|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon Eos 550D - który zestaw?
ewa.bolesta - Pon 22 Sie, 2011 Temat postu: Canon Eos 550D - który zestaw? Cześć, chciałabym kupić Canon Eos 550D, ale nie wiem na który zestaw się zdecydować...
http://www.e-fotojoker.pl...-i-55-250mm-is/
http://www.fotoplanet.pl/...gma-70-300.html
http://www.accord-foto.pl...zcy-_p3420.html
chyba, że body + kit i olać te dodatki? Jak sądzicie?? Nie sugerujcie się ceną w sumie chodzi mi o to który dodatkowy obiektyw będzie najlepszy. Z poprzedniego aparatu został mi jeszcze Tamron, (28-75). Przeczytałam testy tych obiektywów, ale chciałabym uzyskać jeszcze jakieś wasze osobiste opinie i porady (który i dlaczego).
Będę wdzięczna za pomoc. Buziaki!!
jaad75 - Pon 22 Sie, 2011
ewa.bolesta, a do czego Ci to ciemne, plastikowe tele?
ewa.bolesta napisał/a: | chyba, że body + kit i olać te dodatki? | Patrz stopka...
mozer - Pon 22 Sie, 2011
jaad75, dużo znasz osób zaczynających od Lek? Myślę, że 55-250 nie jest takie złe...
mozer napisał/a: | jaad75, dużo znasz osób zaczynających od Lek? | Jeśli ktoś pisze:
ewa.bolesta napisał/a: | Z poprzedniego aparatu został mi jeszcze Tamron, (28-75). | To zakładam, że jakieś pojęcie o zastosowaniu tych szkieł powinien mieć, a przede wszystkim wiedzieć, że szkło f/2.8, to trochę inna bajka niz ciemnica f/4-5.6...
ewa.bolesta - Pon 22 Sie, 2011
No, to w takim razie wszystkie proponowane to "ciemniaki"... Z opinii wynikało, że na tego Canona można by się zdecydować... Jakoś chwilowo nie stać mnie na coś długiego, a porządniejszego... i myślałam o takim zestawie. A słowo "kit", mój wykładowca tłumaczył jako: "obiektyw dodawany do body, najczęściej o kitowatej jakości, po zakupie nadający się od razu do wyrzucenia przez okno z 10 pietra".
MaciekNorth - Pon 22 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | ewa.bolesta napisał/a: | chyba, że body + kit i olać te dodatki? | Patrz stopka... | Trafiła kosa na kamień
ewa.bolesta, pytanie brzmi do czego chcesz to wykorzystywać. Pewne zastosowania z góry wykluczają te szkła. Poza tym, naprawdę nie chodzi o to, żeby mieć "pokryty zakres" byle czym, tylko, żeby kupować szkła, których faktycznie potrzebujemy, możliwie najlepszej jakości na jaką nas stać. Potrzebne Ci ciemne, plastikowe tele?
ewa.bolesta napisał/a: | A słowo "kit", mój wykładowca tłumaczył jako: "obiektyw dodawany do body | Miejmy nadzieję, że na tym, co wykładał znał się trochę lepiej...
lotofag - Pon 22 Sie, 2011
ewa.bolesta napisał/a: | Z opinii wynikało, że na tego Canona można by się zdecydować... |
A musisz go kupować z jakimiś obiektywami w zestawie?
Ok, chyba pomału wybijasz mi to z głowy... Chciałam go do sytuacji w których mój Tamron nie sięga... Głównie foty w plenerze, natura, wiesz: ptaszki, wiewiórki itp, czasem robię reportaże plenerowe z imprez, rzadziej koncerty... A z kitem ugoda, niech będzie po Twojemu - szacun
@lotofag: Muszę kupić chociaż taki:
http://www.hiphopkemp.cz/...s&y=2011&id=778
bo moje 18-55 z poprzedniego po 6 latach użytkowania zaczyna czasem zawodzić, choć i tak przeżyło aparat...
ewa.bolesta napisał/a: | Głównie foty w plenerze | Tutaj ciemność nie będzie aż tak uciążliwa, pod warunkiem, że będzie dość jasno, bo 550D nie ma rewelacyjnego wysokiego ISO. Do ptaków zdecydowanie bierz coś dłuższego - nawet 300mm to niewiele.
ewa.bolesta napisał/a: | rzadziej koncerty | Do tego ciemne szkło nie nadaje sie absolutnie.
acha... co można powiedzieć o zamiennikach baterii Canona? Kupować czy nie? Wiem, że 1 nie wystarcza mi na wypad i od razu muszę kupić ich więcej niż ta dodawana do aparatu...
ewa.bolesta napisał/a: | bo moje 18-55 z poprzedniego po 6 latach użytkowania zaczyna czasem zawodzić, choć i tak przeżyło aparat... | Z ciekawości - jakiego aparatu i obiektywów używałaś przez te 6 lat?
