|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Długie tele do canona 400d
allcon - Czw 11 Sie, 2011 Temat postu: Długie tele do canona 400d Witam. Posiadam 70-300IS i zastanawiam się nad zmianą tego szkła bo potrzebuję coś dłuższego. Konkretnie do fotografowania samolotów oraz imprez motoryzacyjnych. Ogólnie 70-300IS sprawuje sie dobrze ale jest trochę za krótki szczególnie na samoloty i ma trochę za wolny AF jesli chodzi o motoryzację. Nie stac mnie niestety na canona 100-400L więc zastanawiałem się nad zmianą na sigmę 120-400mm Apo DG Hsm OS - mam możliwość kupić taką w dobrym stanie za 2000zł. Zakładając ze udałoby mi się sprzedać aktualnie posiadany obiektyw za 1200zł to zmieściłbym się w budżecie. Dość często korzystam z tele więc proszę o poradę czy taka zamiana to dobry kierunek. pozdrawiam
komor - Czw 11 Sie, 2011
Optycznie ta Sigma daje radę, co widać po fotkach niektórych osób. Pytanie tylko, czy ten egzemplarz o którym piszesz, a który jest stosunkowo tani, trzyma jakość. Co do AF się nie wypowiadam, nie mam z nim doświadczenia.
allcon - Czw 11 Sie, 2011
Moim zdaniem jakość w porównaniu do mojego canona jest lepsza -ponizej jakieś przykładowe fotki prosto z puszki jakie podesłał mi właściciel.
FOTO1
FOTO2
FOTO3
komor - Czw 11 Sie, 2011
allcon, zdjęcia wyglądają spoko, ale wszystkie trzy są z ogniskowej 120 mm i żadne nie jest z pełnej dziury. Przydałoby się zobaczyć jak toto pracuje na 400 mm na f/5.6.
mozer - Czw 11 Sie, 2011
No ale w zasadzie to jaka jest alternatywa w tej cenie? Inna sprawa, że 300 vs 400 to nie jest dramatyczna różnica...
allcon - Czw 11 Sie, 2011
Mam jeszcze TAKIE - tylko jedno na 400mm niestety
komor - Czw 11 Sie, 2011
mozer napisał/a: | No ale w zasadzie to jaka jest alternatywa w tej cenie? |
Nie bardzo. Ale jak to szkiełko nowe kosztuje… no właśnie, ile ono w zasadzie kosztuje? Rozrzut cenowy w sklepach jest duży, ciekawe jaka jest realna cena za którą jest dostępne…
mozer - Czw 11 Sie, 2011
Tylko autor pisze o zbyt wolnym AF, a sigma + canon to... no pewnie różnie bywa
|
|