forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon Eos 550D - który zestaw?

ewa.bolesta - Pon 22 Sie, 2011
Temat postu: Canon Eos 550D - który zestaw?
Cześć, chciałabym kupić Canon Eos 550D, ale nie wiem na który zestaw się zdecydować...

http://www.e-fotojoker.pl...-i-55-250mm-is/

http://www.fotoplanet.pl/...gma-70-300.html

http://www.accord-foto.pl...zcy-_p3420.html

chyba, że body + kit i olać te dodatki? Jak sądzicie?? Nie sugerujcie się ceną w sumie chodzi mi o to który dodatkowy obiektyw będzie najlepszy. Z poprzedniego aparatu został mi jeszcze Tamron, (28-75). Przeczytałam testy tych obiektywów, ale chciałabym uzyskać jeszcze jakieś wasze osobiste opinie i porady (który i dlaczego).
Będę wdzięczna za pomoc. Buziaki!!

jaad75 - Pon 22 Sie, 2011

ewa.bolesta, a do czego Ci to ciemne, plastikowe tele?
ewa.bolesta napisał/a:
chyba, że body + kit i olać te dodatki?
Patrz stopka...
mozer - Pon 22 Sie, 2011

jaad75, dużo znasz osób zaczynających od Lek? :) Myślę, że 55-250 nie jest takie złe...

mozer napisał/a:
jaad75, dużo znasz osób zaczynających od Lek? :)
Jeśli ktoś pisze:
ewa.bolesta napisał/a:
Z poprzedniego aparatu został mi jeszcze Tamron, (28-75).
To zakładam, że jakieś pojęcie o zastosowaniu tych szkieł powinien mieć, a przede wszystkim wiedzieć, że szkło f/2.8, to trochę inna bajka niz ciemnica f/4-5.6...

No, to w takim razie wszystkie proponowane to "ciemniaki"... Z opinii wynikało, że na tego Canona można by się zdecydować... Jakoś chwilowo nie stać mnie na coś długiego, a porządniejszego... i myślałam o takim zestawie. A słowo "kit", mój wykładowca tłumaczył jako: "obiektyw dodawany do body, najczęściej o kitowatej jakości, po zakupie nadający się od razu do wyrzucenia przez okno z 10 pietra". :D
MaciekNorth - Pon 22 Sie, 2011

jaad75 napisał/a:
ewa.bolesta napisał/a:
chyba, że body + kit i olać te dodatki?
Patrz stopka...
Trafiła kosa na kamień :mrgreen:

ewa.bolesta, pytanie brzmi do czego chcesz to wykorzystywać. Pewne zastosowania z góry wykluczają te szkła. Poza tym, naprawdę nie chodzi o to, żeby mieć "pokryty zakres" byle czym, tylko, żeby kupować szkła, których faktycznie potrzebujemy, możliwie najlepszej jakości na jaką nas stać. Potrzebne Ci ciemne, plastikowe tele?
ewa.bolesta napisał/a:
A słowo "kit", mój wykładowca tłumaczył jako: "obiektyw dodawany do body
Miejmy nadzieję, że na tym, co wykładał znał się trochę lepiej... :razz:
lotofag - Pon 22 Sie, 2011

ewa.bolesta napisał/a:
Z opinii wynikało, że na tego Canona można by się zdecydować...

A musisz go kupować z jakimiś obiektywami w zestawie?

Ok, chyba pomału wybijasz mi to z głowy... :) Chciałam go do sytuacji w których mój Tamron nie sięga... Głównie foty w plenerze, natura, wiesz: ptaszki, wiewiórki itp, czasem robię reportaże plenerowe z imprez, rzadziej koncerty... A z kitem ugoda, niech będzie po Twojemu - szacun :D

@lotofag: Muszę kupić chociaż taki:
http://www.hiphopkemp.cz/...s&y=2011&id=778
bo moje 18-55 z poprzedniego po 6 latach użytkowania zaczyna czasem zawodzić, choć i tak przeżyło aparat... :)

ewa.bolesta napisał/a:
Głównie foty w plenerze
Tutaj ciemność nie będzie aż tak uciążliwa, pod warunkiem, że będzie dość jasno, bo 550D nie ma rewelacyjnego wysokiego ISO. Do ptaków zdecydowanie bierz coś dłuższego - nawet 300mm to niewiele.
ewa.bolesta napisał/a:
rzadziej koncerty
Do tego ciemne szkło nie nadaje sie absolutnie.

acha... co można powiedzieć o zamiennikach baterii Canona? Kupować czy nie? Wiem, że 1 nie wystarcza mi na wypad i od razu muszę kupić ich więcej niż ta dodawana do aparatu...

ewa.bolesta napisał/a:
bo moje 18-55 z poprzedniego po 6 latach użytkowania zaczyna czasem zawodzić, choć i tak przeżyło aparat... :)
Z ciekawości - jakiego aparatu i obiektywów używałaś przez te 6 lat?

