forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Jaki monitor używacie do obróbki zdjęć?

funmark - Sob 06 Sie, 2011
Temat postu: Jaki monitor używacie do obróbki zdjęć?
Witam serdecznie,
Mam pytanie do szanownych forumowiczów. Jaki monitor używacie do obróbki zdjęć? Pytanie wydaje mi się o tyle ważne, że zajmując się manipulowaniem suwakami np. w PS otrzymujemy w zależności na jaki monitor patrzymy różne rezultaty. Zresztą temat na pewno znany. Ja obecnie pracuję na starym CRT Della i szczerze mówiąc nie mam go zamiaru na razie niczym innym zastąpić. Efekt mojej pracy, gdy oglądam na monitorach LCD (zwłaszcza laptopach) jest mizerny. Nie ma tej gamy kolorów, głębi, zwłaszcza brązów na twarzach. Czyli tego co widzę na moim CRT. Dziwię się więc niektórym, że wydają kupę kasy na obiektywy i inne, a zapominają o tak ważnej sprawie jak monitor.

pozdrawiam

Marek

hijax_pl - Sob 06 Sie, 2011

Jaki monitor? Skalibrowany...
komor - Sob 06 Sie, 2011

funmark, też lubiłem stare dobre CRT, ale od czasu kiedy używam LCD nie zmieniam już okularów na grubsze :) a wyeksploatowane CRT na pewno już odstaje jakością od współczesnych LCD. Jeśli pisząc o ekranach laptopów masz na myśli wyroby laptopopodobne z marketu, za dwa klocki, to niestety ich ekrany nie reprezentują średniego poziomu jakości tylko stany dolne. Nie śledzę na bieżąco rynku ale przez lata zawsze mi się sprawdzało kupno monitorów NEC, zarówno jeszcze w czasach CRT jak i później LCD.
funmark - Sob 06 Sie, 2011

Witam,
dziękuję komor za info. Czy mógłbyś podać przykład monitora LCD , który odwzorowaniem barw byłby zbliżony do jakości CRT? Mowa oczywiście, jak to ładnie opisałeś o cenowo stanach dolnych. Bo ciągle zastanawiam się jaki jest sens wydania załóżmy 3 tyś złotych, aby mieć jakość dobrego monitora CRT za 50 zł? :) Nie wspominam ze względów finansowych oczywiście o droższych modelach LCD. Fakt, że nie każdy CRT mi odpowiada. Też noszę okulary i nie zauważyłem aby z czasem się mi wzrok pogarszał. Monitor mam ustawiony dość miękko i bardziej rażą mnie współczesne LCD (zwłaszcza z podświetleniem na świetlówki).

pozdrawiam

Marek

komor - Sob 06 Sie, 2011

Od konkretnych porównań i aktualnych ofert to są na tym forum inni zawodnicy, ja nie śledzę. Od już bodaj trzech lat siedzę przed monitorem NEC 20WGX2 i jestem bardzo zadowolony. Czy jesteś pewien, że Twój stary CRT na pewno ma nadal dobre odwzorowanie barw? Współczesne LCD moim zdaniem radzą sobie z tym obecnie znacznie lepiej. To może być kwestia przyzwyczajenia z Twojej strony.
A jak z ostrością literek na ekranie? Tutaj CRT do pięt nie dosięga LCD, chyba że ktoś nadal podpina LCD przez analowe złącze VGA.
Co do cen to oczywiście każdy krawiec kraje, na ile mu materii staje, ale poziomu 50 zł na pewno nie da się przebić kupując nowy monitor w sklepie. Z tego co widzę, to żeby mieć matrycę lepszą niż tanie TN nadal trzeba wysupłać  okolice 2 tysięcy. To już daje przyzwoity poziom. Patrz na typ matrycy, IPS i pochodne to jest to, czego trzeba szukać. Jeśli moja wiedza się już zdezaktualizowała to przyjdzie Jaad i sprostuje. :)

hijax_pl - Sob 06 Sie, 2011

TN, IPS czy PVA technologie, które dadzą inny gamut czy też kąty widzenia. Odzorowanie kolorów to już inna bajka. Lepsze monitory są już wstępnie skalibrowane. Inne - trzeba samemu.
komor - Sob 06 Sie, 2011

hijax_pl, a nie miałeś siedzieć na jakimś urlopie? :D
Co do meritum to kąty widzenia to raczej podstawa przy pracy foto, moim zdaniem, szczególnie jeśli monitorek raczej większy niż mniejszy, więc warto od tego zacząć. Są dobre monitory na TN?

jaad75 - Sob 06 Sie, 2011

komor napisał/a:
Z tego co widzę, to żeby mieć matrycę lepszą niż tanie TN nadal trzeba wysupłać okolice 2 tysięcy.
Eee tam. Parę miesięcy temu mój ojciec kupił nowego IPS-a za bodaj 700 zł... Dał się skalibrować znakomicie, ku mojemu zaskoczeniu zresztą...
komor - Sob 06 Sie, 2011

A jaki rozmiar? Jakaś marka?
MM - Sob 06 Sie, 2011

Pewnie 20 cali Samsung :mrgreen:
jaad75 - Nie 07 Sie, 2011

komor napisał/a:
A jaki rozmiar? Jakaś marka?
23". Dell UH2311H. Teoretycznie żadna rewelacja, ale ja za tę cenę zaskakująco dobry.
Kameleon - Czw 08 Mar, 2012

Czy LG Flatron W2252S da radę? Co prawda nie ma cyfrowych złącz tylko analogowe ale mam go parę lat i nie narzekam. Tyle że wcześniej nie służył mi do obróbki foto...
czornyj - Czw 08 Mar, 2012

Kameleon napisał/a:
Czy LG Flatron W2252S da radę? Co prawda nie ma cyfrowych złącz tylko analogowe ale mam go parę lat i nie narzekam. Tyle że wcześniej nie służył mi do obróbki foto...

Wszystko "da radę", ale na komfortową pracę bym w tym przypadku nie liczył.

Kameleon - Sob 10 Mar, 2012

Znalazłem na innym forum proste rozwiązanie które sobie przetestuje:

"dobry lab da nam na naszą prośbę zupełnie bezpłatnie swój profil kolorystyczny składający się ze zdjęcia papierowego i takiego samego zdjęcia na płytce CD. Wystarczy załadować płytkę do napędu, odpalić zdjęcie na komputerze, wziąć do łapki papierową odbitkę i porównać."

W ten sposób można bez kalibratora ukręcić przyzwoite ustawienia jak mniemam...

hijax_pl - Sob 10 Mar, 2012

Kameleon napisał/a:
W ten sposób można bez kalibratora ukręcić przyzwoite ustawienia jak mniemam...
Nie. Choć są tacy, co wierzą, że można :)
komor - Sob 10 Mar, 2012

Kameleon, tak to sobie można trochę jasność czy kontrast doprowadzić do porządku, pod warunkiem, że dobierzemy też jakieś stałe warunki, przy których obserwujemy odbitkę. No ewentualnie jakiś ewidentny zafarb. Ale nie jest to kalibracja.

Czyli bez kalibratora ani rusz? :cry: Może jest jakaś sensowna alternatywa?
Czy w przypadku analogowych łącz kalibrator się sprawdzi czy tylko cyfrowe się nadają?
Szkoda mi pozbywać się mojego LG Flatron W2252S.

hijax_pl - Sob 10 Mar, 2012

Kameleon napisał/a:
Czyli bez kalibratora ani rusz? :cry:
Żeby stworzyć profil monitora? Bez kalibratora nie da rady.
Kameleon napisał/a:
Może jest jakaś sensowna alternatywa?
Kupić lub wypożyczyć kalibrator. Zlecić kalibrację i profilowanie.
Kameleon napisał/a:
Czy w przypadku analogowych łącz kalibrator się sprawdzi czy tylko cyfrowe się nadają?
To nie ma znaczenia.
Kameleon napisał/a:
No i dlaczego ten ww sposób jest zły?
Dlatego, że nie tworzysz profilu monitora, a tylko kręcisz gałkami (co i tak da mierne rezultaty)

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Czyli mój monitor powinien "się nadać". Ile może kosztować zlecenie kalibracji i profilowania?
Ewentualnie jaki kalibrator polecicie?

komor - Sob 10 Mar, 2012

Kameleon, przeczytaj ten wątek: Kalibrator monitora Spyder (tylko nie wyciągaj wniosku z samego tytułu wątku :) )
sigmiarz - Nie 11 Mar, 2012

w cenie do 2k mogę polecić Nec LCD 22″ MultiSync P221W res. 1680 x 1050

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 00:28 ]
i NEC LCD 23” Multisync PA231W, ten jest szeroki na 1920, inna matryca bo eips, cena podobna.

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 00:31 ]
i tak naprawdę na tym się kończą dobre monitory do 2k, potem są Eizo ale to już conajmniej 2,5k, może jakieś samsungi, w końcu Samsung zaopatruje wielu innych producentów w tym Apple, ale nie wiem które są warte polecenia do fotografii

hijax_pl - Nie 11 Mar, 2012

Z kalibratorów polecam nowego ColorMunki Display. Technicznie świetny przy rozsądnej cenie.
sigmiarz - Nie 11 Mar, 2012

kalibrator tak, ale problemem w tanich lcd jest nie tyle kolor ale same przejścia między kolorami, dynamika tonalna, właściwie problem podobny jak w matrycach w aparatach.
Usjwo - Pon 12 Mar, 2012

A jak wyglada praca na applach. Tam nie potrzeba calibracji? (tak gdzies wyczytalem) i z czego to wynika?
hijax_pl - Pon 12 Mar, 2012

Eee tam. Trzeba kalibracji nawet jak masz iMaca czy MacBooka. Mimo ze są już przygotowane profile w systemie i tak profilowanie troche je modyfikowane.
jaad75 - Pon 12 Mar, 2012

Usjwo napisał/a:
A jak wyglada praca na applach. Tam nie potrzeba calibracji? (tak gdzies wyczytalem) i z czego to wynika?
Trzeba kalibracji tak samo jak wszędzie. Różnicą jest to, że system operacyjny jest globalnie zarządzany (łącznie z GUI) i do monitorów są dołączane zrobione firmowo standardowe profile.
Usjwo - Pon 12 Mar, 2012

Jednak te same zdjecia wyswietlane na apple i PC, lepiej wygladaja na tym pierwszym.
Nawet raw'y ogldane w DPP wygladaja gorzej, niz RAW'y na applu.

sigmiarz - Pon 12 Mar, 2012

Apple miał kilka wpadek jeśli chodzi o jakość wyświetlaczy, ale ostatnio daje naprawdę dobre, w imac i lapach to już chyba nie jest zwykły lcd tylko oled, one dużo lepiej świecą.
Dlatego wszystko wygląda lepiej.

fatman - Pon 12 Mar, 2012

Kameleon, uważaj kalibrując abyś totalnie nie rozkalibrował monitora.
Szczególnie jeżeli masz zamiar kalibrować szerokogamutowiec.
W większości monitorów nie ma opcji powrotu do ustawień fabrycznych
i możesz tak "rozjechać" ustawienia że nie będzie się nadawał już do niczego.

Kameleon - Pon 12 Mar, 2012

Nie wiem czy mój monitor Lg Flatron W2252S to szerokogamutowiec... Jak to sprawdzić? sRGB to mały gamut a adobeRGB to duży? Jak to jest?
hijax_pl - Pon 12 Mar, 2012

Kameleon napisał/a:
sRGB to mały gamut a adobeRGB to duży?
Tak.

