forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Proszę o pomoc i rady z wyborem kompaktu

FcDavids - Wto 23 Sie, 2011
Temat postu: Proszę o pomoc i rady z wyborem kompaktu
Witam
Tak jak w temacie proszę Was o jakieś rady i wskazówki, które pomogą mi w wyborze najlepszego możliwego aparatu. Aparat nie jest dla mnie tylko dla dziewczyny, a że w dziedzinie aparatów nie jestem jakimś specjalistą to proszę Was o pomoc.
To będzie jej pierwszy własny aparat więc nie jest profesjonalistą ale lubi robić zdjęcia i jest wybredna co do jakości ;) ( czasami narzeka na jakość zdjęć z mojego Sony DSC- HX5 ). Najważniejsze dla niej jest to żeby aparat miał stabilizację obrazu ( to teraz raczej każdy lepszy ma ), nie naświetlał zdjęć i żeby zdjęcia miały ładne, żywe kolory ;) .
Górna granica cenowa to raczej 1000-1100 zł.
Póki co rozmyślam nad aparatami:
Lumix DMC-TZ10,
Nikon Coolpix S9100,
Sony Cyber-shot DSC-HX7V,
Canon SX230 HS
Proszę o Wasze opinie na temat tych aparatów, o jakieś inne ewentualne wybory oraz o wskazówki czym się kierować i na co zwracać uwagę przy wyborze aparatu.
Z góry dziękuję :)

TomPL2 - Wto 23 Sie, 2011

Po takich pytaniach:
"najlepszego możliwego aparatu"
"nie naświetlał zdjęć"
tylko jakiś desperat może spróbować ci pomóc :mrgreen:

FcDavids - Wto 23 Sie, 2011

Z tym " najlepszy możliwy " to raczej chodziło mi o przedział cenowy ;P
A naświetlanie to też chodzi o to, że wg. mojej dziewczyny aparat, który ja mam robi zbyt jasne zdjęcia. Nie wiem jak to wygląda w przypadku innych aparatów bo od zawsze mam aparaty sony i nigdy nie miałem styczności z nikonem czy canonem.
Tak więc jeśli ja mam jej coś polecać to mogę tylko sony bo nie mam pojęcia jakie są inne aparaty- stąd moja prośba o opinie i rady :)

h.s. - Sro 24 Sie, 2011

Wg mnie to najlepsze obiektywy produkuje leica, czyli wybrał bym panasa.
Jeśli sony produkuje za jasne zdjęcia, to dlaczego nie ustawisz na stałe korekcji na minus, albo innej metody pomiaru.
Tu znów przoduje canon, który na ekraniku pokazuje na żywo jak będzie wyglądało zdjęcie /obraz ciemnieje lub jaśnieje w zależności od użytych parametrów/,

FcDavids - Sro 24 Sie, 2011

A jeśli chodzi o jakość zdjęć i ilość opcji to, który lepiej się prezentuje - Lumix czy Canon? Między nimi jest kilka stów różnicy.
h.s. - Czw 25 Sie, 2011

Nie kilka stów, tylko dych.
http://www.recenzje.net.p...we/4.2141vs1870
Testy obu masz tu na optycznych, ze zdjęciami

FcDavids - Czw 25 Sie, 2011

Z tych dwóch aparatów, który byś wybrał lub polecił ?
A coś na temat Nikona możesz napisać ? Czytałem, że Nikon nie robi dobrych kompaktów.

h.s. - Czw 25 Sie, 2011

Przede wszystkim to ma być aparat dla dziewczyny, niech więc sama wybierze. Ze swej strony mogę tylko dodać, że w canonach menu jet dość logiczne i przystępne,w panasach trochę zawiłe. O nikonach też tylko to słyszałem i nie mam zdania