forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Canon EF 8-15 mm f/4 L Fisheye USM - test obiektywu

Arek - Sro 10 Sie, 2011
Temat postu: Canon EF 8-15 mm f/4 L Fisheye USM - test obiektywu
http://optyczne.pl/index....ywu&test_ob=237

Zapraszam!

ophiuchus - Sro 10 Sie, 2011

Ha! Rewelka! Test tylko bardziej przekonał mnie do kupna ;)
jaad75 - Sro 10 Sie, 2011

Arek, skąd takie nieoczywiste wyniki w kwestii odwzorowania?
Arek - Sro 10 Sie, 2011

Nie wiem. Pomiary dla 14 mm i 12 mm na APS-C też nie pomogły, bo z błędami na poziomie 0.5 stopnia wyszło 109.5 i 125 stopni. To pierwszy zoom tego typu, z którym mam do czynienia więc też się uczę :)
komor - Sro 10 Sie, 2011

Może to pierwsza eLka z plastikowymi soczewkami, które się wyginają przy kręceniu zoomem i stąd się odwzorowanie zmienia… :) Ale rozdzielczość ma spoko, nie?

Arek napisał/a:
To pierwszy zoom tego typu, z którym mam do czynienia więc też się uczę :)
Nie próbowałeś sprawdzać odwzorowania w przypadku Tokiny 10-17? Tam też można spotkać się z różnym opisem, w zależności od źródła, a sam producent, w przeciwieństwie do Canona, oficjalnie nic nie potwierdził...
komor napisał/a:
Ale rozdzielczość ma spoko, nie?
Bardzo ładną, choć zamieszczone wcześniej sample nie sugerowały jakichś wybitnych wyników...
Arek - Sro 10 Sie, 2011

jaad75 napisał/a:
Nie próbowałeś sprawdzać odwzorowania w przypadku Tokiny 10-17?

Nie. Jak mi wpadnie w ręce jeszcze raz to sprawdzę. Ale tam przy 10 mm mamy 180 stopni na matrycy o mnożniku 1.5x. To sugeruje odwzorowanie 2f sin(a/2)

Arek napisał/a:
To sugeruje odwzorowanie 2f sin(a/2)
Wiem, ale spotkałem się z głosami, że to f*θ, czyli equidistant...
Sunders - Czw 29 Wrz, 2011

Ciekawe jak wypada ten obektyw na 15mm w porownaniu z canonem 15/2,8 :?:
Czy warto poswiecic swiatlo 2,8 dla tego zooma :?:

jaad75 - Czw 29 Wrz, 2011

Ale na APS-C, czy FF?
Sunders - Pią 30 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
na APS-C, czy FF?

Przede wszystkim na FF, przy okazji tez na APS-C :smile:

jaad75 - Pią 30 Wrz, 2011

Jeśli przede wszystkim na FF, to ja bym jednak brał 15/2.8. W FE brakuje mi głównie choć trochę lepszego światła.
Sunders - Pią 30 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
ja bym jednak brał 15/2.8. W FE brakuje mi głównie choć trochę lepszego światła.

Róznica w jasności jest oczywista.Miałem nadzieję, że Arek lub ktoś inny kto miał przyjemność używać obu obiektywów, napisze czy są jakieś istotne różnice w rozdzielczości, CA, łapaniu odblasków, itd.

[ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 22:04 ]
Sunders napisał/a:
kto miał przyjemność używać obu obiektywów

Wygląda na to, że póki co nie ma takiego na forum :???:
jaad75 napisał/a:
W FE brakuje mi głównie choć trochę lepszego światła.

jaad75, napisałeś to na podstawie swoich doświadczeń z P10-17FE?
Wolałbyś f/2,8 od możliwości zmiany ogniskowej? Myslisz, że często używałbyś 15/2,8 na pełnej dziurze na FF?

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 07:22 ]
Nadal mam watpliwosci, czy to f/4 to taki "istotny feler" 8-15L :???:
Na APS-C jest chyba dosyc podobny do pentaxa 10-17FE :???:

tadeusz69 - Sob 17 Mar, 2012

Fotografowanie z tym obiektywem to naprawdę świetna zabawa :mrgreen: . Zdjęcia bardzo ostre , piękna plastyka ! Trzeba generalnie uważać aby nie zarysować przedniej soczewki . Przedni dekielek jest dość luźno osadzony na osłonie przeciwsłonecznej więc lepiej uważać kiedy wyciągamy obiektyw n.p. z torby .
Sunders - Sob 17 Mar, 2012

tadeusz69 napisał/a:
Przedni dekielek jest dość luźno osadzony na osłonie przeciwsłonecznej więc lepiej uważać kiedy wyciągamy obiektyw n.p. z torby .

tadeusz69, mam tak samo. Dobrze że to napisałeś. Mam go od tygodnia i zastanawiałem się czy nie reklamować tego dekielka, bo w którymś teście przeczytałem że dobrze się trzyma :smile: Szkoda, że nie zastosowano w nim takiego patentu jak w TS-E17L :sad:

as... - Sob 25 Sty, 2014

W nim wkurza trochę ten dekielek :???: Oraz denerwuje mnie to że z tym obiektywem trzeba się obchodzić jak z "jajkiem" uv na niego nie przykręcę a osłona soczewki tak dosłownie odpada jak się trzyma obiektyw w "dół"...
Ech..

Ale nawet to co się z nim dzieje na 350d kładzie na kolana!
Chyba jedno z najbardziej ostrych szkiełek Canon-a.....

MM - Sob 25 Sty, 2014

Fajny jest ten obiektyw i choć mnie nic nie odpadało to faktycznie obrazowanie kładzie...
Nie jest natomiast jednym z najbardziej ostrych... Bez przesady. Za mało chyba ostrych szkiełek przewaliłeś. Ostre to są macro i ... tele. Taki 300/2.8 albo 400/2.8 w najnowszych wersjach to dopiero kładą na kolana :mrgreen: