|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do obrazów olejnych- oddanie kolorów i szczegółów
Toluśka - Czw 18 Sie, 2011 Temat postu: Aparat do obrazów olejnych- oddanie kolorów i szczegółów muszę kupić aparat do robienia zdjęć obrazów olejnych,
ważne jest dla mnie rzeczywiste oddanie kolorów i szczegółów ponieważ są to obrazy
najczęściej sprzedawane w sieci i klient nie widzi ich w realu...
bardzo prosżę o poradę ponieważ ZUPEŁNIE się na tym wszystkim nie znam .
mogę na to przeznaczyć ok 2000 zł + - 200-400 zł
...aparat jest mi potrzebny na wczoraj i najpóźniej w sobotę muszę kupić
zadawałam juz to pytanie na innym forum ale otrzymałam tylko jedną odpowiedź na temat oświetlenia.... oświetlenie to jedna sprawa ale aparat również potrzebuję...
będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki
maput - Czw 18 Sie, 2011
Aparat jakikolwiek.
Dobre światło, balans bieli zgodnie z wzorcem, zdjęcia w RAW, można wykalibrować puszkę i z każdym sprzętem osiągniesz prawidłowe barwy.
aha - no i porządny, wykalibrowany monitor. Choć w sumie to i tak bez sensu, bo klienci pewnie i tak mają jakieś badziewne LCD i nawet jak Twoje zdjęcia będą kolory oddawały idealnie, to po drugiej stronie kabla będą one źle wyświetlane.
Toluśka - Czw 18 Sie, 2011
wiesz ja w ogole się na tym nie znam więc prosze powiedz jakikolwiek to jaki?? ....wiem, ze to śmiesznie brzmi
hijax_pl - Czw 18 Sie, 2011
Toluśka napisał/a: | jakikolwiek to jaki?? | Taki, który wypluwa z siebie pliki RAW.
Ważniejsze od aparatu jest IMHO stabilne, jednolite oświetlenie. Wszak chodzi o reprodukcję. A jeśli to przerost formy nad treścią, bo to tylko do sieci obrazki - to bym się za bardzo nie szczypał i wysilał: byleby tylko mieć jednolicie oświetlony obraz, bez lokalnych prześwietleń od lampy błyskowej.
teraz robie zdjęcia kompaktem z przed 6 lat, na 100 zdjęc znajduję jedno przyzwoite, kombinuję potem z kolorami w programie do obrobki, ostrość ....nie ma ostrości...jaki kolwiek??
[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 16:50 ]
mam lampy naśladujące światło dzienne- maluję przy nich po nocach wiec dokupić softboxy??
dotychczas robiłam zdjecia przy swietle dziennym bo przy tych lampach kolor wychodzil gorzej
maput - Czw 18 Sie, 2011
Z jakiej odległości te zdjęci robisz ? I jak duże obrazy ?
Pewnie starczyłoby proste body i jedna stałka (35 ?).
No i światło - to pierwsze na czym powinnaś się skupić.
[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 16:53 ]
Dwa spore softboxy powinny dać całkiem przyzwoity efekt.
obrazy różnej wielkości od 30 x40 do 80x100 cm
zdjęcia z bardzo bliska
hijax_pl - Czw 18 Sie, 2011
Toluśka napisał/a: | mam lampy naśladujące światło dzienne | Świetlówki kompaktowe pewnie skoro Toluśka napisał/a: | przy tych lampach kolor wychodzil gorzej |
a możesz mi podac jakies przykłady aparatów?
ophiuchus - Czw 18 Sie, 2011
Wiem, że to troszkę przekracza zakładany budżet, ale myślę, że gdybyś wysupłała te dwie stówki więcej to Nikon D5100 z podstawowym obiektywem dobrze sprawdziłby się w roli aparatu do dokumentacji takich prac. Jeśli nie możesz nic dołożyć, to sugerowałbym podstawowe modele np Nikon D3100 z lepszym niż wskazany wyżej D5100 obiektywem albo Pentax K-r również z podstawowym obiektywem i całkiem dobrą matrycą, z możliwościami zbliżonymi do Nikona D5100. Z Canona nic nie proponuję, bo obecnie oferowane modele mają matryce nieco gorsze niż konkurencja.
