|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Ciekawe miejsca
baracuda - Pią 12 Sie, 2011 Temat postu: Ciekawe miejsca Buszując po necie znalazłem taką stronkę >> Eksplorator << ,
ludki latają i wyszukują różne ciekawe miejsca , między
innymi :
Cytat: | Jak podają niektórzy historycy, cmentarz żydowski w Mikołowie przy obecnej ul. Stara Droga powstał około 1810 roku. Tej tezie przeczą jednak wyniki prac badawczych, prowadzonych na cmentarzu przez Marcina Wodzińskiego z Uniwersytetu Wrocławskiego. W trakcie inwentaryzacji odnaleziono około 170 nagrobków pochodzących sprzed 1810 r. Ich usytuowanie pozwala sądzić, że ustawione są w miejscu właściwego pochówku. Na podstawie archiwalnego zdjęcia ustalono, że jeszcze po wojnie na cmentarzu znajdował się nagrobek upamiętniający Ewę córkę Samuela, zmarłą w dniu 7 marca 1722 roku. Można zatem przyjąć, że cmentarz istniał już w początkach XVIII wieku, a na początku kolejnego stulecia dokonano poszerzenia powierzchni grzebalne |
gdzie byłem ale wynik jest taki że portki i koszulka potargane (płot)
a zdjęcia marne , wybiorę się jeszcze raz .
Może macie w swojej okolicy ciekawe miejsca a nie wiecie ( jak ja )
maput - Pią 12 Sie, 2011
baracuda, kiedy się wybierasz ? Możemy sobie pomóc przy podsadzaniu się przez pot
Wygląda to to na ciekawsze niż kirkut katowicki czy bytomski.
baracuda - Pią 12 Sie, 2011
maput napisał/a: | baracuda, kiedy się wybierasz ? |
znalazłem inny i dziś byłem się rozejrzeć >> Pszczyna <<
Cytat: | Cmentarz żydowski w Pszczynie (ul. Katowicka) założono w 1814 r. Grunt pod jego założenie zakupiono 20 kwietnia 1814 r. Wcześniej swoich zmarłych chowano na cmentarzu żydowskim w Mikołowie.
W 1830 r. powstało towarzystwo pogrzebowe Chewra Kadisza, na czele którego stanęli Wolf Armuth oraz Samuel Bender. W 1888 r. wybudowano ceglane ogrodzenie oraz dom przedpogrzebowy (beit tahara). Budynek ten wzniesiono według projektu Ernsta Betzana. Jest to ceglana budowla wzniesiona w stylu neogotyckim na planie prostokątnym. Jego orientacja i ukształtowanie są tak określone, że istniała bezpośredniego wejścia z ulicy, a następnie przejście na plac położony pomiędzy domem przedpogrzebowym a wewnętrznym terenem cmentarza, w celu przejścia na konkretną kwaterę cmentarną. Nad bramą wejściowa od strony ulicy umieszczono stylizowany napis w języku hebrajskim "Ponieważ na końcu człowiekowi pokój" (Psalm 37:37). Po obu bokach napisu znajdują się gwiazdy Dawida. Budynek jest nakryty czterospadowym dachem zwieńczonym iglicą. W bocznych ścianach umieszczono dwa okrągłe okna, w których prawdopodobnie pierwotnie znajdowały się witraże. |
W Mikołowie to trzeba mieć buty korki , ślisko ( wszędzie bluszcz ) jak diabli i na wzgórzu ,
statyw bo ciemno jak w piwnicy , nie wiem kiedy się znowu wybiorę ,
a jak się wybiorę to se drabinke wezne
komor - Pią 12 Sie, 2011
baracuda napisał/a: | buty korki |
Takie do gry w piłkę?
baracuda - Pią 12 Sie, 2011
komor napisał/a: | gry w piłkę? |
ewentualnie raki
acha , cmentarz w Pszczynie znajduję się na wprost
posesji przy nr 11 , oczywiście ul. Katowicka.
|
|