Jak mogę sprawdzić jaki gamut ma mój monitor? I czy i gdzie ma tzw LUT?
komor - Pon 12 Mar, 2012

Usjwo napisał/a:
Nawet raw'y ogldane w DPP wygladaja gorzej, niz RAW'y na applu

A co to są RAW-y na Apple’u? Przecież na Mac OS X też masz DPP i możesz sobie w nim oglądać. A akurat RAW-y to bym wolał, żeby wyglądały wierniej, a nie ładniej. :)

sigmiarz napisał/a:
w imac i lapach to już chyba nie jest zwykły lcd tylko oled, one dużo lepiej świecą.

Nie, to nie jest OLED, tylko po prostu nie pakują (przeważnie…) najtańszych matryc jak w mediamarktowych produktach po obniżonej cenie. Stąd też i różnica w cenie, między innymi. Szkoda tylko, że podobnie jak wszyscy inni, Apple pakuje te odpustowe szyby łapiące wszystkie możliwe i niemożliwe odblaski, a za matowy ekran trzeba teraz dopłacać. :???:

Usjwo napisał/a:
Jednak te same zdjecia wyswietlane na apple i PC, lepiej wygladaja na tym pierwszym.
Nawet raw'y ogldane w DPP wygladaja gorzej, niz RAW'y na applu.
RAW-y (czy JPG-i) mają wyglądać tak samo na obydwu systemach - po to jest kalibracja i profilowanie. Ich wygląd nie jest zależny od systemu, tylko od jakości monitora i profilu.
sigmiarz napisał/a:
w imac i lapach to już chyba nie jest zwykły lcd tylko oled, one dużo lepiej świecą.
Dlatego wszystko wygląda lepiej.
Póki co, nikt nie daje OLED-ów do laptopów, czy rozwiązań zintegrowanych, jak iMac. LCD z podświetleniem LED, czy RGB-LED, nie ma nic wspólnego z ekranem OLED.
fatman napisał/a:
Kameleon, uważaj kalibrując abyś totalnie nie rozkalibrował monitora.
Szczególnie jeżeli masz zamiar kalibrować szerokogamutowiec.
W większości monitorów nie ma opcji powrotu do ustawień fabrycznych
i możesz tak "rozjechać" ustawienia że nie będzie się nadawał już do niczego.
A cóż to za miejskie legendy?... :lol:

jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:

No właśnie.
I ponawiam moje pytania:

Kameleon napisał/a:
W specyfikacji... :smile: Ewentualnie możesz go zmierzyć kalibratorem.

[ Dodano: Pon 12 Mar, 2012 23:04 ]
BTW, to budżetowa TN-ka, nie licz na programowalny LUT w tej klasie sprzętu... :razz:

fatman - Pon 12 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:

Ano stąd: http://mva.pl/viewforum.php?f=21 :lol:

Usjwo - Wto 13 Mar, 2012

komor napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Nawet raw'y ogldane w DPP wygladaja gorzej, niz RAW'y na applu

A co to są RAW-y na Apple’u?... A akurat RAW-y to bym wolał, żeby wyglądały wierniej, a nie ładniej. :)

jaad75 napisał/a:

RAW-y (czy JPG-i) mają wyglądać tak samo na obydwu systemach - po to jest kalibracja i profilowanie. Ich wygląd nie jest zależny od systemu, tylko od jakości monitora i profilu.

Alez wy jestescie dokladni :razz: .
MacBook monitor jest z profilem dostarczonym przez appla, a PC oczywiscie nieskalibrowany.
Zastanawiam sie na ile ten profil appla jest wystarczajacy i moze uchodzic za "referencyjny".
Na applu wyglada ze zakres tonalny jest wiekszy, tam gdzie na PC juz jest jednolity kolor na apple jeszcze mozna cos zobaczyc. Czy to tylko skutek profilu/kalibracji, czy gamut monitora MacBook'a jest wiekszy?

komor napisał/a:
Przecież na Mac OS X też masz DPP i możesz sobie w nim oglądać (rawy).

Moge sobie ogladac bez DPP, rawy otwiera standardowa applikacja "Photo"

jaad75 - Wto 13 Mar, 2012

fatman napisał/a:
Ano stąd: http://mva.pl/viewforum.php?f=21 :lol:
Jakiś konkretniejszy link? Bo nie chce mi się przeszukiwać całego forum w poszukiwaniu takich głupot...
Usjwo napisał/a:
MacBook monitor jest z profilem dostarczonym przez appla, a PC oczywiscie nieskalibrowany.
No to masz odpowiedź na swoje pytanie.
Usjwo napisał/a:
Zastanawiam sie na ile ten profil appla jest wystarczajacy i moze uchodzic za "referencyjny".
Jest wystarczający tak samo, jak profile monitorów na stronach producenta, które możesz użyć w ostateczności również w przypadku PC... Czyli lepsze to niż nic, ale do doskonałości dużo brakuje.
Usjwo napisał/a:
Na applu wyglada ze zakres tonalny jest wiekszy, tam gdzie na PC juz jest jednolity kolor na apple jeszcze mozna cos zobaczyc. Czy to tylko skutek profilu/kalibracji, czy gamut monitora MacBook'a jest wiekszy?
To zależy zarówno od monitora, jak i od kalibracji - monitory w Apple'ach, to te same monitory, które używane są w innych komputerach, bywają takie z szerszym i węższym gamutem, na LED-ach i na CCFL-ach, większa część to zwykłe TN, w niektórych MacBookach Pro są faktycznie IPS-y, ale ich lepszość objawi się zwykłemu użytkownikowi przede wszystkim brakiem zmiany odcieni przy pionowej zmianie kąta patrzenia.
Usjwo napisał/a:
W Makach system jest zarządzany, więc każda aplikacja z definicji używa CMS, w PC-tach postawionych na Windowsie musisz używać aplikacji, które mają tzw. pełny CMS, czyli respektują zarówno profil pliku, jak i monitora.
Zresztą było o tym wiele razy... :roll:

Usjwo - Wto 13 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
...

Dzieki!

jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:
W Makach system jest zarządzany, więc każda aplikacja z definicji używa CMS, w PC-tach postawionych na Windowsie musisz używać aplikacji, które mają tzw. pełny CMS, czyli respektują zarówno profil pliku, jak i monitora.
Zresztą było o tym wiele razy... :roll:

W tym wypadku, chodzilo mi raczej o to ze rawy moge otworzyc i standardowa aplikacja dostarczana z systemem, czego Windows nie potrafi, a nie o kolory. Color management juz przetrawilem.

jaad75 - Wto 13 Mar, 2012

Usjwo napisał/a:
W tym wypadku, chodzilo mi raczej o to ze rawy moge otworzyc i standardowa aplikacja dostarczana z systemem, czego Windows nie potrafi, a nie o kolory.
Nie potrafi wołać RAW-ów w locie (Mac OSX potrafi?), ale zaszyte w RAW-ach JPG-i przeglądasz normalnie...
komor - Wto 13 Mar, 2012

Usjwo napisał/a:
Alez wy jestescie dokladni :razz:

:)

Usjwo napisał/a:
rawy otwiera standardowa applikacja "Photo"

Nie ma takiej. :razz: RAW-y z większości puszek można obejrzeć w zwykłej przeglądarce Podgląd (Preview), o ile jest na liście suportowanych w danej wersji systemu. Pewnie miałeś na myśli iPhoto, które jest częścią pakietu iLife, który dostaje się z każdym makiem.

jaad75 napisał/a:
Nie potrafi wołać RAW-ów w locie (Mac OSX potrafi?),

Potrafi, ale z poziomu Podglądu tylko tak na surowo, bez żadnych regulacji. Więc zgodnie z nazwą, jest to po prostu taki podgląd, tyle, że w pełnej rozdzielczości. Prawdziwe wołanie można zrobić w iPhoto lub czymś mądrzejszym.
I jeszcze raz powtarzam – o ile dana puszka jest obsługiwana przez daną wersję systemu. Bo Apple, swoim zwyczajem, po wypuszczeniu nowej wersji systemu bardzo szybko olewa starsze i potrafią już nie uaktualniać tego silnika RAW-owego dalej niż jedną wersję OS X wstecz. Tylko Security Updates wypuszczają dłużej do starszych.

Usjwo - Wto 13 Mar, 2012

komor napisał/a:

Usjwo napisał/a:
rawy otwiera standardowa applikacja "Photo"

Nie ma takiej. :razz: RAW-y z większości puszek można obejrzeć w zwykłej przeglądarce Podgląd (Preview), o ile jest na liście suportowanych w danej wersji systemu. Pewnie miałeś na myśli iPhoto, które jest częścią pakietu iLife, który dostaje się z każdym makiem.

Jeszcze sie nie znam na jablkach wiec mozesz miec racje, ale:
- na iPadzie wyswietla rawy, w duzej rozdzielczosci w standardowej aplikacji "Photo" (czy jak tam sie ona nazywa), nie iPhoto, ktora jest osobna aplikacja. Oczywiscie o zadnej edycji nie ma mowy.
- na macbooku jeszze nie sprawdzalem, ale nie powinno byc gorzej, a jak jest iPhoto to jest nawet lepiej :)

komor - Wto 13 Mar, 2012

Usjwo napisał/a:
na iPadzie wyswietla rawy, w duzej rozdzielczosci w standardowej aplikacji "Photo"

iPad to tablet oraz system iOS, Macintosh to komputer i system Mac OS X. Zestawy aplikacji są inne i dobrane do odpowiednich grup docelowych oraz sposobu posługiwania się tymi urządzeniami, więc nie możesz wszystkiego przekładać 1:1, jeśli chodzi o nazwy i programy. Zresztą akurat dosłownie od paru dni (od premiery iPada 3) masz też iPhoto dla iPada i iPhone 4/4s. Nie jest to dokładnie taki sam program jak na system Mac OS X, bo i potrzeby inne na telefonie/tablecie niż na komputerze. O szczegóły możesz dopytać Hijaxa, bo bawi się już nowym iPhoto na iOS.

Usjwo - Wto 13 Mar, 2012

Ja wlasnie upgrejduje system do 5.1 bo chcialem zakupic ale dziala tylko od 5.1 :) .
fatman - Wto 13 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
Jakiś konkretniejszy link? Bo nie chce mi się przeszukiwać całego forum w poszukiwaniu takich głupot...

Mnie też nie bo czytałem to jakieś 1,5 roku temu a dyskusja dotycztła kalibracji Della U2410.
Któryś z dwóch Panów najczęściej doradzających na tym forum właśnie o tym możliwym "rozregulowaniu" pisał i doradzał, żeby nie miąchać jak się nie wie co się robi (co dotyczy z resztą imho nie tylko zagadnień kalibracji monitora ale ma generalnie zastosowanie w życiu). :mrgreen:
Pamiętam taką uwagę, że jedynym programem, którym można przy tym monitorze (i generalnie szerokogamutowcach) próbować coś wyrzeźbić jest Argyll Color Management System. Pisał nawet, że [...] Łatwiej odpalić prom kosmiczny niż tym programem z pomocą Color Munki Photo skalibrować ten monitor [...].

Jeżeli nadal uważasz, że to głupoty - podyskutuj wprost z gośćmi z mva.pl. Są aktywni (o czym na pewno wiesz jako wieloletni bywalec) na cyberfoto, nikoniarzach i canon-board.
Ja nie mam takiej wiedzy, aby rozsądzać co jest głupotą a co mądrością.

sigmiarz - Wto 13 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
Póki co, nikt nie daje OLED-ów do laptopów, czy rozwiązań zintegrowanych, jak iMac. LCD z podświetleniem LED, czy RGB-LED, nie ma nic wspólnego z ekranem OLED.

tak rzeczywiście jest, to Backlit LED, nazwa podobna stąd moja pomyłka.

