|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - pentax k-r czy nikon d3100
hawli - Pią 12 Sie, 2011 Temat postu: pentax k-r czy nikon d3100 Mialem kupic pentaxa k-r, ale okazuje sie ze mam niepowtarzalna okazje kupic nowe obiektywy do nikona polowe taniej... w zwiazku z tym zastanawiam sie czy moze kupic jednak nikona, jako ze mam ograniczony budzet. to bedzie moja pierwsza lustrzanka.
w załącnziku wrzucam liste obiektywow ktore moge kupic, cena to 50% tam podanej. prosze o odpowiedz czy oplaca sie kupic nikona d3100 z obiektywem 18-55 za 1900zł i do tego np dwa obiektywy z tej listy.
czy jak kupuje obiektyw sigmy to dostaje w zestawie jakies wymienne mocowania do roznych aparatow czy musze wybrac konkretnie do pentaxa/nikona/canona itp?
moronica - Pią 12 Sie, 2011
musisz konkretnie wybrac z jakim mocowaniem chcesz obiektyw. kiedys Tamron produkowal obiektywy z wymiennym mocowaniem ale to zamierzchle manualne czasy
a ktore obiektywy cie interesuja z tej listy? mysle, ze 50mm f/1.4 af-s za 500zl z groszami bylby super
hawli - Pią 12 Sie, 2011
będe miał obiektyw z zestawu 18-55, więc myslałem nad sigmą 70-300 DG APO MACRO. Zaraz upewnie sie jakie on ma mocowanie, jeśli do pentaksa to bede wniebowziety wiem ze macro tylko z nazwy, ale mysle ze za 350zł warto go kupić... rzeczywiscie ten 50mm f/1.4 af-s za pol cenny jest super, ale mysle ze nie potrzebna mi taka portetówka..glupio tak wybierac obiektywy przed lustrzanką
jasna 50tka to nie tylko portretowka, poza tym nijak ma sie do 18-55mm
hawli - Pią 12 Sie, 2011
Rozumiem. Obawiam się jednak że bede musiał wybrać jeden obiektyw. Ale ta sigma 70-300 nie ma stabilizacji.. pentax ma w korpusie a nikon nie.
jaad75 - Pią 12 Sie, 2011
hawli napisał/a: | glupio tak wybierac obiektywy przed lustrzanką | Wręcz przeciwnie.
hawli napisał/a: | rzeczywiscie ten 50mm f/1.4 af-s za pol cenny jest super, ale mysle ze nie potrzebna mi taka portetówka.. | Nie wiem co chesz fotografować, ale zazwyczaj jest bardziej przydatna, niż ciemne amatorskie tele, które jest najczęsciej drugim po 18-55 elementem systemu do wymiany...
hawli napisał/a: | Obawiam się jednak że bede musiał wybrać jeden obiektyw. | Poza wspomnianą 50-tką, interesujące jak dla mnie są tam Sigmy 10-20/3.5, 50-150/2.8, 70-200/2.8, tyle, że należałoby się upewnić, czy te ostatnie, to wersje z silnikiem (D3100 nie ma własnego napędu AF).
hawli - Pią 12 Sie, 2011
Dzieki za odpowiedzi Czyli rozumiem ze jesli kupię jeden z tych polecanych przez was obiektywów, to warto kupić nikona d3100 zamiast pentaxa? Bo pentax jest chyba lepszy. Przede wszystkim ładniej odwzorowuje kolory, są żywsze niż w nikonie.
uwazam, ze mozliwosc tak okazyjnego zakupu obiektywow zdecydowanie przewaza szale na rzecz nikona. tylko zastanow sie jakiego typu obiektywu ci trzeba, nie kupuj tylko dlatego ze jest polecany, kazdy ma wlasne preferencje zazwyczaj wypracowane w praktyce. jedni wola szerokie katy, inni teleobiektywy
hawli, a może zrobiłbyś to od właściwej strony? Czyli najpierw zastanowił się jaka fotografia Cię interesuje, potem przyjrzał się ofercie systemowej, ewentualnie wziął pod uwagę to, co możesz obecnie dostać za pół ceny itd? Bo póki co, to miotasz się między body K-r, a lampą i kilkoma szkłami, które możesz dostać pod Nikona... To nie jest dobry punkt wyjścia do rozważań nad wyborem systemu...
