forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 10-20 - brak przełącznika AF/M

Torsen - Czw 04 Sie, 2011
Temat postu: Sigma 10-20 - brak przełącznika AF/M
Witam wszystkich
Mam pytanie. Zakupiłem właśnie (na odległość) obiektyw Sigma 10-20 mm 1:4-5,6 EX DC HSM. Zgodnie z załączoną instrukcją obsługi oraz wszystkimi fotografiami obiektywu, jakie znalazłem w sieci, w tym również na stronie producenta, obiektyw powinien posiadać przełącznik AF/M. Obiektyw, który otrzymałem, takie przełącznika nie ma. O co chodzi? Jakaś inna wersja, czy podróbka?
Obiektyw kupiłem w sklepie internetowym abfoto.

MC - Czw 04 Sie, 2011

Torsen napisał/a:
podróbka?

:lol:
Obiektywy Sigmy to nie ajfon, żeby go Chińczycy podrabiali.

I jeszcze pewnie brzęczy Ci podczas ostrzenia?

kozidron - Czw 04 Sie, 2011

Torsen grubo :roll: a mógłbyś wkleić fotkę tego obiektywu od strony "skali ostrości" bo aż nie chce mi się wierzyć :shock:
MC - Czw 04 Sie, 2011

A po co wklejać fotkę? Niech kolega napisze czy mu "bzyka" AF, ewentualnie jakie ma mocowanie. I wtedy wszystko będzie jasne.

MC napisał/a:
A po co wklejać fotkę? Niech kolega napisze czy mu "bzyka" AF, ewentualnie jakie ma mocowanie. I wtedy wszystko będzie jasne.

czyli jednak stało się, ktos ma pentaxa albo sony i dał radę zadać takie pytanie na forumie mając przełącznik na korpusie. Teraz uwierzyłem, we wczorajsze wyniki badań przeprowadzonych przez "Brukselę" o udokumentowanej dysgógli to jednak prawda, dobrze że zajmujemy 3 miejsce od końca, jest co nadrabiać do przyszłego roku :zalamany:

AF działa bez zarzutu, w ogóle obiektyw robi pozytywne wrażenie. Po prostu nie ma przełącznika, które według wszelkich znaków na niebie i ziemi powinien mieć.
Mocowanie do Nikona.
Załączone zdjęcie zrobione telefonem, jakość nie powala. Jeśli potrzebne jest lepsze, proszę o informację.
W ogóle, fajnie, że udało mi się wzbudzić wesołość na forum, ale proszę mieć na uwadze, że 1800 z hakiem poszło. Trochę się zestresowałem.

PS nie wiem, czy udało mi się załączyć to zdjęcie :(

Torsen jak bardzo potrzebujesz ten przełącznik kup sobie canona, ja mam ale jeszcze nie widziałem na oczy prawidłowo działającej pod tym system wspomnianej sigmy

Generalnie nie o to chodzi, że kupiłem obiektyw, żeby mieć ten przełącznik. Po prostu obiektyw jest INNY niż powinien być, co budzi moje obawy i fajnie by było, jak by ktoś np. napisał, że to jakaś inna wersja, również oryginalna, że ma taką samą, wszystko jest OK itd.
Wspominałeś o google - szukałem zanim znalazłem nawet to forum. Nie widziałem nic o tym obiektywie bez przełącznika.

MC - Czw 04 Sie, 2011

Przelącznik masz na aparacie. Drugi nie jest dla Ciebie niezbędny.
Widzisz kozi, nue tylko użytkownicy Sony zadaja takie pytania :-)

Torsen, jest jedno przedstawicielstwo sigmy na całą Polskę, nie ma innego ! Na pewniej stronie, pewnego sklepu sa zdjecia pod wszystkie mocowania. Tu się nie zgodzę z MC, że obiektyw to nie ajfon, żeby nie mozna było go podrobić :wink: widziałem juz takie cuda, ze włosy stają a najbardziej zaskoczył mnie dobrze podrobiony wielkoformatowy ploter drukujacy pewnej solidnej japońskiej firmy.
Owe badania były właśnie o tym, jak niektóre nacje radzą sobie z prawidłowym korzystaniem z szukajek w celu wyłowienia potrzebnych informacji.

Ale jakie pytania? Naprawdę, nie rozumiem.
W pudełku był inny obiektyw, niż mówią materiały promocyjne i załączona instrukcja obsługi. Do tego nigdzie w sieci nie znalazłem informacji o istnieniu takiej wersji. To dziwne, że się zdziwiłem?
Nawiasem mówiąc, nadal nie czuję się uspokojony - nikt jeszcze nie napisał, że to nic podejrzanego.

