forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - lampa blyskowa

wojtasdolny - Pon 15 Paź, 2007
Temat postu: lampa blyskowa
jaka lampe blyskowa polecacie do nikona d40. tak do 600zl. na co zwracac uwage przy zakupie?? pozdrawiam
5kbFlashMemory - Wto 23 Paź, 2007

Zależy do czego będziesz jej używał ?

Portrety, sport itd.

wojtasdolny - Wto 23 Paź, 2007

raczej sport, ale sprecyzuje SB-600, SB-400?? a moze cos nie nikonowskiego ale nie wiem jak to bedzie wspolpracowac....zalezy mi na tym dzialaniui z TTL.
MM - Sro 24 Paź, 2007

SB-600 to raczej minimum...
pdf100 - Sro 24 Paź, 2007

czemu tak sądzisz MM ??
MM - Sro 24 Paź, 2007

Bo mocy nigdy nie jest za dużo, szczególnie w sporcie - tam czasami robi się serią. Można lepiej naświetlić coś światłem odbitym itd. Ja to bym zalecał nawet SB-800. Sam mam najmocniejszą lampę Canona i nie wyobrażam sobie pracy z czymś słabszym. Nie używa się tej mocy często, ale jak potrzeba TO JEST. Pomijam inne bajery zawarte w wyższych modelach o rewelacyjnej pracy lamp Nikona nie wspomnę.

MM
to czego ty fotki
robisz w końcu, samolotów?

MM - Sro 24 Paź, 2007

Pasja to samoloty, ale to tylko pasja... :wink:
Pieniążki są z czego innego :lol:

człowieku,
my nic o tobie nie
wiemy...
a poco ci najmocniejsza lampa
jak robisz np. śluby
w ciemnym kościele chyba nie można jej
użyć bo:
-ksiądz się wpieni
-spalisz obiekt fotografowny..
chyba...

w każdym razie MM
to cego ty zdjęcia jeszcze robisz???

MM - Sro 24 Paź, 2007

Po to się kupuje dobrą i silną lampę by obracać palnikiem i nie walić na wprost. Na szerokim kącie (a 5D może bardzo szeroko) tej mocy idzie duuużo. Lampą doświetla się także w pełnym słońcu (np. plener), wtedy trzeba czasami użyć mocy maksymalnej (bo robisz 70-200, stoisz daleko a doświetlić trzeba mocno - dlaczego? a dlatego i już).

A jakie jeszcze zdjęcia robię? Różne, o wszystkich nie powiem bo bym musiał Ciebie później zabić :lol:

Arv - Sro 24 Paź, 2007

MM napisał/a:
bo bym musiał Ciebie później zabić :lol:

Tym małym pistolecikiem, co go nosisz przy sobie ;-)))))

Jak splunąć..... ;-))))))

Mocniejsza lampa szybciej strzela, a przy odbijaniu od sufitu duużo energii błysku się po prostu rozprasza. W zasadzie o to przecież chodzi ;-)

MM - Czw 25 Paź, 2007

Arv napisał/a:

Tym małym pistolecikiem, co go nosisz przy sobie ;-) ))))

Wcale nie jest taki mały :P :lol:

komor - Czw 25 Paź, 2007

pdf100 napisał/a:
człowieku, my nic o tobie nie wiemy...

Słabo czytacie forum, chłopaki :) Ja tu jestem od niedawna, a z czytania wątków już wiem, że MM to zagorzały, hm, jakby to ująć, kibic :D Szczególnie lubi robić portrety innym kibicom 8)

Coś jeszcze, MM? :)