forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr połówkowy ND do zachodu słońca.

kajlen - Sob 06 Sie, 2011
Temat postu: Filtr połówkowy ND do zachodu słońca.
Witajcie.

Ostatnio byłem w górach, oglądałem niesamowity zachód słońca i postanowiłem zrobić mu zdjęcie. Niestety filtr połówkowy, który mam był za słaby (łagodne przejście, odpowiednik cokin 121m, więc chyba nd 0.6, ale pewności nie mam). Kolega polecił mi filtr z przejściem ostrym, ale teraz nie wiem czy powinien być to nd 0.9 czy nd 1.2. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii i mógłby się nim podzielić?

fatman - Sob 06 Sie, 2011

Nie słuchaj kajlen kolegi tylko kup filtr ND ale odwrócony.
Robię nim prawie zawsze kiedy zachód jest w kompozycji.
Uzywam Hi-Tech. Np:
http://fotozakupy.pl/filt...d-nd-0-6,14583s

Tu masz recenzję:
http://landscapephotograp...nd-grad-filter/

candy - Sob 06 Sie, 2011

do wschodów,tudzież zachodów słońca stosuje się odwrócone filtry(z ang."reverse ND graduated filter")
kajlen - Sob 06 Sie, 2011

Oooo, dziękuję. To jest dokładnie to, o co mi chodziło. Naszło mnie jednak jeszcze jedno pytanie. W sklepach internetowych filtry odwrócone mają ceny dużo ponad 2 x większe niż standardowe filtry z łagodnym przejściem. Czy będzie jakaś różnica jeśli użyje się filtra standardowego, połówkowego z łagodnym przejściem ale "do góry nogami"? Dolna częśc kadru jest poza zasięgiem filtra, maksymalnie zacieniona jest linia horyzontu ze słońcem, a górna część kadru jest objęta łagodnym przejściem filtra.
fatman - Nie 07 Sie, 2011

kajlen napisał/a:
Czy będzie jakaś różnica jeśli użyje się filtra standardowego, połówkowego z łagodnym przejściem ale "do góry nogami"?

Będzie i to znacząca. Zrób sobie taką fotkę to sam zobaczysz.
Będziesz widział brzeg filtra szklanego ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Niestety... chcesz mieć ładne fotki zachodów? - Trzeba płacić.
Ja zapłaciłem i nie żałuję. :mrgreen:

kajlen - Nie 07 Sie, 2011

Tak też myślałem (po tym jak juz napisałem ;) No nic, trzeba składać kasę - 200 zł piechotą nie chodzi... Dzięki za pomoc :)
i-f - Czw 18 Sie, 2011

A ja mam takie pytanie. Jaki zestaw do zachodów nad morze wybrać? Tzn lepiej kupić połówkowy odwrócony 0.9 czy 0.6 i do niego dokładać np zwykły połówkowy 0.3? Chodzi mi przede wszystkim o uniwersalność rozwiązania... Filtry połówkowe odwrócone nie są tanie więc dylemat duży ;)
fatman - Czw 18 Sie, 2011

Weź 0.9 odwrócony i 0.3 oraz 0.6 zwykłe.
Jak będizesz potrzebował więcej to złozysz 0.6 i 0.3.
Na mam wszystkie trzy ND ale najczęściej używam 0.9

i-f - Pią 19 Sie, 2011

A doradźcie mi proszę jakie przejście powinienem nabyć?

To na co chciałbym się obecnie zasadzić (wszystko Hitecha):
- połówkowy odwrócony 0.9
- połówkowy ND 0.9
- połówkowy ND 0.3 albo 0.6 (nie wiem jeszcze ale bardziej skłaniam się do 0.6)

I teraz. Obiektyw na który obecnie zakładał bym filtry to 18-55, kit do Sony. Nie jest to szkło górnych lotów ale z "prawie" szerokim kątem to jedyne co aktualnie posiadam. Średnica obiektywu 55mm, założony na body z matrycą APSC więc crop 1.5x.

Za jakiś czas chcę zakupić Tamrona 17-50, tam średnica obiektywu to ile dobrze pamiętam 67mm.