MC - Czw 04 Sie, 2011

TO NIC PODEJRZANEGO!
Wystarczy? Nie? A jak dodam, ze miałem taki obiektyw ood Sony i też przełącznika nie było?

MC napisał/a:
Widzisz kozi, nue tylko użytkownicy Sony zadaja takie pytania :-)

MC ale mi sie wydawało, że Torsen ma canona i dlatego zadał takie pytanie :lol:

kasiakaaz - Czw 04 Sie, 2011

Torsen napisał/a:
Obiektyw, który otrzymałem, takie przełącznika nie ma.
Torsen, i tak ma być, wszystko jest ok. :wink:

np. TU

Instrukcja mówi, że przełącznik działa w systemie Nikona, więc dziwne, że w obiektywie z mocowaniem do Nikona go nie dodają i generalnie nigdzie nie informują, że wersja dla Nikona nie ma przełącznika.
Dziękuję za pomoc.

Tutejszyn - Pią 05 Sie, 2011

kasiakaaz napisał/a:
np. TU

A żeby nie było tak bardzo kolorowo, to tam (mam na myśli "TU") jest mowa (przynajmniej w tytule) o nowej Sigmie. Nowej, czyli ze stałym światłwem f/3,5 i tutaj przełącznik na obiektywie w wersji do Nikona występuje..

komor - Pią 05 Sie, 2011

kozidron napisał/a:
kup sobie canona, ja mam ale jeszcze nie widziałem na oczy prawidłowo działającej pod tym system wspomnianej sigmy

Czyli ja jak zwykle dostałem zepsuty egzemplarz, bo dwukrotnie wypożyczałem to szkło w wersji do Canona, z wrocławskiej wypożyczalni Sigmy, i działało bezproblemowo. :) Pieniądze nawet na tym zarobiłem, klient był zadowolony, ja byłem zadowolony…  :roll:
Super ostre nie było, ale AF działał prawidłowo.

kozidron - Pią 05 Sie, 2011

komor napisał/a:
Czyli ja jak zwykle dostałem zepsuty egzemplarz, bo dwukrotnie wypożyczałem to szkło w wersji do Canona, z wrocławskiej wypożyczalni Sigmy, i działało bezproblemowo. :) Pieniądze nawet na tym zarobiłem, klient był zadowolony, ja byłem zadowolony… :roll:
Super ostre nie było, ale AF działał prawidłowo.

jak zwykle, nic się nie zmienia :razz:

komor ustaliliśmy już, ze jesteś na totalnym marginesie jakiegoś bliżej "nieokreślonego szczęścia" :wink: , przecież Tobie nawet sie udało sprzedać plastikowe 50/1.8 to już dla mnie jakis cud prawie :razz:
komor ja ci mowie, ty sobie weź radę Sundersa do serca i zacznij na tym zarabiać :wink: :twisted:

moronica - Pią 05 Sie, 2011

juz widze te aukcje, "Sigma 10-20, celna od komora!"
komor - Pią 05 Sie, 2011

Cichy Komor nie ma zdolności handlowych więc mogę tylko liczyć na łapówki od chłopaków z K-Konsult za pisanie na wszystkich forach „moja chodzi znakomicie”… ;)
Ale tak na poważnie to bardzo chciałbym kiedyś zobaczyć jak wygląda sprzęt kozidrona, bo aż boję się pomyśleć jak może wyglądać. :twisted:
Przy okazji moglibyśmy postrzelać razem, może się okaże, że ja po prostu mam tak małe wymagania. :)
Dla równowagi napiszę też, że ostatnio na moim 50D ustawiłem dla Sigmy 30/1.4 mikroadjustację –15, bo jakoś po roku prawidłowej współpracy przestała dobrze trafiać. Nie wiem czy to możliwe, żeby po jakimś czasie współpracy z daną puszką można było się dorobić FF/BF, ale kiedyś na 100% dobrze trafiała (po kupnie 50D testowałem wszystkie szkła), a teraz bardzo często przestrzeliwała, a na –15 jest OK.
Być może ma to jakiś związek z drobną ryską, której niestety dorobiłem się na tylnej soczewce. :(

cybertoman - Pią 05 Sie, 2011

komor napisał/a:
bo jakoś po roku prawidłowej współpracy przestała dobrze trafiać.
moj 70-300 po roku wrocil z 8 na zero. 50 1.8 z korekcja z 20 na 13, reszta obiektywow bez zmian. Juz myslalem, ze mi sie wydawalo...