|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jak stworzyć czarne tło za danym punktem używając oświelteni
manulx - Pon 22 Sie, 2011 Temat postu: Jak stworzyć czarne tło za danym punktem używając oświelteni Witam,
chcialbym sie zapytac, jak zrobic by dany punkt, np. zaba byla dobrze oswietlona, a tlo czarne?
Oczywiscie bez zadnych obrobek...
Chodzi mi np. o takie coś:
4_frog_461.jpg
moronica - Pon 22 Sie, 2011
po krotce - potrzebujesz do tego flasha
edmun - Pon 22 Sie, 2011
lub wystarczy mieć żabę w słońcu a tło w cieniu
nie otwierałem obrazka bo źle zalinkowany (ehh te lenistwo)
jaad75 - Pon 22 Sie, 2011
Tło musi być na tyle daleko, by nie oświetlało go światło oświetlające żabę, czyli lampa musi być znacząco bliżej żaby, niż żaba tła.
MaciekNorth - Wto 23 Sie, 2011
...albo lampa zewnętrzna umieszczona musi być tak by światło przez nią emitowane nie padało na tło
hijax_pl - Wto 23 Sie, 2011
Albo za żabą przytrzymać kawałek czarnego, matowego kartonu.
edmun - Wto 23 Sie, 2011
czasami tez wystarczy polozyc zabe w piekarniku o czarnych scianach ;P
luke130 - Wto 23 Sie, 2011
edmun napisał/a: | czasami tez wystarczy polozyc zabe w piekarniku o czarnych scianach ;P |
Ooo... To jest pomysł. Można obyć się bez flesza. Wiadomym jest że przedmioty rozgrzane do wysokiej temperatury świecą.
Pytanie brzmi: do jakiej temperatury nagrzać piekarnik aby żaba zaczęła świecić?
manulx - Wto 23 Sie, 2011
Heh, ale macie pomysly :p
Chodzi o to by bylo naturalnie w przyrodzie, np. to zdjecie, ktore zapodalem bylo robione w nocy...
Czyli mowicie, ze zewnetrzna lampa blyskowa? A jaka mozna by do tego "efektu" zsstosowac?
manulx napisał/a: | Heh, ale macie pomysly :p
Chodzi o to by bylo naturalnie w przyrodzie, np. to zdjecie, ktore zapodalem bylo robione w nocy...
Czyli mowicie, ze zewnetrzna lampa blyskowa? A jaka mozna by do tego "efektu" zsstosowac? |
Jeśli tłem będzie ciało możliwie doskonale czarne to żadnych refleksów od lampy na nim nie będzie.
No ok, chodzi mi o to by uwypuklic kolory zaby, a z tylu ma nic nie byc czarnosc, zdjecie, ktore zapodalem bylo robione podwojna lampa blyskowa, a jaka dokladnie to nie wiem. To musi byc jakas specjalna lampa blyskowa macro?
moronica - Wto 23 Sie, 2011
edmun napisał/a: | czasami tez wystarczy polozyc zabe w piekarniku o czarnych scianach ;P |
co to jest: zielone, wkurzone i puka w szybke?
manulx, mozesz kombinowac z "normalna" lampa blyskowa (nie wbudowana) sterowana zdalnie i ustawiona na niewielka moc. lampki do makro fajna rzecz (sama uzywam nikonowskiego zestawu R1C1) ale dosc kosztowna
manulx, jak myślisz - jak uzyskałem czarne tło na tym pstryku?
moronica: obecnie nie mam żadnej zewnętrznej lampy błyskowej, nie była mi dotąd potrzebna, na razie czaje się na Sigmę 150 lub 180, może na na razie zainwestuję w jakiegoś Metz'a na przykład?
hijax: dzięki słońcu, które padało na kwiaty?
manulx napisał/a: | dzięki słońcu, które padało na kwiaty? | Dzięki czarnej koszulce, w którą byłem ubrany. Światło jest tam straszne, pstryk okropny, ale edukacyjne w miarę ok. Koszulkę zdjąłem, a przytrzymała ją za kwiatkiem moja małżonka. Zdjęcie przy świetle zastanym i czarne tło rozmazane przez GO.
Wracając do tematu, czyli trzeba się pobawić lampą błyskową ? To teraz mi doradźcie jaka lampa błyskowa się do tego nadaje, im taniej tym lepiej, gdyż na co innego mam zamiar wydać kasę i nie chce dużo tracić
A to nie było w temacie?
Jaka lampa? Ano na tyle silna by było można odciąć zastane. W zależności od tego czy będzie to dom czy plaża w słońcu - to dyskryminuje "moc" lampy.
hijax_pl napisał/a: | Ano na tyle silna by było można odciąć zastane. |
Czemu od razu odciąć? Wystarczy je skontrować na tyle żeby zmniejszyć kontrasty. Nie koniecznie trzeba mieć bardzo mocną lampę ale na pewno trzeba jej użyć z głową i raczej na pewno zdalnie czyt. nie na sankach.
Ja mówię o przyrodzie, fotografii macro bardziej, a lampy błyskowej nie posiadam, a ten temat (jeśli chodzi o lampy błyskowe), jest dla mnie całkowicie nieznany..
komor - Wto 23 Sie, 2011
manulx, a zdradzisz nam jakiego producenta masz system? Bo inaczej trudno doradzać co masz kupić.
luke130 napisał/a: | Czemu od razu odciąć? | Bo myślałem, że w tym wątku chodzi o uzyskanie czarnego tła, jakkolwiek by ono daleko nie było...
manulx - Sro 24 Sie, 2011
Mam narazie Canona 1000D i podkreslam, ze potrzebuje lampy blyskowej do uzyskania czarnego tla glownie w przyrodzie,
mam nadzieje, ze mi doradzicie
komor - Sro 24 Sie, 2011
manulx, co do czarnego tła to porady miałeś już powyżej. Lampa nie tyle służy do stworzenia czarnego tła, co do oświetlenia planu zdjęciowego.
A poczytałeś już jakieś tematy? Jakiś budżet masz?
Najlepsza lampa do ok. 500zł?
Nissin Di 622
Canon Speedlite 580 EX czy EX II
Zestaw domowy, czyli cos za 2tys dla wymagającej amatorki
strobing, zestaw, pytanie
i ewentualnie Studio domowe amatora, tanim kosztem
itd.
pasiasty - Czw 25 Sie, 2011
Warto zwrócić uwagę na produkty firmy Yongnuo, np. YN-560. Oczywiście nie jako podstawowa lampa do reportarzu, ale do (d)oświetlania scen poza studiem jest to całkiem dobre, a tanie. Do kupienia na eBayu. http://www.hkyongnuo.com/
ov_Darkness - Sro 14 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | A to nie było w temacie?
Jaka lampa? Ano na tyle silna by było można odciąć zastane. W zależności od tego czy będzie to dom czy plaża w słońcu - to dyskryminuje "moc" lampy. |
Determinuje.
To co zastosowałeś, to kalka językowa z angielskiego "discriminating", w dodatku nieprecyzyjna.
@manlux:
Przychylam się do pomysłu kupienia lampy taniej, Yongnuo jest spoko.
Nie potrzebujesz do takich pstryków technologii rakietowej, ale jeśli celujesz prawie wyłącznie w makro, to odpowiedni flesz byłby niegłupim pomysłem.
Możesz go zmajstrować sam, albo kupić za nieduże pieniądze.
|
|