[ Dodano: Wto 13 Mar, 2012 14:20 ]
ostatnie ekrany robi dla Apple LG Philips http://www.lgdisplay.com/

[ Dodano: Wto 13 Mar, 2012 14:20 ]
Samsung robi do ipadów, i chyba robił do starszych imaców.

DKPHOTO - Wto 13 Mar, 2012

Ja polecam monitory Neca z serii PA. Color munki plus Spectraview i nic więcej do szczecia nie potrzeba....tylko kogoś w USA kto nam Spectraview zakupi :)
fatman - Sro 14 Mar, 2012

DKPHOTO napisał/a:
Ja polecam monitory Neca z serii PA. Color munki plus Spectraview i nic więcej do szczecia nie potrzeba....tylko kogoś w USA kto nam Spectraview zakupi :)

Właśnie chodzi za mną taki NEC PA241W :mrgreen:

DKPHOTO - Czw 15 Mar, 2012

Ja używam PA271W. Rewelacja. Miałem wcześniej Eizo ale w moim budżecie 27 calowy mógł być tylko NEC. No i na plus kalibracja sprzetowa w domu ....
czornyj - Czw 15 Mar, 2012

fatman napisał/a:
DKPHOTO napisał/a:

Właśnie chodzi za mną taki NEC PA241W :mrgreen:

NEC szykuje na targi w Łodzi zarąbistą promocję na serię SpectraView ;)

Kameleon - Sro 04 Kwi, 2012

Jednak zdecydowałem się na PCta a nie lapka. Mam zamiar kupić:
http://www.komputronik.pl...332_BK_LED.html
Czy ktoś ma lub miał ten monitor?

sigmiarz - Sro 04 Kwi, 2012

kup sobie coś bez tych "udogodnień" jak smart resolution, nie każdy monitor eizo jest dobry do zdjęć.
Kameleon - Sro 04 Kwi, 2012

coś konkretnego polecasz w tej cenie?
sigmiarz - Sro 04 Kwi, 2012

trudno mi na to pytanie odpowiedzieć, ja poleciłem monitory NEC już w tym wątku, mam pozytywne doświadczenia z Apple, a co do innych możliwe że powinieneś szukać np. w LG.
W EIZO godne polecenia monitory są 1000 pln drożej.

[ Dodano: Sro 04 Kwi, 2012 20:19 ]
poza tym komputronik nie jest najtańszy jeśli chodzi o monitory ;)

Kameleon - Czw 05 Kwi, 2012

Dziwne że http://www.komputronik.pl...26V_PN_LED.html
ma w porównaniu do wcześniej podanego przeze mnie EIZO niemal identyczne parametry a jest prawie 3 aqzy tańszy.
Na co trzeba zwracać uwagę przy wyborze powiedzmy między tymi dwoma ww monitorami?
Czy czas reakcji plamki jest w tym momencie dla mnie istotny? Myślę że nie, jeśli chodzi mi głównie o obróbkę zdjęć...

hijax_pl - Czw 05 Kwi, 2012

Kameleon napisał/a:
Na co trzeba zwracać uwagę przy wyborze powiedzmy między tymi dwoma ww monitorami?
EIZO ma LUTa? ;)

A czy alternatywą dla teg eizo może być ?
http://www.komputronik.pl...WMi_czarny.html
Czy ma LUTa?

sigmiarz - Czw 05 Kwi, 2012

to jest nec z lutem
http://www.nec-display-so...LCD-P221W.xhtml

chyba najlepsze co można mieć za tą kasę.

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 2012 19:28 ]
można go złowić za 1500-1600 pln, może mniej

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 2012 20:04 ]
może warto dociągnąć do 2k i brać to http://www.nec-display-so...CD-PA231W.xhtml

już polecałem, ten ma 14-bitową tablicę LUT i jest szerszy, co może się przydać poza tym jest to nowszy produkt

sigmiarz,
Biorąc pod uwagę :
http://www.nec-display-so...CD-PA231W.xhtml
i
http://www.komputronik.pl...332_BK_LED.html

który wg Ciebie jest lepszy i dlaczego?

sigmiarz - Czw 05 Kwi, 2012

NEC-a widziałem w akcji wielokrotnie, to Eizo nie,
producent eizo dedykuje jako monitor do multimediów w domu,
NEC to monitor do zastosowań profesjonalnych.

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 2012 22:09 ]
poza tym NEC jest trochę jaśniejszy i ma 14 bitowe przetwarzanie kolorów,
to więcej niż Eizo, do tego ważna rzecz "Smart Resolution" w Eizo bardziej Ci będzie
przeszkadzać niż pomagać, chyba że można to wyłączyć, tylko w takim razie po co to kupować.

Kameleon - Pią 06 Kwi, 2012

sigmiarz, Dzięki za odpowiedź.
Chyba zdecyduje się na:
http://www.komputronik.pl...EV2335W_BK.html
to wersja bez bajerów , jakoś wcześniej go przeoczyłem.

sigmiarz - Sob 07 Kwi, 2012

widzę że lubisz Eizo, zaletą jest fakt że ma 5 lat gw. a NEC tylko 3

[ Dodano: Sob 07 Kwi, 2012 10:59 ]
ale ja nie mam dośw. z Eizo

czornyj - Sob 07 Kwi, 2012

Kameleon - PA231W w porównaniu z EIZO serii FS czy EV to fotograficzny morderca, 3 klasy lepszy pod każdym możliwym względem. Do niedawna PA231 kosztował ok. 3 tyś i było to wyjątkowo tanio jak na monitor o podobnych możliwościach, w tej chwili po obniżeniu ceny do ok. 2 tyś jest to najbardziej zaawansowany wyświetlacz LCD w cenie przyzwoitego monitora klasy biurowej.

EIZO oferuje w grafice fantastyczną serię SX i CG, znośną serię S, natomiast FS/EV nie wyróżnia się w zastosowaniach o krytycznym znaczeniu barwy niczym szczególnym, a sam znaczek EIZO cudu nie czyni.

sigmiarz - Sob 07 Kwi, 2012

już pisałem że lowendowe eizo to tyle co Samsung tylko droższe, ale to nie działa :cry:

[ Dodano: Sob 07 Kwi, 2012 12:51 ]
to są monitory dobre do zabawy, rozumiem że fotografia to tylko hobby,
ale jeśli już wydaje sie takie pieniądze na monitor, nie powinno zwracać
się uwagi na kuszącą naklejkę.

[ Dodano: Sob 07 Kwi, 2012 12:51 ]
do tego NEC jest dużo bardziej eco.

czornyj - Sob 07 Kwi, 2012

Oddając EIZO co EIZOwskie, FS czy EV jest jednak lepsze od Szajsunga z uwagi na 10-o bitowe sterowanie matrycą. Nie zmienia to jednak faktu, że mimo wszystko nie są to wyświetlacze jakoś wybitnie dobrze zlinearyzowane, do tego w porównaniu z serią S, SX, CG, P, PA, SV sprawiają wyjątkowo tandetne i plasticzane wrażenie.

Ogólnie FS/EV pozytywnie wyróżnia się na tle chłamu, ale na tle wyższych serii EIZO wypada nader biednie. Symptomatyczne jest np. to, że FS jest 2-3x cieńszy niż S, SX, CG, P, PA, SV, co jest fatalnym prognostykiem w kwestii zachowania równomierności podświetlenia w funkcji czasu i ogólnej żywotności sprzętu.

Kameleon - Wto 10 Kwi, 2012

Jak ma się matryca IPS do PVA ?
hijax_pl - Wto 10 Kwi, 2012

IPS ma lepszą liniowość od PVA.
PVA ma lepszą czerń od IPS...

Ogólnie do obróbki foto który rodzaj matrycy będzie lepszym rozwiązaniem?
Np czy:
http://www.neo24.pl/?p=ne...k&aff_id=101372
czy
http://www.eizo.pl/flexscan-s2233w
???

Choć są różnice to powiem tak: oba :)

hijax_pl, Którego byś wybrał z tych dwóch które podałem w poprzednim poście?

Tańszy.
sigmiarz - Wto 10 Kwi, 2012

zdecydowanie lepiej służył będzie Nec, chociaż kuszące są te 5 lat gwarancji od Eizo.
Zwróć uwagę na fakt że monitor przewidziany do domowej rozrywki jest inaczej optymalizowany, a czas reakcji mają podobny.

[ Dodano: Wto 10 Kwi, 2012 22:08 ]
Tak jak pisał czornyj ten Eizo to monitor do wszystkiego dla średnio wymagającego uzytkownika.
Nec jest pozycjonowany jako profesjonalny.

AuThoR - Sro 11 Kwi, 2012

A tak małe pokrycie adobeRGB 75% nie przemawia bardziej za tym EIZO?
Dużo się słyszy "weź szeroki gamut", czytałem też cały artykuł o tym gdzie w sumie piszą "nie zaszkodzi mieć szeroki gamut", ale też nie piszą "musisz mieć szeroki gamut". Artykuł był ciekawy i zlinkuję go jak będę w domu. Niestety nie określono w nim jednoznacznie, że któraś z tych opcji jest zdecydowanie lepsza.

Można to w przypadku monitora do foto krótko skwitować? = "szeroki gamut nic ci nie pomoże bo i tak tego nie zauważysz" lub "tak szeroki gamut wiele ci da i bardzo pomoże podczas pracy z fotografią" ??

hijax_pl - Sro 11 Kwi, 2012

AuThoR napisał/a:
piszą "nie zaszkodzi mieć szeroki gamut", ale też nie piszą "musisz mieć szeroki gamut".
Bo w zasadzie tak jest. Moim zdaniem lepiej (i bezpieczniej) mieć porządne sRGB ;)

hijax_pl napisał/a:
Moim zdaniem lepiej (i bezpieczniej) mieć porządne sRGB ;)

Czyli rozumie, że ten NEC ma właśnie te "porządne SRGB"....?

czornyj - Sro 11 Kwi, 2012

AuThoR napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Moim zdaniem lepiej (i bezpieczniej) mieć porządne sRGB ;)

Czyli rozumie, że ten NEC ma właśnie te "porządne SRGB"....?

NEC ma precyzyjne sterowanie - jego matrycą steruje 14-o bitowa trójwymiarowa tablica korekcyjna o 16-o bitowej precyzji przeliczania, dzięki czemu wyświetlacz jest b. dobrze zlinearyzowany fabrycznie, po drugie wszelkie czynności kalibracyjne nie przekładają się na wizualną utratę jakości tonalnej.

EIZO serii S ma wprawdzie poszerzony gamut, ale wyłącznie proste sterowanie przy pomocy 10-o bitowej, 1D tablicy korekcyjnej. Ograniczenie piekielnego kontrastu S-PVA, ustawienie punktu bieli, poprawa liniowości - wszystko to skutkuje przycięciem palety, bandingiem i posteryzacją. Do tego matryca z podświetleniem szerokogamutowym bez elektronicznej kompensacji równomierności nigdy nie będzie perfekcyjnie równomierna.

Podsumowując - decydując się na monitor szerokogamutowy wybrałbym model, którego precyzja sterowania pozwala w pełni wykorzystać potencjał pracy z większą paletą barwną - najtańsze modele wyposażone w wielobitowy 3DLUT z wszystkimi bajerami to EIZO SX2262W oraz NEC PA241W.

Mając do wyboru chirurgicznie precyzyjny normalnogamutowy PA231W lub szerokogamutowy i oczojebny, ale o niezbyt powalającej jakości S2233/2243W, zdecydowanie wybrałbym NECzka.

