam narzekać na Sony |
przez cyfrowy wizjer
Wizjer cyfrowy w tej formie jaki go widzimy dzisiaj jest porażką, to nie jest żart. Może się to zmieni w nastepnych modelach, ale jak na razie ta droga obrana przez firmę nie jest podstawą do chwalenia się. Zobaczymy jego dalszy rozwój, wtedy być może trzeba będzie weryfikować opinie, na razie nie ma podstaw.
już w innym temacie cytowałem bardziej obiektywne opinie nt choćby tego z A55, a i jego użytkownicy jakimś trafem mają inne zdanie niż tacy zagorzali oponenci więc jeśli ciągle sobie żartujesz to nawet kiedy starasz się być śmiertelnie poważny trzeba to traktować z przymrużeniem oka
mozer - Pią 05 Sie, 2011
pan.tadeusz, może owi zadowoleni użytkownicy nigdy nie korzystali z prawdziwego wizjera? Bierzesz to pod uwagę?
wyraziłem już swoje zdanie w temacie o A77 więc możesz tam poczytać jak na to patrzę
nie czuję się wyrocznią i nie twierdzę też, że zaliczam się do grona foto przez duże F.
możesz moje uwagi traktować jako bardzo subiektywne odczucia kompletnego amatora
dla mnie nie ma większego znaczenia jakiego będziesz używał wizjera i doceniam zalety dobrych wizjerów optycznych. mogę dopisać, że ten z A55 według mnie nie stanowi przeszkody w podnoszeniu swoich umiejętności i niejednokrotnie oferuje bardziej komfortowe warunki pracy niż wiele z tych optycznych wizjerów jakie można spotkać w tej klasie aparatów. na wyższych półkach wkrótce pewnie będzie podobnie
pitras - Sob 06 Sie, 2011
Basso napisał/a: | Nie kucić się !!!! A nawet nie wiedziałem , że Canon 60D ma górny wyświetlacz. Tylko straszna plastikoza pewno. Ale fajnie że ma fotki 16:9 i obrotowy wyświetlacz i to wszystko. |
Ehh tam zaraz plastikoza Fajnie się trzyma w łapie i bynajmniej nie przypomina Canona 550D/600D a bujany telewizor IMHO świetna sprawa
mozer - Sob 06 Sie, 2011
pan.tadeusz, ja tylko piję do argumentów typu 'większość much nie może się mylić'
jaad75 - Czw 11 Sie, 2011
Basso napisał/a: | Teraz, czy można to jakoś sprawdzić aby bubla nie kupić. | Trochę czasu już minęło, więc problematyczne serie raczej nie powinny zalegać w sklepach...
Basso napisał/a: | A i jeszcze jedna rzecz, będę brał Nikon 50mm 1.8 -> potrzebna jest kalibracja? | Może być potrzebna. Jak z każdym obiektywem. Tyle, że to body ma możliwość mikrokalibracji, więc to żaden problem.
kozidron - Czw 11 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | Trochę czasu już minęło, więc problematyczne serie raczej nie powinny zalegać w sklepach... |
jak ostatnio uzyłem zwrotu "wadliwe serie" to dostałem burę od pan.tadeusz'a, że opowiadam bzdury
sigmiarz - Czw 11 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | Zależy do czego. Matryca jest z pewnością lepsza w D7000. |
taaak ? a w czym ? To ta sama matryca tylko trochę inaczej oprogramowana.
