|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Leica Geovid 8x56 HD-M - test lornetki
Arek - Pon 22 Sie, 2011 Temat postu: Leica Geovid 8x56 HD-M - test lornetki http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=206
Zapraszam do dyskusji.
Guliwer - Pon 22 Sie, 2011
Czasem nachodzi mnie taka myśl, żeby kupić sobie coś z klasy Z/S/L. Raczej nie będzie to ta lornetka, bo wygląda (przynajmniej na zdjęciach) jak tani bazarowiec.
Poza tym, przy tej cenie, spodziewałbym się mniej wad.
W tych parmetrach to bym wybrał nie tę Leicę, nie Zeissa Victory 8x56 T* RF, ale Swarovskiego SLC New 8x56 B. Choćby ze względu na design i cenę.
kivirovi - Pon 22 Sie, 2011
Z duzych rozmiarow widzialem tylko Swara SLC old 10x50 i poza tym, ze obraz rzeczywiscie rzucal na kolana w porownaniu z mniejszymi lornetkami, trzymalo sie ja nadspodziewanie lekko w stosunku do duzej masy. Poza tym miala wyzlobienia na kciuki od spodu. Trudno mi sobie wyobrazic, ze dalo sie w niej jeszcze cos poprawic...
Mysle, ze o ile Pani Guliverowa nie stanie na przeszkodzie mozesz wpasc po uszy...
Guliwer - Wto 23 Sie, 2011
Gdybym sobie kupił lornetkę za 10000zł, to małżonka mogłaby wydać od ręki podobną kwotę. Zapewne by pojechała na wycieczkę do Chin i przywiozła mi jakąś fajną chińską... lornetkę.
Leica moim zdaniem zawyża ceny. Nie tylko lornetek ale i innego sprzętu. Aparaty wzorowane na przedwojennych są bardzo ładne, ale lornetki mi się nie podobają z wyglądu. A design też ma znaczenie. Nawet są nagrody za wzornictwo przemysłowe np. Red dot i taką dostał Minox HG 8x33 BR. Nawet trochę podobny do tytułowej Leica'i, ale jakże inny, elegancki.
Arek - Wto 23 Sie, 2011
Zawyża nie zawyża... Gdy porównasz sprzęt z dalmierzami Leica wcale nie jest droższa od Zeissa.
Gdy porównasz lornetki bez dalmierzy wyjdzie, że Leica jest tańsza od Nikona EDG i to zauważalnie. Każdy ma jakąś swoją politykę cenową. Leica tania nie jest, optycznie wypada ciut gorzej niż Zeiss czy Swarek, ale za to często jest dużo mniejsza i poręczniejsza vide klasa 8x32 czy 10x42. To naprawdę ma znaczenie. Trzeba cieszyć się, że jest wybór.
kivirovi - Wto 23 Sie, 2011
Czym innym jest kupowanie lornetki tylko do letnich wycieczek z rodzina, czym innych do coweekendowych wypadow na dzialke, a czym innym do regularnych obserwacji w puszczy 5dni/tydzien i 10h/dobe. Takze nie patrz tylko na cene, ale na to jakie potrzeby ma spelnic. Wtedy leica wypada tanio.
FIFI - Nie 28 Sie, 2011
Mi tam się te Leiki podobają Ale jak na tą cenę to jest za dużo wad. Mogliby zrobić coś większego a bez kompromisów
|
|