forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Sony hvl-f42am w makro

kajlen - Sob 13 Sie, 2011
Temat postu: Sony hvl-f42am w makro
Ostatnio przeglądając sieć trafiłem na taki film: http://www.youtube.com/watch?v=MrIgyEwhnPA
Bardzo spodobała mi się możliwość takiego wykorzystania lampy błyskowej i zacząłem zastanawiać się (gdyż w temacie lamp jestem niemalże kompletnie zielony) czy wyżej wymieniona lampa Sony dałaby radę. Pytam konkretnie o nią z trzech powodów: raz, że robię zdjęcia makro Soniaczem, dwa, że w opisie tej lampy przeczytałem, że współpracuje bezprzewodowo z body, a trzy, że podobno jest fajna. Intryguje mnie możliwość używania jej w takim celu, jak robi to facet na filmie, ale w opcji bez przewodu synchronizacyjnego. On robi to w trybie manualnym - czy istnieje możliwość, żeby aparat (czy też lampa?) sam dobrał odpowiednią siłę błysku do sytuacji, żeby osoba fotografująca nie musiała się tym martwić?

ghost - Sob 13 Sie, 2011

powinno się dać, acz przy makro trzeba uważać na światło lampy wbudowanej, błyski sterujące będą widoczne na zdjęciu. działać będzie w automatycznym pomiarze.

Lampa wbudowana bedzie dziala rownolegle z lampa zewnetrzna? Zdjecia, ktore widac na na koncu filmu wygladaja dosyc dobrze, nie widac na nich sladu po wbudowanej lampie.
ghost - Sob 13 Sie, 2011

softbox jest zdaje się na zewnętrznej, nie wbudowanej. ludzie nie bez powodu używają kabelków a nie WL ;-) przy ograniczonej i dość stałej odległości lampa - aparat ma to sporo zalet.

automatyka jak to automatyka - najlepiej się jej nauczyć samemu, bo producenci skąpo dawkują informacje o jej działaniu.

Czy podczas uzywania zewnetrznej lampy rownloegle do niej dziala lapma wbudowana w aparat? Na zdjeciach widocznych pod koniec filmu nie widac po niej sladu.
ghost - Sob 13 Sie, 2011

jeżeli działasz w bezprzewodówce to wbudowana steruje błyskiem zewnętrznej i przy tak małych odległościach będzie to widać, o ile jej jakoś nie przysłonisz. na kablu jest inaczej. tam błyska tylko zewnętrzna.

Przepraszam za ten sam post dwa razy - tak to jest jak obsługuje się forum z telefonu komórkowego :/

Czyli generalnie o zdalnym sterowaniu raczej można zapomnieć, zgadza się? Nie ukrywam, że szukałem rozwiązania przewodowego, ale z tego co wyczytałem w grę wchodzi tylko praca manualna (co oznacza, że lampę Sony można odpuścić na rzecz jakiejś tańszej), a poza tym, jakoś nie mogłem znaleźć przewodów synchronizacyjnych do Sony.

ghost - Sob 13 Sie, 2011

dziwnie szukałeś. allegro. te są z TTL.
MaciekNorth - Nie 14 Sie, 2011

kajlen napisał/a:
On robi to w trybie manualnym - czy istnieje możliwość, żeby aparat (czy też lampa?) sam dobrał odpowiednią siłę błysku do sytuacji, żeby osoba fotografująca nie musiała się tym martwić?
Tak, po to jest przedbłysk TTL, jeśli masz nowszy obiektyw (8 styków, starsze na bagnet A miały 5 styków), możesz też błyskać a trybie ADI - a pomiarem odległości od fotografowanego obiektu. Tu masz zestawienie obiektywów, rubryka D-funktion: Minolta/Sony lenses

Cytat:
Lampa wbudowana bedzie dziala rownolegle z lampa zewnetrzna? Zdjecia, ktore widac na na koncu filmu wygladaja dosyc dobrze, nie widac na nich sladu po wbudowanej lampie.
Tak, lampa sterująca błyska również w momencie otwarcia migawki. Żeby nie było widać na zdjęciu błysku z wbudowanej, można zrobić jakiś patent w postaci założonego np. kartonika z wyciętą dziurą skierowaną w kierunku zewnętrznej lampy, to bardzo proste :)