jaad75 - Czw 11 Sie, 2011
sigmiarz, czytanie ze zrozumieniem się kłania:
jaad75 napisał/a: | Basso napisał/a: | A może coś z tej samej półki cenowej ? D300 byłoby lepsze? |
Zależy do czego. Matryca jest z pewnością lepsza w D7000. |
pan.tadeusz - Czw 11 Sie, 2011
kozidron napisał/a: | jak ostatnio uzyłem zwrotu "wadliwe serie" to dostałem burę od pan.tadeusz'a, że opowiadam bzdury |
burę? przysiałeś o jakichś wycofanych seriach i grzecznie poprosiłem Cię o wskazanie źródła tej imaginacji,
Ty jednak wolałeś zrobić ze mnie alfataliba na pół wątku zamiast uczciwie je podać
miej więc żal do siebie o takie b(zd)ury
kozidron - Czw 11 Sie, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | wskazanie źródła tej imaginacji, |
imaginacja jak imaginacja - widac w potocznym języku można tak powiedzieć, skoro nie tylko ja uzywam takiego zwrotu
pan.tadeusz napisał/a: | ty jednak wolałeś zrobić ze mnie alfataliba |
a nie jesteś
sigmiarz - Czw 11 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | sigmiarz, czytanie ze zrozumieniem się kłania:
jaad75 napisał/a: | Basso napisał/a: | A może coś z tej samej półki cenowej ? D300 byłoby lepsze? |
Zależy do czego. Matryca jest z pewnością lepsza w D7000. |
|
mogłem uważniej przeczytać, ale to wątek d7000 vs k-5
a w wątku akurat o tym jest najmniej, wątkotwórca
na pewno chętnie przeczyta która matryca jest lepsza i dlaczego.
Gdybym to ja wybierał zdecydowałbym się na k-5 jednak
nie przez matrycę tylko przez pełne uszczelnienie, owijanie
foliami aparatu podczas choćby lekkiego deszczu nie jest
ani wygodne ani do końca skuteczne.
kozidron - Pią 12 Sie, 2011
sigmiarz napisał/a: | owijanie
foliami aparatu podczas choćby lekkiego deszczu nie jest
ani wygodne ani do końca skuteczne. |
owijasz aparat podczas lekkiego deszczu
hijax_pl - Pią 12 Sie, 2011
Basso, K5 tez miał plamy
maput - Pią 12 Sie, 2011
Basso napisał/a: | Ale nie sądzę aby po 100 sztuk brali |
Zakładam że FJ wziął i więcej Ale też schodzi szybciej...
jaad75 - Pią 12 Sie, 2011
Basso napisał/a: | Ja osobiście też bym wolał K-5. I pieniądze bym wydał bo to parę stówek różnicy. Które potem się mści przy kupnie obiektywów.
Jakiś 35mm 1.4 czy 1.8 po kilka tysięcy. A Nikon ma taniej. | Akurat 35/1.4, ani 35/1.8 nie występuje w ofercie Pentaksa. Jest 31/1.8 Ltd (ciut tańszy od 35/1.4 Nikona, ale też to zupełnie inna koncepcja obiektywu, choć klasa podobna), starszy, bardzo dobry, ale też dość drogi obecnie i trudny do dostania 35/2 (Nikon miał również takie szkło w swojej ofercie, tyle, że gorsze optycznie) oraz tani plasticzak 35/2.4, czyli 2/3EV ciemniejszy odpowiednik budżetowego Nikkora 35/1.8. Do tego dochodzi jeszcze nieistniejąca w systemie Nikona 35-tka 2.8 Macro Ltd. Tak, więc jak wspomniałem wcześniej, to inne koncepcje rozwoju systemów. Są zestawy, których odpowiedniki w Pentaksie złożysz taniej, są takie, które wyjdą drożej, są takie, których wogóle nie złożysz w innym systemie i są wreszcie również takie, których nie złożysz w systemie Pentaksa. Kwestia świadomego wyboru.
