forum.optyczne.pl

Lornetki - prosba o krotka podpowiedz w sprawie zakupu:)

qwerty63 - Wto 16 Paź, 2007
Temat postu: prosba o krotka podpowiedz w sprawie zakupu:)
witajcie,
tradycyjne pytanie...
jesli mam do wyboru w tej samej cenie, ok. 250zl, 2 lornetki: tento 20x60 sprzed 15lat oraz pentax 16x60 pcf wp, to ktora polecicie?
przeznaczenie lornetki: tak ogolnie, do wszystkiego procz patrzenia na niebo...
chcialbym tez np. zobaczyc z 50m a najlepiej z 500m :] czy na krzaczkach borowkowych sa owoce :)
pozdrawiam!

Arek - Wto 16 Paź, 2007

16x Pentaxa da się od biedy utrzymać z ręki. Ja bym wziął Pentaxa, choć drażni mnie jego małe pole widzenia, ale zachęca bardzo dobra cena.
Pepin Krootki - Wto 16 Paź, 2007

Też bym wziął Pentaxa, tylko cena wydaje mi się podejrzana :twisted:

Tento będzie miało szaro-bure kolory i duże pole widzenia oraz mały LER. Pentax będzie miał mniejsze pole widzenia, żywsze kolorki i lepsze odwzorowanie bieli. IMHO wszystko zależy od stanu w jakim są obie lornetki, czy są dobrze skolimowane. Jeśli nie, to takiego starego Tentosa doświadczony wielbiciel lornetek bez problemu rozbierze na kawałki, przeczyści, skolimuje... Jak to wygląda w przypadku Pentaxa nie wiem :?:

Pozdrawiam

qwerty63 - Sro 17 Paź, 2007
Temat postu: re:
dzieki za odpowiedzi.
chyba wybiore pentaxa, bo jestem bardzo poczatkujacy w tych sprawach, a w opiniach pentax jest raczej zachwalany. na ebayu mozna go czasem kupic, oczywiscie uzywanego, czesto ponizej $100. nic innego procz tych 2ch lornetek nie przyszlo mi do glowy, tylko te sa dosc tanie no i nie narzekaja na nie wszyscy :)
pozdrowienia.