hijax_pl napisał/a: | Toluśka napisał/a: | mam lampy naśladujące światło dzienne | Świetlówki kompaktowe pewnie skoro Toluśka napisał/a: | przy tych lampach kolor wychodzil gorzej | |
F&V 5500K
[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 17:03 ]
ophiuchus napisał/a: | Wiem, że to troszkę przekracza zakładany budżet, ale myślę, że gdybyś wysupłała te dwie stówki więcej to Nikon D5100 z podstawowym obiektywem dobrze sprawdziłby się w roli aparatu do dokumentacji takich prac. Jeśli nie możesz nic dołożyć, to sugerowałbym podstawowe modele np Nikon D3100 z lepszym niż wskazany wyżej D5100 obiektywem albo Pentax K-r również z podstawowym obiektywem i całkiem dobrą matrycą, z możliwościami zbliżonymi do Nikona D5100. Z Canona nic nie proponuję, bo obecnie oferowane modele mają matryce nieco gorsze niż konkurencja. |
wielkie dzięki, zastanowię się nad większym budżetem...
zauważyłam, ze fotografikom nie za bardzo zalezy na rzeczywistym oddaniu kolorów a na "ladnym" oddaniu... ładnym zdjęciu, a tu własnie mi chodzi o to wierne oddanie bo chce zeby klient widzial to co kupuje...
maput - Czw 18 Sie, 2011
ophiuchus napisał/a: | Pentax K-r również z podstawowym obiektywem i całkiem dobrą matrycą, z możliwościami zbliżonymi do Nikona D5100. |
Chyba D5000
Jeśli to ma być aparat tylko do tych zdjęć obrazów to myślę że najniższy model danego producenta wystarczy, do tego nie musimy mieć szkła uniwersalno-wycieczkowego. D3100 + 35/1.8 by wystarczył. Resztę zainwestować w światło.
jaad75 - Czw 18 Sie, 2011
Toluśka napisał/a: | F&V 5500K | Czyli świetlówki kompaktowe. Masz z nimi marne szanse na prawidłowe odwzorowanie kolorów, bo mają nieciągłe widmo. Lepiej używać błysku lub halogenów i ustawiać odpowiedni balans bieli. Aparat dowolny, który mieści się w budżecie, oferuje zapis RAW (dowolne lustro) i wystarczającą do Twoich zastosowań rozdzielczość. Obiektyw zapewne wystarczy w okolicach 35mm w przypadku matrycy APS-C.
maput - Czw 18 Sie, 2011
Toluśka napisał/a: | zauważyłam, ze fotografikom nie za bardzo zalezy na rzeczywistym oddaniu kolorów a na "ladnym" oddaniu... ładnym zdjęciu, a tu własnie mi chodzi o to wierne oddanie bo chce zeby klient widzial to co kupuje... |
No i właśnie tu jest problem,bo klient na kiepskim monitorze wcale nie zobaczy tego co kupuje. A monitory o kiepskim oddaniu kolorów, niewykalibrowane ma 99% ludzi.
Fajnie że chcesz to zrobić dobrze, ale moim zdaniem i tak ostatecznego celu nie osiągniesz - w najlepszym wypadku Ty będziesz wrzucać zdjęcia o odpowiedniej kolorystyce, a klienci i tak zobaczą coś całkiem innego...
maput, xxx klientów, ważne, żeby po Twojej stronie było prawidłowo. W każdym razie, postępujęc w ten sposób zmniejszy rozbieżności kolorystyczne do osiągalnego minimum.
