forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Pentax DA* 50-135 mm f/2.8 ED IF SDM

Arek - Sro 17 Paź, 2007
Temat postu: Test obiektywu Pentax DA* 50-135 mm f/2.8 ED IF SDM
http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=96

No i kolejny teścik, żeby nikt nie mówił, że się obijam ;)

Arek

Wujek_Pstrykacz - Sro 17 Paź, 2007

O, jestem pod wrażeniem. Tylko tak dalej. A jeszcze w październiku doczekam się jakiejś eLki.
jaad75 - Sro 17 Paź, 2007

Brawo, za wnioski końcowe. Kupowanie nowych "gwiazdek", to wciaż loteria niestety, choć wygląda, że sytuacja bardzo poprawiła się wraz z drugą serią produkcyjną. Jak dla mnie z testu wynika b. słaba rozdzielczość przy 2.8, ale widziałem naprawdę ostre zdjęcia przy tej przysłonie, więc zdaję sobie sprawę, że rozrzut jakościowy jest ogromny. Wyniki pracy pod światło wyszły makabrycznie - dziwne, zważywszy, że póki co nie było skarg użytkowników, a tutaj akurat w rozrzut jakościowy ciężko mi uwierzyć...
Dzięki za test.

Arv - Czw 18 Paź, 2007

jaad75 napisał/a:
Wyniki pracy pod światło wyszły makabrycznie - [...] a tutaj akurat w rozrzut jakościowy ciężko mi uwierzyć...

Czemu, akurat powłoki przeciwodblaskowe chyba łatwo zchrzanić.
Słyszałem już takie historie ... (ale o białoruskich M42 ;-> )

Test faktycznie ciekawy bo i typ szkła interesujący (tele f/2.8 za rozsądną cenę)

MC - Czw 18 Paź, 2007

Troche schrzanili to szklo. Za prawie 3tys powinno byc bardzo dobre, a tutaj wiele niespodzianek. I to na niekorzysc. Za te kwote jakosc powinna byc duzo lepsza.
Co do powtarzalnosci, to malo by mi sie usmiechalo wydac prawie 3tys w ciemno i zamawiac kilka kolejnych egzemplarzy, zeby wreszcie trafic na dobry. A znajac moje szczescie, taka loteria trwalaby baaardzo dlugo.
A moglo byc takie fajne szkielko.

mavierk - Pią 19 Paź, 2007

nie wiem, jak Wy, ale ja wolałbym kupić tańszą Tokine 50-135 czy Sigmę 50-150 :)
qooba - Pią 19 Paź, 2007

mavierk napisał/a:
nie wiem, jak Wy, ale ja wolałbym kupić tańszą Tokine 50-135 czy Sigmę 50-150 :)

albo zmienić system i kupić nowego Nikkora 80-200 2.8 za 3,5 tys zł ;)

jaad75 - Pią 19 Paź, 2007

qooba napisał/a:
mavierk napisał/a:

albo zmienić system i kupić nowego Nikkora 80-200 2.8 za 3,5 tys zł ;)

To akurat lepiej nie zmieniać systemu i kupić FA*80-200/2.8, albo Sigmę 70-200/2.8 (bez Macro)...

mavierk - Sob 20 Paź, 2007

albo nie zmieniać systemu na pentaxa i z powrotem na nikona i kupić 80-200/2.8 :D :D

No ale i tak wolałbym Tokine od tego nikkora...