|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3100 + ob. 18-105 VR
Strzała - Pią 12 Sie, 2011 Temat postu: Nikon D3100 + ob. 18-105 VR Znajoma myśli o lustrzance. Myśli nad Nikonem D3100 + ob. 18-105 VR KLIK.
Głównie chce fotografować ptaki drapieżne w locie.
Co powiecie o tym
MC - Pią 12 Sie, 2011
Zestaw fajny, sam go poleciłem teściowi wczoraj (w MM kosztuje prawie 100 zł taniej).
ALE do ptaków drapieżnych (w dodatku w locie) się nadaje jak świnia za kierownicę F1.
moronica - Pią 12 Sie, 2011
ogniskowa 420mm, radykalnie cropowane
ogniskowa 420mm, dosc radykalnie cropowane, udalo sie zblizyc na ok 30-35m
ogniskowa 105mm sie nie nada, ponadto AF tego obiektywu sie pogubi
w ogole to dziwie sie, ze sam jej nie powiedziales ze to nie ma sensu
Strzała - Pią 12 Sie, 2011
Moronica
Aż tak się nie znam
Ew coś o Canonach mogę powiedzieć
A ew coś innego ?
MC - Pią 12 Sie, 2011
Nie trzeba się znać na Nikonach, by o tym wiedzieć.
Generalnie - duża ogniskowa = duża cena.
forrest - Pią 12 Sie, 2011
A ile chce dać za to kasy?
moronica - Pią 12 Sie, 2011
moj budzetowy zestaw - d90 (ze wzgledu na wbudowany silnik) + uzywany Nikon AF 300mm f/4 (ceny kup teraz nie sa zachecajace ale zdarzaja sie aukcje z wynikiem finalnym miedzy 400 i 500eur) + Kenko 1.4x Teleplus Pro 300 DGX (ok 160eur). taniej sie chyba nie da z niczym rozsadnym. reszta juz bedzie zalezec od tego jak blisko uda sie podejsc
forrest - Pią 12 Sie, 2011
Kolega w wątku obok ma ciekawą ofertę obiektywów np. Sigmy 120-400 czy 150-500 są ciekawe "pono" za połowę ceny.
P_M_ - Pią 12 Sie, 2011
forrest napisał/a: | Kolega w wątku obok ma ciekawą ofertę obiektywów np. Sigmy 120-400 czy 150-500 są ciekawe "pono" za połowę ceny. |
Naucz sie interpunkcji, bo twoja wypowiedz bez niej mozna interpretowac w sposob bardzo dowolny.
Te obiektywy sa mierne. Zestaw 300/4 + tc x1.4 jest duuuuzo lepszy.
Strzała - Nie 14 Sie, 2011
witam Panowie fachowcy:)
tu nieogarnieta znajoma kolegi
wyjezdzam na Giblartar i na szybkości musze kupic aparat na wyjazd na moja biedna studencka kieszeń , najlepiej z mozliwościa ratalna. Co polecacie? Poproszę o linki bo nie ogarniam totalnie:p
Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc
Dorota
komor - Nie 14 Sie, 2011
Strzała, a jaki budżet mają biedni studenci wyjeżdżający na Gibraltar, bo ciężko tak doradzić nie wiedząc nic.
jak na moją pierwsza lustrzankę to chciałam wydać tak 2-3 tys na raty... wiem że to z cudem graniczy żeby kupic za taka kasę cos z obiektywem na drapole
hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011
Strzała napisał/a: | wiem że to z cudem graniczy | IMHO nawet nie graniczy... Tak budżet to już bliżej samego cudu jest.. Daleeeeeko od rozsądnej granicy
No chyba, że zadowolisz się czymś pokroju hybrydy z hiperzumem... Jakiś Fudżik HS10 na ten przykład...
to ja sie juz poddaje... może sama lustrzanke a obiektyw pozniej jak zarobie.. A ile trzeba wydać żeby sie nadawała na drapole?