Pytanie więc jest takie: jakie przejście soft czy hard?

hijax_pl - Pią 19 Sie, 2011

Cytat:
jakie przejście soft czy hard?
W zasadzie to mam podejrzenia, że nie wiesz o co pytasz, skoro wiążesz to z gwintami obiektywów... :roll:

Tu masz porównanie między soft i hard:

Ze strony http://www.nathangriffin....raduated_nd.htm

P.S
Konta - to są zasadniczo w banku ;)

i-f - Pią 19 Sie, 2011

Wiem jaka jest różnica... tzn takie mam wrażenie ;)

Pytam w kontekście gwintu ponieważ trafiłem kilkukrotnie na zdanie iż ma to także znaczenie przy doborze filtra. Opinie takie podparte były tym, iż na obiektywie o małej średnicy soczewki przejście soft zajmuje dużą jego część... Nie wiem czy faktycznie ma to znaczenie dla robionego zdjęcia stąd moje pytanie...

P.S.

"Konta"... projekcja kryzysu nawet w obszary hobby i wolnego czasu :P

i-f, i z tego powodu chcesz inwestować w filtr hard pieniądze w ilości porównywalnej z wartością posiadanego obiektywu?
i-f - Pią 19 Sie, 2011

Jasne, że nie... Chcę dokonać możliwie dobrego wyboru mając na uwadze obecną i przyszłą sytuację sprzętowo - finansową...

Wiem, mam świadomość, że dobór filtra to nie jest tylko mapowanie samego obiektywu, body, czy też czegokolwiek innego, na to co na rynku jest dostępne...

Osobiście wziął bym wersję soft, gdyż mam wrażenie, że jest bardziej uniwersalna i na co dzień przyda się częściej... Sama kwestia kupowania filtrów wiąże się z wakacyjnym wyjazdem nad morze... Powód może błahy, ale będę miał przez to więcej czasu na posiedzenie sobie spokojnie w terenie i pstrykanie obrazów... Będę miał jakikolwiek czas :/ Później sprzęt będzie wykorzystywany okazjonalnie w miarę możliwości w różnych warunkach...

Czym jednak są moje odczucia, skoro w życiu nie miałem takiego filtra nawet w dłoniach? Liczyłem więc na fachową radę ze strony doświadczonych koleżanek i kolegów...

mozer - Pią 19 Sie, 2011

Ja się może podłączę - czy możecie polecić jakiś holder do takich hitechów? Bo widzę rozpiętość cenowa jest ogromna. Stosujecie przejściówki na wszystkie posiadane gwinty obiektywów?

mozer, do jakich "hitechów"? 85mm czy 100mm?
mozer - Pią 19 Sie, 2011

Raczej 85. Ktoś używa 100 mm?

Ja używam :D
mozer - Pią 19 Sie, 2011

Kosztowna sprawa ;)

No ale wracając do meritum - dlaczego holdery hitecha kosztują czasem 400 zł, cokina 50, a delty 10? ;) Wiem, wiem - firma, ale chyba czymś się różnią?

A widziałeś jak wygląda holder Hitecha? (btw ja go kupiłem za ok 250zł w GB podczas gdy w PL za 400zł chodzi :roll: )
Cokina do P to nie jest nic specjalnego, ale już Z-pro to całkiem fajowa zabawka...
Delt (Cokin-P) mam już 4, tanie i jakość... odwzorowuje cenę ;)

mozer - Pią 19 Sie, 2011

hijax_pl, no jakbym miał w ręku te holdery, to pewnie bym nie pytał ;)

Chodzi mi głównie o to, czy filtry nie wypadają w tych tanich zamiennikach.

Hitecha jest zrobiony całkowicie z aluminium, ma demontowalny gwint na polara, prościej się go zakłada na adapter i pewniej na nim blokuje.

Cokina i Delty to w zasadzie plastikowe badziewia. W zasadzie to nie wiem kto kupuje oryginalne holdery Cokin-P :roll: (no chybam że całe sety jakieś)

mozer napisał/a:
Chodzi mi głównie o to, czy filtry nie wypadają w tych tanich zamiennikach.

Dlatego "Delt" (a raczej chińskich noname'ów) mam już 4 bo.. się skubane wycierają...

mozer - Pią 19 Sie, 2011

A jest coś porządniejszego na szerokość 85 mm? No oczywiście nie licząc hitecha.

mozer napisał/a:
A jest coś porządniejszego na szerokość 85 mm? No oczywiście nie licząc hitecha.
Dwie "delty". Jak się jedna skończy to w zapasie masz drugą?
mozer - Pią 19 Sie, 2011

Dziwne, że nikt nie zrobił jeszcze aluminiowej podróbki ;)

mozer, bo delta-like podrabia plastikowego Cokina a nie aluminiowego Hitecha :D
kajlen - Pią 19 Sie, 2011

Widzę, że temat sie mocno rozwinął - to bardzo fajnie :)

Chciałbym zadać szybkie pytanie: jeśli chodzi o jakość to czy Cokin jest porównywalny z Hitechem? Czy gorszy? Bo różnica w cenie to kilkanaście złotych, zastanawiam się czy dokładać do Hitecha.

mozer - Pią 19 Sie, 2011

kajlen, z tego co się zorientowałem po różnych wypowiedziach cokin daje nieprzyjemne zafarby przy filtrach szarych.