[ Dodano: Sro 11 Kwi, 2012 10:36 ]
BTW - Dla tych którzy nie mogli uczestniczyć w webinarium X-Rite - zapis spotkania:
http://www.xritephoto.com...ventdateid=5042

czornyj, byłem na webinarium i mam kilka pytań daleko wybiegających poza tematykę spotkania (która nota bene była wstępniakiem totalnym). Mogę atakować Cię bezpośrednio? ;)

Wal śmiało - jak tylko będę wiedział, to chętnie odpowiem ;)

czornyj napisał/a:
Do tego matryca z podświetleniem szerokogamutowym bez elektronicznej kompensacji równomierności nigdy nie będzie perfekcyjnie równomierna.

Czy mówisz może własnie o tym co zaobserwowałem podczas kalibracji i sprawdzania jasności na monitorze EIZO WG z matrycą PVA = tam były większe różnice jasności ekranu niż na moim DELL-u za 850zł (używałem x-rite 1display pro - tam własnie jest taka opcja)

AuThoR napisał/a:
czornyj napisał/a:
Do tego matryca z podświetleniem szerokogamutowym bez elektronicznej kompensacji równomierności nigdy nie będzie perfekcyjnie równomierna.

Czy mówisz może własnie o tym co zaobserwowałem podczas kalibracji i sprawdzania jasności na monitorze EIZO WG z matrycą PVA = tam były większe różnice jasności ekranu niż na moim DELL-u za 850zł (używałem x-rite 1display pro - tam własnie jest taka opcja)

Nie tyle chodzi o jasność, co o przebarwienia - podświetlenie szerokogamutowe to czerwonawe, zielonkawe i niebieskawe świetlówki - jeśli w którymś miejscu dana świetlówka świeci słabiej/mocniej, to w tym miejscu widać różową, czerwoną, zielonkawą, żółtawą lub niebieskawą plamę.

W wyświetlaczach do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy jest to kompensowane elektronicznie, dlatego są bardziej równomierne (również pod względem homogeniczności jasności).

Co zaś do różnic w jasności ekranu, to wściekle kontrastowa matryca S-PVA potencjalnie może je bardziej eksponować. Wprawdzie statystycznie EIZO serii S są przyzwoite pod względem równomierności rozświetlenia, ale na tle elektronicznie kompensowanych SX, CG, PA (i P241), SV nie rzucają na cyce, zawsze też można trafić na nieco gorszą kopię...

czornyj...sorki, że trochę męczę, ale jak mam rozumieć twoją wypowiedź dotyczącą eizo 2233w tutaj zamieszczoną -> http://mva.pl/viewtopic.php?f=4&t=507

chodziło ci o to, że wtedy ten sugerowany przez Ciebie NEC był w wyższej cenie?

Ps.
a przepraszam...teraz widzę, że to o 2243 chodzi a nie o 2233. Choć w sumie to nawet nie wiem czy między nimi jakaś jest różnica...muszę poczytać.

Na marginesie w sumie cały czas nawiązywałem właśnie do tego 2243w bo mój znajomy kupił taki monitor - moja pomyłka.

AuThoR napisał/a:
czornyj...sorki, że trochę męczę, ale jak mam rozumieć twoją wypowiedź dotyczącą eizo 2233w tutaj zamieszczoną -> http://mva.pl/viewtopic.php?f=4&t=507

chodziło ci o to, że wtedy ten sugerowany przez Ciebie NEC był w wyższej cenie?

Ps.
a przepraszam...teraz widzę, że to o 2243 chodzi a nie o 2233. Choć w sumie to nawet nie wiem czy między nimi jakaś jest różnica...muszę poczytać.

Na marginesie w sumie cały czas nawiązywałem właśnie do tego 2243w bo mój znajomy kupił taki monitor - moja pomyłka.

Dokładnie - NEC PA231W kosztował naonczas ok. 3000PLN i nie mieścił się w zakładanym budżecie. Ostatnio NEC dla jaj obniżył jego cenę do ok. 2100PLN i sytuacja zmieniła się radykalnie...

To w takim razie moje chyba ostatnie pytanie:
jak się ma ten polecany NEC vs eizo S2243W

Wszelkie uwagi względem S2233W odnoszą się również do S2243W. Są to bliźniaczo podobne monitory, różnią się praktycznie tylko rozdzielczością.

czornyj napisał/a:
Wszelkie uwagi względem S2233W odnoszą się również do S2243W. Są to bliźniaczo podobne monitory, różnią się praktycznie tylko rozdzielczością.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi....oraz za cierpliwość w odpowiedziach.

fatman - Sro 11 Kwi, 2012

AuThoR, śledzę Waszą dyskusję i na co się w końcu zdecydowałeś?
NEC 231, NEC 241 czy jakiś EIZacz ?

fatman napisał/a:
AuThoR, śledzę Waszą dyskusję i na co się w końcu zdecydowałeś?
NEC 231, NEC 241 czy jakiś EIZacz ?

Lubie wybierać kompromis pomiędzy jakością a ceną...a tu jeszcze ten kompromis poparty dobrymi opiniami na korzyść tańszego PA231.
Nie ukrywam że chciałem 24' lub więcej ;/ Niestety cena robi swoje.

Teoretycznie - wybór pada na PA231W.
Teoretycznie dlatego, że napaliłem się trochę po zakupie kalibratora i oglądaniu obrazu na lepszym monitorze niż mój :) mam DELL 2209WA a oglądałem obraz na EIZO S2243W.
Jeszcze nie podjąłem decyzji czy wykorzystać stan napalenia się na monitor i kupić nowy :)
Chyba muszę się z tym przespać :)

[ Dodano: Sro 11 Kwi, 2012 17:54 ]
Ps.
a może jest chętny na mojego DELLA? :) wtedy bym miał już fest zagwozdkę :) trza by było sięgnąć do kieszeni :)

AuThoR napisał/a:
mam DELL 2209WA a oglądałem obraz na EIZO S2243W.
Chyba muszę się z tym przespać :)

Oglądamy więc wspólnie DELLowskie ekrany (u mnie U2410). Wprawdzie to IPS ale też rozważam zmianę. I też wezmę NECa. Ale rozważam PA241W.
Tylko czym go kalibrować...? czy nie szkoda? :mrgreen:
czy opcja NEC Spectraview II i czujnik X-Rite I1 Pro dalej obowiązuje?

W przypadku PA241W zdecydowanie najlepsze rezultaty daje SpectraView II z i1Display Pro.
Tak się nawet akurat fantastycznie składa, że X-Rite zrobiło kalibrację spektralną dla monitorów szerokogamutowych bazując na pomiarach widma PA241/271W, więc dokładność profili paradoksalnie jest nawet lepsza niż w przypadku 3-4x droższego i1pro.

fatman napisał/a:
Oglądamy więc wspólnie DELLowskie ekrany (u mnie U2410). Wprawdzie to IPS ale też rozważam zmianę. I też wezmę NECa. Ale rozważam PA241W.

Wiesz jaką główną różnicę zauważyłem na tym EIZO (pewnie na tym NEC-u będzie podobnie) w stosunku to naszych DELL'i? Ten eizo nie palił mnie tak w oczy. Tutaj mam nieraz wrażenie (mimo tego, że po kalibracji jest lepiej) że za bardzo to pali w oczy i kurde nie wiem jak to opisać ale wrażenie mam że tu nie chodzi o samo ustawienie kontrastu na monitorze.

[ Dodano: Sro 11 Kwi, 2012 19:44 ]
Tak na marginesie to wyczytałem na forum nikoniarzy w temacie monitorów, że kontrastu ustawionego fabrycznie nie powinno się ruszać (Tom01 o tym pisał) a podczas kalibracji 1d pro wybiera się ustawianie manualne lub automatyczne jasności, kontrastu i RGB.
W sumie to teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem zmieniając na moim DELU kontrast wg tego co pokazywał wskaźnik oprogramowania kalibratora.
Tyle tylko, że tak mi doradzał człowiek na targach w łodzi, który prowadził stoisko x-rite+nec.

nowy706 - Sro 11 Kwi, 2012

Czytając wątek nie wiem kompletnie o czym mowa ,no ale to z uwagi na to że jestem zielony w temacie. Pozwolę sobie zadać jedno pytanie czy ma sens zmieniać monitor led z matrycą TN który w porównaniu do matrycy laptopa ma fajne kolory na tani monitor na IPSie.

Ja mam brightnes na 10 a kontrast fabrycznie na 50 zostawiony. Jak bym podniósł brightnes nawet do 40 to oczy by nie wyrobiły. :mrgreen:

nowy706 napisał/a:
Czytając wątek nie wiem kompletnie o czym mowa ,no ale to z uwagi na to że jestem zielony w temacie. Pozwolę sobie zadać jedno pytanie czy ma sens zmieniać monitor led z matrycą TN który w porównaniu do matrycy laptopa ma fajne kolory na tani monitor na IPSie.

Ja tak własnie kiedyś zmieniłem i byłem i jestem bardzo zadowolony.
Teraz po prostu chcę wejść półkę wyżej.

[ Dodano: Sro 11 Kwi, 2012 21:30 ]
fatman napisał/a:
Ja mam brightnes na 10 a kontrast fabrycznie na 50 zostawiony. Jak bym podniósł brightnes nawet do 40 to oczy by nie wyrobiły.

No ok....tylko mi tak sugerował x-rite podczas kalibracji. Więc wprowadziłem zmiany do jakich dążył.

AuThoR, kompensowałeś oświetlenie zewnętrzne za dnia i masz problem wieczorem?

hijax_pl napisał/a:
AuThoR, kompensowałeś oświetlenie zewnętrzne za dnia i masz problem wieczorem?

Kalibrowałem w warunkach w jakich ogólnie pracuje i teraz też nawiązuje do sytuacji w tych warunkach. Wg mnie to "zaleta" monitora i tyle.
To o czym piszesz...wykonam sobie też kalibrację podczas dnia i zapiszę taki prfofil bo niekiedy zdarza mi się coś obrabiać w dzień.

AuThoR napisał/a:
Kalibrowałem w warunkach w jakich ogólnie pracuje i teraz też nawiązuje do sytuacji w tych warunkach. Wg mnie to "zaleta" monitora i tyle.
Hm... No być może...Monitory mnie w tym roku nie interesowały i jakoś na targach je omijałem dużym łukiem ;)
AuThoR napisał/a:
wykonam sobie też kalibrację podczas dnia i zapiszę taki prfofil bo niekiedy zdarza mi się coś obrabiać w dzień.
A ten soft co masz - nie ma funkcji monitorowania oświetlenia zewnętrznego?

hijax_pl napisał/a:
A ten soft co masz - nie ma funkcji monitorowania oświetlenia zewnętrznego?

No właśnie ma coś takiego...nie wiem jeszcze jak to działa, ale taka opcja jest dostępna.
Nawet dodam, że załączyłem ją podczas kalibracji :) tylko nie wiem czy czegoś jeszcze nie trzeba ustawić żeby to działało :)

AuThoR napisał/a:
tylko nie wiem czy czegoś jeszcze nie trzeba ustawić żeby to działało
Kolorymetr gdzieś na biurku oczkiem w sufit (oczywiście podłączony do kompa ;) )...
Kameleon - Czw 12 Kwi, 2012

Czy monitory z tej półki cenowej. Np właśnie ten NEC PA231W są kalibrowane fabrycznie i od razu gotowe do pracy ???
AuThoR - Czw 12 Kwi, 2012

hijax_pl napisał/a:
Kolorymetr gdzieś na biurku oczkiem w sufit (oczywiście podłączony do kompa )...

aaaaa.....czyli on musi być cały czas podłączony do kompa?!

muzyk - Czw 12 Kwi, 2012

Panowie, tak sobie czytam ten wątek, bo sam zastanawiam się nad czymś lepszym, niż mój Full HaDe... LG E 2251 (nawet nie wiem, czy kalibrowalny choć w minimalnym stopniu... :/ ), ale może jeszcze napisałby ktoś, jak ma się 75 procentowe pokrycie Adobe RGB w Necach - tych tańszych, do 98% w Eizo?

