|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Sigma 10-20 - brak przełącznika AF/M
Torsen - Czw 04 Sie, 2011 Temat postu: Sigma 10-20 - brak przełącznika AF/M Witam wszystkich
Mam pytanie. Zakupiłem właśnie (na odległość) obiektyw Sigma 10-20 mm 1:4-5,6 EX DC HSM. Zgodnie z załączoną instrukcją obsługi oraz wszystkimi fotografiami obiektywu, jakie znalazłem w sieci, w tym również na stronie producenta, obiektyw powinien posiadać przełącznik AF/M. Obiektyw, który otrzymałem, takie przełącznika nie ma. O co chodzi? Jakaś inna wersja, czy podróbka?
Obiektyw kupiłem w sklepie internetowym abfoto.
MC - Czw 04 Sie, 2011
Torsen napisał/a: | podróbka? |
Obiektywy Sigmy to nie ajfon, żeby go Chińczycy podrabiali.
I jeszcze pewnie brzęczy Ci podczas ostrzenia?
kozidron - Czw 04 Sie, 2011
Torsen grubo a mógłbyś wkleić fotkę tego obiektywu od strony "skali ostrości" bo aż nie chce mi się wierzyć
MC - Czw 04 Sie, 2011
A po co wklejać fotkę? Niech kolega napisze czy mu "bzyka" AF, ewentualnie jakie ma mocowanie. I wtedy wszystko będzie jasne.
MC napisał/a: | A po co wklejać fotkę? Niech kolega napisze czy mu "bzyka" AF, ewentualnie jakie ma mocowanie. I wtedy wszystko będzie jasne. |
czyli jednak stało się, ktos ma pentaxa albo sony i dał radę zadać takie pytanie na forumie mając przełącznik na korpusie. Teraz uwierzyłem, we wczorajsze wyniki badań przeprowadzonych przez "Brukselę" o udokumentowanej dysgógli to jednak prawda, dobrze że zajmujemy 3 miejsce od końca, jest co nadrabiać do przyszłego roku
Torsen - Czw 04 Sie, 2011
AF działa bez zarzutu, w ogóle obiektyw robi pozytywne wrażenie. Po prostu nie ma przełącznika, które według wszelkich znaków na niebie i ziemi powinien mieć.
Mocowanie do Nikona.
Załączone zdjęcie zrobione telefonem, jakość nie powala. Jeśli potrzebne jest lepsze, proszę o informację.
W ogóle, fajnie, że udało mi się wzbudzić wesołość na forum, ale proszę mieć na uwadze, że 1800 z hakiem poszło. Trochę się zestresowałem.
PS nie wiem, czy udało mi się załączyć to zdjęcie
Torsen jak bardzo potrzebujesz ten przełącznik kup sobie canona, ja mam ale jeszcze nie widziałem na oczy prawidłowo działającej pod tym system wspomnianej sigmy
Generalnie nie o to chodzi, że kupiłem obiektyw, żeby mieć ten przełącznik. Po prostu obiektyw jest INNY niż powinien być, co budzi moje obawy i fajnie by było, jak by ktoś np. napisał, że to jakaś inna wersja, również oryginalna, że ma taką samą, wszystko jest OK itd.
Wspominałeś o google - szukałem zanim znalazłem nawet to forum. Nie widziałem nic o tym obiektywie bez przełącznika.
MC - Czw 04 Sie, 2011
Przelącznik masz na aparacie. Drugi nie jest dla Ciebie niezbędny.
Widzisz kozi, nue tylko użytkownicy Sony zadaja takie pytania
Torsen, jest jedno przedstawicielstwo sigmy na całą Polskę, nie ma innego ! Na pewniej stronie, pewnego sklepu sa zdjecia pod wszystkie mocowania. Tu się nie zgodzę z MC, że obiektyw to nie ajfon, żeby nie mozna było go podrobić widziałem juz takie cuda, ze włosy stają a najbardziej zaskoczył mnie dobrze podrobiony wielkoformatowy ploter drukujacy pewnej solidnej japońskiej firmy.
Owe badania były właśnie o tym, jak niektóre nacje radzą sobie z prawidłowym korzystaniem z szukajek w celu wyłowienia potrzebnych informacji.
Ale jakie pytania? Naprawdę, nie rozumiem.
W pudełku był inny obiektyw, niż mówią materiały promocyjne i załączona instrukcja obsługi. Do tego nigdzie w sieci nie znalazłem informacji o istnieniu takiej wersji. To dziwne, że się zdziwiłem?
