|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Portretówka do pentaxa
NeoRav - Wto 09 Sie, 2011 Temat postu: Portretówka do pentaxa Witam. Szukam obiektywu do pentaxa k-r. Chciałbym zająć sie portretami. Jako, że dopiero zaczynam zabawę z fotografią ma to być narazie nie za drogi obiektyw. Myśle, że ok 1000-1500zł. Zastanawiałem sie nad m42 juliterem 9,
Pentax DA 50-200mm f/4,0-5.6 ED początek do portretów, a reszta pewnie przyda się w terenie, lub
Samyang 85 1.4f
Co polecacie? A może coś jeszcze innego?
ophiuchus - Wto 09 Sie, 2011
NeoRav, portrety można i rybim okiem robić Jeśli jednak wolisz bardziej "klasyczne" podejście to faktycznie coś z zakresu 50-85 mm. Ten telezum nadaje się, i owszem, ale jeśli chciałbyś uzyskać z niego mocno rozmyte tło to musiałoby ono znajdować się w dużej odległości za fotografowaną osobą. Może standardowo - Pentax 50mm F1.4? Cena jest w założonym przez Ciebie przedziale, a wydaje mi się, że w tych parametrach większość oferowanych na rynku obiektywów daje co najmniej dobre efekty.
lotofag - Wto 09 Sie, 2011 Temat postu: Re: Portretówka do pentaxa
NeoRav napisał/a: | Co polecacie? A może coś jeszcze innego? |
Pentax DA 70/2.4 Limited - w okolicach 1500zł można wyhaczyć używany. Niby światłem może nie powalać, ale wystarczy wziąć w rękę żeby się zakochać, nie wspominając o zapięciu do korpusu sprawdzeniu efektów
W podanym budżecie zmieści się też wspomniany wyżej FA 50/1.4
Samyang 85/1.4 jeśli lubisz manualne szkła i będziesz potrafił sobie z nim poradzić.
Zakup amatorskiego ciemnego teleobiektywu typu DA 50-200/4-5.6 to raczej wyjście dla mocno oszczędnych i żądnych dużej "uniwersalności".
Inne propozycje jakie przychodzą mi do głowy niestety mocno przekraczają budżet (FA 77/1.8 Limited, FA 43/1.9 Limited, DA* 50-135/2.8, Sigma 50/1.4, Sigma 50-150/2.8)...
sigmiarz - Sro 10 Sie, 2011
jak na początek to bardziej uniwersalnie czyli wspomniany FA 50/1.4
pamiętaj o cropie, na k-r to będzie 75mm.
jaad75 - Sro 10 Sie, 2011
sigmiarz napisał/a: | pamiętaj o cropie, na k-r to będzie 75mm. | Wyrażajmy się precyzyjnie - będzie dawał kąt widzenia jak obiektyw 75mm na małym obrazku, zwanym czasem pełną klatką.
Poza tym, jak wyżej - w tym budżecie, FA50/1.4, ewentualnie DA70/2.4, no chyba, że manuale Ci nie straszne.
NeoRav - Sro 10 Sie, 2011
Tyle, ze obiektyw "kitowy " ktory ma 55mm i wydaje mi się troche za krótki tzn. Musze robić portrety z bardzo bliska.
sigmiarz - Sro 10 Sie, 2011
to juz masz odpowiedź, DA70/2.4 tylko że najtańszy widziałem za 2069 nowy, ale obiektywów spokojnie można szukać używanych, szybko można zweryfikować.
Bardzo dobry a jak za te pieniądze (900pln) oszałamiający jest Samyang 85,
i na Twoim miejscu wziąłbym właśnie jego jak 55 to za krótko.. 85 musi wystarczyć.
lotofag - Czw 11 Sie, 2011
NeoRav napisał/a: | Tyle, ze obiektyw "kitowy " ktory ma 55mm i wydaje mi się troche za krótki tzn. Musze robić portrety z bardzo bliska. |
To co to za portrety, same głowy/twarze Cię interesują?
Cytat: | Bardzo dobry a jak za te pieniądze (900pln) oszałamiający jest Samyang 85,
i na Twoim miejscu wziąłbym właśnie jego jak 55 to za krótko.. 85 musi wystarczyć. |
Można być zachwyconym, można się i sparzyć - nie każdemu pasuje manual...
Akurat w Pentaksie powinna bez zarzutu działać automatyka przysłony, tylko do ręcznego ostrzenia przy małej GO potrzeba pewnej wprawy.
NeoRav - Pon 29 Sie, 2011
A jeśli miałbym wybierać między samyang'iem a jupiterem 9 to który bardziej byście polecali?
jaad75 - Pon 29 Sie, 2011
Samyang zdecydowanie wygodniejszy.
Pod jakim względem?
Jupiter to m42 (potrzebujesz przejściówki, stop down meteringu, potwierdzenie ostrości działa tylko na centralnym punkcie, nie działa matrycowy pomiar światła, ani P-TTL), Samyang, to bagnet K, odpowiednik obiektywów A Pentaksa, czyli działają normalnie wszystkie funkcje, z wyjątkiem AF.