Basso napisał/a: | No ktoś może powiedzieć, ale K-5 ma stablizacje, a NIKON NIEEEEEEEEEEE. Fakt parę groszy trzeba dołożyć wtedy ze strony Nikona na obiektyw ze stabilizacją => ale to i tak jest taniej. | Stabilizacja to wartość dodana - nie jest to aż tak istotna kwestia, choć dużo zależy od rodzaju wykonywanych fotografii. Można jednak też powiedzieć, że w Nikonie nie będziesz jej miał z jasnymi stałkami, ani z żadnymi starszymi szkłami...
hijax_pl napisał/a: | Basso, K5 tez miał plamy | Tyle, że takie sztuki były bezproblemowo wymieniane na nowe, czego nie można powiedzieć o wadliwych D7000...
sigmiarz - Pią 12 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | Stabilizacja to wartość dodana - nie jest to aż tak istotna kwestia, choć dużo zależy od rodzaju wykonywanych fotografii. Można jednak też powiedzieć, że w Nikonie nie będziesz jej miał z jasnymi stałkami, ani z żadnymi starszymi szkłami... |
mi trochę drżą dłonie - zależy od dnia, stab. w puszce może się przydać,
do tego jeśli ktoś wchodzi w system musi się zastanowić czy potrzebna mu FF
jak na razie w pentax cyfrowego FF nie ma, z drugiej strony kiedy juz
dojdzie do wniosku ze jednak chce FF rynek na obiektywy used do Pentaxa w polsce
jest chyba dość chłonny, k-5, k-r, k-x powinny były przysporzyć Pentaxowi
nowych klientów.
kozidron napisał/a: | owijasz aparat podczas lekkiego deszczu |
zdajesz sie na szczęście, czy bierzesz parasol ?
kozidron - Sob 13 Sie, 2011
sigmiarz napisał/a: | zdajesz sie na szczęście, czy bierzesz parasol ? |
a po co jest potrzebne szczęście "podczas lekkiego deszczu", robię zdjęcia i się tym wcale nie przejmuje !
sigmiarz albo to przesadna panika albo bzdury opowiadasz
ophiuchus - Sob 13 Sie, 2011
sigmiarz, pełnej klatki może i Pentax nie ma, ale za to ma 645D.
Usjwo - Pon 15 Sie, 2011
sigmiarz napisał/a: | z drugiej strony kiedy juz
dojdzie do wniosku ze jednak chce FF rynek na obiektywy used do Pentaxa w polsce
jest chyba dość chłonny, |
A juz tak teoretyzujac, czy aktualne obiektywy Pentaxa pokrylyby teoretyczna FF, czy trzeba projektowac nowe ?
lotofag - Pon 15 Sie, 2011
Część tak, część nie. Co ciekawe niektóre ze szkieł o oznaczeniu DA (czyli dedykowane do cyfrowego APS-C) bezproblemowo pokryją większą matrycę.
jaad75 - Sob 10 Wrz, 2011
Basso napisał/a: | Ktoś wie kiedy w tym roku była PHOTOKINA? 23 sierpnia?
| Nie było.
Basso napisał/a: | Zna ktoś jakieś 50mm 1.8 dla PENTAX (obojętnie czy tamron czy sigma czy pentax) ? | Pentax nigdy nie miał 50/1.8. Jeśli chodzi o szkła AF, to są czasem do wyhaczenia stare F i FA50/1.7, no i wciąż produkowane FA43/1.9 Limited (niestety, teraz już tylko assembled in Vietnam), ale zdaje się, że Tobie chodzi o coś taniego...
Basso napisał/a: | Czy lampy błyskowe też są dedykowane dla danych aparatów czy ta od NIkon podejdzie do Pentax? | Są dedykowane. Możesz używać lamp do Nikona w trybie automatyki własnej (o ile lampa taki posiada) lub manualnym. I-TTL na Pentaksie nie zadziała, musisz mieć lampę P-TTL, czyli dedykowaną do tego systemu.
Basso napisał/a: | - magnez
- uszczelnienia
- stabilizacja
- ISO | To wszystko akurat równie dobrze można napisać o D7000 ze stabilizowanym szkłem...
Basso napisał/a: | Na kożyść NIKONA -> chyba tylko AF w filmach, bo Pentax nie ma | To jest akurat najmniej istotne. Ważniejsza jest manualna kontrola nad czułością i czasem, której K-5 nie oferuje.
Na korzyść Nikona przemawia przede wszystkim większa dostępność systemu, większy wybór szkieł i korpusów, lepsza współpraca z lampami systemowymi (i nie tylko - krótsze synchro w D7000) i bardziej zaawansowany system AF.
Basso napisał/a: | K5 wydaje mi się z minimalnie lepszy | Dobrze Ci się wydaje, jest minimalnie lepszy, ale ponieważ uważam, że w Pentaksa trzeba wchodzić z pełnym przekonaniem i znajomością systemu, z jego wadami i ograniczeniami, myślę, że bezpieczniejszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie Nikon.
lotofag - Nie 11 Wrz, 2011
Możesz poszukać używanych Pentaksów F/FA 50/1.7 w dobrym stanie. 35ki z takim światłem za taką kwotę nie dostaniesz - używane FA 35/2 chodzą drożej...
hijax_pl - Pon 12 Wrz, 2011
Basso, panikujesz
kozidron - Pon 12 Wrz, 2011
Basso, w sklepie już dałeś radę ale widzę, że potrafisz bardziej "pojechać"
Basso, weź się w garść i podejmij jakąś męską decyzję
goltar - Pon 12 Wrz, 2011
Basso napisał/a: | Dzisiaj dowiedziałem się o fuzji PENTAX HOYA. | Już nieaktualne, w lipcu Pentaxa kupił Ricoh
goltar napisał/a: | Już nieaktualne, w lipcu Pentaxa kupił Ricoh |
racja
lotofag - Pon 12 Wrz, 2011
To żeś się chyba w archeologa bawił jak takie "nowości" z brodą po pas odkurzasz
O plamach (koralikach, gronkowcu, etc.) słyszeliśmy - wystarczy poszukać, temat nieco mniej archeologiczny niż fuzja firm sprzed 6 lat
Basso napisał/a: | Boje się nie wepchać w "błoto" |
Basso, na razie grzęźniesz w swojej niewiedzy zarówno o asortymencie obiektywów do pentaxa jak i fotografii ślubnej.
Basso, czy ty naprawdę uważasz, że cała ta "masa" obiektywów po tym jak pentaxa kupił ricoh zniknie od dotkniecia czarodziejską różdżką ?
RB - Pon 12 Wrz, 2011
Basso napisał/a: |
Jednak nie wiem jak będzie po tej fuzji czy siądą na laurach czy wezmą się do roboty i wypusczą coś nowego ;/
|
Jeśli masz kupować system w oczekiwaniu na siakis obiektyw, którego jeszcze nie ma... to nie kupuj. A swoją droga, jakiego to istotnego dla Ciebie obiektywu jeszcze tam nie ma?
Co nowego Ci trzeba spośród Pentaksów, aby Ricoh mia się brać do roboty?
Swoją droga Nikon tyz może nie wypuścic takiego nowego obiektywu, jaki sobie zamarzysz...
Ergo: na Twoim miejscu zamaiast kupowac aparat bym czytał. Szkoda nerwów. Nikona może kupić Kia i zamiast obiektywów będa produkowac układy wydechowe do traktorów.
Basso, rzuć monetą...
jaad75 - Pon 12 Wrz, 2011
Basso, kup Nikona. Mówię Ci to jako wieloletni użytkownik sprzętu Pentaksa...
Basso napisał/a: | Przemawia do mnie K5 | A czym? Basso napisał/a: | ale boje się, że mnie akcesoria zjedzą. Bądź ich brak. | No cóż.. Nie pierwszy to już raz, gdy można powiedzieć, że wejście w system P powinno być świadome.
Tak przy okazji - rozumiem, że prześledziłeś ceny i dostępność w PL i poza PL akcesoriów Ciebie interesujących?
cybertoman - Wto 13 Wrz, 2011
Basso napisał/a: | Po prostu nie wiem który aparat wybrać, czy K5 czy D7000 i już | Ja sie tez napalilem na K5. A ze aparat juz mam, to poradzilem znajomemu i teraz mam tylko klopoty. Nie bierz K5, dobrze Ci radze!
jaad75 - Wto 13 Wrz, 2011
cybertoman napisał/a: | poradzilem znajomemu i teraz mam tylko klopoty | O, a jakie?...
muzyk - Wto 13 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | Basso, kup Nikona. Mówię Ci to jako wieloletni użytkownik sprzętu Pentaksa... |
Czyli czytaj: KUP Pentaxa.
cybertoman - Wto 13 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | O, a jakie?... | Wypluwa kiepskie JPGi. I w ogole mialo byc tak pieknie i o!
