forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka do 100 zł

Azgorath - Pon 22 Sie, 2011
Temat postu: Lornetka do 100 zł
Hej, chcę kupić jako prezent na urodziny lornetkę do 100 zł najlepiej z allegro. Przeglądałem oferty, ale w ogóle się na tym nie znam. Waga nie ma znaczenia, liczy się jakość. Lornetka będzie służyć na wypady nad jezioro itp. Czyli typowy domowy użytek :lol: .

Jeśli moglibyście, to polećcie coś sensownego.

Pozdrawiam.

MBA - Pon 22 Sie, 2011

Witam. Za taką kwote to bez zastanowienia polecam Bresser 10x50 (tzw.lidletka)
http://allegro.pl/listing...41b45ce82fe39d8
Podałem dla orientacji aukcje zakończone.
Obecnie jest na Allegro za 129zł ale taniej też sie da!
Trzeba wypatrzeć,kwestia czasu,itp!

Dawid1984 - Pon 22 Sie, 2011

Azgorath napisał/a:
Hej, chcę kupić jako prezent na urodziny lornetkę do 100 zł najlepiej z allegro. Przeglądałem oferty, ale w ogóle się na tym nie znam. Waga nie ma znaczenia, liczy się jakość. Lornetka będzie służyć na wypady nad jezioro itp. Czyli typowy domowy użytek :lol: .

W tej cenie trudno o coś sensownego ,może wart dołożyć troszkę?Czy nie da rady ?

Daj propozycje, zastanowię się, jeśli warto, to myślę, że tak. Ta bresser wygląda ciekawie.
Dzięki.

Guliwer - Pon 22 Sie, 2011

Też polecam lidletkę, czyli Bressera.
W cenie do 100zł są też Delta Opical Voyager II o różnych parametrach. Najlepiej kupić 10x50.
http://fotozakupy.pl/lorn...10x50-wa,14532s

A ta delta dobra jest?
kivirovi - Pon 22 Sie, 2011

Nie polecam lornetek za 100zl. Zwlaszcza jesli chodzi o prezent. Do lidletek tez nie mam przekonania, zwlaszcza, do turystyki i przegladania. Po co masz nosic 50mm klamota? Za 200zl mozna miec jednak 10x lepsza lornetke niz za 100zl. Poza tym jak juz oszczednosci to mysle, ze warto zejsc najpierw ze srednicy. Ok. 30mm za 200 to juz mozna kupic cos co ma i niezly obraz i sie nie rozsypie: Delta optical entry albo jeszcze mniejsza sport, nikon action VIII, Olympus DPS.

Delta rozprowadza generalnie duzo dobrej optyki w umiarkowanej cenie.

O co chodzi z tym 30-50mm? czym mniej tym lepiej czy jak?
Dołóż 100, potem jeszcze 100 i ciągle mogę dokładać...

kivirovi - Pon 22 Sie, 2011

Czym wiecej tym lepiej. Ale im wiecej tym drozej i cięzko. Jak z samochodami. Zebys nie dokladal w nieskonczonosc proponuje mniejsza srednice.
Oczywiscie twoj wybor, twoje pieniadze. Jak chcesz dokladaj, jak chcesz odejmuj. Ja tu decyzji nie podejmuje. Ja swoje zdanie wypowiedzialem, rob z tym co chcesz.

Moj kolega zamowil od zony na urodziny 3 lata temu lornetke, za 200zl. Chcial miec cos do wszystkiego: do obserwacji lisa z okna i sarenek, do zabrania podczas joggingu no i do obserwacji nieba. Miala parametry cos ok. 30x80 (czyli rzeczywiste pewnie 10x56). Pokazal mi ja, bo wie, ze sie tym interesuje, z trudem powstrzymalem sie od westchnienia jak ja zobaczylem, a on powiedzial, ze lornetka jest wspaniala i patrzyl przez nia w ostatni weekend. Powiedzial, ze on rozumie, ze specjalisci to moga wydawac kilka tysiecy na lornetki, ale laik taki jak on nie zauwazy roznicy. Po miesiacu zapytal mnie czy znam kogos, kto moze taka drobna naprawe zrobic. Otoz w lornetce okular sie rusza lekko, tzn. w zeszlym tygodniu sie ruszal a teraz juz wypada. Na poczatku jak go wkladal, to dalej dzialalo, ale juz przestalo. Powiedzialem, ze znam i ze to kosztuje ok. 200zl. Powiedzial, ze moze sobie zatem nowa kupic. Ten prezent ma kolega po dzis dzien. "Uzytkuje" ja zatem od 3 lat, w pierwszym miesiacu tylko intensywniej...

