forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Proszę o poradę co kupić?

kryspinek76 - Wto 16 Paź, 2007
Temat postu: Proszę o poradę co kupić?
Witam wszystkich!
Mam ogromny dylemat nad zakupem cyfrówki do około 1500 zł.
Zastanawiałem się nad modelami Canon G7,G9 i Panasonic FZ-18,FZ50 oraz Olympus SP-560.
Bardzo proszę o podpowiedź który model aparatu wybralibyście i dlaczego może jakieś minusy lub też jakąś inną alternatywę dla tych aparatów.
Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam. :) :)

sluuurp - Wto 16 Paź, 2007

Co do Olympusa SP-560 to od razu o nim zapomnij. Poczytaj również wątki o kompaktach na forum, sporo tego jest.
Nie będę pisał o FZ18 bo napisałem o nim z 30 postów w tym temacie (cyfrowe kompakty) wraz z testowymi fotkami, też warto poczytać.
I napisz tu ludziom co chcesz fotografować, bo to tez ważne.

MM - Wto 16 Paź, 2007

Jeżeli cenisz solidność, jakość i możliwości a także dobry smak to ja bym wybrał G9 :D

MM
Mam prośbę, czy byś mógł przy okazji wrzucić ze dwie fotki z G9 w najwyższej rozdzielczości i najmniejszej kompresji, po przez jakiś serwer hostingowy.

kryspinek76 - Wto 16 Paź, 2007
Temat postu: co kupić
Głównie będę fotografował postacie,pejzaże i osoby w pomieszczeniach co związane jest z podróżami.
Dlatego nie wiem co wybrać ,aby dobrze spełniało te kryteria.
Ponadto każdy model ma tyle niuansów, że często można się przeliczyć z zakupem(specjalne akumulatory ,nieuchylny LCD idt.)
Dlatego proszę o poradę i Wasze sugestie.
Dzięki.

Jeżeli będziesz chciał robić osoby w pomieszczeniu to szeroki kąt jest potrzebny, a taki posiada FZ18. Co do podróżowania to zapewne potrzebny będzie spory zoom , taki również posiada FZ18. Ma całkiem przyzwoity obiektyw firmy LEICA, a to cos już mówi. Nie piszę tego dla tego, że taki aparat posiadam od około miesiąca, ale wydaje mi się, że do tych celów co piszesz wydaje sie być najodpowiedniejszy.
Co do akumulatorków to można kupić zapasowe już od 30zł. Taniej to wychodzi od akumulatorków AA bo dochodzi jeszcze kupno ładowarki, a w komplecie z FZ18 masz akumulatorek i ładowarkę.