|   | 
								forum.optyczne.pl
  | 
								  | 

Obiektywy fotograficzne - Canon EF 8-15 mm f/4 L Fisheye USM - test obiektywu 

Arek - Sro 10 Sie, 2011 Temat postu: Canon EF 8-15 mm f/4 L Fisheye USM - test obiektywu http://optyczne.pl/index....ywu&test_ob=237

Zapraszam!
												 ophiuchus - Sro 10 Sie, 2011
  Ha! Rewelka! Test tylko bardziej przekonał mnie do kupna   
												 jaad75 - Sro 10 Sie, 2011
  Arek, skąd takie nieoczywiste wyniki w kwestii odwzorowania?
												 Arek - Sro 10 Sie, 2011
  Nie wiem. Pomiary dla 14 mm i 12 mm na APS-C też nie pomogły, bo z błędami na poziomie 0.5 stopnia wyszło 109.5 i 125 stopni. To pierwszy zoom tego typu, z którym mam do czynienia więc też się uczę   
												 komor - Sro 10 Sie, 2011
  Może to pierwsza eLka z plastikowymi soczewkami, które się wyginają przy kręceniu zoomem i stąd się odwzorowanie zmienia… :) Ale rozdzielczość ma spoko, nie?

| Arek napisał/a: | 	 		  To pierwszy zoom tego typu, z którym mam do czynienia więc też się uczę    | 	  Nie próbowałeś sprawdzać odwzorowania w przypadku Tokiny 10-17? Tam też można spotkać się z różnym opisem, w zależności od źródła, a sam producent, w przeciwieństwie do Canona, oficjalnie nic nie potwierdził...

| komor napisał/a: | 	 		  | Ale rozdzielczość ma spoko, nie? | 	  Bardzo ładną, choć zamieszczone wcześniej sample nie sugerowały jakichś wybitnych wyników...
												 Arek - Sro 10 Sie, 2011

| jaad75 napisał/a: | 	 		  | Nie próbowałeś sprawdzać odwzorowania w przypadku Tokiny 10-17? | 	  

Nie. Jak mi wpadnie w ręce jeszcze raz to sprawdzę. Ale tam przy 10 mm mamy 180 stopni na matrycy o mnożniku 1.5x. To sugeruje odwzorowanie 2f sin(a/2)

| Arek napisał/a: | 	 		  | To sugeruje odwzorowanie 2f sin(a/2) | 	  Wiem, ale spotkałem się z głosami, że to f*θ, czyli equidistant...
												 Sunders - Czw 29 Wrz, 2011
  Ciekawe jak wypada ten obektyw na 15mm w porownaniu z canonem 15/2,8    

Czy warto poswiecic swiatlo 2,8 dla tego zooma   
												 jaad75 - Czw 29 Wrz, 2011
  Ale na APS-C, czy FF?
												 Sunders - Pią 30 Wrz, 2011

| jaad75 napisał/a: | 	 		  | na APS-C, czy FF? | 	  

Przede wszystkim na FF, przy okazji tez na APS-C   
												 jaad75 - Pią 30 Wrz, 2011
  Jeśli przede wszystkim na FF, to ja bym jednak brał 15/2.8. W FE brakuje mi głównie choć trochę lepszego światła.
												 Sunders - Pią 30 Wrz, 2011

| jaad75 napisał/a: | 	 		  | ja bym jednak brał 15/2.8. W FE brakuje mi głównie choć trochę lepszego światła. | 	  

Róznica w jasności jest oczywista.Miałem nadzieję, że Arek lub ktoś inny kto miał przyjemność używać obu obiektywów, napisze czy są jakieś istotne różnice w  rozdzielczości, CA, łapaniu odblasków, itd. 

[ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 22:04 ]

| Sunders napisał/a: | 	 		  | kto miał przyjemność używać obu obiektywów | 	  

Wygląda na to, że póki co nie ma takiego na forum    

| jaad75 napisał/a: | 	 		  | W FE brakuje mi głównie choć trochę lepszego światła. | 	  

jaad75, napisałeś to na podstawie swoich doświadczeń z P10-17FE?

Wolałbyś f/2,8 od możliwości zmiany ogniskowej? Myslisz, że często używałbyś 15/2,8 na pełnej dziurze na FF? 

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 07:22 ]

Nadal mam watpliwosci, czy to f/4 to taki "istotny feler" 8-15L     

Na APS-C jest chyba dosyc podobny do pentaxa 10-17FE   
												 tadeusz69 - Sob 17 Mar, 2012
  Fotografowanie z tym obiektywem to naprawdę świetna zabawa      . Zdjęcia bardzo ostre , piękna plastyka ! Trzeba generalnie  uważać aby nie zarysować przedniej soczewki . Przedni dekielek jest dość luźno osadzony na osłonie przeciwsłonecznej więc lepiej uważać  kiedy   wyciągamy  obiektyw n.p. z torby .
												 Sunders - Sob 17 Mar, 2012

| tadeusz69 napisał/a: | 	 		  | Przedni dekielek jest dość luźno osadzony na osłonie przeciwsłonecznej więc lepiej uważać kiedy wyciągamy obiektyw n.p. z torby . | 	  

tadeusz69, mam tak samo. Dobrze że to napisałeś. Mam go od tygodnia i zastanawiałem się czy nie reklamować tego dekielka, bo w którymś teście przeczytałem że dobrze się trzyma    Szkoda, że nie zastosowano w nim takiego patentu jak w TS-E17L   
												 as... - Sob 25 Sty, 2014
  W nim wkurza trochę ten dekielek      Oraz denerwuje mnie to że z tym obiektywem trzeba się obchodzić jak z "jajkiem" uv na niego nie przykręcę a osłona soczewki tak dosłownie odpada jak się trzyma obiektyw w "dół"...

Ech..

Ale nawet to co się z nim dzieje na 350d kładzie na kolana!

Chyba jedno z najbardziej ostrych szkiełek Canon-a.....
												 MM - Sob 25 Sty, 2014
  Fajny jest ten obiektyw i choć mnie nic nie odpadało to faktycznie obrazowanie kładzie...

Nie jest natomiast jednym z najbardziej ostrych... Bez przesady. Za mało chyba ostrych szkiełek przewaliłeś. Ostre to są macro i ... tele. Taki 300/2.8 albo 400/2.8 w najnowszych wersjach to dopiero kładą na kolana    

| 

|