Basso napisał/a: | jaad75 -> żartujesz czy mówisz serio? | Napisałem Ci to już wystarczająco wiele razy - w Pentaksa należy wchodzić wiedząc czego oczekuje się od sprzętu. To jest specyficzny system, który powinno się wybierać świadomie - u Ciebie tej świadomości brak, dlatego łatwiej Ci będzie, jak kupisz to, co większość.
[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 01:01 ]
cybertoman napisał/a: | Wypluwa kiepskie JPGi. I w ogole mialo byc tak pieknie i o! | Serio? No może... Chyba nie zrobiłem ani jednego JPG-a K-5-tką...
kozidron - Wto 13 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | Serio? No może... Chyba nie zrobiłem ani jednego JPG-a K-5-tką... |
jaad75, dlatego właśnie cybertoman poleca koledze Basso nikkona
goltar - Wto 13 Wrz, 2011
Basso jakbyś jeszcze chciał zmienić zdanie , to w Twoim przypadku - kup D7000.
hijax_pl - Wto 13 Wrz, 2011
Basso napisał/a: | Odebrać osobiście => wtedy mam 10 na zwrot bez podawania przyczyny. | Raczej odwrotnie. No chyba, że w sklepie mają pro-klienckie podejście Basso napisał/a: | Przebadałem kilka obiektywów, które w przyszłości bym chciał, z każdej działki | I jakie to upatrzyłeś sobei szkła?
MC - Wto 13 Wrz, 2011
Akurat nie jest tak do końca, bo w przypadku osobistego odbioru w sklepie może być różnie.
Basso, nie mylmy pojęć zakup i odbiór.
Cały myk polega na tym, że jak nie masz możliwości sprawdzenia co kupujesz - bo Ci kurier np przynosi do domu konkretne urządzenie już, a nie chcesz kupować przysłowiowego kota w worku, wtedy chroni Cię prawo.
A sklep? Tu masz prawo wziąć z półki, pobawić się, pooglądać, zmienić na inny jak coś Ci nie pasuje. Czyli dokonujesz świadomego wyboru - wtedy prawo już Cię nie chroni, bo nie kupujesz w ciemno. Pozostaje ochrona z tytułu ewentualnej niezgodności z umową.
sigmiarz - Wto 13 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | A sklep? Tu masz prawo wziąć z półki, pobawić się, pooglądać, zmienić na inny jak coś Ci nie pasuje. Czyli dokonujesz świadomego wyboru - wtedy prawo już Cię nie chroni, bo nie kupujesz w ciemno. Pozostaje ochrona z tytułu ewentualnej niezgodności z umową. |
ale kupujesz w internecie, to jest tylko niestandardowa forma doręczenia
taka moja interpretacja, ale nie dam Ci tego na piśmie
@Basso, niezły strzał z tym bokehem, tanie obiektywy mogą mieć mniej listków przysłony, mogą nie być precyzyjnie wykończone.. do tego kitowe rzadko schodzą
z przysłoną poniżej f3.5, co już daje potężną głębię ostrości porównując do f1.8 na apsc
MC - Wto 13 Wrz, 2011
sigmiarz napisał/a: | taka moja interpretacja |
Niektórzy wywodzą, że kluczowe znaczenie ma płatność - czy przy odbiorze w sklepie czy z góry na konto. I jest to moim zdaniem logiczne.