ophiuchus - Czw 18 Sie, 2011
Obiektyw kitowy jest tańszy niż taka stałka, można nastawić go na ogniskową 30-35 mm, a i tak przymknąć pewnie będzie trzeba do F5.6-8.0. Do takich reprodukcji też się nada, a ciut lepszy korpus nie zawadzi... lub bardziej zaawansowane oświetlenie, jak słusznie zauważyliście
maput napisał/a: | ophiuchus napisał/a: | Pentax K-r również z podstawowym obiektywem i całkiem dobrą matrycą, z możliwościami zbliżonymi do Nikona D5100. |
Chyba D5000
Jeśli to ma być aparat tylko do tych zdjęć obrazów to myślę że najniższy model danego producenta wystarczy, do tego nie musimy mieć szkła uniwersalno-wycieczkowego. D3100 + 35/1.8 by wystarczył. Resztę zainwestować w światło. |
z chęcią wykorzystam go tez do innych celow ( np zdjęc postaci, scenek społecznych " z ukrycia" które potem wykorzystam w malowaniu) ale zdjęcia obrazów do cel główny
Serdeczne dzięki za odpowiedzi
maput - Czw 18 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | maput, p i e p r z y ć klientów, ważne, żeby po Twojej stronie było prawidłowo. |
No tak, ale właśnie celem wyznaczonym przez autorkę tematu jest coś całkiem innego
jaad75 napisał/a: | W każdym razie, postępując w ten sposób zmniejszy rozbieżności kolorystyczne do osiągalnego minimum. |
Fakt, może to pomóc.
jaad75 napisał/a: | maput, p i e p r z y ć klientów, ważne, żeby po Twojej stronie było prawidłowo. W każdym razie, postępujęc w ten sposób zmniejszy rozbieżności kolorystyczne do osiągalnego minimum. |
tez własnie o to mi chodzi, żeby zrobić co mogę ze swojej strony
z resztą nie tylko monitor , oświetlenie pomieszczenia w którym jest monitor, kolor ścian , wada wzroku oglądającego można mnożyć
[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 17:19 ]
jaad75 napisał/a: | Toluśka napisał/a: | F&V 5500K | Czyli świetlówki kompaktowe. Masz z nimi marne szanse na prawidłowe odwzorowanie kolorów, bo mają nieciągłe widmo. Lepiej używać błysku lub halogenów i ustawiać odpowiedni balans bieli. Aparat dowolny, który mieści się w budżecie, oferuje zapis RAW (dowolne lustro) i wystarczającą do Twoich zastosowań rozdzielczość. Obiektyw zapewne wystarczy w okolicach 35mm w przypadku matrycy APS-C. |
dzięki,
ehhhh jakich wy używacie pojęć... musze się dokształcić
maput napisał/a: | No tak, ale właśnie celem wyznaczonym przez autorkę tematu jest coś całkiem innego | Tyle, że autorka nie do końca wie o czym pisze, czego dowodem jest tak postawione pytanie. W każdym razie słusznym jest, by minimalizować błędy tam gdzie jest to możliwe. Dodatkowo może informować klientów na stronie, że nie odpowiada za błędy w ocenie koloru wynikające z używania niewłaściwego oprogramowania i nieskalibrowanego monitora...
[ Dodano: Czw 18 Sie, 2011 17:22 ]
Toluśka napisał/a: | z resztą nie tylko monitor , oświetlenie pomieszczenia w którym jest monitor, kolor ścian , wada wzroku oglądającego można mnożyć | Dokładnie...
jaad75 napisał/a: | maput napisał/a: | No tak, ale właśnie celem wyznaczonym przez autorkę tematu jest coś całkiem innego | Tyle, że autorka nie do końca wie o czym pisze, czego dowodem jest tak postawione pytanie. W każdym razie słusznym jest, by minimalizować błędy tam gdzie jest to możliwe. Dodatkowo może informować klientów na stronie, że nie odpowiada za błędy w ocenie koloru wynikające z używania niewłaściwego oprogramowania i nieskalibrowanego monitora... |
tak, zawsze o tym piszę tzn nie dosłownie tak ale sens jest ten
|
|