kajlen napisał/a:
Nie ukrywam, że szukałem rozwiązania przewodowego, ale z tego co wyczytałem w grę wchodzi tylko praca manualna (co oznacza, że lampę Sony można odpuścić na rzecz jakiejś tańszej), a poza tym, jakoś nie mogłem znaleźć przewodów synchronizacyjnych do Sony.
Na kablu lampa zewnętrzna działa dokładnie tak jakbyśmy założyli ja na aparat, czyli pełna kontrola. W tych linkach z a-gro strasznie drogie te przewody, ja moje firmy Yongnuo kupiłem tam po 15 zł szt., wystarczyło poszukać, poczekać. Spróbuj na KKM w dziale sprzedam, czasem ktoś oferuje ;) I nie odpuszczaj sobie tej lampy na rzecz tańszej bo stracisz wiele cennych funkcji, jak np. synchronizacja z krótkimi czasami - możesz błyskać przy czasie 1/4000, również bezprzewodowo (przydatne np. przy portretach na mocno otwartym szkle) :mrgreen: Zaletą przy pracy w nocy są też podświetlane znaki, zamiast wyświetlacza ciekłokrystalicznego: HVL-F42AM. Ja moją kupiłem używaną za 600 zł i zamieniłbym ją tylko na F43 albo F58. Naprawdę lampka jest niezła, szczególnie właśnie przy pracy bezprzewodowej :D Masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem ;)
ghost - Nie 14 Sie, 2011

ADI ma sens tylko przy błyskaniu na wprost z aparatu. przy użyciu kabla może to dać (i pewnie da) błędne naświetlenie.
MaciekNorth - Nie 14 Sie, 2011

ADI przy błyskaniu z lampą na kablu, ale skierowaną wprost na obiekt da poprawne naświetlenie, oczywiście gdy zachowamy podobne odległości aparatu i lampy względem obiektu i odpowiedni kąt padania światła, tzn. nie umieścimy lampy za obiektem :razz: Gorzej będzie gdy odbijemy błysk, dlatego przy odchylaniu palnika w lampie założonej na aparat ten przechodzi w TTL. Zresztą zarówno w ADI jak i w TTL (w korpusach cyfrowych) jest przedbłysk. Różnica w zasadzie dotyczy dodatkowego pomiaru odległości do obiektu w ADI, co jest priorytetem przy doborze siły błysku i pozwala np. ograniczyć moc błysku dla obiektów fotografowanych blisko położonych, nawet kosztem niedoświetlonego tła.
ghost - Nie 14 Sie, 2011

MaciekNorth napisał/a:
ADI przy błyskaniu z lampą na kablu, ale skierowaną wprost na obiekt da poprawne naświetlenie, oczywiście gdy zachowamy podobne odległości aparatu i lampy względem obiektu i odpowiedni kąt padania światła, tzn. nie umieścimy lampy za obiektem

a niedziałający zegarek dwa razy dziennie pokazuje dobry czas.

kajlen - Pon 15 Sie, 2011

Ok, już chyba wszystko załapałem. Nasuwają mi się jednak kolejne pytania.
Jeśli ADI oznacza mierzenie odległości od obiektu fotografowanego za pomocą błysku, to czym w takim razie jest TTL? W internecie znalazłem, że jest to pomiar światła odbitego od fotografowanego przedmiotu, przez obiektyw, światłomierzem wbudowanym w aparat fotograficzny. To nie jest mniej więcej to samo?
Druga sprawa - czy ktoś z Was zajmuje się robieniem makro przy pomocy lampy błyskowej? Jak uważacie, która lampa bardziej się do tego nadaje: taka standardowa czy pierścieniowa?

komor - Pon 15 Sie, 2011

Nie, nie. ADI to uwzględnianie odległości ustawionej przez obiektyw i zaraportowanej do puszki. Stąd ADI działa tylko z tymi, nowszymi, obiektywami, które przekazują do puszki ustawioną odległość ostrzenia. Znając odległość ostrzenia aparat ocenia, że główny motyw zdjęcia (na niego przecież ostrzymy) jest np. blisko i mocny błysk go wypali.

kajlen napisał/a:
Druga sprawa - czy ktoś z Was zajmuje się robieniem makro przy pomocy lampy błyskowej?