Hitech też potrafi magentować...
Ale nie zdarzyło mi się to przy połówkowych tylko zwykłych ND (mówię o filtrach slotowych Hitech).

kajlen - Pią 19 Sie, 2011

Czyli mogę spokojnie brać Cokina? :>

kajlen, ja oglądałem swego czasu Cokina i jakoś im nie zaufałem...
mozer - Pią 19 Sie, 2011

Zresztą, czy przy fotografii cyfrowej stanowi to jakiś problem? :)

mozer napisał/a:
Zresztą, czy przy fotografii cyfrowej stanowi to jakiś problem? :)
Oj zdziwiłbyś się jak duży nieraz...
fatman - Sob 20 Sie, 2011

mozer napisał/a:
...z tego co się zorientowałem po różnych wypowiedziach cokin daje nieprzyjemne zafarby przy filtrach szarych.

Zgadzam się, szczególnie te bardzo gęste.
Taki np Hitecha 3 ND daje różowawo-magentowy zafarbik.
Aby tego uniknąc i mieć idealne foty... trzeba zaopatrzyć się w "The BIG Stopper" firmy Lee.
Ale kasy trzeba mieć sporrrro i... polować bo w PL niedostępny :razz:

mozer - Sob 20 Sie, 2011

A jaka jest przeszkoda w korekcji w postprocessingu?
dragossani - Sob 20 Sie, 2011

Taka, że taki filtr ma bardzo nierówną transmisję i zabarwienie magentą to nie tylko przesunięcie tinty ale zaburzenie równowagi kolorystycznej w różnych miejscach pasma. Skorygowanie tego jest trudne (ewentualnie color-checkerem).
candy - Sob 20 Sie, 2011

eee....zamiast LEE można za mniejsze pieniądze kupić filtry ND z LightCraftWorks(LCW)
mam i używam,ND 9 i nie daje zafarbu

hijax_pl - Sob 20 Sie, 2011

dragossani napisał/a:
ewentualnie color-checkerem
To powiem, że z D700, colorcheckerem i softem passporta do profili i tak wychodzi nieciekawie...

Wrócę do domu to podam przykład, aby zobrazować to o czym mówię.

kajlen - Sob 20 Sie, 2011

Ale to tak z braku przekonania, z czy jakieś faktyczne "przeciw" były?
mozer - Sob 20 Sie, 2011

Czyli co? Nie ma dobrego filtru szarego dla zwykłego śmiertelnika? ;) To takie Marumi to musi być już jakaś kompletna kaszanka...
sigmiarz - Nie 21 Sie, 2011

są też filtry nakręcane połówkowe ND, część z filtrem jest niezależna względem tej z gwintem.
candy - Nie 21 Sie, 2011

głowy sobie nie dam uciąć ale chyba nie ma nakręcanych Reverse ND
Poza tym ogranicza Cię niemożność podniesienia/opuszczenia filtra ,jest tylko możliwość obrotu filtra

kajlen - Pon 22 Sie, 2011

Innymi słowy nakręcane to raczej wyciąganie kasy od ludzi.
hijax_pl - Pon 22 Sie, 2011

kajlen, innymi słowy - widziałeś nakręcane połówki tych bardziej poważanych firm?
kajlen - Pon 22 Sie, 2011

Ty poważniejszych to nie, ale one w dalszym cigu nie umożliwiają regulowania wysokości przejścia części neytralnej w barwioną, prawda?
sigmiarz - Wto 23 Sie, 2011

mogą pomimo tego uratować, najgorszy jest ten przepał na górze kadru, jeśli filtr jest z łagodnym przejściem wygląda to dobrze.

[ Dodano: Wto 23 Sie, 2011 08:33 ]
może też nie tyle chodzić o filtr do fotografowania samego zachodu ( :???: )
i słońca w kadrze :roll: co fotografowania o tej porze, kiedy jest wyraźna różnica między ekspozycją na górze kadru i na dole.

[ Dodano: Wto 23 Sie, 2011 08:35 ]
mimo że dość trudne, to jednak dość ciekawe światło, lubię tą porę, szczególnie w słoneczne dni.