forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Blenda - używa ktoś?

Arv - Czw 18 Paź, 2007
Temat postu: Blenda - używa ktoś?
Albo coś mi odbiło albo mi się warsztat poprawia, bo pomyślałem dzisiaj, że fajnie byłoby mieć blendę.
Mała to kasa a wydaje mi się, że przy rozsądnym wykorzystaniu może dać przyjemne efekty.

Np. żeby usuwać takie brzydkie cienie ...

Ale jaki kształt, rozmiar ... który producent robi trwałe ...
Czy złoto/srebrną czy inną ....

Ma ktoś jakieś doświadczenie ?

MM - Czw 18 Paź, 2007

Ja mam taką uniwersalną, można mieć na biało, na czarno, srebrno i złoto, do tego jeszcze można z tego "dyfuzor" zrobić. Gdzie kupiłem? Łódź ul. Pomorska 102 :lol:
Aaaaa.... ma kształt koła :wink:

Arv - Czw 18 Paź, 2007

MM napisał/a:
Ja mam taką uniwersalną, można mieć na biało, na czarno, srebrno i złoto, do tego jeszcze można z tego "dyfuzor" zrobić. Gdzie kupiłem? Łódź ul. Pomorska 102 :lol:
Aaaaa.... ma kształt koła :wink:

Na czarno ? :lol:

Ale gdybyś robił ślubny plener np. to przydaje się ?
Duże to czy małe ?

MM - Czw 18 Paź, 2007

To cudo które mam nadaje się tylko do portretu, po "zwinięciu-skręceniu" mieści się w miejsce laptopa w torbie foto.
pdf100 - Wto 01 Kwi, 2008

też się zastanawiam nad blendą gdyż na lampke trzeba bedzie poczekać
a efekty mogą byś "przyjemnie profesjonalne" :mrgreen:

jaką średnice ma blenda ("zwykła" do portretu) ?

[ Dodano: Wto 01 Kwi, 2008 ]
pytam o rozmiar ponieważ znalazłem jedną (o średnicy 30cm) za dość fajną cene i się zastanawiam czy brać

MM - Wto 01 Kwi, 2008

30 cm to wielkość na którą szkoda pieniędzy.
mavierk - Sro 02 Kwi, 2008

kurde.... bierzcie blende a nie martwicie sie o wydatek, ja już nie wyobrażam sobie zdjęcia bez doświetlenia blendą a w mocne słoneczne dni to już w ogóle... Jedno moje zdjęcie, czasami blenda odbija za mocno (mam tylko złoto-srebrną)
Blenda z prawej strony doświetla...

bass98 - Sro 02 Kwi, 2008

A co w zasadzie daje nam bledna poza robieniem portretów? Troche sie rozczytałem bo mnie to zaczęło ciekawić wiem, że jest jakas bledna srebrna lub złota do odbijania itd niewiele tego na necie widziałem, ale mam gorącą prośbę o wypowiedź na temat używania blend, jakie blendy jak i gdzie w jaki sposób można ciekawie wykorzystać.
mavierk - Sro 02 Kwi, 2008

no blendą można doświetlić kwiatka, czy inne detale w środku dnia, gdy światło jest za ostre i mocne - kontra z drugiej strony niweluje problem za mocnego cienia.
mnich - Sro 02 Kwi, 2008

Blenda blendą, ale wspomniane przez MM uniwersalna blęda o kilku powierzchniach naprawde dobrze sprawdza sie jako dyfuzor do lampy.
bass98 - Sro 02 Kwi, 2008

ale na zewnątrz gdy używamy flesha tylko do doświetlenia cieni i powiedzmy nie ma czasu na zabawe z blendą to wtedy chyba lepiej umiejętnie bawić sie flashem, a jak mamy więcej czasu to tylko do doświetlenia cieni co jest lepsze?? bo potem postprocessingiem można dużo zdziałać ale jak to jest w praktyce? nie posiadam blendy a ciekawi mnie ten temat i prosze o wypowiedzi bądź jakieś przykłady (zdjęcia czy coś;) )
koraf - Sro 02 Kwi, 2008

Blendę trzeba również odpowiednio ustawić i umocować , chyba ,że macie asystenta :wink: jak tutaj sobie radzicie ?
jaad75 - Sro 02 Kwi, 2008

Statyw z holderem? :roll:
pdf100 - Sob 05 Kwi, 2008

a jaki rozmiar ma według was sens ???
piotrbujakowski - Sob 05 Kwi, 2008

Moim zdaniem ta będzie odpowiednia i z tego co wiem od pewnego sprzedawcy ...
http://www.allegro.pl/ite...er_3miasto.html
W krakwie taką można kupić za 150 zł ...