Standardowa jest mocniejsza i stosując modyfikatory typu softboksy/parasolki i inne rozpraszacze można uzyskać światło przypominające naturalne światło słoneczne padające gdzieś z boku lub z góry. Pierścieniowa daje przeważnie dość specyficzny efekt i pewnie trzeba się jej dobrze nauczyć, żeby uzyskać fajne efekty. Może odezwie się w tym wątku Hijax lub Dr11, albo ktoś inny kto ma i używa.

kajlen - Pon 15 Sie, 2011

Zwykła lampa jest na pewno bardziej uniwersalna, no i w przypadku hvl f42am na pewno ciut tańsza niż pierścieniowa Sony. Ale czy coś jeszcze na jej korzyść?
No to czekamy aż ktoś się odezwie ;)

MaciekNorth - Pią 19 Sie, 2011

Jeszcze małe sprostowanie do postów powyżej, w tym mojego. W trybie bezprzewodowym błysk od lampy wbudowanej będzie widoczny na zdjęciu dla czasów 1/160s i dłuższych. Dla 1/200s i krótszych, czyli po przejściu w HSS (synchronizacja z krótkimi czasami), w momencie ekspozycji błyska tylko lampa zewnętrzna, błysku od wbudowanej nie będzie widać na zdjęciu. Sprawdzałem dzisiaj w lustrze ;)

kajlen napisał/a:
Zwykła lampa jest na pewno bardziej uniwersalna, no i w przypadku hvl f42am na pewno ciut tańsza niż pierścieniowa Sony. Ale czy coś jeszcze na jej korzyść?
Pewnie chodzi Ci o drogą pierścieniową HVL-RLAM? Moim zdaniem lepiej kup HVL-f42AM a do tego albo Ring Flash, albo diodową pierścieniową, da Ci to więcej możliwości niż sama błyskowa pierścieniowa ;)
hijax_pl - Pią 19 Sie, 2011

MaciekNorth napisał/a:
Sprawdzałem dzisiaj w lustrze ;)
Czyli widziałeś wygaszanie palnika. A sprawdziłeś jakie to daje efekty przy oświetleniu motywu?
kajlen - Pią 19 Sie, 2011

Zgadza się, lampa wbudowana działa chyba tylko do 1/160.

Gdybym miał w tej chwili decydować się na zakup lampy to byłaby to hvl-f42am albo f43am (nie decyduję się, bo brakuje sporo środków ;) . O nasadce ring flash już słyszałem, ale z tego co pamiętam to miałem problemy ze znalezieniem takiej, która by pasowała do lampy Sony. Lapma diodowa - spotykam się z nią pierwszy raz i muszę powiedzieć, że wygląda to ciekawie :)

MaciekNorth - Pią 19 Sie, 2011

hijax_pl napisał/a:
A sprawdziłeś jakie to daje efekty przy oświetleniu motywu?
Motywem był aparat w lustrze z widoczną lampą wbudowaną. Ale właśnie sprawdziłem jeszcze raz, fotografując obiekt z ok. 15cm i dla czasu 1/200s nie ma cienia od lampy wbudowanej, dla 1/160 jest cień ;)

Cytat:
Zgadza się, lampa wbudowana działa chyba tylko do 1/160.
W bezprzewodowym działa jako wyzwalacz lampy zewnętrznej i dla czasów 1/200 - 1/4000 (HSS) też błyska ;)
kajlen - Czw 03 Lis, 2011

Temat przygasł, ale go odkopuję. Nadal węszę przy lampie hvl f42am i mam kolejne pytanie. Czy taki Ring Flash jak podany w którymś z linków wyżej jest dostępny w wersji na lampę Sony? W opisie są tylko lampy Canona i Nikona, nie ma nic o Sony. A może to nie ma znaczenia? Z tego, co wiem nasadkę przyczepia się do palnika na rzep. Czy ktoś z użytkowników lapmy hvl f42am używa jej z tym ring flashem?
komor - Czw 03 Lis, 2011

kajlen, zasadnicza różnica między wariantami tego ring-flasha to jest długość rurki od lampy do pierścienia otaczającego obiektyw. W zależności od wielkości lampy jest potrzebna odpowiednia długość. Podejrzewam więc, że da się dobrać coś do lampy Sony, tylko trza by mieć dostęp do paru wariantów i sprawdzić.
kajlen - Czw 03 Lis, 2011

Rozumiem. Wygląda więc na to, że będzie trzeba skontaktować się z jakimś sprzedawcą, albo przejść po sklepach stacjonarnych z puszką, lampą i obiektywem i najwyczajniej w świecie przymierzyć ;)

[ Dodano: Czw 21 Cze, 2012 19:24 ]
Odkopuję.

Czy w opisanej na początku sytuacji wykorzystania zwykłej zewnętrznej lampy w celach makro mogę użyć bezprzewodowego wyzwalacza np. http://allegro.pl/zestaw-...2428946327.html Będzie działał taki zestaw w terenie, w lesie, gdziekolwiek poza zamkniętymi pomieszczeniami? Czy powinienem kupić kabel synchronizacyjny, o którym była mowa wcześniej?