@jaad75: to jak ustaliliśmy, że może jednak się przyda taka "ciemnica", to który jest godny uwagi? Używałam EOS 300D - kupiony za pierwsze w życiu wypłaty, więc pełen szacun :D

ewa.bolesta napisał/a:
co można powiedzieć o zamiennikach baterii Canona?
Nie wiem jak w przypadku zamienników akurat do Canona, ale ogólnie zamienniki sprawują się ok, choć też są firmy i firmy... Mam Hahnela, który sprawuje się ciut tylko gorzej od oryginału, do drugiego body mam kilka zamienników, z których jeden jest nawet lepszy niż oryginał (zwłaszcza teraz po latach), a pozostałe padają dość szybko.
MaciekNorth - Pon 22 Sie, 2011

Używam akumulatora-zamiennika firmy Delta i trzyma równie dobrze jak oryginał i co ważne prawidłowo pokazuje stan naładowania, bo z tym to już różnie ;)

ewa.bolesta napisał/a:
@jaad75: to jak ustaliliśmy, że może jednak się przyda taka "ciemnica", to który jest godny uwagi?
Nie wiem. Teorertycznie najdłuższy (ze względu na te ptaki), ale trzeba by porównać jakość na długim końcu - przejrzyj testy pod tym kątem. Albo poczekaj na opinie kogoś, kto używał/używa tego typu szkieł.
Baku - Pon 22 Sie, 2011

Mój zamiennik oryginalnej baterii (noname) sprawuje się znacznie lepiej niż oryginał.
Jaki budżet przeznaczony może być maksymalnie na obiektyw?

@Baku: Canon 550D + obiektyw... no jakieś 3500 zł
Baku - Pon 22 Sie, 2011

No to chyba 550D + Tamron 70-300VC...
300 mm z dobrym światłem (2,8) to już spory wydatek. Ciemniej, ale dłużej i ze stabilizacją to 100-400L.

A patrząc od strony jakości obiektywu? Bo może go lepiej skrócić do tych 250, ale dłużej posłuży? Jakoś mam takie wrażenie, że Sigma jest najsłabsza w zestawieniu Canon, Tamron, Sigma... Chociaż może to subiektywne odczucie... Canon ma IS, a pozostałe nie... Lecz czy to coś zmienia...
moronica - Pon 22 Sie, 2011

jesli zalezy ci na jakosci to go jeszcze skroc i kup jakies 70-200mm (umiarkowanie drogie f/4 lub drogie systemowe f/2.8 lub cos pomiedzy - z f/2.8 ale od sigmy lub tamrona
Baku - Pon 22 Sie, 2011

Wszystko zależy od tego jak bardzo potrzebujesz ogniskowych > 200 mm. Ja nie potrzebuję i oszczędzam tym sobie wielu problemów :wink: -> tanie obiektywy są na 300 mm mydlane, a ostre są drogie i ciężkie.
Jeśli chodzi o 200 mm to dziką zwierzynę możesz sobie darować (chyba, że martwą) - zostają wiewiórki w parku, albo atak z kryjówki.
Obiektywy o zakresie 70-200 to już zwykle lepsza klasa. Mogą kosztować od niecałych 2000 zł, aż po niemal 9000 zł.

hijax_pl - Pon 22 Sie, 2011

ewa.bolesta napisał/a:
A słowo "kit", mój wykładowca tłumaczył jako: "obiektyw dodawany do body, najczęściej o kitowatej jakości, po zakupie nadający się od razu do wyrzucenia przez okno z 10 pietra". :D
Po takich słowach w zasadzie bym wyszedł z zajęć... :roll:
infocyk - Pon 22 Sie, 2011

ewa.bolesta, masz już obiektyw, ja bym zastanowił się nad kupnem 50D (używany), ostatecznie 60D (nowy), a potem do wyboru: 70-200 i potem 400, albo 100-400, albo 300 + TC, ewentualnie ekonomicznie 70-300 Tamron (VC), a może używany Canon (ok. 1200 zł).