Strzała napisał/a: | A ile trzeba wydać żeby sie nadawała na drapole? | W postach powyżej jest to już napisane
Przede wszystkim - z jakiej odległości chcesz fotografować?
kufel - Nie 14 Sie, 2011
hijax_pl napisał/a: | z jakiej odległości chcesz fotografować? | niezależnie czy będzie to z podchodu czy czatownia to 300mm wydaje się absolutnym minimum. choc najczęściej jest to za mało.
kolega Amedos robi świetne foty sigmą 120-400...
kufel napisał/a: | 300mm wydaje się absolutnym minimum | Myszołowy latające nad polem też?
kufel - Nie 14 Sie, 2011
hijax_pl napisał/a: | Myszołowy latające nad polem też? | a to zależy. ważne tez jest ile drapola chcemy mieć w kadrze
mnie 300mm rzadko kiedy starcza. w przypadku myszołowów etc latających nad polem szczególnie o zdjęciach z podchodu można zapomnieć. co innego gdy siedzimy w jakiejs budzie...
moronica - Nie 14 Sie, 2011
Strzała (Doroto), ten watek zostal zalozony dla ciebie, poczytaj co bylo juz tu pisane przedstawilam ci przeciez szczegolowa wycene moim zdaniem najtanszego sensownego zestawu. a ze zawiera uzywany obiektyw no to moze byc dla ciebie wskazowka na przyszlosc, by sie nie ograniczac do nowek i celowac w sprzet typowo amatorski skoro mozna kupic cos, co niegdys bylo przeznaczone dla bardziej wymagajacych uzytkownikow. skoro budzet masz ograniczony i mozesz kupowac tylko nowki to kup sobie d90 z 18-105 i ucz sie fotografowac a nie porywaj sie od razu na cos do czego inni dojrzewaja przez dlugi czas. pojedz na Gibraltar, ciesz sie wakacjami, porob zdjecia makakom. w przyszlosci wyklaruje ci sie obraz tego, w ktorym kierunku chcesz sie fotograficznie rozwijac. ale do tego trzeba czasu, chocbys nawet miala i 10k na sprzet teraz to nie jest to zadna gwarancja, ze z tych zdjec cokolwiek wyjdzie
lotofag - Nie 14 Sie, 2011
Strzała napisał/a: | może sama lustrzanke a obiektyw pozniej jak zarobie.. A ile trzeba wydać żeby sie nadawała na drapole? |
Bez obiektywu to niestety żadnych zdjęć nie zrobisz
mozer - Nie 14 Sie, 2011
Trzymając się w proponowanej cenie to może na początek coś z serii Canon xxxD + 100-300? Przynajmniej AF obiektywu dobry
Jeśli z używek to może 40D/50D?
Strzała - Pon 15 Sie, 2011
hehe nie mam zielonego pojęcia, ptaki latają na różnych wysokosciach ;P. A ja na prawdę nic nie rozumiem z tego i za kazdym postem czuje sie jeszczę głupsza a Wy sie nabijacie ze mnie... Niefajnie Na Drapoliczu dość blisko mozna strzelic a na Giblartarze nie bylam, nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko tam bedzie wyglądac. Portrzebuje lustrzankę która da radę i nie musi byc wyczesana w kosmos. Ja dopiero zaczynam i ma być prosta jak na mój poziom ogarnięcia i tania bo mam mało kasy.
Pzdr
[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 09:43 ]
ok widze że mam zaległe posty.. juz nadrabiam i ogarniam
[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 09:56 ]
Dzięki Moronica za bardzo cenne spostrzeżenia i uswiadomienie mnie jeszcze mocniej w tym że sie nie znam. Jest mozliwośc pytania to pytam. Makaki tez sobię sfoce i Ci wyśle. Rozumiem że nie lubisz jak ktos prosi o pomoc. Najlepiej sie ponabijać z młodszych i głupszych. Nie wiem nawet co to znaczy AF ale się dowiem wszystkiego w swoim czasie.