A na marginesie, to za 100zl mozna juz kupic przyzwoite uzywane lornetki np. Revue.

Abs - Wto 23 Sie, 2011

Ja także polecam Bressera Bak4 10x50 oraz Deltę Voyager 10x50. Niestety coś za coś. Niska cena - wykonanie takie sobie. Kupiłem 3 lata tego Bressera znajomemu, bawiłem się nią przedwczoraj - nadal zaskakująco dobry obraz. Jednak u innego kolegi już po roku w Bresserze obraz był rozdwojony i nieczysty.
Marek_N - Wto 23 Sie, 2011

kivirovi napisał/a:
Nie polecam lornetek za 100zl. Zwlaszcza jesli chodzi o prezent. Do lidletek tez nie mam przekonania, zwlaszcza, do turystyki i przegladania. Po co masz nosic 50mm klamota? Za 200zl mozna miec jednak 10x lepsza lornetke niz za 100zl. Poza tym jak juz oszczednosci to mysle, ze warto zejsc najpierw ze srednicy. Ok. 30mm za 200 to juz mozna kupic cos co ma i niezly obraz i sie nie rozsypie: Delta optical entry albo jeszcze mniejsza sport, nikon action VIII, Olympus DPS.

Lidletka to typowy przedstawiciel lornetek za 250-300 zł, a jej niska cena bierze się stąd, że nie jest przez sieć sklepów Lidl traktowana jako towar sam w sobie, a raczej jako gażdżet zachęcający do odwiedzenia sklepu i przywiązania do siebie klienta.
Więc raczej śmieszą komentarze że byle lornetka za 200 zł będzie 10x lepsza. Często stawiany za wzór dla lidletki Nikon Action VII 10x50 za prawie 300 zł jest do niej także lornetką porównywalną - w pewnych parametrach lepszą, w pewnych gorszą. Należy także wspomnieć, że gdy lidletka pojawiła się na rynku, to opinia była jednoznaczna - jest lepsza od rosyjskiego BPC 10x50.

Nie patrzyłem przez Entry - ale opinie ma złe, patrzyłem przez Nikona VII i Olympusa DPS - obie porównywalne z lidletką. Porównywałem ją także z dachówką DO Sport 8x32 - poza kontrastem, wszystko lepsze w lidletce, mechanika na tym samym poziomie. Zresztą bardzo słaby efekt 3D dyskwalifikuje u mnie dachówki.

Wg mnie pierwszą lornetką która jest wyraźnie lepsza od lidletki w większości parametrów jest dopiero Nikon EX 10x50 za 500 zł. Tyle że jak na złość jego okulary mają mniejsze pozorne pole widzenia (około 60 stopni) i są gorzej skorygowane.

Moja lidletka jest z pierwszego rzutu więc ma już 6 lat, zaliczyła setki obserwacji (dziennych i nocnych), przejechała ze mną na rowerze z tysiąc km. Jedynie raz wymagała drobnej kolimacji - w zeszłym roku. Zawsze towarzyszy mi w nocnych obserwacjach z teleskopem (czasem dostała po ciemku z buta). Na różnych zlotach czesto zdarza sie sytuacja, że ktos przypadkowy podchodzi, bierze lidletke chwile obserwuje po czym stwierdza "extra obraz, co to za lornetka?" - co jest rekomendacją samą w sobie.

Jeśli chodzi o wady lidletki:
- kiepski mostek okularowy - czesto wymaga refokusowania
- kiepski kontrast - ale wymaga lornetki odniesienia. Jeśli nie nie mamy czegos dużo lepszego pod tym względem pod reką (np Nikon VII czy EX) to nawet nie zauważymy problemu.
- troche refleksów od mocnych źródeł światła w nocy

Realne parametry lidletki to 10x45 (sprawdzone doświadczalnie). Pozorne pole widzenia okularów jest większe niż w okularze LVW o deklarowanym polu 65*. Zresztą okulary to chyba jej największy atut.
Jak na cene 88 zł (w Lidlu) lornetka zdecydowanie warta polecenia.

kivirovi - Wto 23 Sie, 2011

Lidletka, jest duza, to dlatego mi sie nie podoba do zastosowan turystycznych. 10x45 to sa bardzo fajne parametry lornetki, jesli obudowa jest do tego dopasowana. A lidletki jest jednak sztucznie powiekszona zeby wygladala na 10x50. Cena 88zl rozwala, ale wady sam wypisales. Dlatego moim zdaniem lepszy jest nikon action VII 7x35 za 180 niz Lidletka za 90. Za 90zl wolalbym tez dostac uzywane Revue 10x40. Moim zdaniem mozna latwo te 100zl wtopic.