MC - Wto 13 Wrz, 2011
W takiej sytuacji można przyjąć, że doszło do zawarcia umowy na odległość. Ale w razie problemów sklep może wywodzić odmiennie.
sigmiarz - Wto 13 Wrz, 2011
@Basso, i to jest oczywiste, a jak pisałeś Cytat: | 50mm a np. jak kupie jakiegoś standardowego 18-55 czy zooma 50-200 to bokeh | więc cały czas mogłeś mieć na myśli 50mm
[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 13:52 ]
ważne jest gdzie odbiór osobisty, niektóre sklepy mają placówki w różnych miastach jak ecyfrowe, a inne mają umowy z ruchem, czyli odbierasz w kiosku z gazetami.
"Odbiór osobisty" to może też być taki jak np w Empiku - gdzie się de facto idzie do skrzynki pocztowej...
Ja mówiąc "odbiór osobisty" mówię o sytuacji, jak np w FJ, gdzie się zamawia przez neta i idzie odebrać ze sklepu, a Pani/Pan biorą z magazynu/wystawy i nam przekazują...
Basso napisał/a: | ehhh żeśmy się w prawników zabawili ... | Nie wszyscy się tu "zabawili" w prawników.
Basso napisał/a: | - NIKKOR DX 55-200 VR albo NIKKOR 55-300mm F4.5-5.6 VR ( w zależności od żony humoru, ale raczej ten pierwszy ) | Ale zdajesz sobie sprawę, że te szkła nie mają wiele wspólnego z fotografią ślubną, o której coś tam kiedyś wspominałeś?
mozer - Wto 13 Wrz, 2011
Prawda jest taka, że jak się sprzedawca uprze to i tak produktu Ci nie przyjmie. Możesz się procesować, ale wiadomo jak to jest...
Aszex - Wto 13 Wrz, 2011
Byłem święcie przekonany, że towar zakupiony przez net i odebrany osobiście można oddać w trakcie 10 dni.
Tak piszą tutaj:
http://forumprawne.org/pr...-osobistym.html
A tutaj że nie:
http://www.jakkupowac.pl/...ru.html/strona3
http://akty-prawne.info/g...tek,203215.html
I bądź tu mądry...
mozer - Wto 13 Wrz, 2011
Aszex, a gadałeś ze sprzedawcą? Czasami najprościej jest się najzwyczajniej w świecie dogadać...
Aszex - Wto 13 Wrz, 2011
Dawno nie kupowałem nic ważnego, ale niedługo coś będzie i będę musiał przeczytać regulamin sklepu. Chodziło mi o ogólną zasadę. Jutro zadzwonię do uokik'u.
sigmiarz - Sro 14 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | Ale zdajesz sobie sprawę, że te szkła nie mają wiele wspólnego z fotografią ślubną, o której coś tam kiedyś wspominałeś? |
bez przesady, widziałem wiele ślubniaków i żaden nie uzasadnia kupowania obiektywów
w cenie tej lustrzanki... ew. do tego dwie stałki 50 i 85mm, a tu można grzebać w starociach..
Aszex - Sro 14 Wrz, 2011
Zadzwoniłem do uokik'u.
Kupujemy towar przez net i odbieramy osobiście (konsument od firmy):
a. płacimy przelewem-można odstąpić w trakcie 10 dni;
b. płacimy przy odbiorze-nie można, chyba że sklep się zgodzi.
http://www.uokik.gov.pl/
MC - Sro 14 Wrz, 2011
MC napisał/a: | Niektórzy wywodzą, że kluczowe znaczenie ma płatność - czy przy odbiorze w sklepie czy z góry na konto. I jest to moim zdaniem logiczne. |
Czyli miałem rację dodam z wrodzonej skromności.
hijax_pl - Sro 14 Wrz, 2011
Kluczowe zatem jest to kiedy zachodzi zawarcie umowy (zapłata). Jeśli nie płacimy przy zamawianiu, wtedy de facto można to potraktować jako rezerwację towaru.
logiczne, kupujemy=płacimy
może warto wydzielić wątek, gdybym trafił na ten wątek szukajać różnić +- k5 vs. d7000 byłbym delikatnie mówiąc zawiedziony.
