|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Dalekie Obserwacje
baracuda - Wto 23 Sie, 2011 Temat postu: Dalekie Obserwacje Ciekawe miejsce , łatwo dostępne w centrum śląska
Hałda Skalny
Skalny – hałda odpadów pokopalnianych w Łaziskach Górnych przy KWK Bolesław Śmiały. Hałda ma wysokość względną 92 m (bezwzględną – 389 m n.p.m.) i zajmuje powierzchnię 30 ha. Wagę zgromadzonego w niej materiału skalnego szacuje się na 17 mln ton. Jest jedną z największych w Europie.
Na hałdzie znajdują się przede wszystkim skały ilaste (mułowce i iłowce), czasem piaskowce. Z minerałów ilastych najczęstsze to kaolinit i mika. Pogórnicze odpady na „Skalnym” gromadzi się od ponad 220 lat.
Przez wiele lat w hałdzie następował samozapłon materiałów – wydzielały się wtedy m.in.: tlenek węgla, dwutlenek siarki i tlenki azotu. Obecnie hałda jest wygaszona. Do wygaszenia hałdy zastosowano nowatorską metodę z wykorzystaniem popiołów z pobliskiej elektrowni.
Ze szczytu hałdy rozciąga się rozległa panorama - widać z niej m.in. Tychy, Katowice, Elektrownię Halemba, Elektrownię Rybnik, a z dalej położonych miejsc i obiektów szczyty Beskidu Śląskiego i Elektrownię Jaworzno.
źródło: wikipedia.pl
Cytat: | Zdjęcie przedstawia: Babia Góra
Zdjęcie wykonane z: hałda Skalny w Łaziskach Górnych
Odległość: 80km
Zdjęcie wykonano: 2009.05.24, drugie 2008.05.10
Autor: Rafał K., drugie PPB
 |
wejście - klik
mozer - Wto 23 Sie, 2011
Ale ktoś ma zasyfiony aparat
baracuda - Wto 23 Sie, 2011
mozer, masz szanse zrobić kilka zdjęć czystą matrycą
edit
ja mam bliżej , ale czy całkowicie czystą matrycę to można
się sprzeczać
komor - Wto 23 Sie, 2011
Mnie najbardziej zainteresował ten samozapłon materiału skalnego.
ghost - Wto 23 Sie, 2011
bardziej węgla
kufel - Wto 23 Sie, 2011
baracuda, sam chcialem kiedys zareklamowac te strone na haldzie skalny nigdy nie bylem za to na haldzie Kostuchna w Katowicach bywam czesto a stamtad beskidy sląski, morawski (Czechy) , niski widoczne sa dobrze. tatry mała Fatra i jeseniki w Czechach przy sprzyjających warunkach.
a co do samych dalekich obserwacji- moj rekord to 140 km
na zdjęciu widac jeseniki w Czechach, na pierwszym planie czantoria. zdjęcie zrobione z baraniej góry.
komor - Wto 23 Sie, 2011
ghost napisał/a: | bardziej węgla |
To aż takie „optymalne” jest to wydobycie węgla, że hałda z odpadami skalnymi może się zapalić? Mnie w pracy już niemal z każdej złotówki klienci chcą rozliczać, a tu takie marnotrawstwo…
kufel fajne zdjęcie, przy okazji.
edit:, poczytałem sobie trochę o tych samozapłonach. Np. tutaj ciekawy tekst.
baracuda - Sro 24 Sie, 2011
kufel napisał/a: | na haldzie Kostuchna w Katowicach bywam czesto |
daj dokładne namiary na tą hałde , wejście na nią jest bez problemowe
mam na myśli czy ochrona kopalni nie goni lub coś podobnego
kufel napisał/a: | na zdjęciu widac jeseniki w Czechach |
fajne , muszę wleźć na którąś z tych hałd i zrobić parę zdjęć
komor napisał/a: | Mnie w pracy już niemal z każdej złotówki klienci chcą rozliczać, a tu takie marnotrawstwo… |
zapraszamy , parę zdjęć zrobisz a i węgla odzyskasz też
ghost - Sro 24 Sie, 2011
odzysk hałdowego węgla to niezły przemysł jest. taki skutek użycia kombajnów. jak wydobycie idzie w miliony ton, to nawet drobne promile robią niezłą kupę węgla.