Jak chce się robić portret w plenerze to się bez tego nie obejdzie no i dobrze mieć wizażystkę :)

pseudonim_art - Sob 26 Kwi, 2008

piotrbujakowski napisał/a:
Moim zdaniem ta będzie odpowiednia i z tego co wiem od pewnego sprzedawcy ...
http://www.allegro.pl/ite...er_3miasto.html
W krakwie taką można kupić za 150 zł ...

Jak chce się robić portret w plenerze to się bez tego nie obejdzie no i dobrze mieć wizażystkę :)

Ktos moze uzytkowal ta blende (lub podobna) ? Co sadzicie o tym produkcie ?

MM napisał/a:

Ja mam taką uniwersalną, można mieć na biało, na czarno, srebrno i złoto, do tego jeszcze można z tego "dyfuzor" zrobić. Gdzie kupiłem? Łódź ul. Pomorska 102
Aaaaa.... ma kształt koła

czy o powyzszym produkcie jest mowa ? ;)

Pozdrawiam
PA

[ Dodano: Sob 26 Kwi, 2008 ]
Zapomnialem dopisac ze sa rozne rozmiary dostepne o sredniach 56, 107, 120/180 cm. Ktora wg. Was bylaby najlepsza do pracy w terenie ?

koraf - Nie 27 Kwi, 2008

Myślę ,że w terenie 56 cm do portretu i małych obiektów wystarczy , jest bardziej poręczna i łatwiejsza do noszenia.
mavierk - Nie 27 Kwi, 2008

no ja mam taką i w sumie to najlepszy prezent pod choinke, jaki zaraz po
5d + 50/1.8
mogłem dostać :D

piotrbujakowski - Pią 02 Maj, 2008

Ja sobie zamówiłem tą blendę i jak na chiński produkt nie jest taka zła chociaż używałem jej tylko 1x :/.
Zobaczymy co będzie za jakiś czas ...

PS. Czasem to portretu lepsza będzie owalna 120 cm ...
Planuje sobie taką kupić z jednej strony złota a z drugiej srebrna ...

nesta - Nie 04 Sty, 2009
Temat postu: Jaką blende kupic ?
Witam, powoli wkraczam w swiat fotografii. Bardzo lubie robic portrety i chcialbym prosic o pomoc w wyborze blendy, bo ostatnio przekonalem sie jak wiele od niej zalezy i jaka jest roznica w zdjeciu wykonanym przy jej pomocy lub bez.

Zalezy mi na tym aby byla mala i poreczna, ale nie orientuje sie jeszcze czy bardziej przydatne beda zloto-srebrne czy srebrno-biale (chyba, ze sa jeszcze jakies inne?). Dodam, ze lubie zdjecia czarnobiale jesli to ma jakies znaczenie przy wyborze.

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

jaad75 - Nie 04 Sty, 2009

nesta napisał/a:
ale nie orientuje sie jeszcze czy bardziej przydatne beda zloto-srebrne czy srebrno-biale (chyba, ze sa jeszcze jakies inne?). Dodam, ze lubie zdjecia czarnobiale jesli to ma jakies znaczenie przy wyborze.

W przypadku zdjęć B&W złota i srebrna blenda da praktycznie identyczny efekt. BTW, są jeszcze inne - ale polegają głównie na mieszaniu srebrno złotych pasków w różnych proporcjach, dla uzyskania bardziej naturalnego odcienia (złota potrafi być mocno za ciepła). Do fotografii B&W z całą pewnością lepszym wyborem będzie srebrno-biała.

belkot77 - Nie 04 Sty, 2009

Juz raz Jaad75 odpowiadal na podobne pytanie (parasolki). Masz tu watek i przyklady http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4805

A ja jeszcze połączyłem ten nowy temat ze starym o identycznej w sumie treści. Komor

nesta - Pon 05 Sty, 2009

To mam jeszcze jedno pytanie, ktore tu zadam aby nie zakladac nowego watku...

Jak sie ma foto portretowe przy uzyciu blendy do portretow z roznie ustawiana lampa zewnetrzna ? Czy lampa mozna uzyskac podobny efekt jak blenda na zewnatrz czy to tylko pomoc do fotografii w pomieszczeniach ?
Pytam, bo nie chce kupowac blendy za 150zl jesli moglbym np. kupic lampe za ok 600zl, ktora byc moze bylaby bardziej pomocna. (Dla przypomnienia glownie bawie sie w foto portretowe, moda, artystyczne, sporo B&W). Acha no i uzywam stalki Canona 50tki

jaad75 - Pon 05 Sty, 2009

nesta, użycie blendy wymaga źródła światła, sztucznego lub naturalnego - obojętne, ale blenda sama nie zaświeci. Lampa jest siłą rzeczy uniwersalniejszym urządzeniem, ale trzeba ją jeszcze gdzieś postawić, zdalnie odpalić, a samo światło zazwyczaj zmodyfikować, więc na kupnie lampy się nie skończy. Blenda jest de facto modyfikatorem, a lampa źródłem światła, które dopiero można poddać modyfikacji...
BTW, można też tak:
http://pl.youtube.com/watch?v=JuES-soTCi4

Bumber - Sob 02 Maj, 2009

Odgrzebię wątek, bo mam problem w kupnem blendy.