Nawiasem mówiąc, nadal nie czuję się uspokojony - nikt jeszcze nie napisał, że to nic podejrzanego.
MC - Czw 04 Sie, 2011
TO NIC PODEJRZANEGO!
Wystarczy? Nie? A jak dodam, ze miałem taki obiektyw ood Sony i też przełącznika nie było?
MC napisał/a: | Widzisz kozi, nue tylko użytkownicy Sony zadaja takie pytania |
MC ale mi sie wydawało, że Torsen ma canona i dlatego zadał takie pytanie
kasiakaaz - Czw 04 Sie, 2011
Torsen napisał/a: | Obiektyw, który otrzymałem, takie przełącznika nie ma. | Torsen, i tak ma być, wszystko jest ok.
np. TU
Instrukcja mówi, że przełącznik działa w systemie Nikona, więc dziwne, że w obiektywie z mocowaniem do Nikona go nie dodają i generalnie nigdzie nie informują, że wersja dla Nikona nie ma przełącznika.
Dziękuję za pomoc.
Tutejszyn - Pią 05 Sie, 2011
kasiakaaz napisał/a: | np. TU |
A żeby nie było tak bardzo kolorowo, to tam (mam na myśli "TU") jest mowa (przynajmniej w tytule) o nowej Sigmie. Nowej, czyli ze stałym światłwem f/3,5 i tutaj przełącznik na obiektywie w wersji do Nikona występuje..
komor - Pią 05 Sie, 2011
kozidron napisał/a: | kup sobie canona, ja mam ale jeszcze nie widziałem na oczy prawidłowo działającej pod tym system wspomnianej sigmy |
Czyli ja jak zwykle dostałem zepsuty egzemplarz, bo dwukrotnie wypożyczałem to szkło w wersji do Canona, z wrocławskiej wypożyczalni Sigmy, i działało bezproblemowo. Pieniądze nawet na tym zarobiłem, klient był zadowolony, ja byłem zadowolony…
Super ostre nie było, ale AF działał prawidłowo.
kozidron - Pią 05 Sie, 2011
komor napisał/a: | Czyli ja jak zwykle dostałem zepsuty egzemplarz, bo dwukrotnie wypożyczałem to szkło w wersji do Canona, z wrocławskiej wypożyczalni Sigmy, i działało bezproblemowo. Pieniądze nawet na tym zarobiłem, klient był zadowolony, ja byłem zadowolony…
Super ostre nie było, ale AF działał prawidłowo. |
jak zwykle, nic się nie zmienia
komor ustaliliśmy już, ze jesteś na totalnym marginesie jakiegoś bliżej "nieokreślonego szczęścia" , przecież Tobie nawet sie udało sprzedać plastikowe 50/1.8 to już dla mnie jakis cud prawie
komor ja ci mowie, ty sobie weź radę Sundersa do serca i zacznij na tym zarabiać
moronica - Pią 05 Sie, 2011
juz widze te aukcje, "Sigma 10-20, celna od komora!"
komor - Pią 05 Sie, 2011
Cichy Komor nie ma zdolności handlowych więc mogę tylko liczyć na łapówki od chłopaków z K-Konsult za pisanie na wszystkich forach „moja chodzi znakomicie”…
Ale tak na poważnie to bardzo chciałbym kiedyś zobaczyć jak wygląda sprzęt kozidrona, bo aż boję się pomyśleć jak może wyglądać.
Przy okazji moglibyśmy postrzelać razem, może się okaże, że ja po prostu mam tak małe wymagania.
Dla równowagi napiszę też, że ostatnio na moim 50D ustawiłem dla Sigmy 30/1.4 mikroadjustację –15, bo jakoś po roku prawidłowej współpracy przestała dobrze trafiać. Nie wiem czy to możliwe, żeby po jakimś czasie współpracy z daną puszką można było się dorobić FF/BF, ale kiedyś na 100% dobrze trafiała (po kupnie 50D testowałem wszystkie szkła), a teraz bardzo często przestrzeliwała, a na –15 jest OK.
Być może ma to jakiś związek z drobną ryską, której niestety dorobiłem się na tylnej soczewce.
cybertoman - Pią 05 Sie, 2011
komor napisał/a: | bo jakoś po roku prawidłowej współpracy przestała dobrze trafiać. | moj 70-300 po roku wrocil z 8 na zero. 50 1.8 z korekcja z 20 na 13, reszta obiektywow bez zmian. Juz myslalem, ze mi sie wydawalo...
|
|