Przy okazji, lada dzień pojawi się 7100
jaad75 - Sro 14 Wrz, 2011
sigmiarz napisał/a: | Przy okazji, lada dzień pojawi się 7100 | A skąd takie informacje? Jeśli pojawi się w pierwszej połowie przyszłego roku, to i tak będzie szybko...
jaad75 napisał/a: | A skąd takie informacje? | Chyba pomyłka na zaproszeniu Nikon Norway...
pomyłka zbyt wiele ma wspólnego z inną pomyłką na np. nikonach 5100
ale możliwe.
Pożyjemy - zobaczymy...
moronica - Sro 14 Wrz, 2011
ciekawe ze na tamtym zaproszeniu pojawia sie zarowno d7000 jak i d7100 choc to raczej wynika z niewiedzy niz nieumiejetnosci obslugi klawiatury
A jakby to wyglądało gdyby było tak:
"Nikon School is for you with D7000, D5100, D5000, D3100 and P7100.”
?
moronica - Sro 14 Wrz, 2011
Basso, to nie jest zadna oficjalna strona, po prostu ktos sobie domene wykupil i wstawil tam co badz
lepiej by zorbili gdyby wydali d800 albo d4, ale znając niukona będzie d7100
bardzo prawdopodobne niestety.. chociaż nie mam pomysłu co oni mogliby
w nim zmienić żeby zasłużył na 100 chyba nie będą na tyle bezczelni
że tylko poprawią AF...
MC - Czw 15 Wrz, 2011
Szczerze? Nie.
Raczej cieszy.
hijax_pl - Czw 15 Wrz, 2011
Basso, czyli?
Basso, a może ceny były nieadekwatne do wartości rzeczywistej? Może okres "nowość" minął?
sigmiarz - Czw 15 Wrz, 2011
plamy na matrycy, to już nieaktualne.
Cena, jakoś tak głupio wyszło że konkurują
z d7000, ja i tak wolę k5 nawet o kilkaset pln
droższy. Bardziej funkcjonalny a zupełnie przy okazji
też ładniejszy. Do tego jakimś cudem wyższy dr
z tej samej matrycy. Poza tym Pentax zawsze był tańszy,
a teraz oferuje więcej za tyle samo.
sigmiarz, z tym dr to nie ma żadnego cudu
doprecyzuj.
jaad75 - Czw 15 Wrz, 2011
Basso napisał/a: | Może to ta oficjalna informacja o plamie na matrycach Pentax K5 tak wpłynęła etc. | Plamy na matrycach, to kwestia sprzed około 10-ciu miesięcy. Pentax bezproblemowo wymieniał egzemplarze z plamami na nowe. Problem od dawna nieaktualny, a cena spadła, bo kiedyś musiała - K-5 i tak bardzo długo trzymał poziom bliski cenie wyjściowej.
jaad75 - Czw 15 Wrz, 2011
Basso napisał/a: | -> ale brak obiektywów | Nie brak. A cena, to kwestia indywidualnego podejścia. Jak zasugerowałem Ci wcześniej, to po prostu nie jest system dla Ciebie - nie musisz wymyślać usprawiedliwień dla tego faktu.
sigmiarz napisał/a: | doprecyzuj. | w porównaniu do D7000 w K5 jest dużo wyżej ustawiony punkt saturacji oraz jest ISO80 dla którego średni szum przetwarzania jest poniżej 1 bita. Oba te elementy powodują, że praktycznie w 100% jest wykorzystany zakres jaki daje 14 bitowy przetwornik ADC, a to przekłada się na zmierzony zakres dynamiki matrycy wynoszący ponad 13EV.
dziękuję hijax_pl
zabawne, przechodziłem dzisiaj koło czerwonego sklepu nie dla frajerów, k-5 wystawiony za 5300, podszedłem do jednego miłego człowieka w czerwonym wdzianku z pytaniem
czy aby na pewno wszystko w porządku z tą ceną patrząc np. na ceneo, on zapytał się kogoś nad nim, ten zwlekał z odpowiedzią i wycisnął z siebie 4600, potem było chyba 4300...
