forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki super zoom

kozikpl - Pon 08 Sie, 2011
Temat postu: Jaki super zoom
Witam
Jestem właścicielem Canon A510- 3,2 mega, 4x zoom i gdyby nie jego powooolna praca narazie nie myślałbym o zmianie aparatu.

Jak już zdecydowałem się na zmianę pomyślałem o superzoomie tak do 1500zł
jest generalnie spory wybór i naprawdę ciężko coś wybrać :(
Dobrze piszą o Panasonic Lumix DMC-FZ100 oraz o FinePix Hs20 EXR
jest również Canon SX30 IS ale stawiam go na końcu.
Jeszcze spotkałem na forum Sony Cyber-shot DSC-HX100V i chciałbym go dodać do porównania.

W Fuji podoba mi się ręczna możliwość zmiany zooma, a panasonic chyba ma lepszą jakość zdjęć.

Mi najbardziej zależy na przyzwoitej jakości zdjęć, żeby aparat był szybki i żeby posiadał odchylany lcd.
Generalnie wolałbym mieć zoom x15 i lepszą optykę ale chyba tak to nie ma :) wpychają jak najwiękze zoomy i jak najwięcej pikseli :(

Czy istnieje jakiś zloty środek?

cervandes - Sro 10 Sie, 2011

Nie istnieje. Ja brałem pod uwagę HS20 i HX100V, na panasa nawet nie patrzyłem bo ludzi o nim piszą bardzo źle - nie rozumiem skąd takie info że dobrze o nim ktoś pisze? HS20 odpadło ze względu na koszmarną obsługę menu i jakość wykonania. Zaletą Fufu jest za to możliwość zapisu w RAW jeżeli będziesz chciał się tym bawić, no i zasilanie 4xAA.

Ja wybrałem jednak Soniaka. Bardzo dobra jakość wykonania, na dodatek Made In Japan więc niespotykana sprawa jak na tej klasy sprzęt. Wszystkie aparaty robią podobne zdjęcia i ciężko wybrać. Mnie przekonało fenomenalne FullHD którego aparatowi sony może zazdrościć każdy produkt konkurencji. Do tego w Sony jest pierścień zmiany ogniskowej (co prawda elektroniczny ale zawsze), dzięki czemu mi, użytkownikowi dużych lustrzanek bardzo się podoba. Ekran, menu, wykrywanie scen - wszystko to działa w HX100V najlepiej ze wszystkich maszyn którymi się bawiłem.

Obejrzyj go. Warto.

cube007 - Sro 10 Sie, 2011

cervandes napisał/a:
Nie istnieje. Ja brałem pod uwagę HS20 i HX100V, na panasa nawet nie patrzyłem bo ludzi o nim piszą bardzo źle - nie rozumiem skąd takie info że dobrze o nim ktoś pisze?

http://cokupic.pl/produkt...Lumix-DMC-FZ100 - chocby tutaj, no chyba ze ludzie posiadajacy ten sprzet udaja ze sa zadowoleni...

kozikpl - Sro 10 Sie, 2011

Dziękuję za odpowiedź i proszę o więcej.
Rzeczywiście jest spory wybór i trudno coś wybrać:
Fuji, Panasonic lub Sony w tej chwili innych chyba nie biorę pod uwagę, fakt, że mam sentyment do firmy Canon ale z tego co widać w internecie SX30 is wygląda jak duża zabawka (albo chociaż mniej rasowo)- jeżeli uważacie inaczej chętnie poznam Wasze opinie i o tym aparacie :)

Martin___ - Czw 11 Sie, 2011

cube007 napisał/a:
cervandes napisał/a:
Nie istnieje. Ja brałem pod uwagę HS20 i HX100V, na panasa nawet nie patrzyłem bo ludzi o nim piszą bardzo źle - nie rozumiem skąd takie info że dobrze o nim ktoś pisze?

http://cokupic.pl/produkt...Lumix-DMC-FZ100 - chocby tutaj, no chyba ze ludzie posiadajacy ten sprzet udaja ze sa zadowoleni...

Akurat takie opinie są dla mnie najmniej ważne. Po pierwsze - nie wiadomo kto je pisał, może sam sklep.
Po drugie - ile jest osób, które nie chwalą własnego aparatu? :) Szczególnie, gdy jest to opinia tuż po zakupie - wtedy prawie każdy, zwłaszcza amator (a to jest target superzoomów), jest wniebowzięty. Kompletnie mnie takie opinie nie interesują - nie są obiektywne. Ludzie mają głeboką niechęć do przyznania się przed sobą (a co dopiero przed kimś), do źle wydanych pieniędzy :)

kozikpl - Czw 11 Sie, 2011

Poczytałem sporo opini i skłaniam się powoli nad Sony HX100V.
Czy na forum są użytkownicy tego aparatu?

cervandes - Sob 13 Sie, 2011

Dodam, że używam D300s, 17-55, 35/1.8, Sigmy 10-20, SB-900. A mimo to kupiłem HX-100V bo nie zawsze mam ochotę taszczyć wielkiego Nikona. A jak HX100V spadnie albo się utopi to będzie mniejsza strata.