Co do ceny, to MZ lidl na lidletkach zarabia tak samo jak na wszystkim innym. Lornetka nie jest szczegolnie chodliwym towarem.

Abs - Wto 23 Sie, 2011

W mojej Lidletce były fatalne odblaski. Kupiłem 3 lata temu 2 egzemplarze - jedną na prezent drugą dla siebie. Nie zauważyłem problemu i oddałem w prezencie tę lepszą - do dziś ma fajny obraz. Moją po tygodniu zwróciłem. Od tego czasu mam trochę uraz - raczej wolałbym kupić Nikona VII. Oglądam w Lidlu co roku Bressery i mam wrażenie, że egzemplarze z poszczególnych lat trochę różnią się jakością obrazu.
Marek_N - Wto 23 Sie, 2011

kivirovi napisał/a:
Lidletka, jest duza, to dlatego mi sie nie podoba do zastosowan turystycznych. 10x45 to sa bardzo fajne parametry lornetki, jesli obudowa jest do tego dopasowana. A lidletki jest jednak sztucznie powiekszona zeby wygladala na 10x50. Cena 88zl rozwala, ale wady sam wypisales. Dlatego moim zdaniem lepszy jest nikon action VII 7x35 za 180 niz Lidletka za 90.

Autor wątku nie pytał o lornetke turystyczną tylko "najlepszą" do 100 zł. I skoro zamierza wydać do 100 zł to dziwnie polecać coś za 180, zwłaszcza gdy ma bardzo sensowny wybór za 88. Jak w kwiaciarni zechcesz kupić wypaśny bukiecik za 100 zł, a pani kwiaciarka zaproponuje Ci wypaśniejszy (oczywiście jej zdaniem), choć mniejszy za 180, to pewnie zachwycony nie będziesz.

Swojego czasu również byłem zainteresowany Nikonem 7x35 ale to co się dzieje na brzegu pola widzenia można nazwać tylko jednym słowem - tragedia. Oszczędzili na chyba najważniejszym elemencie. W lidletce wady wychodzą w czasie użytkowania. Nikona 7x35 przyłożyłem do oczu a po 5 sek podziękowałem. I już mnie nie interesował jej kontrast, refleksy, mechanika itd. Żeby było ciekawiej był to model EX.

Z tego co mi wiadomo realne parametry ekonomicznych lornetek typu 10x50 na poziomie 10x43-46 to norma. Polecam link http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1770

MBA - Wto 23 Sie, 2011

http://allegro.pl/lornetk...1764141659.html
Nic lepszego, pewnego, nowego za tyle sie nie kupi i o takiej jakości i z gwarancją.
-jedynie tam kogoś 'delikatnie' poniosło... i podał w opisie, że cena sklepowa ok.400zł! :grin:

A dokładać można i jest zalecane i ja np. za 180zł(z przesyłką) sprzedałem lekko używaną Delte Entry 10x50 ale w pieniążkach: za "stówe" to Lidletka króluje!!! :cool:

Dudi - Sro 24 Sie, 2011
Temat postu: Re: Lornetka do 100 zł
Azgorath napisał/a:

Pozdrawiam.

Nigdy nikomu nie zrobiłbym takiego prezentu. Sam gdybym dostał taką lornetke najpierw bardzo bym podziekował, ale potem szybko bym sprawdzil co to za optyka. Proponuję, żebyś kupil inny prezent za tą kwotę.

Guliwer - Sro 24 Sie, 2011

Marek_N, porównanie z bukietem kwiatów nie jest najlepsze. Wolę z telewizorem. Widziałem gdzieś telewizor Funai 14" za 99zł. Czy można w nim obejrzeć mecz? Można. Czy zobaczymy mniej bramek niż w wypasionej, panoramicznej plaźmie za 10000zł. Zobaczymy tyle samo. :mrgreen:

Wracając do lornetek, to tania Meopta/Bresser/lidletka ma cały obraz kiepskiej jakości, więc na brzegach specjalnie nie jest gorszy niż w centrum. Action EX natomiast, ma w środku pola widzenia obraz bardzo ładny, kontrastowy, wyraźny. Trochę mu brakuje do obrazu lornetek za 2000 zł, ale jest OK.

