forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jasny obiektyw proszę o poradę

Barteczek22 - Czw 18 Sie, 2011
Temat postu: Jasny obiektyw proszę o poradę
Cześć wszystkim ostatnio właśnie wróciłem z Chorwacji, fotografuje nikonem d5000 miałem tam obiektyw 18-55 nikkora, chciałbym się was poradzić przy kupnie jaśniejszego obiektywu typu 2.8 nie koniecznie teleobiektyw o zakresie 300, na wycieczki starczy mi do ogniskowej 85 proszę o radę jaki obiektyw będzie odpowiedni i czy za 2000 max 2500 tysiące coś mogę kupić ?
Arek - Czw 18 Sie, 2011

W tej cenie masz Nikkora 1.8/85, ale nie wiem czy to dla Ciebie dobry wybór bo nie sprecyzowałeś po co Ci takie szkło.

szkło jest czysto wycieczkowe spacerowe miejskie. krajobraz i takie tam zależy mi na dobrym ostrzeniu , czytałem opinie o tym obiektywie to zbyt dobrych nie ma

myślałem nad tym Tamron AF 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD

Arek - Czw 18 Sie, 2011

To już bardziej kup sobie Sigmę 17-70 f/2.8-4.0 OS HSM. Jasne, przyjemne, uniwersalne szkło.

aha dziękuję za poradę szkoda że nikkory tak dużo kosztują hehe
maput - Czw 18 Sie, 2011

Barteczek22 napisał/a:
myślałem nad tym Tamron AF 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD

Tyle że na DX nie będziesz miał szerokiego kąta. Może lepiej Tamron 17-50/2.8 ?

mozer - Czw 18 Sie, 2011

To już lepiej Sigma 17-50...

to który w końcu z tych trzech ? będzie robił jasne ładne zdjęcia ?
Arek - Czw 18 Sie, 2011

Sigma 17-70 jest najbardziej uniwersalna (ma jeszcze zgrabne makro), modele 17-50 jaśniejsze. Wybór należy do Ciebie, bo to Ty musisz odpowiedzieć na pytanie, na czym Ci bardziej zależy - czy na świetle czy na większym zakresie.
maput - Czw 18 Sie, 2011

Barteczek22 napisał/a:
będzie robił jasne ładne zdjęcia ?

To zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.

ps. To, że obiektyw jest "jasny", nie znaczy, że robi jasne zdjęcia...

zalezy mi na dobrej jakości zdjęć czyli w grę wchodzi światło, ogniskowa nie koniecznie bo od czego się ma nogi hehe
mozer - Czw 18 Sie, 2011

Barteczek22, jasny obiektyw nie musi dawać dobrej jakości zdjęć, a ciemny obiektyw nie musi dawać złej... Proponuję poczytać trochę o podstawach fotografii - bez złośliwości.

Określ najpierw w jakich warunkach chcesz focić.

Wiem że to nie odpowiedni dział do tego ale ocenie jest to fotka robiona 18-55

mozer - Czw 18 Sie, 2011

Barteczek22, no i? :)

jak wyszła czy jest ok ? czy czegoś jej brakuje jasniejsza ciemniejsza ostrzejsza, fotke juz wrzuciłem do odpowiedniego działu "krajobrazy"
mozer - Czw 18 Sie, 2011

Od strony technicznej wg mnie jest trochę niedoświetlona. Natomiast ostrość trudno oceniać na takim małym obrazku.

rozumiem ekspozycja chyba była na 0,7
mozer - Czw 18 Sie, 2011

Barteczek22, ale o co Tobie właściwie chodzi? ;)

Ja Ci mogę poradzić tyle, żebyś nie kupował nowego obiektywu tylko zajął się doskonaleniem warsztatu. Bo nowy obiektyw Ci nie pomoże.
W przyszłości, jak już będziesz dokładnie wiedział czego potrzebujesz, nabędziesz odpowiedni sprzęt.

rozumiem doskonalenie sprzętu tzn ? co masz dokładnie na myśli ?
mozer - Czw 18 Sie, 2011

Czytaj ze zrozumieniem, moim celem nie jest nabijanie postów ;)
Napisałem 'doskonalenie warsztatu' a nie sprzętu :D

Czyli bardziej łopatologicznie - ucz się zdjęcia robić ;)

moronica - Czw 18 Sie, 2011

Barteczek22, nie sprzetu tylko warsztatu czyli swoich umiejetnosci. do krajobrazow w dzien wcale nie potrzebujesz jasniejszego obiektywu

Wszystko rozumiem dzięki za odpowiedzi
witkot - Pią 19 Sie, 2011

Barteczek22 -- Zainwestuj najpierw w "szarą połówkę" lub jakiś "polarek" do tego typu zdjęć.
Pozdrawiam

luke130 - Pią 19 Sie, 2011

Obawiam się że przykład krajobrazu który podałeś jest nie do końca dobry. Zwróć uwagę że na zdjęciu masz spore kontrasty a z takimi nie da się walczyć nawet najlepszym obiektywem. W tym konkretnym przypadku radziłbym zastosować braketing i jakiś program do HDR-u. No i filtr polaryzacyjny żeby wyeliminować odblaski z wody, o ile chcesz się ich pozbyć.