@jaad75: to jak ustaliliśmy, że może jednak się przyda taka "ciemnica", to który jest godny uwagi? Używałam EOS 300D - kupiony za pierwsze w życiu wypłaty, więc pełen szacun
ewa.bolesta napisał/a: | co można powiedzieć o zamiennikach baterii Canona? | Nie wiem jak w przypadku zamienników akurat do Canona, ale ogólnie zamienniki sprawują się ok, choć też są firmy i firmy... Mam Hahnela, który sprawuje się ciut tylko gorzej od oryginału, do drugiego body mam kilka zamienników, z których jeden jest nawet lepszy niż oryginał (zwłaszcza teraz po latach), a pozostałe padają dość szybko.
MaciekNorth - Pon 22 Sie, 2011
Używam akumulatora-zamiennika firmy Delta i trzyma równie dobrze jak oryginał i co ważne prawidłowo pokazuje stan naładowania, bo z tym to już różnie
ewa.bolesta napisał/a: | @jaad75: to jak ustaliliśmy, że może jednak się przyda taka "ciemnica", to który jest godny uwagi? | Nie wiem. Teorertycznie najdłuższy (ze względu na te ptaki), ale trzeba by porównać jakość na długim końcu - przejrzyj testy pod tym kątem. Albo poczekaj na opinie kogoś, kto używał/używa tego typu szkieł.
Baku - Pon 22 Sie, 2011
Mój zamiennik oryginalnej baterii (noname) sprawuje się znacznie lepiej niż oryginał.
Jaki budżet przeznaczony może być maksymalnie na obiektyw?
@Baku: Canon 550D + obiektyw... no jakieś 3500 zł
Baku - Pon 22 Sie, 2011
No to chyba 550D + Tamron 70-300VC...
300 mm z dobrym światłem (2,8) to już spory wydatek. Ciemniej, ale dłużej i ze stabilizacją to 100-400L.
A patrząc od strony jakości obiektywu? Bo może go lepiej skrócić do tych 250, ale dłużej posłuży? Jakoś mam takie wrażenie, że Sigma jest najsłabsza w zestawieniu Canon, Tamron, Sigma... Chociaż może to subiektywne odczucie... Canon ma IS, a pozostałe nie... Lecz czy to coś zmienia...
moronica - Pon 22 Sie, 2011
jesli zalezy ci na jakosci to go jeszcze skroc i kup jakies 70-200mm (umiarkowanie drogie f/4 lub drogie systemowe f/2.8 lub cos pomiedzy - z f/2.8 ale od sigmy lub tamrona
Baku - Pon 22 Sie, 2011
Wszystko zależy od tego jak bardzo potrzebujesz ogniskowych > 200 mm. Ja nie potrzebuję i oszczędzam tym sobie wielu problemów -> tanie obiektywy są na 300 mm mydlane, a ostre są drogie i ciężkie.
Jeśli chodzi o 200 mm to dziką zwierzynę możesz sobie darować (chyba, że martwą) - zostają wiewiórki w parku, albo atak z kryjówki.
Obiektywy o zakresie 70-200 to już zwykle lepsza klasa. Mogą kosztować od niecałych 2000 zł, aż po niemal 9000 zł.
hijax_pl - Pon 22 Sie, 2011
ewa.bolesta napisał/a: | A słowo "kit", mój wykładowca tłumaczył jako: "obiektyw dodawany do body, najczęściej o kitowatej jakości, po zakupie nadający się od razu do wyrzucenia przez okno z 10 pietra". | Po takich słowach w zasadzie bym wyszedł z zajęć...
infocyk - Pon 22 Sie, 2011
ewa.bolesta, masz już obiektyw, ja bym zastanowił się nad kupnem 50D (używany), ostatecznie 60D (nowy), a potem do wyboru: 70-200 i potem 400, albo 100-400, albo 300 + TC, ewentualnie ekonomicznie 70-300 Tamron (VC), a może używany Canon (ok. 1200 zł).
|
|