[ Dodano: Pią 12 Sie, 2011 11:33 ]
hawli napisał/a: | Przede wszystkim ładniej odwzorowuje kolory, są żywsze niż w nikonie. | To akurat kompletnie nietrafiony argument. Kwestia ustawień.
komor - Pią 12 Sie, 2011
Ciekawa co to za okazja za pół ceny. Prokurator tym jakiś się nie interesuje?
komor napisał/a: | Ciekawa co to za okazja za pół ceny | Likwidacja sklepu?...
hawli - Pią 12 Sie, 2011
Aha.. i jeszcze jedna wazna rzecz. Te obiektywy beda bez gwarancji...to chyba zmienia postać rzeczy....
ja raczej pójde w tele, wiec kupiłbym sigme 50-150/2.8 ale z tego co widze to on nie ma stabilizacji.
[ Dodano: Pią 12 Sie, 2011 11:47 ]
komor napisał/a: | Ciekawa co to za okazja za pół ceny. Prokurator tym jakiś się nie interesuje? |
w pełni legalne moge powiedziec tyle, ze pracuje w firmie ubezpieczeniowej i mamy je z podtopionego sklepu. Wszystkie mają nienaruszone opakowania
hawli napisał/a: | ja raczej pójde w tele | W jakimś konkretnym celu?
maput - Pią 12 Sie, 2011
Bo większa lufa to większy lans
hawli, a za Twoim pośrednictwem ktoś obcy, taki na przykład szary człowiek jak ja, może kupić coś z tej listy ? Oczywiście po wcześniejszym obmacaniu...
hawli - Pią 12 Sie, 2011
maput napisał/a: | Bo większa lufa to większy lans |
nie:) ciezko jest powiedziec komus kto dopiero zaczyna robic zdjecia lustrzanka jakie bedzie robil zdjecia. zawsze lubilem makro. a co do tele, to wydaje mi sie ze dobrze jest miec rowniez obiektyw z dluzsza ogniskowa bo zdecydowanie zwiekszy to mozliwosci robienia zdjec. zlapie sie czasem jakiegos ptaszka na galezi, a z ogniskowa 50 byloby ciezko
maput napisał/a: | hawli, a za Twoim pośrednictwem ktoś obcy, taki na przykład szary człowiek jak ja, może kupić coś z tej listy ? Oczywiście po wcześniejszym obmacaniu... |
obmacanie nie wchodzi niestety w grę, osoby 'obce' nie maja wstepu do naszej siedziby a ja nei ejstem na tak wysokim stanowisku zeby kogos przemycic jesli zdecydujesz sie zaufac mi na tyle, zeby dac mi pieniadze, za ktore kupilbym obiektyw i przekazal go tobie to nie widze problemu.
aha i widze ze jestes z Katowic, ja z Warszawy. jesli jestes zainteresowany pisz na priv.
hawli napisał/a: | zawsze lubilem makro | To kup sobie obiektyw makro.
hawli napisał/a: | zlapie sie czasem jakiegos ptaszka na galezi, a z ogniskowa 50 byloby ciezko | Z ogniskową 150mm równie ciężko, w tej dziedzinie używa się zazwyczaj szkieł od 300mm w górę (na cropie).