Dzieki za wszystkie posty! Postaram coś z tego wymysleć i zrozumieć
Peace!
komor - Pon 15 Sie, 2011
Strzała napisał/a: | Najlepiej sie ponabijać z młodszych i głupszych. Nie wiem nawet co to znaczy AF |
AF to autofocus. Słuchaj koleżanko, dostałaś parę dobrych rad a w zamian „odwdzięczyłaś się” orzeczeniem, że forumowicze się z Ciebie nabijają. Tymczasem nikt za ciebie abecadła się nie nauczy. Chcesz wiedzieć i rozumieć to czytaj i ucz się. W pigułce wszystkiego Ci tu nie podamy.
Nie zamierzalam dostac niczego w pigułce tylko jakis konkretny link. Dostałam wskazówki i jestem za to wdzięczna. Napisałam że sie naucze wszystkiego w swoim czasie i tak zamierzam. wszystko po koleji a aparat musze zakupic na dniach.
Dziekuję raz jeszcze i nie mam więcej pytań
Pzd
komor - Pon 15 Sie, 2011
Strzała napisał/a: | Nie zamierzalam dostac niczego w pigułce tylko jakis konkretny link. |
No właśnie. Nie w pigułce ale konkretny link… Do czego, do wiedzy? Jeśli do konkretnego aparatu to bierz Nikona D3100 + 18-105 VR.
moronica - Pon 15 Sie, 2011
Strzała (Doroto), nie moim celem bylo nabijanie sie z ciebie ale uswiadomienie ci bez slodzenia i owijania w bawelne, ze porywasz sie na cos na co nie jestes przygotowana ani od strony umiejetnosci ani finansowej. planujesz kupic Fiata Pande bo marzy ci sie start w Paryz-Dakar. nikt ci tu nagle nie wymysli zadnego nowego sprzetu, rynek jest jaki jest i obiektywy im sa dluzsze tym sa drozsze. im lepsze mechanicznie tym sa drozsze. im sa jasniejsze tym sa drozsze. im bardziej wyspecjalizowana funcje spelniaja tym sa drozsze. a ty wlasnie tego potrzebujesz - dlugiego jasnego obiektywu ze sprawnym autofocusem. dlatego uwazam, ze powinnas sobie po prostu kupic dobry zestaw korpus+obiektyw i nauczyc sie nim jezdzic po miescie zanim wyjedziesz nim w rajd
ja nadal bede obstawala przy d90, bardziej przyszlosciowy wybor
MC - Pon 15 Sie, 2011
moronica, całkiem dobre porównanie. Ja bym jeszcze dodał - nie wiedząc jak się wrzuca biegi i gdzie się odpala silnik.
hijax_pl - Pon 15 Sie, 2011
Powtórzę jeszcze raz: D90 + 18-105VR
Aha;) No chodziło mi własnie o konkretny aparat jak na moje mozliwości i za to własnie dziekuje bo na wiedze w pigułce nie liczyłam. Az tak naiwna nie jestem, tak mi sie przynajmniej wydaję;)
Wkurzyło mnie to że facet napisze a baba wyśmieje.. poczułam sie urażona z tymi makakami;/ Jadę na 3 tyg na wolontariat chłonąć wiedzę i bez jakiegokolwiek sprzętu byłoby po prostu żal:)
Dzieki jeszcze raz za konkretne info, wiem już w co celować i czego szukac:)
POZDRAWIAM
komor - Wto 16 Sie, 2011
Strzała napisał/a: | poczułam sie urażona z tymi makakami;/ |
Nie byłem na Gibraltarze, ale tak się składa, że moronica ma wpisane w profilu takie cuś jak „Costa da Morte”. To zdaje się jest Hiszpania, gdzieś obok Gibraltaru więc może wie co mówi, pisząc o tych makakach…
moronica - Wto 16 Sie, 2011
komor, do makakow to ja mam ponad 800km ale wiem, ze sa, kradna czipsy turystom i sama bym sobie je z checia pofocila
alskadig - Pon 20 Lut, 2012 Temat postu: nikon d3100 + 18-105 vr Witam.
