forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sony DSLR-A390

MartInR - Sob 13 Sie, 2011
Temat postu: Sony DSLR-A390
Witam

Zakupiłem aparat Sony A390, i dziwna sprawa bo nie mogę zrobić nim żadnego zdjęcia. Spust migawki jest jakby zablokowany. Po jego wciśnięciu następuje ustawienie ostrości, jak to piszą w instrukcji. I tak jest pokazuje się odpowiedni wskaźnik. Ale nie idzie zrobić zdjęcia bo nie można wcisnąć dalej spustu. Próbowałem naciskać spust bardzo delikatnie aż do ustawienia ostrości, ale ostrość ustawia się jak wcisnę do oporu. W instrukcji piszą że pierw wciska się do połowy aby ustawić ostrość, a dalej żeby zrobić zdjęcie. Już zgłupiałem nie wiem co jest grane. :cry: :cry: :cry:

baracuda - Sob 13 Sie, 2011

No może głupie pytanie :mrgreen: karta pamięci jest wsadzona ?
MartInR - Nie 14 Sie, 2011

No właśnie to jest bardzo głupie pytanie. Bo jeśli karta nie jest włożona lub nieobsługiwana pojawia się ostrzeżenie na LCD, łącznie z tym że karta ewentualnie jest zablokowana. Ostrzeżenia pojawiają się też w innych wielu przypadkach.
hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011

MartInR, zakupiłeś bubla. Idź i wymień na inny... nowy.

Chciałbym uzyskać jakąś konkretną odpowiedź. A nie takie komentarze co powyżej.
Kupiłem go z Allegro więc wizyta w sklepie jest niemożliwa.

MartInR, sam sobie odpowiedziałeś w pierwszym poście:
MartInR napisał/a:
Próbowałem naciskać spust bardzo delikatnie aż do ustawienia ostrości, ale ostrość ustawia się jak wcisnę do oporu. W instrukcji piszą że pierw wciska się do połowy aby ustawić ostrość[, a dalej żeby zrobić zdjęcie

MartInR napisał/a:
Kupiłem go z Allegro więc wizyta w sklepie jest niemożliwa.
Jeśli to była aukcja z licytacją to faktycznie problem. Jeśli przez kup teraz - to tak jak w sklepie, masz prawo do zwrotu.

No to lipa, nie mam czasu się użerać z tym sklepem. Chodzi o to że nie mam czasu na to, ten aparat to ma być prezent.
baracuda - Nie 14 Sie, 2011

MartInR napisał/a:
No właśnie to jest bardzo głupie pytanie.

a ludzie robią głupie rzeczy , między innymi nie wsadzają karty ,
jaki opis problemu takie odpowiedzi.

Chyba napisałem że karta jest włożona, gdybym jej nie włożył to bm na całym ekranie miał napis że nie ma karty.
MC - Nie 14 Sie, 2011

MartInR, trochę szacunku dla osób, które poświęcają swój czas na TWÓJ problem.

Nawet jeśli wylicytowałeś ten aparat, to sprzedawca odpowiada za wady.

Ktosik - Nie 14 Sie, 2011

ale na bank ustawia ostrość tzn ze wyświetla się zielona kropa??? albo kwadrat w LV jeśli się nie wyświetla to na auto nie zrobisz zdjęcia

Tak na pewno ustawia ostrość zielona kropka się pojawia. mało tego jak chce zrobić zdjęcie w zaciemnionym pokoju to nawet otwiera się lampa i jest błysk w celu ustawienia ostrości. Na Auto jeśli trzeba obiektyw też pracuje. Próbowałem robić też na innym ustawieniu niż auto i zawsze to samo.

MartInR napisał/a:
Próbowałem robić też na innym ustawieniu niż auto i zawsze to samo.
Spróbuj na samowyzwalaczu - jak ustawi ostrość i zrobi zdjęcie, będziesz miał potwierdzenie ze spust migawki nie działa. Jakoś nie zakładam, że z aparatem kupiłeś wężyk, ale może?
ghost - Nie 14 Sie, 2011

a380 nie ma gniazda na wężyk, tylko odbiornik do pilota IR. samowyzwalacz działa jak tryb normalny - tylko z opóźnieniem, więc ciężko użyć go do wykrycia uszkodzenia.

No tak.. troszkę się rozpędziłem :zalamany:

Tak jak kolega powyżej napisał, tylko odbiornik do pilota.

A z samowyzwalaczem też próbowałem.

Nie wiem czy to istotne ale czasami jak postawie aparat na biurku lub czymś innym stabilnym, to i tak pokazuje mi się wskaźnik że aparat drży. Ale to chyba ma wpływ na jakość zdjęcia.