Mam dwa modele na uwadze:
1. http://www.eizo.de/monito...oll/CG243W.html
2. http://www.eizo.de/monito...oll/CG223W.html

i jak one się mają do tych 75% Neców?

W ogóle, czy monitor nie powinien jednak mieć też Full HD jako bazę do obróbki filmu z lustrzanki np?

Czy rozdzielczości niższe niż Full HD, a do tego 75% A.RGB pozwolą widzieć taki obraz jak po wydruku zdjęcia?
Czy jednak potrzeba 98% czy więcej procent?

Mógłby się ktoś fachowo do tego odnieść?

Będę wdzięczny.

P.S. Z neców zwrócił moją uwagę ten: http://www.nec-display-so...erence241.xhtml jednak kosztuje sporo...

jaad75 - Czw 12 Kwi, 2012

czornyj napisał/a:
podświetlenie szerokogamutowe to czerwonawe, zielonkawe i niebieskawe świetlówki
Albo LED-y RGB. BTW, zawsze mi się wydawało. że to pojedyńcze świetlówki o poszerzonym widmie, a nie kilka rozjechanych w różnych kierunkach...

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 2012 13:25 ]
Kameleon napisał/a:
Czy monitory z tej półki cenowej. Np właśnie ten NEC PA231W są kalibrowane fabrycznie i od razu gotowe do pracy ???
Widzę, że strasznie boisz się tej kalibracji... :razz:
AuThoR napisał/a:
aaaaa.....czyli on musi być cały czas podłączony do kompa?!
No jeśli chcesz korzystać z tej opcji, to raczej...
muzyk napisał/a:
ak ma się 75 procentowe pokrycie Adobe RGB w Necach - tych tańszych, do 98% w Eizo?
75% Adobe RGB, to tylko trochę więcej niż sRGB.
muzyk napisał/a:
W ogóle, czy monitor nie powinien jednak mieć też Full HD jako bazę do obróbki filmu z lustrzanki np?
Przydałoby się, zresztą 1920x1080 to nie jest jakaś super rozdzielczość.
muzyk napisał/a:
Czy rozdzielczości niższe niż Full HD, a do tego 75% A.RGB pozwolą widzieć taki obraz jak po wydruku zdjęcia?
Czy jednak potrzeba 98% czy więcej procent?
Wiesz o czym piszesz??? :roll:
muzyk - Czw 12 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Wiesz o czym piszesz???

Mniej więcej.

Dlatego pytam: NEC ma 75% i rozdzielczość poniżej F.HD, Eizo ma 95% i więcej i czasem (choć nie zawsze ową F.HD.).
Tak, rozdzielczość i przestrzeń kolorów to dwie różne rzeczy, ale jedne z parametrów monitora, czy?

jaad75 napisał/a:
75% Adobe RGB, to tylko trochę więcej niż sRGB.

Właśnie.

Chodzi mi o jakąś możliwość zobaczenia foty na monitorze w takich kolorach, czy przejściach tonalnych jak po wydruku.

sigmiarz - Czw 12 Kwi, 2012

Kameleon napisał/a:
NEC PA231W są kalibrowane fabrycznie

tak

jaad75 - Czw 12 Kwi, 2012

muzyk napisał/a:
Chodzi mi o jakąś możliwość zobaczenia foty na monitorze w takich kolorach, czy przejściach tonalnych jak po wydruku.
Jakim wydruku? Jaką techniką? Wiesz jakie są różnice w obserwacji monitora, który światło emituje i odbitki/wydruku, które je odbijają? Generalnie zwykły CMYK ma gamut mieszczący się w sRGB, znacząco wychodzi poza niego tylko w zielononiebieskim:

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 2012 13:54 ]
sigmiarz napisał/a:
Kameleon napisał/a:
NEC PA231W są kalibrowane fabrycznie

tak
Co nie zmnienia faktu, że należy je również kalibrować... :smile:
AuThoR - Czw 12 Kwi, 2012

Mam jeszcze jedną prośbę - niech mnie ktoś upewni w rozmiarze obszaru roboczego w tym PA231.
Mi wyszło tak:
1. EIZO 22" 16:10 = 473,8 × 296,1
2. NEC 23" 16:9 = 511,2 x 305

Sprawdzałem to wg jakichś specyfikacji, ale niezbyt jasno jest to napisane w specyfikacji NECA. EIZO podał rozmiar obszaru roboczego, a w NEC-u jest jeszcze jakiś drugi dziwny wymiar przy którym pisze landscape mode.

Pytam bo gdzieś znowu słyszałem że 22" 16:10 większy niż 23" 16:9.

Tu linki, z których brałem te wymiary:
1. http://www.nec-display-so...231W-polish.pdf

2. http://www.eizo.pl/flexscan-s2243w

hijax_pl - Czw 12 Kwi, 2012

AuThoR napisał/a:
Pytam bo gdzieś znowu słyszałem że 22" 16:10 większy niż 23" 16:9.
Matematycznie to wychodzi, że co najwyżej porównywalna powierzchnia obu ;)
muzyk - Czw 12 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Jakim wydruku? Jaką techniką?

Tajemnica mundialu. :wink:
Dzięki za podpowiedzi.

nowy706 - Sob 14 Kwi, 2012

mam pytanie odnośnie monitora,chodziłem dziś po klepach szukając jakiegoś taniego monitora na IPSie,facet polecił mi Dell U2410 w dobrej cenie.Warto go brać czy może coś innego?
fatman - Sob 14 Kwi, 2012

nowy706 napisał/a:
... facet polecił mi Dell U2410 w dobrej cenie.Warto go brać czy może coś innego?

Na takim właśnie działam od roku. Nie jest to wprawdzie EIZO ale i pieniądze nie te.
Ważne żebyś od razu jasność ustawił na 15-20 max. Kontrast zostaw na 50.
Jeżeli kupujesz nowy to jest całkiem nieźle fabrycznie skalibrowany no ale po jakimś czasie zróbjednak swój profil.

AuThoR - Nie 15 Kwi, 2012

fatman, a tobie na pewno chodziło o wybór między PA231W a PA241W?
Bo PA241W dużo droższy.
P241W zaczyna się od ok 2950zł
PA241W zaczyna się od ok 3950zł

Żeby nie być zielonym w temacie ogólnie czytam sobie różne rzeczy i natrafiłem na taką opinię PA231W związaną z taką opinią (1 post Tom01):
http://mva.pl/viewtopic.php?f=27&t=494

Chodzi mi o ten tekst:
"Jednak to PA231W ma lepszy potencjał w fotografii portretowej. Szarości, skóra to inna klasa. Technicznie jest to monitor bardziej zaawansowany i w innych warunkach zaleciłbym właśnie ten. Ale jako sprzęt specjalizowany, jest też i wymagający. Bez odpowiedniego oświetlenia będzie Pan "podziwiał" brak czerni, plamy w narożnikach, świecące narożniki i inne wrodzone defekty panelu IPS. Idealny komfort pracy z takimi monitorami to tylko i wyłącznie dzień."

Nie chce widzieć dziwnych wad, a na pewno pracuję więcej nocami nad zdjęciami niż w dzień.
Bądź tu teraz mądry :)

[ Dodano: Nie 15 Kwi, 2012 10:20 ]
AuThoR napisał/a:
Mam jeszcze jedną prośbę - niech mnie ktoś upewni w rozmiarze obszaru roboczego w tym PA231.
Mi wyszło tak:
1. EIZO 22" 16:10 = 473,8 × 296,1
2. NEC 23" 16:9 = 511,2 x 305

Mała korekta mojego błędu...

NEC ma wymiary samego ekranu roboczego 507,6x286,4 (mogłem coś po przecinku źle obliczyć, ale ogólnie tak to wygląda)

czornyj - Nie 15 Kwi, 2012

AuThoR napisał/a:
Nie chce widzieć dziwnych wad, a na pewno pracuję więcej nocami nad zdjęciami niż w dzień.
Bądź tu teraz mądry :)

Wzmiankowane wady są widoczne w mroku i przeszkadzają przy obróbce zdjęć przedstawiających murzyńskie plemiona kryjące się bezksiężycową nocą w dżungli.

Matryce IPS to praktycznie standard w grafice i fotografii, okupują najwyższą półkę monitorów do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - EIZO ColorEdge, NEC SpectraView, Quato IntelliProof excellence. Apple pakuje je też do produktów masowych - iPad, iPhone, iMac, Cinema Display. Wyobraź sobie jaki byłby hardkor, gdyby faktycznie te wady były tak straszne, że nocą oczy bolałyby na nie patrzeć.

Jako grafik-freelancer od lat pracuję na IPSach, we wszelkich porach dnia i nocy. - w pewnym momencie miałem stanowisko dwumonitorowe, 2x21" z których jeden był IPS, drugi PVA. No więc w końcu sprzedałem je w cholerę i kupiłem jeden 30" IPS, bo PVA - mimo swej pięknej czerni - za bardzo mnie w tym zestawie drażnił.

PVA sprawdza sie w rozrywce - gry i filmy są bardziej soczyste, kontrastowe i "trójwymiarowe". W fotografii głębszy odcień czerni to zawracanie kontrafałdy - istotna jest reszta palety, która stanowi statystycznie 99% walorów barwnych występujących na zdjęciach. A nawet jeśli obrabiamy zdjęcia low-key, z dużymi ilościami czerni i cieni, to wady IPS nie przeszkadzają w poprawnej ocenie tonalności zdjęcia i kontroli tego co jest, a co nie jest czarne - paradoksalnie dużo bardziej precyzyjnie, niż ma to miejsce w przypadku PVA gdzie zmiana kąta obserwacji przekłamuje odwzorowanie cieni i śródtonów (ulegają rozjaśnieniu).

Dylemat w wyborze PVA vs IPS przypomina nieco dylemat przy wyborze partnerki - albo trochę bardziej atrakcyjna, albo trochę bardziej wierna.

hijax_pl - Nie 15 Kwi, 2012

Ja jak wybierałem monitor, porównywałem jakieś tam Eizo (nie CG), miałem dostęp do kilku różnych NECów PA i.. wybrałem iMaca :D

Do moich zastosowań jest zupełnie wystarczający, nieźle się kalibruje, moim daniem ma porządne sRGB. A, że przy okazji jest tak wbudowany całkiem zgrabny komputer i się kabelki nie pałętają - to dodatkowy bonus ;)

Korci mnie jednak wielkość 24" 16:10.
Bo jak sobie wyliczyłem to ten PA231W jest niższy niż standardowe 22" 16:10.
I teraz pytanie: czy P241W to większy brat PA231W i ma tą samą jakość? czy muszę jednak sięgnąć głębiej do kieszeni i kupić PA241W żeby trzymać się tej samej jakości?

hijax_pl napisał/a:
Ja jak wybierałem monitor, porównywałem jakieś tam Eizo (nie CG), miałem dostęp do kilku różnych NECów PA i.. wybrałem iMaca :D
Do moich zastosowań jest zupełnie wystarczający, nieźle się kalibruje, moim daniem ma porządne sRGB. A, że przy okazji jest tak wbudowany całkiem zgrabny komputer i się kabelki nie pałętają - to dodatkowy bonus ;)

Są tylko problemy z odblaskami na szybalu, brudzeniem matrycy, oraz powstawaniem przebarwień i nierównomierności, ale fakt - jest se skurczybyk ładny...
AuThoR napisał/a:
Korci mnie jednak wielkość 24" 16:10.
Bo jak sobie wyliczyłem to ten PA231W jest niższy niż standardowe 22" 16:10.
I teraz pytanie: czy P241W to większy brat PA231W i ma tą samą jakość? czy muszę jednak sięgnąć głębiej do kieszeni i kupić PA241W żeby trzymać się tej samej jakości?