Planuje wcielić w życie moją chęć kupienia lustrzanki. Jestem amatorką, Fotografuje co się da...przyrodę, zwierzęta i ludzi. Zdjęcia makro to też rzecz, która mnie interesuje.
I teraz.
Spodobała mi się lustrzanka nikon d3100, a do niej kit 18-105 vr. Aparat nie jest taki drogi dlatego po niedługim czasie mogłabym sobie sprawić jakiś lepszy obiektyw.
Lub.
Nikon d90 przy czym podstawowy obiektyw.
I to moje pytanie. Lepiej wydać więcej na body + jakiś tam obiektyw czy kupić d3100 i dobry obiektyw?
moronica - Pon 20 Lut, 2012
18-105 to nadal podstawowy obiektyw wiec nie za bardzo pasuje tu do dylematu co lepsze, dobre body i slabszy obiektyw czy slabsze body ale dobry obiektyw. co oczywiscie nie oznacza, ze nie wystarczy ci na poczatku nauki. no i z pewnoscia ma uniwersalniejszy zakres ogniskowych. fotografii makro jednak nie wykonasz ani nim ani 18-55. portretowki to rowniez nie sa ani obiektywy przyrodnicze
alskadig - Pon 20 Lut, 2012
moronica napisał/a: | 18-105 to nadal podstawowy obiektyw |
Owszem, ale przecież napisałam, że po niedługim czasie kupiłabym lepszy...
[ Dodano: Pon 20 Lut, 2012 20:55 ]
moronica napisał/a: | oczywiscie nie oznacza, ze nie wystarczy ci na poczatku nauki. |
I to nie koniecznie jest początek. Mam do czynienia z fotografią od roku więc co nieco już wiem.
RB - Pon 20 Lut, 2012
alskadig napisał/a: |
I to nie koniecznie jest początek. Mam do czynienia z fotografią od roku więc co nieco już wiem. |
Ale tu chodzi o to abyś wiedziała jakiego obiektywu potrzebujesz. Jak wiesz to fajnie.
maput - Wto 21 Lut, 2012
Oczywiście zdajesz sobie sprawę, że zdjęcia makro lustrzanką to znacznie bardziej skomplikowana sprawa niż w kompakcie ? potrzebujesz obiektywu makro, a on już kosztuje minimum połowę początkowego budżetu.
Skoro zajmujesz się fotografią to chyba wiesz mniej więcej jakich ogniskowych potrzebujesz na początek ?
jacmih04 - Wto 21 Lut, 2012
Przepraszam ze wtrące swoje 15 gr. koleżanka Strzała ma racje , że tutaj jak ktos zapyta jaka polecacie lustrzankę to piszecie wszystko aby tej lustrzanki ta osoba nie kupowała , bo ie zna się , nie umie , że dopiero zaczyna , itp. przecież nie macie wylączności na lustrzanki , jak ktos chce kupic to chyba ma taki kaprys , a wlogue sie tutaj i grzecznie prosi o pomoc , pyta się jaki ewentualnie poradziłyby osoby które znaja temat, ludzie wyluzujcie , nie macie ochoty podpowiediec tojest fajny sposób " nie pisac nic", nikt nie zrobi sobie krzywdy lustrzanką jeżeli się nie zna na robieniu zdjęc lustrzanką, a moze załapie bakcyla , a moze szybko się nauczy?
niektóre wypowiedzi tzw. fachowców są żenujące, załozyliscie kółko wzajemnej adoracji i tylko próbujecie sobie pojeździc po ludziach którzy mają ochote kupic sobie lustrzanke i proszą o podpowiedx jaka maja kupic
ja tez prosiłem tutaj o pomoc , dostałem jakies rady , ale więcej było postów w stylu , nie kupuj lustrzanki ," bo jak nie masz prawa jazdy to po co ci samochód" , itd, dlatego nie mam ochoty prosic was"fachowców" o rade
to jest moje zdanie
dragossani - Wto 21 Lut, 2012
Skoro dana osoba zrobi lepsze zdjęcia kompaktem (bo taki ma poziom wiedzy) i przy tym oszczędzi parę groszy nie pchając się w lustrzankę to chyba rada o nie kupowaniu lustrzanki jest trafna? W końcu chodzi o zdjęcia, a nie o sprzęt.
ale ta osoba chce kupic lustrzanke, heloooou
dragossani - Wto 21 Lut, 2012
Przecież nikt jej nie zabroni Nikogo nie da się powstrzymać przed nieuzasadnionym wydawaniem szmalu.