A to rzeczywiście wygodniejszy.Znalazłem jeszcze używanego tamrona na internecie
Tamron 28-75 F2.8
Co o nim myślicie?
Raczej trudno go nazwać portretówką...
75 na 2.8 bylo by chyba dobre?
kozidron - Pon 29 Sie, 2011
NeoRav, żaden zum nie zastapi Ci stałki (powiedzmy, że pominiemy wyjatki gdzie czasem spotyka sie wyjatkowo dobre zumy i wyjatkowo kiepskie stałki tu np. świetny sony 24-70/2.8 na ogniskowej 28mm vs. kiepski canon 28mm/1.8 ) szczególnie przy tak wdzięcznej dziedzinie jak fotografia portretowa gdzie szuka się dobrych własności optycznych.
NeoRav napisał/a: | 75 na 2.8 bylo by chyba dobre? | W sensie kombinacji ogniskowa/przysłona, to nawet 50mm @ f/2.8 na APS-C jest często wykorzystywany - sam najczęściej przymykam 50/1.4 do takiej właśnie przysłony, ale obrazowanie zooma mocno jednak odbiego od tego, co daje stałka... I tu nawet nie chodzi o rozdzielczość przymkniętej stałki vs. zoom na pełnej dziurze...
Aha rozumem. Czyli lepiej pozostac juz przy tym samyangu
lotofag - Nie 04 Wrz, 2011
O ile jesteś pewny, że go opanujesz
Bobby - Nie 04 Wrz, 2011
ophiuchus napisał/a: | Jeśli jednak wolisz bardziej "klasyczne" podejście to faktycznie coś z zakresu 50-85 mm. |
lotofag napisał/a: | Pentax DA 70/2.4 Limited - w okolicach 1500zł można wyhaczyć używany. |
sigmiarz napisał/a: | to juz masz odpowiedź, DA70/2.4 |
NeoRav napisał/a: | Czyli lepiej pozostac juz przy tym samyangu |
Ja bym "pozostal" przy DA70/2.4. To klasyczna portretowka do popiersia (head-and-shoulders) - odpowiednik 100/105 na pelnej klatce. Dla mnie osobiscie 85-ka jest nieco za ciasna, a 50-ka nieco za szeroka. (Chociaz zaraz moga posypac sie przyklady portretow robionych 800-ka i 16-ka, co juz zreszta zdarzylo sie w innym watku.) Poza tym, jesli masz pozostac przy jednym szkle portretowym, to 50-ka bedzie bardziej universalna niz 85-ka. Mozna by tez rozwazyc Tamron 60 f/2.
lotofag - Nie 04 Wrz, 2011
Bobby napisał/a: | Mozna by tez rozwazyc Tamron 60 f/2. |
A jest dostępny z bagnetem K?
Bobby - Nie 04 Wrz, 2011
lotofag napisał/a: | A jest dostępny z bagnetem K? |
Good catch. Rzeczywiscie wyglada na to ze ten jeszcze nie jest, mimo ze niektore Tamrony sa.
muzyk - Pon 05 Wrz, 2011
NeoRav napisał/a: | Zastanawiałem sie nad m42 juliterem 9, |
Do Pentaxa masz 85 1.8 Pentax SMC albo taki sam Takumar.
Wersja 1.9 lekko gorsza.
Jeśli już manualny obiektyw, to poza Planarem 85, Pancolarem 80, czy Biotarem 75 (gigantyczne pieniądze kosztuje) nie ma nic lepszego w w miarę przyzwoitej cenie.
Manualny Pentax 85 1.4 kosztuje krocie, ale faktycznie ma świetną optykę.
jaad75 - Pon 05 Wrz, 2011
muzyk, ale zdajesz sobie sprawę, że nie wszystkie manuale dają ten sam komfort użytkowania na cyfrowym body?
muzyk - Wto 06 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | że nie wszystkie manuale dają ten sam komfort użytkowania na cyfrowym body? |
Żaden manualny obiektyw nie daje komfortu, poza tymi ze stykami, które dają trochę większy.
Moim zdaniem, wybór obiektywu bez AF musi być bardzo świadomy, zwłaszcza przy szkłach, które są bardzo drogie jak na manualne.
Mam na myśli np. Pentax 85 1.4. Super optyka, ale przy cenie 1000 czy ponad 1000 euro, chyba dla totalnych pasjonatów.
jaad75 - Wto 06 Wrz, 2011
muzyk napisał/a: | Żaden manualny obiektyw nie daje komfortu, poza tymi ze stykami, które dają trochę większy. | Ale mowa była o Samyangu 85mm, z którym cyfrowe Pentaksy pracują dokładnie tak, jak z każdym nowoczesnym obiektywem (- AF oczywiście). Samyang zachowuje się więc tak, jak np. A*85/1.4, czy nowoczesne Zeissy ZK. Nie porównuj tego ze szkłami K, czy m42...
muzyk - Wto 06 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | Nie porównuj tego ze szkłami K, czy m42... |
Cytat: | poza tymi ze stykami, które dają trochę większy. |
Napisałem
|
|