Blenda powinna zmieścić mi się do plecaka foto, jej rozmiary muszą więc zmieścić się w kieszeni na laptopa (ok. 30x40cm). Problem w tym, że na aukcjach mało kto pisze o rozmiarach PO złożeniu. Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia?

MM - Sob 02 Maj, 2009

Ja swoją blendę mieszczę w komorze na laptopa. Jest "czterokolorowa". Jak masz wymiary pełnej okrągłej blendy to sobie je podziel mniej więcej na trzy i wyjdzie rozmiar po "złożeniu".
Ja kupowałem TUTAJ

Mam bodaj coś takiego i po złożeniu ma mniej niż 30 cm średnicy.

piotrbujakowski - Sob 02 Maj, 2009

Nie ma co się rozdrabniać i żałuję, że nie kupiłem takiej ...
Duża powierzchnia dużo daje bo obejmie całą sylwetkę...

http://afe.pl/catalog/pro...products_id=423

MM - Sob 02 Maj, 2009

Tę drugą też trzeba mieć, niestety nie jest ona taka poręczna i blend musimy mieć tak naprawdę kilka plus jakieś statywy do ich trzymania.
piotrbujakowski - Sob 02 Maj, 2009

Statyw dobra rzecz, ale jak będzie mały wiatr to wszystko poleci ...

Ja się umawiam na sesje łączone.
2 modelki lub modeli, wizażystka czy drugi fotograf.
Przynajmniej ma kto trzymać i dostosować w miarę szybko :) .

Bumber - Sob 02 Maj, 2009

MM, dzięki wielkie. Znalazłem jedynie blendę 56cm, która po złożeniu ma ok. 30cm średnicy. Skoro podana przez Ciebie 82cm jest po złożeniu mniejsza, to pewnie się na nią zdecyduję. :)
MM - Sob 02 Maj, 2009

piotrbujakowski napisał/a:
Statyw dobra rzecz, ale jak będzie mały wiatr to wszystko poleci ...

Święte słowa. Wystarczy jedna sesja w plenerze by to zrozumieć. Na szczęście nie zawsze dmucha i na nieszczęście nie zawsze "asystent" ma czas. Niestety życie nie jest bajką...

komor - Sob 02 Maj, 2009

Ja mam jeszcze pytanie do tych różnych płaszczyzn. Przeważnie w opisie stoi napisane takie coś jak:

płaszczyzna złota - ocieplenie kadru,
płaszczyzna srebrna - wydobywa kontrasty
płaszczyzna biała - światło neutralne
płaszczyzna czarna - pogłebia cienie, redukuje odbicia
dyfuzor - światło rozproszone, miękkie

Czy ten dyfuzor to jest po prostu zastosowanie takie, że światła nie odbija się od tego tylko przechodzi? Czyli czy można to wykorzystać do zmiękczenia i osłabienia światła słonecznego padającego na modela/modelkę/przedmiot?

MM - Sob 02 Maj, 2009

Ten "dyfuzor" to zwyczajna tkanina na ramce przed założeniem czegoś kolorowego. Światło przez to przechodzi i od biedy można to nazwać dyfuzorem. W praktyce daje to raczej miękki cień niż miękkie osłabienie światła.
komor - Sob 02 Maj, 2009

Dzięki, MM.
Jacek(Baton) - Czw 07 Maj, 2009

Ja do tematu dorzucę tylko, że posiadam dwie blendy jedną srebrno-białą (122cm/90cm) i drugą złoto-srebrną (180cm/120cm) firmy QUANTUM.

Co do statywu hmmm... statyw statywem, ale trza mieć uchwyt do blendy.
Heh i mam, ale w plenerze nie polecam zdażyłem zepsuć wiatr przewrócił i pękł zacisk, ale dostałem gratis od firmy. Więc nie jest źle, bo nie straciłem na tym, natomiast za rączke uchwytu musiałem zapłacić(raczka też uległa uszkodzeniu).

http://quantuum.pl

mavierk - Czw 07 Maj, 2009

ja po raz 30 już zapomniałem wziąć z sobą blendę...
Jacek(Baton) - Czw 07 Maj, 2009

Takich rzeczy się nie zapomina, zwłaszcza przy wyjściu na sesję z modelką.
Nie wyobrażam sobie wyjść bez blendy :)

wtedy się modlę o chmury :D
jaad75 - Czw 07 Maj, 2009

mavierk napisał/a:
wtedy się modlę o chmury :D

I co - działa?... :twisted:

jaad75 napisał/a:
I co - działa?... :twisted:
Tylko, jak nie mam założonej białej koszulki, którą czasem mogę się wspomóc :P
ma_sija - Wto 14 Wrz, 2010