Żeby nie było że jestem przeciwny kupowaniu lustrzanek przez amatorów - uważam, że powinni kupować i poszerzać wiedzę. Rady o nie kupowaniu lustrzanki dotyczą czego innego. Konkretnych potrzeb związanych z łatwym strzelaniem przyzwoitych zdjęć. Tutaj często kompakt sprawdzi się lepiej.
Zwykle da się wywnioskować z treści wypowiedzi czy ktoś chce rozwijać fotograficzną pasję, czy tylko chodzi mu o ładne zdjęcia. Osoby zainteresowane fotografią zdążą sporo dowiedzieć się o fotografii zanim kupią lustrzankę. Kompaktem dysponuje niemal każdy. Jeśli ktoś pisze, że chce zamienić kompakt na lustrzankę bo zdjęcia mu się nie podobają, a nie zna podstawowych pojęć i możliwości własnego kompaktu, to znaczy że na razie o żadnej pasji nie może być mowy. Taka osoba kupi lustrzankę, zrobi serię równie słabych zdjęć jak wcześniej kompaktem i głupio jej będzie przyznać, że to były wyrzucone pieniądze. Osoba zafascynowana fotografią już dawno wycisnęła z kompaktu co się dało, zna podstawowe pojęcia fotograficzne i pytając o poradę w sprawie lustrzanki, pyta o konkrety bo wie co ułatwi robienie lepszych zdjęć.
mozer - Wto 21 Lut, 2012
jacmih04, wielu, jak Ty to nazywasz, "fachowców" robi zdjęcia makro kompaktami, bo są świadomi ograniczeń jakie w tym temacie daje lustrzanka. I jest to jak najbardziej przemyślany wybór. Także akurat w tym wypadku czepiasz się bez sensu.
moronica - Wto 21 Lut, 2012
jacmih04, najwiekszym problemem przy kupnie lustrzanki nie jest brak praktycznej wiedzy, bo to zawsze mozna nadrobic a nawet jesli nie to zawsze jest tryb auto. problemem tym jest odziedziczone po uzytkowaniu kompaktu myslenie, ze jednym obiektywem da sie zrobic wszystko o ile tylko ma odpowiednio duzy zoom. autorke pytania interesuje fotografia ludzi, zwierzat i makro. wiem, ze twierdzi ze dokupi w przyszlosci lepszy obiektyw ale obawiam sie, ze po tym lepszym obiektywie nadal bedzie oczekiwala ze bedzie jednym obiektywem do wszystkiego ktory zastapi ten, ktory dostanie w zestawie. moze tak nie jest i sie myle, dobrze by bylo. patrzac na tematyke, ktora ja interesuje, to bedzie sie musiala liczyc w przyszlosci z dokupieniem 3 obiektywow do tego, ktory kupi jako pierwszy, a nie jednego zamiast. a przyroda potrafi dac po kieszeni ostro
jasne , skoro będzie musiała to kupi jak jej dorqdzicie jakie ma kupic , to chyba proste , dziwi mnie tylko wasza "troska" oczyjeś pieniądze , jak ktos chce wyrzucic to chyba jego sprawa ,
ja nie czepiam się tylko to sa moje odczucia czytając ten czy inne tematy, wszędzie jest taka sama nagonka , jeden rzez drugiego, w mysl zasady " nie masz nic mądrego do powiedzenia , nie mów nic"
W myś mądrego mam na myśli "... nie chcesz pomóc"
maput - Wto 21 Lut, 2012