23" 16:9 to faktycznie jamnik, komfort pracy na 24" 16:10 jest wyraźnie większy - szczególnie ze zdjęciami portretowymi.

Głupawa nomenklatura może wprowadzać w błąd, ale P241W jest bliźniakiem PA231W - dokładnie ta sama elektronika sterująca z wszystkimi szykanami, jedynie wielkość i rozdzielczość matrycy są inne.

czornyj napisał/a:
Są tylko problemy z odblaskami na szybalu
To fakt - szyba jak szyba.. Ale jak się siedzi wieczorami to dużo tych odblasków nie ma ;)
czornyj napisał/a:
brudzeniem matrycy
Wada fabryczna... ciekawe czy w nowosprzedawanych też się dostaje kurz... Mój jest - że tak powiem - z pierwszej serii :???:
i o ile jakiś kurz się pojawił w niewielkich ilościach to akurat mnie zupełnie nie przeszkadza.. Jak se walnę LR na cały ekran to 12Mpx zdjęcie jest wyświetlane tak na oko w 75% - na tym obszarze ekran jest czyściutki :D
czornyj napisał/a:
dokładnie ta sama elektronika sterująca z wszystkimi szykanami, jedynie wielkość i rozdzielczość matrycy są inne.
I gdyby ja miał wybierać - wybrałbym 16:10 :)

Z szybalem da się żyć - acz mając alternatywę zdecydowanie wolałbym mat :D

Współpracuję z pewną firmą, która m.in. sprzedaje i serwisuje jabłka - jak na mój gust coś stanowczo za często pojawiają się tam iMaczki do czyszczenia/wymiany matrycy, więc obawiam się, że ten typ po prostu tak ma ;) Upchanie komputera z monitorem w obudowie 2-3x cieńszej niż PA271W/SV271W/SX2762W/CG275W musi mieć pewne konsekwencje...

Warto mieć na uwadze, że monitor serii P/PA/SV/S/SX/CG kupuje się na lata - są to żywotne bestie, jeśli nam się po prostu nie znudzą, to nie należy liczyć na to, że dadzą nam pretekst do wymiany. Lepiej więc przeżałować większy wydatek i przez lata cieszyć się komfortem, niż później odsprzedawać ze stratą by wymienić na większy.

A 16:9 nie jest wcale takim złym rozwiązaniem - w 27" :mrgreen: Choć nie ukrywam, że dla mnie liczy się tylko 30-tka - lepsze od 30-tki są tylko dwie 30-tki...

czornyj napisał/a:
Z szybalem da się żyć - acz mając alternatywę zdecydowanie wolałbym mat
Prawda... Niestety jak się wybiera iMaka to nie da się wybrać mata już...
czornyj napisał/a:
A 16:9 nie jest wcale takim złym rozwiązaniem - w 27"
Nie jest - iMac 27" ma takie właśnie proporcje (2560x1440) ale... w takim LR moim zdaniem lepiej wygląda jak się zwinie filmstripa. Przy 16:10 (takim miałem poprzednio) filmstrip mógł być non stop.
Inna sprawa, że w LR mogę sobie na drugim monitorze wrzucić moduł Library i w Developie wyłączyć tego filmstripa całkowicie :D

hijax_pl napisał/a:
]Nie jest - iMac 27" ma takie właśnie proporcje (2560x1440) ale... w takim LR moim zdaniem lepiej wygląda jak się zwinie filmstripa. Przy 16:10 (takim miałem poprzednio) filmstrip mógł być non stop.
Inna sprawa, że w LR mogę sobie na drugim monitorze wrzucić moduł Library i w Developie wyłączyć tego filmstripa całkowicie :D

Zawsze można grymasić (i skończyć z jedynie słuszną 30-tką) - ale umówmy się, że na 27" przy swojej proporcji i tak pracuje się 10x bardziej komfortowo, niż na 24' 16:10 ;)

True :-)
jaad75 - Nie 15 Kwi, 2012

A dla mnie wszystko powyżej 24" jest grubo za duże do pracy. Wolę patrzeć na mniejszy ekran. 30-stka to już mnie w ogóle przytłacza - musiałbym siedzieć dalej niż metr od ekranu...

czornyj napisał/a:
Zawsze można grymasić (i skończyć z jedynie słuszną 30-tką) - ale umówmy się, że na 27" przy swojej proporcji i tak pracuje się 10x bardziej komfortowo, niż na 24' 16:10

Nie prowokujcie :P
Mam wrażenie, że te 24" to będzie dla mnie optymalne.

jaad75 napisał/a:
A dla mnie wszystko powyżej 24" jest grubo za duże do pracy. Wolę patrzeć na mniejszy ekran. 30-stka to już mnie w ogóle przytłacza - musiałbym siedzieć dalej niż metr od ekranu...

Wydaj ci się ;) To tylko początkowa reakcja, potem już idzie z górki:
- szok
- przerażenie
- adaptacja
- przyzwyczajenie
- uzależnienie

komor - Nie 15 Kwi, 2012

E tam jedna trzydziestka, po co się tak ograniczać? :)

sigmiarz - Pon 16 Kwi, 2012

ma to sens przy pracy z dużą ilością informacji, nie klikasz tylko kręcisz szyją ... :neutral:

[ Dodano: Pon 16 Kwi, 2012 07:11 ]
24 jest ok, ale nie ma to jak 27"

czornyj - Pon 16 Kwi, 2012

komor napisał/a:
E tam jedna trzydziestka, po co się tak ograniczać? :)

Życie zaczyna się po trzydziestce, a jeszcze bardziej po dwóch-trzech ;)

Choć akurat na zdjęciach dość gówniane trzydziechy - nędzne Delle i Apple, kryzys szaleje, Gates niegdyś obstawiał biurko zacnymi NECzkami FXi...

Nb. kalibrowałem ostatnio monitory w dziale postprodukcji TVN - uznają tam (naturalną rzeczy koleją) wyłącznie trzydziestki, ale operatorzy lekko się zdziwili gdy nie wykazałem specjalnego entuzjazmu wobec 10 plamistych, pożółkłych Apple Cinema Display, dwóch wściekle jasnych HP i EIZO SX3061, który - ku memu zdumieniu - kwalifikował się wyłącznie do wymiany gwarancyjnej...

sigmiarz - Wto 17 Kwi, 2012

:) http://www.tipa.com/engli...20Photo+Monitor
fatman - Wto 17 Kwi, 2012

Z monitorem generalnie jest jak z biustem... im większy tym bardziej kuszący :mrgreen:
czornyj - Wto 17 Kwi, 2012

sigmiarz napisał/a:
:) http://www.tipa.com/engli...20Photo+Monitor

Cytat:
Samsung's LED PLS technology delivers 100% sRGB colour

no łał :lol:

komor - Wto 17 Kwi, 2012

czornyj napisał/a:
nie wykazałem specjalnego entuzjazmu wobec 10 plamistych, pożółkłych Apple Cinema Display, dwóch wściekle jasnych HP i EIZO SX3061, który - ku memu zdumieniu - kwalifikował się wyłącznie do wymiany gwarancyjnej...

Coś mi się tak wydaje, z niewielkiego doświadczenia, że do dużych firm, w których osoba zamawiająca niekoniecznie ma kontakt ze sprzętem zamawianym, to wtyka się czasem gorsze sztuki, które np. freelancer kupujący dla siebie od razu by zwrócił.

komor napisał/a:
Coś mi się tak wydaje, z niewielkiego doświadczenia, że do dużych firm, w których osoba zamawiająca niekoniecznie ma kontakt ze sprzętem zamawianym, to wtyka się czasem gorsze sztuki, które np. freelancer kupujący dla siebie od razu by zwrócił.

W to akurat wątpię - po prostu wszystkie ACD 30" z czasem żółkły i były plamiste, ten typ tak ma. Zamykanie wściekle grzejącego podświetlenia trzydziestki w cienkiej, aluminiowej konserwie to nie jest wcale taki zarąbisty pomysł jak mogłoby się wydawać - choć oczywiście wygląda przepięknie. W dodatku monitory tyrały dość ostro w ciepłym pomieszczeniu pełnym ludzi, stacji graficznych, macierzy dyskowych i innych podejrzanych utensyliów - klimatyzacja ledwo wyrabiała i nawet w zimie było tam raczej cieplutko.

Operatorom wady niespecjalnie przeszkadzały, bo przy obróbce materiału video nie rzuca się to w oczy, zresztą większą część powierzchni zajmują okna interfejsu aplikacji do montażu.

fatman napisał/a:
Z monitorem generalnie jest jak z biustem... im większy tym bardziej kuszący :mrgreen:

Dokładnie! Mnie ostatnio dobiło EIZO wypuszczając monitor 36" 4096x2160px - w tej chwili nie jest to niestety monitor dla ludzi (kosztuje ponad 100kPLN), ale daje nadzieję, że może kiedyś takie zabawki staną się dostępne... Nie musiałbym wtedy zagracać biurka drugą 30-tką :D

Na klientów takie smoki też bardzo pozytywnie oddziałują - klient na widok 30-tki jest od razu mniej awanturujący się, monitor dodaje +10 punktów do lansu i wszystko, co się na nim wyświetli od razu bardziej się podoba :mrgreen:

jaad75 - Wto 17 Kwi, 2012

fatman napisał/a:
Widać jesteśmy z zupełnie innej bajki - za duże biusty są dla mnie jeszcze bardziej nie do przejścia, by nie powiedzieć, że odrzucające... :twisted:
komor - Wto 17 Kwi, 2012

czornyj, mnie tak bardziej ogólnie chodziło, nie o ADC. Skoro nawet Eizo wzbudziło Twoje podejrzenia…

jaad75, masz moje pełne poparcie w sprawie tego biustu. :)

komor napisał/a:
czornyj, mnie tak bardziej ogólnie chodziło, nie o ADC. Skoro nawet Eizo wzbudziło Twoje podejrzenia…

EIZO nie wzbudziło moich podejrzeń - po prostu było wprost koncertowo zrąbane, w rogach miało ciemne, smoliste plamidła, pod którymi ledwo było widać obraz. Na pierwszy rzut oka kompletnego laika podpadał pod wymianę gwarancyjną (i to w podskokach).

Coś chyba było grubo nie tak z S-PVA 30" od Szajsunga, bo ten model był na rynku zaledwie chwilkę i błyskawicznie zniknął jak sen złoty.

sigmiarz - Wto 17 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
drzucające...
szczególnie jak się taka pani gwałtownie obraca.

Ja mam dobre doświadczenia z wszelkimi Apple Cinema Display, co prawda mój spaprałem dymem papierosowym jak jeszcze paliłem i ma smugi na samej górze (prawie ich nie widać, a widać tylko na białym),
ale poza tym żadnych problemów, co ważne jak przełączę się z srgb na adobe rgb
naprawdę to widzę, chociaż to nie musi świadczyć o szerokim gamucie :)
Do tego pracując głównie z grafiką do internetu nie mogę mieć zbyt dobrego monitora :neutral:

[ Dodano: Wto 17 Kwi, 2012 17:19 ]
Co do rozmiarów myślę że 30 inch wystarczy, monitor jest tak wysoki że większy przestaje być praktyczny, przy większych potrzebach lepiej kupić dwa mniejsze,
i tak zwykle brakuje miejsca po bokach bardziej niż na górze, więc chyba lepiej mieć
dwa, a nie zawsze aż tyle ich potrzeba więc można czasami jeden wyłączyć, dla oszczędności prądu np.