Witam, czy ktoś ma doświadczenie z którąś z tych blend? Chodzi mi o jakość wykonania/trwałość.

http://www.cyfrowe.pl/wyp...m-92x122cm.html

http://www.cyfrowe.pl/wyp...2-x-168-cm.html

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 2010 14:15 ]
Albo inaczej :) której firmy polecacie?

skasowany - Sro 15 Wrz, 2010

ma_sija, jeżeli rzeczywiście chcesz kupić dobre i niezawodne, to zainteresuj się tymi:
http://www.dicam.pl/lasto...ible_reflecrors
Prowadzą sprzedaż również przez allegro ;)

komor - Sro 15 Wrz, 2010

Nie wiem co zawodnego może być w blendzie, być może w jakichś najtandetniejszych może strzelić ten stalowy pałąk? W każdym razie czy od razu trzeba kogoś nasadzać na Lastolite – to nie wiem. Cena dwukrotnie wyższa niż zwykłych chińczyków. Myślę, że małe blendy można spokojnie kupić dowolnego producenta, ja zaopatruję się w takie rzeczy w sklepie fizycznym, nie internetowym, żeby wziąć do ręki i obadać czy aby nie jakaś tandeta.
mnich - Sro 15 Wrz, 2010

Polecam blendy firmy Qantuum. Konkretnie taką 5w1 na alledrogo w rozmiarze 180x120 kupiłem za coś około 160 zł ( z przesyłką). Co prawda składanie tego monstrum przez jedną osobę wymaga zręczności, z drugiej strony może posłużyć już jako całkiem spore tło, nie mówiąc o bez problemowym oświetleniu całej sylwetki. Wykonanie na 5.

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 17:09 ]
Cosik takiego:

http://allefinanse.pl/ite...w1_dyfuzor.html

ma_sija - Sro 15 Wrz, 2010

Dzięki za wszystkie głosy.

mnich napisał/a:

Cosik takiego:

http://allefinanse.pl/ite...w1_dyfuzor.html

Właśnie o cosik takiego mi chodziło :) Dziękuję!

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 21:38 ]
Ruslan napisał/a:
ma_sija, jeżeli rzeczywiście chcesz kupić dobre i niezawodne, to zainteresuj się tymi:
http://www.dicam.pl/lasto...ible_reflecrors
Prowadzą sprzedaż również przez allegro ;)

Nie dopatrzyłam się cennika :/ Ale wygooglałam - cena wysoka, mam nadzieję, że są bardzo dobre, nie dopatrzyłam się 5w1... Chyba faktycznie trzeba zobaczyć je na żywca, porównać, żeby wyrobić sobie opinię. Tak czy siak czeka mnie wycieczka :)

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 21:39 ]
komor napisał/a:
Nie wiem co zawodnego może być w blendzie, być może w jakichś najtandetniejszych może strzelić ten stalowy pałąk? W każdym razie czy od razu trzeba kogoś nasadzać na Lastolite – to nie wiem. Cena dwukrotnie wyższa niż zwykłych chińczyków. Myślę, że małe blendy można spokojnie kupić dowolnego producenta, ja zaopatruję się w takie rzeczy w sklepie fizycznym, nie internetowym, żeby wziąć do ręki i obadać czy aby nie jakaś tandeta.

Myślałam o dużej blendzie, ale obadam sprawę osobiście, wiem już co i jak :)

skasowany - Sro 15 Wrz, 2010

komor napisał/a:
nasadzać na Lastolite

Nie znam zasobności portfela osoby zainteresowanej, a zapytanie było o jakoś wykonania/trwałość, więc poleciłem dobrze wykonane i trwałe ;) Gdybym miał kasę, kupowałbym jednak lastolajty, a że kasy nie mam to mam tylko chińczyka... ;)

ma_sija - Sro 15 Wrz, 2010

Ruslan napisał/a:
komor napisał/a:
nasadzać na Lastolite

Nie znam zasobności portfela osoby zainteresowanej, a zapytanie było o jakoś wykonania/trwałość, więc poleciłem dobrze wykonane i trwałe ;) Gdybym miał kasę, kupowałbym jednak lastolajty, a że kasy nie mam to mam tylko chińczyka... ;)

Ja też nie znam ;) Mam sobie wybrać "gadżet" w charakterze wynagrodzenia ;)

A na poważnie, to jestem zdania, że czasem za markę nie warto przepłacać, a czasem płaci się z markę, żeby mieć 100% satysfakcji i święty spokój... Jako że na sprzęcie takim, jak blendy się nie znam, chciałam zasięgnąć języka.

Dzięki raz jeszcze!