jacmih04, ale przecież nikt tu nikomu nie zabrania kupować lustrzanki. Chodzi o to by doradzić optymalnie do potrzeb. Jak ktoś pyta świadomie i wie o co chodzi to dostaje konkretne odpowiedzi. A jak ktoś jest zielony, chce kupić lustrzankę, bo słyszał, że zdjęcia z niej wychodzą śliczne, a do tego nie zdaje sobie sprawy ile to pociąga za sobą późniejszych inwestycji, to nic widzę nic złego w uświadamianiu. Niestety sam mam na koncie kilkukrotne polecenie komuś konkretnego modelu lustra (bo prosił o radę), a później wysłuchiwanie, że zdjęcia wychodzą brzydkie, bez kolorów, nieostre i zamazane. Dlatego teraz najpierw staram się sprawdzić czy dana osoba ma chęć liznąć trochę wiedzy. Bo wiadomo jak to jest - lustrzanka otrzymasz rewelacyjne rezultaty, ale musisz wiedzieć co zrobić. Samo wciskanie guziczka nic nie pomoże, a zdjęcia często będą gorsze niż z kompaktu.
[ Dodano: Wto 21 Lut, 2012 12:35 ]
jacmih04 napisał/a: | czytając ten czy inne tematy, wszędzie jest taka sama nagonka , jeden przez drugiego, w mysl zasady " nie masz nic mądrego do powiedzenia , nie mów nic"
W myś mądrego mam na myśli "... nie chcesz pomóc" |
Ale jak komuś odradzamy zakiś zakup to właśnie chcemy pomóc Uwierz mi, nie każdy potrzebuje lustrzanki, żeby być zadowolonym, mimo że myśli że tak jest.
mozer - Wto 21 Lut, 2012
jacmih04 napisał/a: | dziwi mnie tylko wasza "troska" oczyjeś pieniądze |
To po co to forum? Chyba mamy doradzać, nie?
mozer napisał/a: |
To po co to forum? Chyba mamy doradzać, nie? |
Właśnie , sprytny gość , fajne i sprytne spostrzezenie ,"DORADZAĆ" nie odradzac
chyba że pomyliłem sie i zalogowałem się na forum "TROSZCZYMY SIE O TWOJE PIENIĄDZE"
jacmih04 napisał/a: | jasne , skoro będzie musiała to kupi jak jej dorqdzicie jakie ma kupic , to chyba proste |
powiedz to osobom zakladajacym tematy typu "lustrzanka do fotografii ptakow za 1000zl". ludzie nie zdaja sobie sprawy z tego, jak kosztowne jest uprawianie niektorych z dziedzin fotografii. widza obiektywy o ogniskowej 300mm za 600zl i mysla, ze jak w przyszlosci "trzeba bedzie to sie kupi" i ze sie nadadza. finanse sa akurat czesto sprawa najtrudniejsza do przeskoczenia a jak sie ma ograniczone fundusze to tym bardziej nalezy sie liczyc z kazda stowka, czesto lepiej nie kupic nic niz kupic cos taniego co nie zda egzaminu
a skoro jestes takim fanem doradzania to doradzaj zamiast siac zamet
gdybym miał jąkąs wiedze na temat lustrzanek , to wiedz że dorradziłbym tak jak powinno to wyglądać , a nie doradzam ci że odradzam kupno lustrzanki , i widze że nadal sa teksty typu "finanse"
masakra
hijax_pl - Wto 21 Lut, 2012
jacmih04, a jak doradzanie powinno wyglądać?
jacmih04, bo doradzajacy doradzaja w danym budzecie i od tego sie nie ucieknie. porada typu "do dzikich zwierzat nawet sie nie zabieraj bez 300mm f/2.8" jak ktos ma budzet na szklo 1500zl jest kompletnie bezuzyteczna
komor - Wto 21 Lut, 2012
jacmih04, sprawę czemu czasem doradzamy a czemu czasem odradzamy doskonale wyłuszczyły te trzy posty:
dragossani napisał/a: | Żeby nie było że jestem przeciwny kupowaniu lustrzanek przez amatorów - uważam, że powinni kupować i poszerzać wiedzę. Rady o nie kupowaniu lustrzanki dotyczą czego innego. Konkretnych potrzeb związanych z łatwym strzelaniem przyzwoitych zdjęć. Tutaj często kompakt sprawdzi się lepiej.