kufel - Sro 24 Sie, 2011
baracuda, jelsi jesteś z Tychów to najprawdopodobniej masz bliżej niż ja
baracuda napisał/a: | mam na myśli czy ochrona kopalni nie goni lub coś podobnego | nie ma najmniejszych problemow, to jest teren zrekultywowany i ogólnodostępny. w każdym bądź razie sporo osób tam chodzi i nigdy o żadnych problemach nie słyszałem , od miejscowych tez nie.
baracuda napisał/a: | fajne , muszę wleźć na którąś z tych hałd i zrobić parę zdjęć | akurat to zdjęcie zrobiłem z baraniej góry we Wiśle (podpis ), trafila mi sie niezla inwersja. ale wszystkie te szczyt można dostrzec z hałdy przy odpowiednich warunkach .
tu jest dokladna lokalizacja
ghost napisał/a: | odzysk hałdowego węgla |
fajne zdjęcia , cała reszta też
kufel - Sro 24 Sie, 2011
a tu próbka możliwości widokowych z owej hałdy.
kufel napisał/a: | tu jest dokladna lokalizacja |
no fajnie a z której strony można wleźć bo na Łaziskach po
zasięgnięciu języka to od ulicy Bukowej lub Pstrowskiego
zaraz za kopalnią , od Zwałowej np. de blada , nie wejdziesz ,
ogrodzony teren kopalni
kufel - Sro 24 Sie, 2011
najlepiej od strony ulicy Jana Chęcińskiego. tam gdzie są garaże, w okolicach przejazdu kolejowego.
[ Dodano: Sro 24 Sie, 2011 15:41 ]
widać nawet ścieżkę wydeptaną
kufel napisał/a: | Jana Chęcińskiego. tam gdzie są garaże |
faktycznie , na mapie sat. widać ładnie wydeptaną ścieżkę
Jeff Williams - Sro 31 Sie, 2011
Ładne zdjęcie! Jestem tu nowy, miło dołączyć do forum i chętnie spotkamy się tutaj, bo musi poświęcić trochę czasu na naukę dużo więcej zrozumienia więcej. Czekam na coraz inspiracji i poznanie wszystkich.
kufel - Sro 31 Sie, 2011
Jeff Williams, choć to nie jest wątek powitalny , to witamy na forum
Jeff Williams napisał/a: | Czekam na coraz inspiracji | no to zapraszamy do działu "nasze zdjęcia". tam zobaczysz jak robić , albo jak nie robić zdjęć
bbeeaa - Sro 31 Sie, 2011
kufel, śliczne zdjęcie ; )
kufel - Sro 31 Sie, 2011
dzięki za komenty odnośnie zdjęcia. przyznam, że trochę mnie zaskoczyliście bo dla mnie, poza walorami dokumentującymi odległość, jest takie se
baracuda - Pon 12 Wrz, 2011
Wlazłem na hałdę , nie było jednak dobrej widoczności
1. to w kierunku Tychy
2. kopalnia na dole
kufel - Wto 13 Wrz, 2011
baracuda, no niestety, to jeszcze nie ta pora żeby mieć widok-żyletę w ciągu dnia. zimą , przy wyżowej pogodzie, owszem teraz najlepsza widoczność jest z rana.
zobacz tu , zakładka historia i obejrzyj klatki z godzin rannych , okolic świtu . to coś najbardziej wyniosłe to babia góra
baracuda - Wto 13 Wrz, 2011
wlezę z pewnością jeszcze raz jak nie więcej
|
|