|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtr polaryzacyjny do tele 77mm i nie tylko
allcon - Czw 18 Sie, 2011 Temat postu: Filtr polaryzacyjny do tele 77mm i nie tylko Witam. Zakupiłem ostatnio sigme 120-400 Apo DG OS HSM i chciałbym dokupić do niej polara. Obiektyw używany będzie do pokazów lotniczych i imprez motoryzacyjnych. Dodatkowo posiadam jeszcze uniwersalny 17-85 IS do którego również chciałbym używac tego filtra w połączeniu z przejściówką z 67mm. Mam niestety ograniczone fundusze więc nie stać mnie na filtr za kilka stówek. Znajomy zaproponował mi więc takie cos. Powiedział, że to dobry wybór w stosunku cena/jakość w porównaniu np z podstawowymi filtrami marumi, które są 2x droższe. Co Wy mi poradzicie?
mozer - Czw 18 Sie, 2011
allcon, ja bym radził nie psuć sobie obrazu filtrami niewiadomego pochodzenia. Marumi jest wydatkiem, ale jednorazowym i posłuży długo. Ale jak Cię nie stać, to co tu można doradzić? Możesz dooszczędzać...
Marumi ma dodatkowo oprawkę slim.
MC - Czw 18 Sie, 2011
Weź Marumi, ale bez super. Jak kolega wyżej - szkoda psuć obrazek z obiektywu.
allcon - Czw 18 Sie, 2011
Czyli np taki się nada?
http://allegro.pl/filtr-p...1759164868.html
MC - Czw 18 Sie, 2011
Zdecydowanie tak.
MaciekNorth - Nie 21 Sie, 2011
Nie wiem czy już nie za późno, ale jeśli chcesz wydać połowę mniej niż na Marumi to możesz pomyśleć o filtrze King. W teście na Optycznych nie wypadł źle, więc w przeciwieństwie do innych tańszych polarów nie ryzykujesz że trafisz na minę Używam 67mm oraz 52mm i jestem zadowolony, jak chcesz mogę zrobić jakieś przykładowe fotki na różnych szkiełkach i Ci podesłać.
pandorra - Pon 22 Sie, 2011
Też wydaje mi się , że filtry Marumi są całkiem dobre, ja lubię tez osobiście Hoya i jakoś przyzwyczaiłam się do nich ale Marumi testowałam i były fajnej jakości. Na foto-tipie sobie poszukaj, w fajnych cenach możesz coś upatrzeć.
allcon - Pon 22 Sie, 2011
dziękuje za porady - zamówiłem już marumi -MaciekNorth jak możesz to podeslij mi na allcon@vp.pl jakies sample z tego Kinga bo będę potrzebował jeszcze filtr na 52 wiec może sie skusze jesli będzie w miare ok. pozdr
MaciekNorth - Pon 22 Sie, 2011
allcon, dobra, postaram się zrobić jakieś sample jak będzie odpowiednia pogoda
|
|