Zwykle da się wywnioskować z treści wypowiedzi czy ktoś chce rozwijać fotograficzną pasję, czy tylko chodzi mu o ładne zdjęcia. Osoby zainteresowane fotografią zdążą sporo dowiedzieć się o fotografii zanim kupią lustrzankę. Kompaktem dysponuje niemal każdy. Jeśli ktoś pisze, że chce zamienić kompakt na lustrzankę bo zdjęcia mu się nie podobają, a nie zna podstawowych pojęć i możliwości własnego kompaktu, to znaczy że na razie o żadnej pasji nie może być mowy. Taka osoba kupi lustrzankę, zrobi serię równie słabych zdjęć jak wcześniej kompaktem i głupio jej będzie przyznać, że to były wyrzucone pieniądze. Osoba zafascynowana fotografią już dawno wycisnęła z kompaktu co się dało, zna podstawowe pojęcia fotograficzne i pytając o poradę w sprawie lustrzanki, pyta o konkrety bo wie co ułatwi robienie lepszych zdjęć.
|
maput napisał/a: | jacmih04, ale przecież nikt tu nikomu nie zabrania kupować lustrzanki. Chodzi o to by doradzić optymalnie do potrzeb. Jak ktoś pyta świadomie i wie o co chodzi to dostaje konkretne odpowiedzi. A jak ktoś jest zielony, chce kupić lustrzankę, bo słyszał, że zdjęcia z niej wychodzą śliczne, a do tego nie zdaje sobie sprawy ile to pociąga za sobą późniejszych inwestycji, to nic widzę nic złego w uświadamianiu. Niestety sam mam na koncie kilkukrotne polecenie komuś konkretnego modelu lustra (bo prosił o radę), a później wysłuchiwanie, że zdjęcia wychodzą brzydkie, bez kolorów, nieostre i zamazane. Dlatego teraz najpierw staram się sprawdzić czy dana osoba ma chęć liznąć trochę wiedzy. Bo wiadomo jak to jest - lustrzanka otrzymasz rewelacyjne rezultaty, ale musisz wiedzieć co zrobić. Samo wciskanie guziczka nic nie pomoże, a zdjęcia często będą gorsze niż z kompaktu.
|
moronica napisał/a: | powiedz to osobom zakladajacym tematy typu "lustrzanka do fotografii ptakow za 1000zl". ludzie nie zdaja sobie sprawy z tego, jak kosztowne jest uprawianie niektorych z dziedzin fotografii. widza obiektywy o ogniskowej 300mm za 600zl i mysla, ze jak w przyszlosci "trzeba bedzie to sie kupi" i ze sie nadadza. finanse sa akurat czesto sprawa najtrudniejsza do przeskoczenia a jak sie ma ograniczone fundusze to tym bardziej nalezy sie liczyc z kazda stowka, czesto lepiej nie kupic nic niz kupic cos taniego co nie zda egzaminu |
Uważam problem „zniechęcania” za zamknięty. Nie ma sensu tego dalej wałkować.
Sokaro - Wto 21 Lut, 2012
wybaczcie za spam, znalazłem temat dzięki
mozer - Wto 21 Lut, 2012
Sokaro, piszesz to już w drugim wątku - nadal niewłaściwym ;P Od tego jest dział http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=21
hijax_pl - Wto 21 Lut, 2012
Sokaro, chodzi Ci o to , że w trybie LV aparat musi dwukrotnie "machnąć" lustrem, a przez to wydaje się. że cały proces trwa dłużej?
|
|