nagle staniał 1k! oczywiście cena w gablocie dalej 5300 z kitowym 18-55, zapomnijcie o bateriach w aparacie... to nie istore..
sigmiarz - Pią 16 Wrz, 2011
Basso, napisałem "staniał 1k"
nie nagle staniał do 1k..
poza tym przemyśl sprawę z tym d7000 bo jak tak dalej pójdzie Nikon
będzie robił miniaturowe aparaciki wielkości pudełek na zapałki a lustrzanka
będzie czymś czym dzisiaj jest aparat 6x7, przynajmniej u Nikona ..
hijax_pl - Pią 16 Wrz, 2011
sigmiarz napisał/a: | przynajmniej u Nikona .. | Hm.. A skąd takie przemyślenia?
moronica - Pią 16 Wrz, 2011
sigmiarz, d7000 jest takich samych rozmiarow co jego poprzednik i jest nieco od niego ciezszy. wiec nie wiem co mialoby isc tak dalej by sie skonczylo tak jak piszesz
Tak samo jak D5100 jest rozmiarów D40
Basso napisał/a: | Tzn? K5 jest sporo mniejszy od D7000 | Sporo?
to była taka mała dygresja do tego czym ostatnio zajmują się producenci foto,
jakby zapomnieli o tym co jest najważniejsze, czyli materiale światłoczułym,
a skupili się na facetach którzy chyba noszą damskie torebki, bo im się tylko pen z naleśnikiem tam mieści...
moronica - Pią 16 Wrz, 2011
sigmiarz, wymieniles w tej malej dygresji tylko jednego producenta ale skoro mial to byc przytyk do producentow bezlusterkowcow to nie wiem, co ta wypowiedz robi w tym temacie, bo tu jest o lustrzankach
miniaturyzacja lustrzanek w wykonaniu pentaxa jest bardzo ok,
bardzo dobrze odebrałem organoleptycznie lustra Olympusa, chyba można to nazwać
Micro DSLR i jeśli taki kierunek przyjęliby Nikon i Canon (o Sony nie piszę
bo jeśli oni nie zginą z tymi swoimi slt to tylko dzięki marketingowi i sprzedawcom
w media markt ktorzy nie wiedzą czy oni mają pentaxa k-5 i sprawdzą
w magazynie, chociaz lustro błyszczy kitowym szkłem na półce )
to byłoby bardzo dobrze, taki mój punkt widzenia.
komor - Sob 17 Wrz, 2011
moronica napisał/a: | sigmiarz, wymieniles w tej malej dygresji tylko jednego producenta |
Duma nikoniarza/nikoniarki ucierpiała? Ja wypowiedź sigmiarza odebrałem jako troskę o producenta, na którym mu najbardziej zależy (wbrew nickowi).
sigmiarz - Sob 17 Wrz, 2011
To nie jest troska, jedynie ew. monopol firmy A wydaje mi się mniej szkodliwy od monopolu firmy B. Co do nicka nie jestem fanatykiem a jedynie przychylnie nastawiony,
i nikt mi nie płaci za pozytywne posty o Sigmach.
hijax_pl - Sob 17 Wrz, 2011
sigmiarz, a to nie powinieneś mieć czasem nicka "foveon" ?
teraz X3
poza tym Sigma to też niezłe szerokie zoomy itd..
nie tylko ta matryca która była pierwotnie patentem firmy... Foveon
X3F
http://en.wikipedia.org/wiki/Foveon_X3_sensor
x3f to file extension
wiem wiem
rozumiem, naciągasz mnie na cierpliwe wyjaśnienia..
Basso, zejdź na ziemie... W dzisiejszych czasach "dostępny" na stronie web oznacza nic więcej jak tylko "zamawialny". A "na zmówienie" oznacza, że nie ma w hurtowniach i od dystrybutora ściągają...
|
|