forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Sky-Watcher SK1309EQ2 vs. Sky-Watcher SK909E

Myder - Pią 12 Sie, 2011
Temat postu: Sky-Watcher SK1309EQ2 vs. Sky-Watcher SK909E
Witam, jestem tu nowy, do tego kompletny laik jeśli chodzi o teleskopy. Postanowiłem jednak spełnić marzenie z dzieciństwa - kupno teleskopu. Czytałem już trochę o samych teleskopach, jednak nie we wszystkim jeszcze się orientuję. Mój budżet to maksymalnie 700zł, ani grosza więcej, to i tak już jest naciągnięta kwota ;p. Mieszkam na wsi, mam działkę przy domu. Planuję przede wszystkim obserwację planet, jednak na gwiazdy, wiadomo, też pewnie będzie chciało się popatrzeć. Jest to mój pierwszy teleskop. Który byście wybrali? Warto dokładać te 100zł do SK909EQ2? A może coś innego byście mi polecili? Z góry dziękuję za propozycje. Pozdrawiam
Abs - Nie 14 Sie, 2011

Taki wybór zależy od indywidualnych upodobań. Ja postawiłbym na SK909AZ (na montażu azymutalnym) - dużo łatwiej prowadzić mi obserwacje. EQ bierz jeśli masz przekonanie - nakierowanie na cel jest mniej komfortowe. Także przedkładam refraktory nad "lustrami" które praktycznie nie nadają się do obserwacji dziennych. Księżyc także wolę oglądać w obrazie prostym a nie odwróconym.
Dla mnie potencjał astronomiczny teleskopów, które proponujesz byłby wystarczający ale dla wielu taki poziom zaczyna się od Synty 6 lub 8.