Na prezent do 100zł raczej bym kupił małą, ale machanicznie trwałą Exakte, Prakticę, lub Optisana First.
http://www.skapiec.pl/sit...CFRkn3wodVlJi7Q

Marek_N - Sro 24 Sie, 2011

Guliwer napisał/a:
porównanie z bukietem kwiatów nie jest najlepsze. Wolę z telewizorem. Widziałem gdzieś telewizor Funai 14" za 99zł. Czy można w nim obejrzeć mecz? Można. Czy zobaczymy mniej bramek niż w wypasionej, panoramicznej plaźmie za 10000zł. Zobaczymy tyle samo. :mrgreen:

Cóż, jako fanowi instrumentów optycznych zapewne trudno zrozumieć, że dla kogoś lornetka nie jest artykułem pierwszej potrzeby jak telewizor dla 90% społeczeństwa, tylko 10-tej jak kwiatki dla żony / dziewczyny.

Guliwer napisał/a:
Wracając do lornetek, to tania Meopta/Bresser/lidletka ma cały obraz kiepskiej jakości, więc na brzegach specjalnie nie jest gorszy niż w centrum.

Zapewniam Cię, bo widać ze lidletki nie miałeś w ręku, że ostrość po środku jest bardzo zbliżona do tej w Nikonie, tylko kontrast niższy. Rozmycie obrazu na brzegu szerszego pola widzenia lidletki jest wyraźnie mniejsze, nie narzucające się.
Osobiście wolę lornetkę o bardziej jednorodnym obrazie lecz z mniejszym kontrastem (bo bez lornetki referencyjnej ciężko zauważyć problem), od lornetki o kontrastowym obrazie lecz bardzo dużej degradacji obrazu na brzegu - bo to widać zawsze.

Guliwer - Sro 24 Sie, 2011

Na forach hobbystycznych często straszą takie tematy co kupić do 100zł. Jaką latarkę/nóż/wiatrówkę/rower/samochód itp. do 100zł. Są też udawadniacze, że te tanie przedmioty są lepsze od drogich, markowych, albo co najmniej im dorównują.

Co do rzekomej przewagi lidletki nad Nikonem Action EX, to proponuję przeczytać testy.
http://www.optyczne.pl/in...netki&test_l=43
http://www.optyczne.pl/in...netki&test_l=68

Lidletki są wykupywane przez handlarzy za 79zł i wystawiane na alle za 129zł. A reklamę robi się im na forach dyskusyjnych opiewając ich zalety i nawet są zdjęcia na dowód, ale robione oczywiście lepszym sprzętem.

Dale - Sro 24 Sie, 2011

Z tych testów które podał kolega Guliwer wynika że sprawność optyczna lidletki to zaledwie 49 % a Nikona aż 93 %
co z tego wynika ? ano to że w lidletce zaledwie 49 % światła przechodzi przez lornetkę i dociera do oczu obserwatora, jednym słowem TRAGEDIA !

Guliwer - Czw 25 Sie, 2011

Pierwsze, co się mi rzuciło w oczy po spojrzeniu przez lornetkę Bresser 10x50 BaK4, to że nie ma powiększenia 10x ale wyraźnie mniej. Z redakcyjnego testu wynika, że jest to 8,6x. Dlaczego producent nie dał oznakowania 8,5x50 :?: Przecież są lornetki o powiększeniu 8,5x. Byłoby uczciwie.
Obraz jest szaro-kremowy i ciemny mimo sporej źrenicy wyjściowej, bo jest marna transmisja poniżej 50%. Zastosowane przesłony zmniejszają aberracje, ale tak się robi tylko w najtańszych lornetkach.

Moim zdaniem znana sieć bierze lornetki, które nie przeszły kontroli jakości. Testowana w redakcji lornetka miała porysowany pryzmat i zardzewiałe denko. Cześć lornetek jest ewidentnie uszkodzonych a te lepsze idą jak ciepłe bułeczki w 1 dzień, bo są taniutkie. To takie zjawisko jak za PRLu "odrzuty z eksportu". Też były rozchwytywane. :mrgreen:

MBA - Pią 26 Sie, 2011

Jak już widze a może to po tym założonym temacie! i licznych postach...bo za Bresser 10x50 ludzie już płacą(Allegro) po ok.140zł czy nawet widziałem 171zł! z przesyłką(2 sprzedane)
Tak jak wcześniej pisałem: ta lidletka to bdb opcja za 88-100zł czy lekko ponad stówe -przynajmniej w moim rozumowaniu!
Za 150zł! była Delta Entry 10x50 a ja swoją jak nówke(1,5tygodnia/użyta pare razy) sprzedałem poza Allegro i z przesyłką za 180zł.
A płacić tyle za Bresser 10x50 co to, to nie!

http://www.optyczne.pl/84...a_lornetki.html