Musisz zrozumieć, że obiektywy kupuje się raczej do konkretnych zastosowań. Na tym polega własnie uniwersalność aparatów systemowych - możesz zbudować optymalny zestaw pod swoje wymagania i przyzwyczajenia.
hawli, ze 150-200mm to ptaszka rowniez ciezko zlapac. na 400mm do byle wrobelka trzeba podejsc na jakies 4m by mu strzelic fajny portrecik a to przeciez i tak jest bardzo blisko. wbrew temu co ci sie moze wydawac, kilka mm ponizej 18mm moze zrobic rownie duza roznice w "mozliwosciach robienia zdjec" jak kilkaset powyzej, stad trzeba sie zastanowic co cie tak naprawde interesuje. osoby "wychowane" na kompaktach zazwyczaj nie doceniaja zalet szerokiego kata bo raz - go nie maja, dwa - marketing kompakciarski czesto opiera sie na krotnosci zoomu z akcentem na to, jakie przyblizenie daja na dluzszym koncu
hawli - Pią 12 Sie, 2011
Do tej pory mialem stycznosc tylko z kompaktami (z wyzszej polki, ale zawsze), dlatego mozliwe ze masz racje, ze nie potrafie docenic szerokiego kata. mysle ze bede musial dac sobie na razie spokoj z tym szalenstwem na obiektywy za pol ceny, kupic kit pentaxa k-r z 18-55 i wtedy wyjdzie co tak naprawde potrzebuje. a kto wie..za jakis czas znowu pewnie beda podtopienia
FuzBal - Pią 12 Sie, 2011
jak nie wiesz co do czego po co z czym i jak to kup wlasnie kit czy to k-r z 18-55 czy d3100 i dopiero wtedy zobaczysz czego tak naprawde ci brakuje
Pazuzu - Sro 24 Sie, 2011
Stałem przed podobnym wyborem. Wybrałem Pentaxa. Jesli porownywac same puszki to jest przepasc. W pentaxie moim zdaniem wady to (glownie system bo puszka sie swietna):
- dziwne dzialanie p-ttl.
- Brak odpowiednika 18-105 o zblizonej jakosci w pentaxie.
Jesli ktos ma zamiar pstrykac na auto lub nie potrzebuje szybkiej zmiany ustawien z poziomu korpusu to chyba nikon lepszy.
hijax_pl - Sro 24 Sie, 2011
Pazuzu napisał/a: | . Jesli porownywac same puszki to jest przepasc. | W jakim tego słowa znaczeniu? Pytam, bo dla mnie są praktycznie .. porównywalne.
FuzBal - Czw 25 Sie, 2011
Pazuzu napisał/a: |
- Brak odpowiednika 18-105 o zblizonej jakosci w pentaxie.
|
jest 18-135 tylko jakościowo jest lepiej ;]
hijax_pl - Czw 25 Sie, 2011
FuzBal, jest jednak dość zasadnicza różnica między tymi szkłami. No i sam pisałeś: Cytat: | 600Ł??? chyba ich bog opuscil... | (choć dziś to już nie 600, ale 550 funtów)
FuzBal - Pią 26 Sie, 2011
ej ej nikt tu nie wspominał o cenie wiadomo z ceną, przynajmniej dla mnie nieźle przegięli jak za ciemnego spacer zooma z uszczelkami... no ale odpowiednik 18-105 jest.
hijax_pl - Pią 26 Sie, 2011
FuzBal napisał/a: | ej ej nikt tu nie wspominał o cenie | Taaaa, ale cena razem z jakością definiuje tak zwany product placement. I tym się te dwa szkła różnią.
Oczywiście można powiedzieć, że to odpowiedniki, ale w kategoriach porównywania ogniskowych tylko
jaad75 - Pią 26 Sie, 2011
FuzBal napisał/a: | jest 18-135 tylko jakościowo jest lepiej ;] | Czyżby? O ile mi wiadomo, to szkło jest jakości raczej wątpliwej... Zwłaszcza w kontekście ceny...
FuzBal - Pią 26 Sie, 2011
Porównuje tylko z 18-105 jako samym szkłem, nie jego ceną. Pentaxowe ma uszczelki + z tego co można zobaczyć na tonach sampli jest trochę ostrzejsze (przynajmniej jak na moje oko) + większy zakres.
Co do ceny już pisałem nie raz, że jest dużo za duża...
jaad75 - Pią 26 Sie, 2011
Ma przede wszystkim całkiem sporą CA, a ostrością (zwłaszcza poza centrum) też nie grzeszy. To, że szkło jest przyzwoicie zbudowane i dość szybko ostrzy, jeszcze niewiele tu zmienia.
|
|