AuThoR - Sro 18 Kwi, 2012

A ja właśnie zaliczyłem zonka...już byłem prawie na "kup teraz" i nagle dowiedziałem się, że mój kalibrator z oprogramowaniem nie skalibruje tego P241W, a ponoć nie można kupić programu, którym to można skalibrować.
Opcja jest niby taka żeby zamówić z kalibracją i co jakiś czas profilować....masakra.

jaad75 - Sro 18 Kwi, 2012

AuThoR napisał/a:
a ponoć nie można kupić programu, którym to można skalibrować.
Ponoć można użyć amerykańskiej wersji Spectraview...

Ze względu na to, że cały plan i dwutygodniowe szukanie i wybieranie monitora szlag trafił musiałbym mieć pewność co do możliwości skalibrowania.
Najlepsze jest to, że wcześniej o tym nie myślałem bo gość na targach w łodzi (gdzie kupiłem kalibrator) kalibrował przy mnie (żeby mi pokazać jak to działa) właśnie NEC'a w związku z czym byłem pewny, że to standardowa procedura...

sigmiarz - Sro 18 Kwi, 2012

jaki to kalibrator ?

x-rite 1d pro

Tylko nie mylmy pojęć.,..ponoć skalibruję go nim, ale jedynie programowo, a tu potrzeba klibracji sprzętowej, z którą ponoć sobie nie poradzi to oprogramowanie.

AuThoR, ale ja mówię o hardware'owej kalibracji (LUT monitora).
Zobacz tę recenzję:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/nec_p241w.htm

fatman - Sro 18 Kwi, 2012

Zostaje więc wziąć CG245. Ma wszystko wbudowane i nie trzeba się pierdaczyć z kalibatorami od zewnętrznych dostawców.

Ale tam mowa właśnie o kalibracji przy użyciu I1 Display Pro... :roll:

No tak....piszą tu o tym....tylko na ile pewność, że to zaprądzi u mnie bez problemów.
Już nie raz tak miałem, że w teorii coś miało działać, a w praktyce coś wyskakiwało i lipa...

Nie wiem, nie widziałem tego NEC-a na oczy... :smile:
Ale skoro im się udało, to dlaczego Tobie miałoby się nie udać?

jaad75 napisał/a:
Ale skoro im się udało, to dlaczego Tobie miałoby się nie udać?

AuThoR napisał/a:
Już nie raz tak miałem, że w teorii coś miało działać, a w praktyce coś wyskakiwało i lipa...

Właśnie dlatego :D przerabiałem już takie sytuacje kilka razy :D
Wiesz.....wolałbym mieć pewność 100%.
Szkoda, że to tak wygląda bo zmusi mnie to do zmiany mojego wyboru chyba na eizo s2243w

Kalibrowanie w jakimś punkcie za 350zł nie wchodzi w ogóle w grę...można niby raz skalibrować na start, a później profilować - tylko jak wygląda w praktyce samo profilowanie?

czornyj - Czw 19 Kwi, 2012

AuThoR napisał/a:
A ja właśnie zaliczyłem zonka...już byłem prawie na "kup teraz" i nagle dowiedziałem się, że mój kalibrator z oprogramowaniem nie skalibruje tego P241W, a ponoć nie można kupić programu, którym to można skalibrować.
Opcja jest niby taka żeby zamówić z kalibracją i co jakiś czas profilować....masakra.

Litości... Jak - mając do dyspozycji najlepszy sensor na rynku i monitor z z 14-o bitową 3DLUT o 16-o bitowej precyzji - może się nie dać go skalibrować? Ktoś guziki do menu OSD zajumał? Ktoś skasował z całego internetu darmowe oprogramowanie NEC Multiprofiler II?

Może się - owszem - nie dać go skalibrować sprzętowo, z wczytaniem korekty linearyzacyjnej do LUT przy użyciu standardowego oprogramowania. Bez problemu natomiast można takową procedurę przeprowadzić, jeśli tylko użyje się amerykańskiego oprogramowania SpectraView II - skalibrowałem tak setki podobnych monitorów, więc możesz mi wierzyć na słowo.

No i na litość - dlaczego zamiast profesjonalnego monitora z 3DLUT i wszystkimi bajerami chcesz kupić kupić monitor dla sekretarek? Żeby się ukarać?

W razie wątpliwości wal śmiało na PM, albo na telefon - chętnie pomogę.

AuThoR - Czw 19 Kwi, 2012

czornyj napisał/a:
o i na litość - dlaczego zamiast profesjonalnego monitora z 3DLUT i wszystkimi bajerami chcesz kupić kupić monitor dla sekretarek? Żeby się ukarać?

No własnie bardzo mi zależało na tym konkretnym monitorze., a nie na eizo, który wymieniłem.
czornyj napisał/a:
Litości... Jak - mając do dyspozycji najlepszy sensor na rynku i monitor z z 14-o bitową 3DLUT o 16-o bitowej precyzji - może się nie dać go skalibrować? Ktoś guziki do menu OSD zajumał? Ktoś skasował z całego internetu darmowe oprogramowanie NEC Multiprofiler II?

Pytanie o kalibrację zadałem panu Tom01, który jest adminem mva i prowadzi swój sklep.
Odpowiedź otrzymałem jednoznaczną, że nie da się go skalibrować moim oprogramowaniem srzętowo i nie dostanę nigdzie takiego oprogramowania stąd moja załamka i zadumka nad tym co teraz wybrać.

czornyj - z chęcią skorzystam z twojej pomocy, na bank się odezwę na PW lub przedzwonię.
Jeśli idzie to zrobić to opcja zakupu dalej aktualna.

jaad75 - Czw 19 Kwi, 2012

AuThoR napisał/a:
Odpowiedź otrzymałem jednoznaczną, że nie da się go skalibrować moim oprogramowaniem srzętowo i nie dostanę nigdzie takiego oprogramowania
To już masz conajmniej dwie opinie mówiące, że to nieprawda...
fatman - Czw 19 Kwi, 2012

[quote="AuThoR"] czornyj - z chęcią skorzystam z twojej pomocy, na bank się odezwę na PW lub przedzwonię. [quote]

:sad: szkoda, że się nie dowiemy czy się da czy nie da i jak i czy zostało to potwierdzone przez AuThoRa. :cry:
Też chcemy kupić dobry monitor i móc go poprawnie kalibrować. :zalamany:

AuThoR - Czw 19 Kwi, 2012

fatman napisał/a:
szkoda, że się nie dowiemy czy się da czy nie da i jak i czy zostało to potwierdzone przez AuThoRa.
Też chcemy kupić dobry monitor i móc go poprawnie kalibrować.

Wstępnie możemy tu poruszyć ten problem....no chyba, że moderatorzy potraktują to jako OFT.

W każdym bądź razie w poniedziałek dostaję wycenę sprzętu foto i wtedy będę wiedział czy już zamawiamy monitor czy z kolejnej wypłaty.

jaad75 napisał/a:
AuThoR napisał/a:
Odpowiedź otrzymałem jednoznaczną, że nie da się go skalibrować moim oprogramowaniem srzętowo i nie dostanę nigdzie takiego oprogramowania
To już masz conajmniej dwie opinie mówiące, że to nieprawda...

Nie ukrywam, że liczyłem na was :)

Czyli rozumie, że skoro da się kalibrować to nie ma najmniejszego sensu zamawiać go z kalibracją, która kosztuje 350zł.

jaad75 - Czw 19 Kwi, 2012

fatman napisał/a:
szkoda, że się nie dowiemy czy się da czy nie da i jak i czy zostało to potwierdzone przez AuThoRa
Przecież linkowałem test tego monitora, w którym jest wyraźnie napisane, że się da i opisane jak.
czornyj - Czw 19 Kwi, 2012

[quote="fatman"][quote="AuThoR"] czornyj - z chęcią skorzystam z twojej pomocy, na bank się odezwę na PW lub przedzwonię.
Cytat:

:sad: szkoda, że się nie dowiemy czy się da czy nie da i jak i czy zostało to potwierdzone przez AuThoRa. :cry:
Też chcemy kupić dobry monitor i móc go poprawnie kalibrować. :zalamany:

Nie jest to wiedza tajemna, w wolnej chwili postaram się rozwinąć temat - trochę to niestety abstrakcyjne i zawiłe, trzeba dłuższego elaboratu, niestety dzień ma 24h, a z wiekiem zarywanie nocek toleruję coraz gorzej...

AuThoR - Czw 26 Kwi, 2012

No...za chwilę mi się ta wiedza przyda...sądzę, ze w przyszłym tygodniu będę zamawiał monitor :) wszystko na to wskazuje :)

[ Dodano: Sob 05 Maj, 2012 23:19 ]
mogę już zamawiać monitor :) czekam tylko na czornyja :)

Jak już będę miał go u siebie to porównam z moim DELL'em 2209wa i na pewno opiszę jak to wygląda w porównaniu tych dwóch monitorów.

fatman - Nie 06 Maj, 2012

No i co tam???
AuThoR - Nie 06 Maj, 2012

fatman, ja to dopisałem wczoraj :P
Jutro chce go zamówić jeśli mają na stanie no i jeśli czornyj będzie w stanie mi go sprawdzić.
Ze względu na to, że mój DELL jakiś czas będzie stał u mnie (bo szwagier już zapłacił, ale odbierze go za ok 2 miesiące) z wielką chęcią mocniej przyjże się różnicom tych dwóch monitorów.

czornyj - Nie 06 Maj, 2012

Rano lecę na zaproszenie Canona na targi do Düsseldorfu, ale wrócę koło środy i będę mógł go sprawdzić.
AuThoR - Pon 07 Maj, 2012

Cytat:
Rano lecę na zaproszenie Canona na targi do Düsseldorfu, ale wrócę koło środy i będę mógł go sprawdzić.

Ok...ja pewnie dzisiaj od nich otrzymam info czy mają na stanie magazynowym więc zamówie najwcześniej jutro. Zadzwonie tam dzisiaj żeby pogadać i ustale co i jak.

fatman - Pon 07 Maj, 2012

A ja w tym roku na DRUPĘ-Dupę się nie wybieram.
Za to moja Pani ędzie tam cały tydzień a ja będę mógł w tym czasie poplenerkować :mrgreen:

maput - Sro 09 Maj, 2012

Tak sobie zacząłem czytać ten temat i w trakcie czytania chyba dojrzałem do wymiany monitora... Wprawdzie do wydania 3k na P241W (tym bardziej 5k na PA241W) mentalnie nie jestem gotowy, ale głos wewnętrzny mi mówi, że po zakupie PA231W długo moralniaka bym nie miał. Z drugiej strony głos rozsądku szepcze mi do uszka że P221W wcale nie jest taki zły. Szczególnie że obecnie tez mam monitor 22" o tej samej rozdzielczości i całkowicie mi to odpowiada.
Mógłby mnie ktoś jakoś łopatologicznie przekonać że PA231 jest lepszy (a przez to droższy) od P221 nie tylko rozdzielczością ?

ps. Wiadomość z pierwszej ręki - na porównanie Authora nowego Neca do starego Della trzeba będzie jeszcze trochę poczekać ;)

AuThoR - Sro 09 Maj, 2012

maput, nie wypowiem się na temat p221w bo o nim akurat nie czytałem za wiele, ale u mnie 23"16:9 odpadł - nie mam zamiaru zmieniać na ekran, który jest 1,5cm niższy niż to co mam.

Ps. no tak....trzeba poczekać na porównanie bo sklep ma pusty magazyn i na tą chwilę nie dostałem nawet odpowiedzi kiedy będzie miał P241W :(

czornyj - Sro 09 Maj, 2012

maput napisał/a:
Tak sobie zacząłem czytać ten temat i w trakcie czytania chyba dojrzałem do wymiany monitora... Wprawdzie do wydania 3k na P241W (tym bardziej 5k na PA241W) mentalnie nie jestem gotowy, ale głos wewnętrzny mi mówi, że po zakupie PA231W długo moralniaka bym nie miał. Z drugiej strony głos rozsądku szepcze mi do uszka że P221W wcale nie jest taki zły. Szczególnie że obecnie tez mam monitor 22" o tej samej rozdzielczości i całkowicie mi to odpowiada.
Mógłby mnie ktoś jakoś łopatologicznie przekonać że PA231 jest lepszy (a przez to droższy) od P221 nie tylko rozdzielczością ?

PA231W wyposażony jest w normalnogamutową matrycę IPS sterowaną 14-o bitową 3D LUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania, z elektroniczną kompensacją równomierności podświetlenia.

P221W posiada zaś matrycę szerokogamutową PVA sterowaną zwykłą, 10-o bitową 1D LUT bez kompensacji równomierności podświetlenia.

Problem polega na tym, że im bardziej szerokogamutwy i kontrastowy monitor, tym bardzie potrzebuje on precyzyjnego sterowania i kompensacji równomierności podświetlenia, co stanowi mankament P221W.

Z punktu widzenia typowej fotografii (internet i minilab) wyraźnie lepszy więc będzie PA231W, którego matryca jest mniej wymagająca, a i tak sterowana z chirurgiczną, obsesyjną wręcz precyzją wystarczającą nawet we wściekle szerokogamutowych konstrukcjach.

Szeroki gamut przyda nam się dopiero przy druku offsetowym, cyfrowym, atramentowym, głównie w przypadku zdjęć z nasyconymi granatami, błękitami, turkusami, zieleniami - wtedy jednak najlepiej rozważać monitory od SX2262W lub PA241W wzwyż.

AuThoR - Sro 30 Maj, 2012

Monitor zakupiony....mam nadzieję, że w piątek już trafi do mnie. Jak już dojdzie to na pewno napiszę jakie są pierwsze wrażenia...teraz czekamy...

[ Dodano: Pią 01 Cze, 2012 20:46 ]
Monitor już w domu....takie pierwsze spostrzeżenie po godzinie porównywania - ten DELL 2209WA to naprawdę kawał dobrej roboty - brawo dla DELLA.

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 19:29 ]
No więc tak...z tego względu, że czornyj się nie odzywa postanowiłem sam przeprowadzić kalibrację tego nec'a.
Po kalibracji wygląda to tak (jeśli chodzi o cyferki):

Monitory postawione mam obok siebie - dell 2209WA oraz nec P241W.
Po kalibracji kolorystyka jest można powiedzieć idealnie taka sama na dwóch monitorach - różnice są mało zauważalne.
Szczegóły obydwa monitory oddają tak samo...
Reasumując nie mogę powiedzieć "o kurcze...tutaj to jest obraz"

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 19:43 ]
Jakieś mądre sugestie?

Kameleon - Wto 05 Cze, 2012

AuThoR, ja właśnie czekam na kuriera który ma mi przytaszczyć NEC'a PA231W
między innymi
Mam teraz LG W2252S i też nie spodziewam się że krzyknę : O K.... to jest dopiero obraz.
Kupiłem go po to aby później uniknąć niespodzianek przy oglądaniu wydrukowanych fotek, no i komfort pracy czyli kąty patrzenia na matryce... ale najważniejsze to ta kwestia zaufania jeśli chodzi o kolory itp

hijax_pl - Wto 05 Cze, 2012

AuThoR napisał/a:
różnice są mało zauważalne.
A jak porównujesz? Co wyświetlasz?
AuThoR - Wto 05 Cze, 2012

Kameleon napisał/a:
ale najważniejsze to ta kwestia zaufania jeśli chodzi o kolory itp

No to ci powiem, ze kolorami to ten dell którego porównuje jest praktycznie taki sam...obydwa monitory są skalibrowane.

hijax_pl napisał/a:
A jak porównujesz? Co wyświetlasz?

No różnie...jesli chodzi o obrazy testowe to nec bije go na glowe...natomiast mi zalezalo na ogolnym obrazie wiec otwieram roznego rodzaju foty, ktore porownuje pod katem kolorystycznym, przejsc tonalnych i ogolnej jakosci obrazu.
Na ta chwile moge powiedziec ze dwa sotjace obok siebie monitory bez zaglebiania sie w szczegoly maja taki sam obraz.
Kolory praktycznie wychodza idealnie takie same - na niektorych fotach widac delikatna roznice (bardzo delikatna) w kolorach.

Wizualna ocena jakosciowa wyglada podobnie - znowu PRAWIE ten sam obrazek.
Przejscia tonalne - na necu widac wiecej szczegolow w miejscach zblizajacych do przepalow jesli nawet nie delikatnie przepalonych (raczej to drugie).

Zaprosilem znajomego, ktory ma eizo i mówił ze gadam glupoty i ze musi byc spora roznica. Jednak na miejscu przyznal mi racje i pochwalil della...bo w sumie nie mozna sie bylo niczego czepic.

Zwróćcie uwagę, że ani razu nie napisałem, że z neckiem jest cos nie tak....wg mnie daje bardzo ladny obraz oraz wypada dobrze w obrazach testowych.

Kameleon - Wto 05 Cze, 2012

nie wiem dlaczego u mnie w NEC PA231W brightness jest w % a nie w cd/m2 ??
jaad75 - Wto 05 Cze, 2012

AuThoR napisał/a:
natomiast mi zalezalo na ogolnym obrazie wiec otwieram roznego rodzaju foty, ktore porownuje pod katem kolorystycznym, przejsc tonalnych i ogolnej jakosci obrazu.
No, ale przeciez właśnie po to przeprowadzasz kalibrację, żeby w ogólnej ocenie wizualnej zdjęć było maksymalnie podobnie. Tak działa CMS. Bardzo dobry monitor pokaże więcej niuansów, tyle, że tych niuansów w większości zdjęć po prostu nie ma, albo są mało istotne (choć ich widoczność w trakcie obróbki akurat jest istotna).
sigmiarz - Sro 06 Cze, 2012

Kameleon napisał/a:
nie wiem dlaczego u mnie w NEC PA231W brightness jest w % a nie w cd/m2 ??

masz w specyfikacji maks. cd/m2, % to będzie % z maks, może to oczywiste, ale skoro masz wątpliwości.. :smile:

AuThoR - Sro 06 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
No, ale przeciez właśnie po to przeprowadzasz kalibrację, żeby w ogólnej ocenie wizualnej zdjęć było maksymalnie podobnie. Tak działa CMS. Bardzo dobry monitor pokaże więcej niuansów, tyle, że tych niuansów w większości zdjęć po prostu nie ma, albo są mało istotne (choć ich widoczność w trakcie obróbki akurat jest istotna).

Oczywiście...tylko wiesz o co mi chodzi...myślałem, że różnica jakościowa monitorów obnaży znacznie mocniej niedociągnięcia della.
Żeby w oczy nie raziło pozbyłem się Della :P
Teraz jedynie czekam czy czornyj w końcu coś napisze o kalibracji. Bo ja zrobiłem to z jakiegoś automatu i tyle...ustawiłem jedynie brightnes na 120 ręcznie a reszta sama poleciała.
A to, że po kalibracji obydwa monitory pokazywały praktycznie te same kolory świadczy o tym, że 1d pro daje radę.

jaad75 - Sro 06 Cze, 2012

AuThoR, tyle, że wiesz, "z automatu", nie masz dostępu do LUT monitora, więc kalibracja da znacznie gorsze efekty, niż mogłaby.
AuThoR - Sro 06 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
AuThoR, tyle, że wiesz, "z automatu", nie masz dostępu do LUT monitora, więc kalibracja da znacznie gorsze efekty, niż mogłaby.

haaaaa....no i tu właśnie mam dylemat...bo w sumie po kalibracji w zarządzaniu kolorem nie mam profilu icc więc wydawało mi się, że skalibrowałem lut monitora. Jesteś pewny, że to co zrobiłem to kalibracja tylko karty grafiki?

Po czym mam rozróżnić czy kalibruję kartę czy kalibruję LUT monitora?

[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 13:39 ]
halo halo...żyje tu ktoś?

komor - Sob 23 Cze, 2012

AuThoR, no i jak tam wrażenia z użytkowania nowego sprzętu?
AuThoR - Sob 23 Cze, 2012

Wrażenia?.......
Wrażenia takie, że czornyj polecił monitor oraz pomoc (ze względu na to że poleca właśnie ten model)w sprawie kalibracji...ale niestety tylko do momentu zakupienia w polecanym przez niego sklepie oraz doradzenia modelu monitora miałem z nim jakiś kontakt. Na to chwilę olał totalnie... brak odzewu mimo tego, że praktycznie dziennie wchodzi na forum...

Ja oczywiście rozumie, że ktoś NIE MUSI pomagać....ale proszę innych (bo nie będę tego więcej poruszał) - jeśli oferujecie swoją pomoc to dotrzymujcie obietnicy bo inaczej takie osoby jak ja kupią sobie zabawkę za 3k i nawet nie będą wiedziały czy dobrze z nią postąpiły.

Pozdrawiam czornyj

B o g d a n - Nie 24 Cze, 2012

AuThoR napisał/a:
Monitory postawione mam obok siebie - dell 2209WA oraz nec P241W.
Po kalibracji kolorystyka jest można powiedzieć idealnie taka sama na dwóch monitorach - różnice są mało zauważalne.
Bo ten Dell to kawał dobrego i taniego monitora.
Obrazy testowe na NEC są piękne bo muszą być piękne, inaczej kto by widział różnicę i kto by kupił?
AuThoR napisał/a:
czornyj polecił monitor oraz pomoc ..... w sprawie kalibracji...ale niestety tylko do momentu zakupienia w polecanym przez niego sklepie oraz doradzenia modelu monitora miałem z nim jakiś kontakt.
To jest samo życie ... wroć! - marketing. :wink:
AuThoR - Nie 24 Cze, 2012

Muszę napisać sprostowanie.
Czornyj nie olał mnie tylko po prostu wyjechał na dłuższe wakacje i wraca dopiero w lipcu.
Właśnie dostałem od niego wiadomość i bardzo mnie to ucieszyło, że jednak mogę dalej liczyć na obiecaną pomoc.

lokale001 - Pon 02 Lip, 2012

uważam, że dobry monitor do większych obróbek zdjęć to CRT, oczywiście dobrze skonfigurowany.

Pozdrawiam.

AuThoR - Pon 02 Lip, 2012

lokale001 napisał/a:
uważam, że dobry monitor do większych obróbek zdjęć to CRT, oczywiście dobrze skonfigurowany.

Pozdrawiam.

Niestety tak ogólnym stwierdzeniem nie wniesiesz nic do tematu.

jaad75 - Pon 02 Lip, 2012

lokale001 napisał/a:
Uważam, że nie masz racji. Pomijając już, że znaleźć dzisiaj dobry CRT, to naprawdę sztuka.